fbpx
Home ReviewsGame Reviews Before We Leave | The Review

Before We Leave | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Καλοκαίρι. Καλοκαίρι στην Ελλάδα. Τι καλύτερο λοιπόν, από τις ελληνικές καλοκαιρινές διακοπές, είτε σε κάποιο νησί είτε στο εξοχικό μας με γονείς ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Καφές, παγωτό, θάλασσα και δροσιά. Φυσικά όμως, δεν λείπει πάντα από τα πράγματα μας η αγαπημένη μας κονσόλα, ειδικά αν αυτή είναι φορητή.

Το Nintendo Switch θα μπορούσε να θεωρηθεί άνετα μια vacation-friendly κονσόλα όχι μόνο λόγω της φορητότητάς της αλλά και για το γεγονός ότι με μια μόνο κίνηση δύο παίκτες μπορούν να παίξουν σε μια οθόνη με την αφαίρεση των δύο joy-cons. Έτσι, έχουμε ένα σύστημα που κάλλιστα μας κρατά συντροφιά στις διακοπές μας, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τόσοι “φιλικοί” τίτλοι ή ήρεμα παιχνίδια που μπορούν να μας χαλαρώσουν.

Ένα από αυτά τα παιχνίδια βρήκε τον δρόμο του στο Nintendo Switch μετά από χρονιά, αφού πέρασε πρώτα από κάθε κονσόλα και σύστημα που γνωρίζουμε. Ο λόγος για το Before We Leave, ένα city-building/management παιχνίδι από την Team 17 που έρχεται να μας προσφέρει δεκάδες ώρες οργάνωσης και δημιουργίας.

To πρώτο πράγμα που μπορούμε να πούμε για το Before We Leave είναι πως τραβάει εύκολα το ενδιαφέρον. Είναι ένα οπτικά ευχάριστο παιχνίδι όπου κατορθώνει να κάνει κάτι απλό να φαίνεται αρκετά όμορφο. Ομολογουμένως, όλοι θα θέλαμε κάποιου είδους ομορφιά όταν πρόκειται να το παίξουμε θεοί σε έναν άγνωστο πλανήτη. Βλέπετε, βρισκόμαστε σε έναν νέο πλανήτη όπου πρέπει να βοηθήσουμε ένα πλήθος ανθρωποειδών να ξαναφτιάξουν τον πολιτισμό τους μετά από ένα καταστροφικό γεγονός.

Ξεκινάμε με ένα σκοτεινό υπόβαθρο αλλά γρήγορα θα διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υπόθεση παρά ένα αφοσιωμένο gameplay που ξεδιπλώνεται όσο εξερευνούμε στον νέο κόσμο. Από την αρχή, βλέπουμε πως αυτός ο κόσμος αποτελείται από εξάγωνα με το καθένα να φιλοξενεί κάποιου είδους κτήριο από τον αρχαίο πολιτισμό, πόρους για να συγκεντρώσουμε ή μυστικά να εξερευνήσουμε.

Μια κλασική ανθρώπινη ανάγκη για εξερεύνηση και κατασκευή γεννιέται όσο προχωράμε καθώς η διαδικασία της συλλογής νέων πόρων, η δημιουργία πόρων γύρω από αυτούς και η εξάπλωση του πολιτισμού μας γίνεται γρήγορα άκρως εθιστική. Ως Θεοί και οδηγοί των “Peeps”, των ανθρώπων αυτού του πολιτισμού, σκοπός μας είναι να τους εξαπλώσουμε στον πλανήτη και να τους ετοιμάσουμε για ένα λαμπρό μέλλον. Έτσι, ως παίκτες, καλούμαστε να διαχειριστούμε σωστά τους δρόμους μας ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ακόμα περισσότερους πόρους ενώ παράλληλα πρέπει να βρούμε τρόπος να αξιοποιήσουμε τα κτήρια των αρχαίων προς όφελός μας.

