fbpx
Home HOT Call of Duty: Modern Warfare III | Παίξαμε τη MP BETA και αυτές ήταν οι εντυπώσεις μας

Call of Duty: Modern Warfare III | Παίξαμε τη MP BETA και αυτές ήταν οι εντυπώσεις μας

Γράφει ο/η Σπύρος Κασταμονίτης

Άλλη μια χρονιά, άλλη μια κυκλοφορία Call of Duty τίτλου να φιγουράρει στον ορίζοντα – και η Activision, με λίγες εβδομάδες να απομένουν από το επικείμενο λανσάρισμα του νεότερου κεφαλαίου της σειράς, στις αρχές Νοεμβρίου, έδωσε τη δυνατότητα μετά το πέρας της φετινής Call of Duty NEXT εκδήλωσης, η οποία αποτελούνταν από μεγάλες αποκαλύψεις για κάθε αναπτυσσόμενο και εν “ενέργεια” CoD-τίτλο, ενώ καλύφθηκε από την αφρόκρεμα γνωστών streamers, με τη σκυτάλη να φτάνει πλέον σε φίλους της σειράς αλλά και γενικότερα ενδιαφερόμενους, ώστε να λάβουν μια πρώτη επαφή κι αυτοί με τη σειρά τους.

Η φετινή beta φάση του παιχνιδιού, παρότι σχετικά περιεκτική σε περιεχόμενο έκανε μια προσπάθεια ώστε να περάσει όσο γίνεται καλύτερα το μήνυμα του τι πρέπει να περιμένουν οι παίκτες κατά την κυκλοφορία. Καθώς ως γνωστόν τα “πιόνια στη σκακιέρα” έχουν ήδη τοποθετηθεί, τα δισκάκια έχουν “καεί” μόλις σχεδόν ένα μήνα να παραμένει με ότι είδαμε κάτα το 80-90% να διατηρείται ίδιο – στον gameplay-πυρήνα του – καθ όλη τη ζωή κι αυτού του Call of Duty τίτλου. Κάτι που σαφέστατα ισχύει και για το θέμα των γραφικών… Άντε πες να διορθώσουν λίγο τη χρωματική παλέτα, που είναι.. και το πιο απλό και εύκολο προς υλοποίηση.

Τα πράγματα θεωρώ ότι ήταν και είναι κρίσιμα και με μία Sledgehammer να αναλαμβάνει δύσκολο έργο στο δημιουργικό τιμόνι μετά την κακή πορεία του Vanguard (2021). Όμως τα στραβοπατήματα δεν σταματούν εδώ καθώς και ο ίδιος ο προηγούμενος ‘Modern Warfare II’ (2022) τίτλος επίσης άφησε στην κοινότητα ανάμικτα συναισθήματα και αυτό φάνηκε σε όσους ασχολήθηκαν από τις πρώτες στιγμές με το παιχνίδι σε εκείνη τη beta, στο λανσάρισμα, ανά τις μετέπειτα season, στη σχέση του με το Warzone 2, στην απότομη πτώση των ενεργών χρηστών που δεν υπολόγιζε να συμβεί σε τέτοιο βαθμό η Activision, που πλέον, κακά τα ψέματα σε αυτό ποντάρει τις περισσότερους πόρους η Activision, ώστε να φέρει όσους περισσότερους παίκτες πίσω μπορεί και άμεσα στη ροή εσόδων στ’ αγαπημένα τους skins κλπ cosmetics προφανώς. Σε αυτό όμως θα αναφερθούμε λίγο αργότερα.

Να υπενθυμίσουμε για ακόμη μία φορά ότι έγκυρες πηγές από γνωστούς leakers του χώρου υποστήριζαν το γεγονός ότι κατά τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης του, ο τίτλος είχε σχεδιαστεί ως ένα μεγάλο πακέτο επέκτασης – επί πληρωμή – (σαν premium expansion) για το Modern Warfare ΙΙ (2022), με εκείνο τον τίτλο να λαμβάνει καθαρά δύο χρόνια πλήρη υποστήριξη με νέο περιεχόμενο, όμως στην πορεία η εταιρεία έκρινε ορθότερα να το μετατρέψει σε κανονική, νέα κυκλοφορία, που θα κρατήσει μεν κάποια κοινά στοιχεία όπως όπλα, operators και συγκεκριμένα in-game αντικείμενα (πχ skins) αλλά θα προσφέρει μια νέα γεμάτη εμπειρία.

Η Activision δήλωσε ξεκάθαρα κι επίσημα, το διάστημα εκείνο, μετά το πρώτο τρέιλερ της αποκάλυψης του επομένου κεφαλαίου της ‘Modern Warfare’ σειράς, ότι αποτελεί μια νέα, αυτόνομη, sequel συνέχεια και κυκλοφορία με τη παραδοσιακή πλήρη μορφή της. Δεν θα υπάρχει κάποια μειωμένη τιμή “αναβάθμισης” ή κάποια άλλη δυνατότητα έκπτωσης για κατόχους του προηγούμενου τίτλου, ούτε χαρακτηρίζεται ως “πακέτο επέκτασης” του.

Χμ, για να δούμε λοιπόν…

Τι παίξαμε

Ως παίκτες είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια ιδέα από την βασική multiplayer φόρμουλα του νέου κεφαλαίου της σειράς Modern Warfare, επιστρέφοντας σε παλιές και καλές πίστες από το θρυλικό ‘Modern Warfare 2’ του 2009, οι οποίες είχαν λάβει μια “remastered φροντίδα” ώστε να μεταφερθούν ομαλά στα σημερινά “δεδομένα” ενώ παράλληλα το περιεχομένων εμπλουτίστηκε και από την ύπαρξη δύο μεγάλων χαρτών για το Ground War. Συγκεκριμένα οι μάχες εξελίχθηκαν σε τέσσερις μικρού μεγέθους (6v6) εκ των 16 συνολικά πιστών που επιστρέφουν ανανεωμένοι από τις χρυσές εποχές του CoD (Skidrow, Favela, Rust, Highrise, Estate) σε οικεία modes όπως τα TDM (Team Deathmatch), Domination, Hard Point, στο πιο competitive Search & Destroy και και στο νέο mode ‘Cutthroat’ που απόλαυσα ιδιαίτερα καθώς είχε την απαραίτητη εκρηκτική διάθεση και αδρεναλίνη αναμειγνύοντας στοιχεία από τα δύο αγαπημένα μου mode, τα Gunfight (του MW) και Champion Hill (του Vanguard) σε μάχες/γύρους των 3ων ομάδων από τρεις παίκτες στη κάθε μία.

