Η ελληνική μυθολογία πάντα υπήρχε ως πηγή έμπνευσης για αρκετούς developers. Έχουμε δει δεκάδες παιχνίδια που καταπιάνονται με την ελληνική μυθολογία και κάποιες φορές με την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας. Από το God of War, Assasin’s Creed: Odyssey και το πρόσφατο Achilles: Legend Untold. Ο μεγαλύτερος ήρωας της Ιλιάδας αποκτάει το δικό του παιχνίδι και ευκαιρία να δούμε αν τελικά καταφέρνει να ανταπεξέλθει στο μυθικό αυτό ήρωα ή αν υπάρχει ”Αχίλλειος Πτέρνα” στη προσπάθεια της Dark Point Games.
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι το παιχνίδι δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία της Ιλιάδας. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο αυτό και προσωπικά δεν με ενόχλησε καθόλου. Άλλωστε μιλάμε για μυθολογία και το να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το όραμα του δημιουργού είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Οπότε όσοι περιμένετε να παίξετε ένα παιχνίδι πιστό στη δημιουργία του Ομήρου, το Achilles δεν είναι για εσάς.

Μιας που ανέφερα τη διαφοροποίηση από την ιστορία της Ιλιάδας, θα αναφέρουμε τη βασική ιστορία του παιχνιδιού. Ο Αχιλλέας μετά από μια μάχη με τον Πάρη πεθαίνει και ξυπνάει μετά από 10 χρόνια σε μια περιοχή της Αρχαίας Ελλάδας χωρίς να θυμάται τι έγινε τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Εκεί συναντά έναν ιερέα που του λέει ότι δεν βρίσκεται πια στην Τροία και ότι ο Μενέλαος και ο Αγαμέμνονας έχουν αναλάβει ολόκληρη την εξουσία της Ελλάδας. Επιπλέον οι Μυρμιδόνες είναι πια παράνομοι στην Αρχαία Ελλάδα και όποιος φοράει πανοπλία Μυρμιδόνων βρίσκει φριχτό θάνατο. Εμείς καλούμαστε με τον Αχιλλέα να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στην Αρχαία Ελλάδα και φυσικά να εκδικηθούμε για τους στρατιώτες μας που γνώρισαν φριχτό θάνατο.
Δυστυχώς, η ιστορία του παιχνιδιού αν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με μια λέξη θα ήταν ”βασική”. Δεν υπάρχει καμία κορύφωση κατά τη διάρκεια της ιστορίας και οι διαλόγοι είναι επιεικώς μέτριοι. Η Dark Point προσπαθεί μέσω του μυστηρίου να χτίσει σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού την αγωνία στον παίχτη άλλα αποτυγχάνει παταγωδώς. Μετά από λίγες ώρες η κεντρική ιστορία του παιχνιδιού δεν με ενδιέφερε και όταν συναντούσαμε κάποιο boss που είχε κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της ιστορίας, δεν υπήρχε η απαραίτητη βαρύτητα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του παιχνιδιού στο κομμάτι της γραφής βρίσκεται στην έλλειψη ταυτότητας. Ισορροπεί ανάμεσα στο μυστικιστικό τρόπο αφήγησης της From Software και στη προσπάθεια να γίνει πιο κατανοητή στο μεγαλύτερο κοινό. Η αποστροφή από τη μυθολογία δεν με ενόχλησε, αλλά σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού όταν υπήρχαν σεναριακά κενά (και ήταν αρκετά) προσπαθούσαν μέσω διαφόρων τεράτων της ελληνικής μυθολογίας να τα καλύψουν.