Το Before We Leave είναι ένα ελαφρύ city-building παιχνίδι που εστιάζει στο αίσθημα εξερεύνησης, δημιουργίας και φιλοδοξίας που έχουμε έμφυτα. Θα υπάρχουν στιγμές που θα εντυπωσιαστούμε από τα αποτελέσματά μας ενώ άλλες φορές θα θέλουμε να ξεκινήσουμε από την αρχή διότι τίποτα δεν θα μας αρέσει. Δεν θα λείπουν και οι στιγμές που θα απογοητευόμαστε από το gameplay και δεν θα μας αρκεί αυτό που κάνουμε. Αυτό που σίγουρα θα μας κρατήσει όμως είναι το οπτικό αποτέλεσμα και η άριστη δομή των εξαγώνων καθώς και το διαπλανητικό endgame κομμάτι του.

Σε σχέση με άλλα 4X παιχνίδια στρατηγικής, το Before We Leave μας μεταφέρει από απλές πέτρες και μέταλλα σε πολύπλοκους πολιτισμούς και κτήρια σε σύντομο χρονικά διάστημα εξαιτίας των απλών μηχανισμών του σε συνδυασμό με την αφοσίωση του παίκτη. Πρέπει να παρατηρούμε τους πόρους μας και να βεβαιωνόμαστε για την τοποθέτησή τους πάνω στον πλανήτη. Με τους πόρους μας να αυξάνονται σταδιακά, γρήγορα θα δούμε πως η τοποθέτηση των δρόμων παίζει μεγάλο και καθοριστικό ρόλο. Διακλαδώσεις, εμπόδια και αδυναμία να επανατοποθετήσουμε κτίσματα θα μας ωθήσουν στο να σκεφτούμε καλά τις κινήσεις μας – κάτι που οι βετεράνοι παίκτες του είδους δεν θα δυσκολευτούν να κάνουν. Αυτή η ευκολία είναι και το αδύναμο σημείο του Before We Leave. Αφού δρομολογήσουμε πολλά από τις διαδικασίες και τα actions τότε το παιχνίδι παίζει μόνο του.

Με αυτή την ευκολία να αποτελεί και το απωθητικό για τους πιο έμπειρους παίκτες, υπάρχουν στοιχείο που ίσως ενοχλήσουν και νεώτερους παίκτες. Αυτό φαίνεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί από τους μηχανισμούς του είναι κρυμμένοι με διάφορους τρόπους με αποτέλεσμα να μην διαβιβάζεται η πληροφορία καθαρά. Δεν θα γνωρίζουμε πολλούς παράγοντες όπως την ώρα της ημέρας, πόσοι πόροι απομένουν σε ένα tile ή πως να κρατάμε τους πάντες χαρούμενους.

Με μια πρώτη ματιά, όλη αυτή η διαδικασία, το gameplay στο σύνολό του θα μας θυμίσει εκείνο του Spore, με την μόνη διαφορά πως δεν υπάρχει combat. Έτσι, το μόνο πράγμα που θα κάνουμε θα είναι να μαζεύουμε πόρους, να επεκτεινόμαστε, να πηγαίνουμε σε νέους πλανήτες και να επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά. Ομολογώ πως η ύπαρξη ενός συστήματος μάχης ίσως να έδινε λίγο περισσότερο ενδιαφέρον στο σύνολο.

Δεν είναι όλα άσχημα όμως. Ο πρώτος τίτλος της Balancing Monkey Games είναι αρκετά καλοσχεδιασμένος, με ελκυστικά γραφικά και καθαρό U.I. που ίσως απλά να θέλει περισσότερα στοιχεία για να λάμψει πραγματικά. Είναι αρκετά προσβάσιμο και βοηθάει τους παίκτες να καταλάβουν τις βασικές λεπτομέρειες και συνολικά είναι ένα χαλαρό, ήρεμο και ευχάριστο city-builder που θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει ως θεμέλιο για να μπορούμε να παίξουμε πιο περίπλοκους τίτλους του είδους.

You may also like