Επίσης είδαμε και δύο σημεία ενδιαφέροντος (Popov Power και Orlov Military Base) / κομμάτια του νεότερου Warzone χάρτη ‘Urzikstan’ ο οποίος θα λανσαριστεί μαζί με τη πρώτη season τον επερχόμενο Δεκέμβριο, στο Ground War mode, το οποίο θα σας θυμίσει λίγο από Conquest ύφος των Battlefield παιχνιδιών σε εννοείται πιο … arcade αύρα.

Επιστροφή παλιών χαρτών και… φουλ δόσεις νοσταλγίας.

Favela. Ξυπνά γλυκιές αναμνήσεις αλλά και σκέψεις.

Πολλοί από τους χάρτες έχουν λάβει μικρές σχεδιαστικές παρεμβάσεις, προστέθηκαν ακόμη και νέα κτίρια για να προσθέσουν ποικιλομορφία και να δώσουν στους παίκτες περισσότερες δυνατότητες προσέγγισης και gameplay φρεσκάδα χωρίς να χάσουν σε ανθεκτικότητα.

Πάντως καλή η νοσταλγία ως έναν βαθμό, αλλά μου έδωσε μια εντύπωση ότι βασίζεται πολύ σε αυτήν η εταιρεία και πιθανότατα ενισχύεται η σκέψη και ανησυχία ότι ίσως δεν έχει μεγάλο αριθμό εντελώς νέων μικρών 6v6 χαρτών να προσθέσει αργότερα, εξού και δεν είδαμε κάτι καινούριο ήδη από τη BETA όπως σε άλλες δοκιμαστικές φάσεις.

Θα προτιμούσα τουλάχιστον να παίζαμε έστω κάτι πιο φρέσκο σε αυτό τον τομέα, ”χάνοντας” δύο ή έναν εκ των “παλιών” χαρτών (maps) λαμβάνοντας μια γεύση για την σχεδιαστική – map – προσέγγιση που θα ακολουθηθεί δηλαδή φέτος.

Κίνηση του παίκτη και gameplay μηχανισμοί

Η αίσθηση της κίνησης του χαρακτήρα στο πεδίο είναι πιο αστραπιαία σε σημείο να το αντιλαμβάνεσαι απευθείας, ειδικότερα αν έχεις επαφή με τα προηγούμενα MW κεφάλαια της reboot τριλογίας – ειδικότερα συγκρινόμενη με τον περσινό τίτλο που εδώ μάλιστα ο χρόνος που απαιτείται για να σκοτώσετε τους αντιπάλους σας φαίνεται αρκετά πιο αργός (TTK), όπως και τα επίπεδα health έχουν αυξηθεί, στο 150.

Κάποιοι βολεύονται με αυτό και κάποιοι άλλοι όχι. Ανάλογα λοιπόν το δικό σας gameplay στυλ παιχνιδιού αλλά και φυσικά τα γούστα σας. Δεν είχα κανένα θέμα με το πώς ήταν τα πράγματα στον τίτλο του 2019. Κάποιοι θα πουν ότι επωφελούνταν τότε οι campers και οι “κακοί” παίκτες, αλλά εδώ δε θα συμφωνήσω, σε κάθε είδους TTK και γωνία που μπορεί κάποιος να φιδιάσει… απλά θα φιδιάσει. Ήδη στη φετινή beta έπιασα πολλούς επί το έργο να κρύβονται στα πιο απίθανα μέρη και να παραμονεύουν…

Η ροή αυτών των δύο παραγόντων στην πράξη επί της ουσίας σε αυτό που έπαιξα δεν με βρίσκει σύμφωνο κι ιδιαίτερα, οπότε θα προτιμούσα ένα Hardcore playlist κατά την πρώτη εβδομάδα λανσαρίσματος για να μη νιώθω αυτό το “ψεύτικο” arcade αίσθημα ότι κάθομαι τόση ώρα πυροβολώντας στόχους με “νερφ όπλα”. Τα πράγματα παίρνουν αστεία τροπή αν τύχει και πέσεις σε ~3 αντιπάλους μαζί καθώς είναι πρακτικά αδύνατο στο να καταφέρεις έστω να υπερασπιστείς τη θέση σου εφόσον θες αρκετές σφαίρες ήδη για να φας τον έναν αν χάσεις το headshot κιόλας, με εντελώς στοκ όπλα αν είσαι στα αρχικά level και κι άλλοι παίζουν με “φτιαγμένα”.

Το MW (2019) για παράδειγμα με ένα γρηγορότερο TTK σε έκανε να νιώθεις ότι κάθε όπλο μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο σου, χωρίς να αισθάνεσαι μειονεκτικά επιλέγοντας το. Φυσικά υπήρχαν τα πιο ισχυρά όπλα ως “meta”, όπως υπάρχουν τουλάχιστον δύο, τρια τέτοια σε κάθε CoD από εποχών CoD 2. Αλλά ένα μεγαλύτερο TTK θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στο να χρησιμοποιήσει ο μέσος παίκτης μόνο τα απολύτως ισχυρότερα παραβλέποντας οποιαδήποτε άλλη επιλογή δεν του υποδείξουν οι YouTubers, οι streamers και οι X (twitter) αναλυτές που ήδη κυριαρχούν εδώ και χρόνια στη πιάτσα. Από τα πρώτα λεπτά που ξεκίνησε η Beta ξεκίνησε παράλληλα και το meta πάρτι και παντού έβλεπα παίκτες να αξιοποιούν 2-3 meta (πχ. ACR, STRIKER) όπλα μόνο. Μια βόλτα σε γνωστά μέσα σχετικά με το CoD απευθείας φιγουράριζαν λίστες με προτεινόμενα builds μαζί με τους ανάλογους πομπώδεις τίτλους. Ναι ομολογώ αντέγραψα δύο όπλα κι εγώ αν και έκανα σύντομα μικρές αλλαγές που θεώρησα ότι μου ταίριαζαν.