Η διάρκεια του παιχνιδιού δεν είναι τεράστια. Περίπου θα σας πάρει 10 ώρες να τερματίσετε το κεντρικό story του παιχνιδιού και άλλες 5 ώρες να πάτε σε διάφορα σημεία του χάρτη που θα κάνετε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Οπότε σε ένα παιχνίδι που η διάρκεια του είναι μικρή περιμένεις ένα πιο στιβαρό σενάριο που θα έχει προσεχθεί περισσότερο. Αντιθέτως σε πολλές αποστολές του παιχνιδιού καλούμαστε να κάνουμε filler αποστολές όπως το να σώσουμε διάφορους ανθρώπους που μας έχουν θέσει ως αποστολές διάφοροι NPC. Χωρίς τις filler αποστολές το παιχνίδι θα είχε αρκετά πιο μικρή διάρκεια.
Το παιχνίδι δεν υποφέρει μόνο από την επαναληψιμότητα και την αδιαφόρη γραφή της κεντρικής ιστορίας. Υποφέρει επίσης από την επαναληψιμότητα στο gameplay. Ανέφερα προηγουμένως ότι καλούμαστε να κάνουμε συνεχώς τα ίδια πράγματα. Για παράδειγμα υπάρχουν κάποια portals στο χάρτη που καλούμαστε να πολεμήσουμε ορδές πολεμιστών ή να σκοτώσουμε ένα συγκεκριμένο τέρας. Στη συνέχεια αφού έχουμε προχωρήσει την κεντρική ιστορία, θα δούμε στο χάρτη μας σε διάφορα άλλα σημεία να βγαίνει ένα διαφορετικό boss που θα κληθούμε να το πολεμήσουμε και αυτό αρκετές φόρες. Όσο αφορά τον σχεδιασμό των npc για ακόμα μια φορά υποφέρει από επαναληψιμότητα καθώς υπάρχουν εώς δέκα διαφορετικά είδη εχθρών που θα κληθούμε να πολεμήσουμε. Υπάρχουν κάποιες παραλλαγές και αυτές είναι μικρές. Για παραδείγμα μια αράχνη που σου κάνει poison επιθέσεις, θα συναντήσεις το ίδιο μοντέλο αράχνης που θα σου κάνει επιθέσεις με φωτιά.

Το Achilles: Legend Untold παρουσιάζεται ως ένα souls-like παιχνίδι. Έχει όλα τα κλασσικά μοτίβα ενός Dark Souls παιχνιδιού όπως το stamina, το dodge, parry και φυσικά όταν πεθαίνουμε θα βρεθούμε σε ένα αντίστοιχο Bonfire που εδώ πέρα ονομάζεται ως Shrine. Είναι αρκετά πιο εύκολο από τα παιχνίδια της FromSoftware ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο δυσκολίας. Καταφέρνει όμως με ένα τρόπο να παντρέψει το souls-like είδος με hack n slash στοιχεία. Το combat του παιχνιδιού μπορεί να μη καταφέρνει να πρωτοπορεί ή να καλύψει τις ανάγκες ενός οπαδού των Souls όμως παραμένει ευχάριστο. Αλλά υπάρχουν και εδώ προβλήματα. Ο σχεδιασμός των bosses και η κίνηση τους δεν διαφέρει από τους απλούς npc. Δεν βγάζουν σε καμία περίπτωση το φόβο και δέος που μας έχει συνηθίσει η FromSoftware και το να πεθάνετε από μια μάχη με ένα boss είναι εξαιρετικά σπάνιο. Αφού έχετε συνηθίσει τους βασικούς μηχανισμούς του παιχνιδιού θα κληθείτε να κάνετε συνεχώς τα ίδια πράγματα σε όποια μάχη και να βρίσκεστε. Η κίνηση των bosses δεν έχει καμία διαφορετικότητα ώστε να μας δυσκολέψει στο παιχνίδι.
Όπως ανέφερα το παιχνίδι είναι επηρεασμένο από τη FromSoftware και για αυτό δεν γινόταν να λείπει και ένα σύστημα rpg το οποίο όπως και στα παιχνίδια της ιαπωνικής εταιρείας δεν κρύβει κάτι το ιδιαίτερο και το περίπλοκο. Αφού σκοτώσουμε κάποιους εχθρούς θα πάρουμε exp points με τα οποία θα κληθούμε να αναβαθμίσουμε το endurance, strength, vitality και luck. Αν φυσικά πεθάνουμε κατά τη διάρκεια της μάχης θα πρέπει να πάμε στο σημείο που πεθάναμε και να μαζέψουμε πίσω τα exp points μας.

Τέλος να αναφέρουμε και το σχεδιασμό του κόσμου. Δυστυχώς ο σχεδιασμός του κόσμου είναι εντελώς μονοδιάστατος και υπάρχει έντονη επαναληψιμότητα. Σε κάποια σημεία μπορεί να διαφέρει αλλά αυτά τα σημεία είναι ελάχιστα. Στο Achilles: Legend Untold λοιπόν έχουμε και κάποια cellars τα οποία μπορούμε να τα πούμε και ως dungeons.Μέσα σε αυτά τα cellars θα πολεμήσουμε διάφορους εχθρούς. Ο σχεδιασμός των cellars είναι εντελώς μονότονος όπως και ο υπόλοιπος χάρτης.



Ευχαριστούμε την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του παιχνιδιού.