Σίγουρα ο συνδυασμός του πιο αργού TTK και του αυξημένου Health θα μπορούσε να λειτουργήσει (και λειτουργεί στα χαρτιά) πολύ αρτιότερα σε ένα περιβάλλον όπως το Warzone, όπου εκεί οι ισορροπίες ταιριάζουν για κάτι τέτοιο.

Vaulting και στόχευση

Αξιοσημείωτη η αίσθηση του μικρότερου χρόνου που απαιτείται για να περάσετε/σκαρφαλώσετε ένα εμπόδιο μέχρι τη δυνατότητα να στοχεύετε/πυροβολείτε σε σχέση με τους προηγούμενους δύο τίτλους, κάτι που λαμβάνεται με θετικό πρόσημο από τη κοινότητα στις περισσότερες αντιδράσεις.

Perks, Vest και … Gear.

Αλλαγές εντοπίζονται στα πατροπαράδοτα Perks, όπου πια μετονομάζονται σε ‘Gear’, αλλά και στο ολοκαίνουριο σύστημα των ‘Vest’ όπου ο απαραίτητος συνδυασμός είναι το κλειδί για τη νίκη. Αφού επιλέξετε σοφά ανάλογα το playstyle σας, τις περιστάσεις και το πεδίο της μάχης, τα επιμέρους γάντια (Gloves) εστιάζοντας στα μπόνους κίνησης του χαρακτήρα, στρατιωτικές μπότες (Boots) προσθέτωντας κάποια μπόνους επιδρώντας κατά τη κίνηση, επιπλέον με την επιλογή των ‘Gear’/’Vest’ θα σας δώσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αποζητάτε ανά περίπτωση.

Εδώ φαίνεται η Sledgehammer ήθελε να προσφέρει περισσότερη ποικιλομορφία, ώστε οι παίκτες να δημιουργήσουν το δικό τους στυλ παιχνιδιού που τους ταιριάζει, με σκοπό να προσπαθήσει να αποφύγει μια “meta” ρουτίνα επιλογής και αξιοποίησης συνεχώς των ίδιων συνδυασμών.

Gunsmith

Συνεχίζει την παράδοση από τον περσινό τίτλο. Κανένα αρνητικό. Απλά δεν είχαμε την επιλογή για tuning των attachments στα όπλα κατά την περίοδο που έτρεξε η beta.

Αίσθηση των όπλων. Ήχοι και εμφάνιση.

Τη πιο ρεαλιστική αίσθηση των όπλων δηλαδή δεδομένα όπως βάρος, εμφάνιση, ήχος, αίσθηση ότι κρατάς όντως στα “ψηφιακά” χέρια σου ένα πραγματικό όπλο – πάντα σε CoD πλαίσια – που εισήγαγε η Infinity Ward με το Modern Warfare reboot του 2019 και ας πούμε συνεχίστηκε ελαφρώς σε ένα διαφορετικό πιο “βαρύ” ύφος στο κράτημα το MWII, έρχεται το ΙΙΙ κεφάλαιο και ουσιαστικά τα πετά όλα όπως είναι από το παράθυρο και διαγράφει τη δική του πορεία.

Το MW19 είχε εντυπωσιακό σχεδιασμό ήχου, για τα δεδομένα της σειράς ήταν θεμελιώδης αλλαγή, με κάθε όπλο να έχει ένα δυνατό και ξεχωριστό ήχο, προκειμένου να αποδώσει το αίσθημα ότι πυροβολείτε στα “αλήθεια” (για τα δεδομένα της σειράς πάντα) και η αίσθηση που κάθε ήχος μετέφερε βοηθούσε πολύ στο να εμβαθύνει ο παίκτης στον πιο ρεαλιστικό ύφος που υποσχόταν το MW reboot. Το MW22 το ελάττωσε λίγο, κατά τη γνώμη μου, ιδίως με ορισμένα όπλα, αλλά γενικά ήταν ακόμα αρκετά ικανοποιητικό. Ωστόσο, το MW3 ακούγεται σαν να παίζετε ένα απλοϊκό arcade παιχνίδι του σωρού. Κάθε όπλο σχεδόν ακούγεται “αδύναμο” και αντίστοιχα λες και μονίμως του “φοράτε” σιγαστήρα. Τα Assault Rifle λίγο – πολύ gameplay αισθητικά μοιάζουν σαν να είναι SMG απλά με πιο αργό fire rate.

Εμφανισιακά τα όπλα φαίνονται σχετικά καλοσχεδιασμένα, το βάρος που “νιώθεις” επίσης απλά οκ αν και προσωπικά τα αισθάνθηκα πιο “ψεύτικα”. Μια σημαντική οπτική υποβάθμιση του σχεδιαστικού τόνου συγκριτικά με το MW (2019), όπου είχε και φωτορεαλιστικά στοιχεία. Επιπρόσθετα αυτό που αφαιρεί πόντους από την ατμόσφαιρα είναι ο ήχος τους που δύσκολα ξεχωρίζει μεταξύ τους, θυμίζοντας Vanguard (2021) επιρροές. Δηλαδή κάτι απλοϊκό και σχετικά αδιάφορο.

Τα scopes του Vanguard φαίνεται πως επιστέφουν ολόιδια…
Πηγή: /r/ModernWarfareIII

Χαρακτηριστικά θυμάμαι να επιλέγω από περιέργεια ένα shotgun (γενικά δε παίζω με καραμπίνες) και περίμενα να νιώσω τη δυναμική μιας .. καραμπίνας απεναντίας είδα και άκουσα κάτι που έμοιαζε σαν να πετάει … φουντούκια αντί για σκάγια.

Στα περισσότερα όπλα δηλαδή δεν ένιωσα την προαπαιτούμενη αισθητική βάρους όπως στους προηγούμενους MW (2019,2022) τίτλους αλλά κάτι πολύ πιο υποβαθμισμένο. Στο ίδιο πλαίσιο θα τοποθετούσα και το recoil για κάθε όπλο όπου προσθέτει μια οπτικά πιο ψεύτικη και άγευστη συμπεριφορά κάνοντας τα να μοιάζουν πολύ μεταξύ τους χωρίς να προσθέτει μια ουσιώδη μοναδική και τρανταχτή δυναμική σε κάθε ένα. Εάν προσθέσετε και flash hider τότε έχετε κυριολεκτικά μηδενικό recoil.

Εφέ και περιβάλλον.

Κατά τα άλλα τα physics εφέ σε αντικείμενα, επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο παραμένει σχεδόν στο ίδιο καλό επίπεδο. Από τις επιρροές του οπλικού εξοπλισμού όπως χειροβομβίδες, μολότοφ στο περιβάλλον, στο νερό ή στο έδαφος, αν γαζώσεις ένα αυτοκίνητο στα λάστιχα αυτά για παράδειγμα θα σκάσουν και αναλόγως σε ποια άλλα σημεία θα το χτυπήσεις εν τέλει θα πάρει φωτιά, θα εκραγεί καταστρέφοντας το.

Επίσης τα εφέ που εισήγαγε το MWII όσο ο χαρακτήρας δραστηριοποιείται κάτω από το νερό συνεχίζουν κι εδώ.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο a.k.a Ήχοι εχθρικών βημάτων.

Οι ήχοι των βημάτων είναι ανομοιογενείς. Δοκίμασα αρκετά διαφορετικά ζευγάρια ακουστικών προσπαθώντας να διερευνήσω το θέμα αυτό σε συνεργασία με την multiplayer παρέα μου.

Στην τωρινή κατάσταση του το παιχνίδι δυσκολεύει τον παίκτη να προσδιορίσει τη θέση του εχθρού που πλησιάζει.

Αν και παρέχεται η δυνατότητα να προσαρμόσεις τον ήχο μέσω του equalizer, δεν θα καταφέρεις και πολλά με τον ήχο των βημάτων που επιφέρει εν τέλει ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση. Επίσης σε συνδυασμό με διάφορα in game gear/perk όπως τις ‘Convert Sneaker’ μπότες βοηθούν αρκετά, όμως δε μπορούν να λύσουν και το πρόβλημα ακρόασης των βημάτων των συμπαικτών, που ακούγονται δυνατότερα από εκείνα του εχθρού, σαν να φορούν γαλότσες τρέχοντας ανέμελα σε λάσπες μια βροχερή μέρα, παρεμποδίζοντας την σωστή ακουστική αντίληψη του τι συμβαίνει.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι απαιτούνται μικρές διορθώσεις και καλύτερη διάκριση των καναλιών ήχου.

Ορατότητα

Προβλήματα με την ορατότητα τόσο των συμπαικτών όσο και των αντιπάλων, με όλα να γίνονται λίγο πολύ “σούπα” και να καταλήγουμε από αντανακλαστικά να πυροβολεί ο ένας συμπαίκτης τον άλλο συνεχώς.

Η Sledgehammer δήλωσε ότι έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα, το οποίο έκανε έντονη αίσθηση στα social media του παιχνιδιού και υποσχέθηκε διορθώσεις. Έδωσε ένα μικρό update κατά τη διάρκεια της early access beta, – αν θυμάμαι καλά ήταν λίγες ώρες πριν το λανσάρισμα της Open -, δεν διόρθωσε και πολλά.

SBMM

Συνεχίζει να δουλεύει με αλλοπρόσαλλο τρόπο και να μοιράζει πονοκεφάλους.

Spawn System

Σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται να αναρωτηθεί κανείς αν θα δουλέψει μετά από τόσους τίτλους σωστά. Υπάρχουν πάμπολλες στιγμές που απλά είναι σαν να μην δουλεύει καν όπως θα έπρεπε να δουλεύει. Θυμάμαι σκηνικό στη Rust όπου με “έσκασε μύτη” αγκαλιά με 3-4 αντιπάλους να με κοιτάνε στα 2 μέτρα και φυσικά καταλάβατε τι συνέβη. Δεν συνέβη μία φορά μόνο.

Latency / Servers

Σε γενικές γραμμές δεν αντιμετώπισα μεγάλα προβλήματα. Όμως τα “αγαπημένα” και καταραμένα packet burst θεματάκια όπου σίγουρα θα έχετε βρεθεί απέναντι τους (ειδικότερα στο Warzone) έδωσαν βροντερό παρόν κι εδώ.

Κατά τα άλλα είχα καλό και σταθερό ping 58-63 (Κέρκυρα) σε κάθε περίπτωση (συνδεδεμένος με ethernet).

Ένα κουλό θέμα που συνέβη ήταν ενώ ήμουν σε party μαζί με έναν φίλο και περιμέναμε το matchmaking να κάνει τα δικά του και να μας βάλει στο επόμενο διαθέσιμο ματς, μας έβαλε επί δύο συνεχόμενες φορές σε Αμερικανικούς σερβερ με 150ms…. Αργότερα που δοκιμάσαμε ξανά έστρωσε και επιστρέψαμε στα φυσιολογικά επίπεδα αλλά οκ… πρέπει κάποια στιγμή να επενδύσει και στο θέμα Servers η Activision καθώς ένα χρόνο τώρα έχουν αυξηθεί οι περίεργες φάσεις αυτές και δεν υπάρχει καμία Πανδημία πια ως δικαιολογία.

Ακόμη υπήρχαν στιγμές κατά τη διάρκεια της BETA όπου παρότι ξεκινούσες πρώτος την μάχη 1v1, κάπως θα κατέληγες εσύ νεκρός. Στο kill cam φαινόταν σαν να υπήρχαν μικροπροβλήματα με το hit registration.

Γραφικά και Color Saturation

Τα textures δεν φαίνεται να έχουν το ίδιο επίπεδο λεπτομέρειας ή ακόμη και καθαρότητας των MW19/22. Δεν θα έλεγε κανείς ότι εντυπωσιάζουν συγκριτικά με τις προηγούμενες δύο MW κυκλοφορίες. Ένα πραγματικό πισωγύρισμα όσων αφορά την οπτική απόδοση τους, ναι ακόμα και από τον πρώτο τίτλο στην νέα reboot σειρά, 4 χρόνια μετά, με τρανταχτά μειωμένη τη χρωματική ποιότητα και τη ζωντάνια. Όλο αυτό κάνει ορισμένες πίστες να φαίνονται άψυχες. Σίγουρα η Sledgehammer θα πρέπει να διορθώσει τα πράγματα τουλάχιστον στο θέμα χρώματα με την κυκλοφορία, τουλάχιστον, καθώς δεν υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει τιτάνια αλλαγή στα textures των γραφικών. Παρότι η χρωματική παλέτα των γραφικών μοιάζει ακριβώς σαν να ξέβαψαν στο πλυντήριο, είναι κάτι που εύκολα διορθώνεται αν κάνει τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις η ομάδα ανάπτυξης πριν το λανσάρισμα.

Τα πράγματα βελτιώνονται θεαματικά με τη χρήση φίλτρων για όσους έχουν στη κατοχή τους Nvidia κάρτες γραφικών.

Μενού — UI

Το UI/UX είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το MWII, ελαφρά πιο βελτιωμένο και σε καλύτερη, πιο λειτουργική κατάσταση. Βέβαια αυτά συμβαίνουν όταν προσλαμβάνονται προγραμματιστές από το Hulu οι οποίοι ήξεραν αυτό ακριβώς να φτιάχνουν, UI για τηλεοράσεις / tv boxes και όχι αποκλειστικά για gaming σενάρια.

Πάντως ένας χρόνος με το ζόρι συνήθειας φαίνεται ότι αισθητικά μου φάνηκε σαφώς πιο ανεκτό στα δικά μου μάτια το φετινό. Προτιμώ όμως το παλιό της εποχής Modern Warfare 2019, Warzone (2020) κλπ. Απλοϊκό και λειτουργικό.

Η Sledgehammer φαίνεται ότι άκουσε τα παράπονα των χρηστών και έχει προβεί σε μικρές αισθητικές επεμβάσεις με ευπρόσδεκτη αποδοχή από τους παίκτες, τα μενού, οι επιλογές κλπ στοιχεία φαίνονται πιο καθαρά. Εάν ελπίζετε ότι θα ξεφορτωθούν τη διάταξη τύπου που θυμίζει αρκετά μενού τηλεόρασης θα απογοητευτείτε πολύ (προς το παρόν τουλάχιστον). Ποιος ξεχνάει πέρσι τέτοια εποχή πώς ήταν η διάταξη του μενού για να εντοπίσεις τους in-game φίλους σου και να παίξετε/ανταλλάξετε invite ήταν ένα κουραστικό μενού οριζοντίων πλακιδίων; Αυτό ευτυχώς διορθώθηκε σταδιακά την περασμένη χρονιά …

Μουσική επένδυση

Αν και σε beta φάση σίγουρα πήραμε μια γερή ακουστική άποψη από το θέμα που θα ντύσει μουσικά το παιχνίδι και ομόλογό ήταν πολύ δυνατό σαν αποτέλεσμα (παρά την αποχώρηση της Sarah Schachner πέρσι) και όντως σε βάζει στο κατάλληλο πολεμικό ύφος με την αδρεναλίνη να χτυπά κόκκινο. Μου άφησε θετικές νότες.

Απολαύστε την στη παρακάτω playlist.

Τομέας απόδοση και σταθερότητα.

(PC πλατφόρμα)

—Πώς “έτρεχε” το παιχνίδι; Υπήρχαν crashαρισματα;

Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα και όσων αφορά το framerate είχα σταθερή ροή χωρίς περίεργα σκαμπανεβάσματα. Μάλιστα (επίτηδες) έπαιξα την πρώτη μέρα με παλιούς drivers του Σεπτεμβρίου (537.34) γιατί… δεν είχα όρεξη εκείνη τη στιγμή για καθαρή εγκατάσταση (με DDU). Εξάλλου δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Ο τίτλος φοράει την ίδια έκδοση της μηχανής γραφικών από το MWII, δούλεψε άψογα και η επιλογή import settings οπότε με δύο κλικ ήμουν έτοιμος να ριχτώ στη μάχη. Κρασαρισματα; Μηδέν.

Σε mixed προς high settings (vsync: Off εννοείται, Depth of Field: Off, World Motion Blur: Off, Weapon, Motion Blur: Off, Film Grain: 0.00, FoV: 120, Nvidia Reflex: ON) δεν έπεσα ποτέ κάτω από το refresh rate της οθόνης μου, AOC 24G2 (IPS/144Hz) σε 1080p.

Σε τι σύστημα δοκίμασα το παιχνίδι:

Cpu – Intel i7 12700K | Ram – 32GB | Gpu – RTX 3070 (8GB)* | M2 – 1TB Samsung 980 Pro, 1TB WD SN850 | OS – Windows 11 / HAGS OFF / Game Mode OFF

Custom ρυθμίσεις εκτός παιχνιδιού (RenderWorkerCount: 8) — εντός παιχνιδιού (στις ρυθμίσεις γραφικών) Spot cache: Ultra

*Nvidia Panel

Shader Cache Size: 100GB + προαιρετικά ‘prefer maximum performance’ (μόνο για το παιχνίδι)

Skins και λοιπά κοσμητικά αντικείμενα.

Αναγνωρίζοντας ότι δεν αποτελώ το ηλιακό γκρουπ που στοχεύει η εταιρεία (παρότι ούτε αυτή έμμεσα ακολουθεί την ηλικιακή ταξινόμηση στοχεύοντας στην πώληση σαχλο-skins στη πιτσιρικαρία περισσότερο), αλλά το κακό θέμα με τα εκτός τόπου και χρόνου επί πληρωμή skins έχει παραγίνει.

Κάθε φορά ξεκινάμε με νορμάλ στρατιωτικές εμφανίσεις χαρακτήρων και σε λίγες εβδομάδες ξεκινά το σόου των “κλόουν” με ότι να’ ναι εκτός πολεμικής θεματολογίας skins χαρακτήρων να τριγυρίζουν πέρα δώθε, από ώντας πραγματικούς κλόουν έως αρουραίους, γατοκεφάλες και … τον “Groot”. Δεν είμαι κατά των skins, είμαι all-in για αυθεντικές εμφανίσεις (mil sim) – κακά τα ψέματα μια χαρά πουλάνε κι αυτές – απλά σιχαίνομαι αυτή την Fortnite-αίσθηση. Μια καλή λύση θα ήταν να μπορεί ο χρήστης να απενεργοποιήσει κατά το δοκούν την εμφάνιση των εκτός θεματολογίας/”φανταστικά” skins και cosmetics των άλλων χρηστών και να του προβάλλονται μόνο default, νορμάλ skins χαρακτήρων που να υποδηλώνουν ότι παίζει ένα πολεμικό παιχνίδι και όχι κάτι άλλο κυνηγώντας γάτους, εξωγήινους, κλόουν, δέντρα με πόδια και ότι άλλο σκαρφίστηκαν να προσθέσουν.

Το που θα πάει το πράγμα φαίνεται – ήδη – από το πρόσφατο multiplayer τρέιλερ με “αστραφτερά” pre order skins που αλλάζουν εμφανισιακά χαρακτηριστικά όσο μάχεται ο χρήστης, εξωκοσμικές “εκρήξεις” -death animation κ.α. ( παρόν ήδη στη beta )

Η Activision τα τελευταία χρόνια βγάζει μια αύρα fortnite-ο-ποίησης της σειράς σε σημείο να δίνεται φανερά η εικόνα ότι αφήνει σε δεύτερη μοίρα κύρια πράγματα και ενδιαφέρεται μόνο στο να πουλά€ι skins και λοιπά ψιψιψόνια.

Αρουραίοιλίγους μήνες μετά το MW II (2022) λανσάρισμα
Τα λόγια περισσεύουν….

Πώς θα περιέγραφα πολύ απλοϊκά την gameplay αισθητική της φετινής beta του επερχόμενου παιχνιδιού, θα ρωτήσει κάποιος.

Είναι ένα συνονθύλευμα πολλών CoD στοιχείων. Θα έλεγα αν σου αρέσει η νοσταλγία, να επιστρέψεις σε παλιούς χάρτες που μεγάλωσες + gameplay στοιχεία της παλιάς κλασσικής φόρμουλας των παλιών τίτλων σε ένα αστραπιαίο gameplay (slide cancel, sliding / vaulting shooting) + ότι μάλλον ήθελαν οι παίκτες να είναι το MWII και να δουν διορθωμένο aka MW 2.5 + “Vanguard” αίσθηση και σχεδιασμός όπλων/ήχοι + επιλεγμένα στοιχεία από mw19/22 = Modern Warfare III 2023

Το θέμα είναι όπως πάντα αν θα καταφέρει να διατηρήσει το ενδιαφέρον των παικτών και αν θα σπάσει τον κύκλο ενασχόλησης των τριών μηνών ή θα καταλήξει να συντηρηθεί για gun grinding λόγω WARZONE (3) και φυσικά όσο μπαίνουμε στο 2024 και θα διαρρέουν πράγματα του επόμενου Black Ops τίτλου της Treyarch θα αρχίσουν οι φανατικοί παίκτες της σειράς πάλι τη hype λούπα που συνηθίζουν εκθειάζοντας το νέο επερχόμενο τίτλο και θάβοντας τον περασμένο τίτλο που πρότινος θεοποίησαν.

Ο ατέρμονος κύκλος, γνωστός και ως “the cod cycle”

– Είναι το Modern Warfare III ένα “DLC” του Modern Warfare II; Να το αγοράσω ή να περιμένω μια γερή πτώση τιμής; (με γνώμονα ότι ενδιαφέρεται κάποιος αποκλειστικά για το multiplayer)

Είναι ανούσιο να μην παραδεχτούμε ότι η “beta” περίοδοι δεν αποτελούν και ένα sales υλικό σε ένα παιχνίδι που ουσιαστικά είναι έτοιμο προς κυκλοφορία με αρκετά on-the-fly πράγματα όχι ριζικής σημασίας δηλαδή να μπορούν να φτιαχτούν με τα πρώτα patches.

Σε απογοήτευσαν οι υποσχέσεις του MWII και το movement του; Ήθελες ακραία “ sweaty “ movement; Η πιο γρήγορη και ομαλή κίνηση του παίκτη και ο γρηγορότερος τόνος που φέρνει το νέο πόνημα της Sledgehammer είναι μια ευχάριστη αλλαγή που πολλοί περίμεναν, ενώ παρακολουθώντας τις κίνησης της κύριας δημιουργού φανερά δηλώνουν ότι ακούνε την κοινότητα.

Οπότε η απόφαση είναι στο δικό σου χέρι.

Δες αρκετά gameplay βίντεο, αν σου δωθεί η πιθανότητα να το παίξεις από φίλο ή σε κάποια δωρεάν περίοδο κάνε πρώτα τη δοκιμή σου, απέκτησε την άποψη σου και πράξε ανάλογα.

Οπότε.. ας τα κάνουμε μια σούμα! Η απάντηση είναι απλή ανάλογα το τι ακριβώς ψάχνεις να δεις, τι τύπου παίχτης είσαι, αν έχεις νιώσει κορεσμό από προηγούμενες κυκλοφορίες της σειράς, αν θες μια γερή δόση νοσταλγίας ή τα γούστα σου έχουν αλλάξει. Η κλασική, συνηθισμένη μεν αλλά διασκεδαστική CoD συνταγή είναι εκεί πάντως, εξάλλου… νοσταλγία ως σήμα κατατεθέν διαφημίζει ο τίτλος. Η Sledgehammer Games είχε υποσχεθεί ότι θα παραδώσει ένα πολύ πιο γρήγορο σε ρυθμό και κίνηση νέο CoD, διορθώνοντας τα περσινά κακώς κείμενα και όντως παρέδωσαν gameplay-ακα κάτι τέτοιο, με όμως ένα κόστος τουλάχιστον οπτικά, χρωματικά και στο παρουσιαστικό των όπλων που ναι κακώς δεν είναι να το χαρακτηρίσουμε ως σημαντικό πισωγύρισμα.

Επίσης η επιστροφή του “slide cancel” παρότι με φόβιζε αρχικά εδώ φαίνεται να του ταιριάζει… γάντι, ως κάτι φυσικό, συνδυαστικά και με τον παράλληλο tactical τρόπο στόχευσης, με το όπλο γυρισμένο στα πλάγια ( tac stance ).

Αν αποκτήσατε αρκετή οικειότητα με τον πιο αργό (σχετικά) ρυθμό και την πιο προσγειωμένη αίσθηση του MW 2019/2022, με πιο τρανταχτό το σοκ αν έχετε να παίξετε από το πρώτο διάστημα κυκλοφορίας του τίτλου της προηγούμενης χρονιάς. Η κίνηση του χαρακτήρα δεν φτάνει συγκριτικά σε κίνηση ανταγωνιστικών τίτλων όπως για παράδειγμα το Apex Legends, και δεν είναι μοιάζει να είναι όσο γρήγορο ήταν ας πούμε το Advanced Warfare, αλλά είναι σίγουρα πιο γρήγορο από τα προηγούμενα δύο reboot κεφάλαια.

Το αυξημένο TTK σε συνδυασμό με το 150HP υλοποιήθηκαν κατά αυτό τον τρόπο ως απάντηση στις φωνές και γκρίνιες που ήθελαν μεγαλύτερη διάρκεια στις μάχες μεταξύ παικτών, όμως κατ’ εμέ αυτό ταιριάζει περισσότερο σε Warzone περιβάλλον. Ανεξαρτήτως του τι όπλο χρησιμοποιείτε (με εξαίρεση τα sniper – τα οποία ήταν μία βολή και κατά 90% βολή αντίο στα θυμαράκια για τον αντίπαλο και τις καραμπίνες), τυπικά χρειάζονται ~ 6 χτυπήματα για να εξουδετερώσουν έναν αντίπαλο. Μερικοί προτείνουν να στοχεύετε στο κεφάλι κάτι που θέλει εννοείται καλή εξάσκηση και κοφτερά αντανακλαστικά, αλλά ακόμα και με headshots, συχνά απαιτούν πολλές βολές του όπλου που κρατάτε. Αυτό δημιουργεί ένα TTK τέτοιο που ευνοεί τους παίκτες με χειριστήρια περισσότερο, συζητώντας με άτομα που παίζουν καιρό CoD με χειριστήριο (όπως και οι περισσότεροι stream ‘pros’). Σίγουρα είτε το TTK πρέπει να πειράξει η εταιρεία λιγάκι είτε τα ίδια τα όπλα για μια πιο ικανοποιητική ισορροπία και εμπειρία παιχνιδιού.

Σίγουρα η γεύση που μου άφησε δεν ήταν ούτε κρύο ούτε ζέστη. Όμως έχω την περιέργεια να δω πώς θα εξελιχθούν φέτος τα πράγματα και τι υποστήριξη θα λάβει το παιχνίδι.

Είναι στα σχέδια να το επισκεφτώ ξανά έστω σε κάποιο δωρεάν multiplayer Παρασκευοσαββατοκύριακο που προσφέρεται λίγες εβδομάδες από την κυκλοφορία (συνήθως προς τη περίοδο των Γιορτών) και ελπίζω με επιστροφή κιόλας ενός Hardcore playlist από την αρχή.

Απαντώντας στην ερώτηση του εάν αποτελεί ένα “επι πληρωμή dlc αξίας 70/80€”, πιστεύω πώς μια κίνηση απόκτησης του νέου κεφαλαίου με μια κάποια έκπτωση στους κατόχους του Modern Warfare II θα ήταν ένα δίκοπο μαχαίρι – και τι εννοώ; – ότι ναι μεν θα εκλαμβανοταν ως μια ελκυστική κίνηση και με θετικό αντίκτυπο στη κοινότητα, όμως στον αντίποδα θα επιβεβαίωνε τις αναφορές που ήθελαν τον τίτλο να μην είναι τίποτε περισσότερο από ένα premium DLC περιεχόμενο έως και reskin του προηγούμενου τίτλου όπου επί πληρωμή ήρθε να δώσει αυτό που ήθελε η κοινότητα και δεν έλαβε – δηλαδή 2 χρόνια υποστήριξη -, να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα αλλά… με επί έξτρα πληρωμή.

Εν κατακλείδι

Ήρθε η ώρα η Activision να αφήσει τη σειρά να ανασαίνει περισσότερο, σταματώντας τις κατά ριπάς ετήσιες κυκλοφορίες, να ακούσει τόσο την κοινότητα που ζητά έστω ένα καθαρό διετές πλάνο με έναν τίτλο να λαμβάνει περιεχόμενο.

Αλλά και τους ίδιους τους developers της όπου έχουν δηλώσει ότι νιώθουν μεγάλη πίεση κάθε χρόνο με νέες απανωτές κυκλοφορίες όπου τα δημιουργικά όρια στενεύουν, για παραγωγές που θα έχουν τον απαραίτητο δημιουργικό χρόνο, άνεση να ξεχωρίσουν, πηγαίνοντας μεθοδικά και ομαλά το franchise επιτέλους παρακάτω.

Το υπόβαθρο μου με τη σειρά, πολύ συνοπτικά.

Ποιον CoD Modern Warfare τίτλο του σήμερα (reboot εποχής) ξεχωρίζω.

Να σημειωθεί ότι η δική μου επαφή με τη σειρά ξεκίνησε από CoD 4 εποχές σε λανάδικα/ιντερνετ καφέ μετά το σχολείο, στο σπίτι έπειτα, έως τον 1ο Black Ops τίτλο, έπειτα η σειρά θεωρώ έχασε τη λάμψη της, ήταν λίγο πολύ τα ίδια πράγματα κάθε χρονιά, με το Campaign λίγο να διαφέρει προσφέροντας νέες ιστορίες και συγκινήσεις όμως το core gameplay παρέμεινε ανησυχητικά στάσιμο. Τότε είχα χάσει το ενδιαφέρον μου και στράφηκα για αρκετά χρόνια στο Battlefield (BC2, BF3, BF4, BF1) και ομολογώ πώς δε το μετάνιωσα καθόλου καθώς εντόπισα τις gun feeling λεπτομέρειες και την εκρηκτική ατμόσφαιρα που έψαχνα.

Όλα αυτά άλλαξαν τον Μάιο του 2019 με την παρουσίαση, το πρώτο ολιγόλεπτο trailer του Modern Warfare, remake-reimagined reboot πλέον με τον Captain Price σε ένα σκοτεινό δάσος κατά τη διάρκεια μιας μυστικής αποστολής, υποδηλώνοντας ότι η σειρά επιστέφει δυναμικά, πιο σοβαρά και σε πιο ρεαλιστική απεικόνιση από ποτέ. Μάλιστα μετά την απογοήτευση του Battlefield V (2018) έψαχνα τον επόμενο multiplayer τίτλο που θα κάνει αυτό το κλικ, ώστε να ασχοληθώ μαζί του.

Η στημένη σωστά στο να επιδείξει όλες τις πτυχές της νέας σελίδας του franchise, beta, με ενδιαφέρον χάρτες, νυχτερινές μάχες με τη χρήση γυαλιών νυχτερινής οράσεως, το Gunfight mode, οι επερχόμενες αποστολές στο Campaign όπως η ‘Clean House’, το μεγαλύτερο άλμα γραφικών που είχαμε δει έως τότε από CoD τίτλο -σε αμέσως επόμενο CoD- τίτλο, η επιτέλους πιο ρεαλιστική απεικόνιση των όπλων, η εκπληκτική δουλειά που έριξε το τμήμα εκείνο της ομάδας ανάπτυξης που επιμελήθηκε τα animations και την οπτική πιστότητα των όπλων, οι ήχοι αυτών που επιτέλους απέκτησαν μια πιστότητα κ.α. λειτούργησαν ως καταλύτης ώστε να στρέψω τη ματιά μου ξανά σε Call of Duty τίτλο.

Δεν διακρίνω τίποτα λιγότερο από δημιουργικό πάθος και μεράκι. Λόγια που τότε δεν πίστευα ότι θα έλεγα σε νεότερο CoD τίτλο τότε. Ένας εκ των λόγων που σκέφτηκα σοβαρά την αγορά μετά από χρόνια αποχής.

Το MW(’19) έφερε φρέσκο αέρα, κράτησε μεν στοιχεία της κλασικής φόρμουλας του, τα εξέλιξε δε, πρόσφερε μια πιο ρεαλιστική νότα παράλληλα και πραγματικά ξεχώρισε κερδίζοντας κοινό που δεν ενδιαφερόταν για κανένα σύχρονο CoD τίτλο – όπως και ο γράφων – αλλά και παλιούς παίκτες που ήθελαν έναν νέο αέρα σε αυτόν το ιστορικό τίτλο.

Εν ολίγοις δεν τάσσομαι στην πλευρά των “Cod-Bros” όπου κάθε νέος τίτλος “αυτός θα είναι ο καλύτερος της σειράς!” απλά θέλω μια καλή ισορροπία στο παιχνίδι. Δύσκολο μεν με τόσες φωνές σε μια ίσως εκ των μεγαλυτέρων fan base εκεί έξω για FPS αλλά θεωρώ ως κεντρική ιδέα και εμφανισιακά το Modern Warfare (2019) και φυσικά η 1η χρόνια έπειτα του Warzone (μιας και πλέον πάνε χεράκι χεράκι αυτά τα δύο) ήταν μια καλή και χρυσή τομή και έβαλε γερά θεμέλια.

Ανάμικτα συναισθήματα. Μοιάζει με μια σχετικά καλή προσπάθεια αλλά όχι, δεν την αισθάνθηκα όσο καλή περίμενα να είναι. Σίγουρα η πιο “άγευστη” Beta για μένα παρότι την νοσταλγία σε χάρτες και gameplay στοιχεία συνταγής. Πολλά downgraded πράγματα που πλέον κοιτάω περισσότερο, όπως γραφικά, ήχος, gun/shooting feeling. Η νοσταλγία και η “σούπα” μίξης στοιχείων από τίτλους εδώ και 10χρονια δεν με έπεισε ιδιαίτερα, παρότι ακούγεται κάπως αυστηρό ως κριτική και θεωρώ ότι πήγε στράφι η πιο “ρεαλιστική” και σοβαρή αύρα και οι υποσχέσεις του Reboot κεφαλαίου της σειράς που ξεκίνησε το 2019.

Έχουν άνετα την δυναμική, τα χρήματα και 3000+ προγραμματιστές να πάνε το franchise παρακάτω επιτέλους.

Εύχομαι πραγματικά με την Microsoft στο τιμόνι πια, να πραγματοποιηθούν ριζικές αλλαγές στα θεμέλια της Activision και θα δούμε συνολικά ένα νέο τίτλο από το 2025 που να κάνει αντίστοιχα ένα τέτοιο άλμα και μεγαλύτερο ακόμη, καθώς ο επόμενος του 2024 δια χειρός Treyatch αναπτύσεται ήδη, πριν περάσει εξ ολοκλήρου σε “πράσινα” χέρια η επιτυχημένη σειρά.

Σας ευχαριστώ αν φτάσατε μέχρι αυτό το σημείο και να ξεκαθαρίσω ότι οι απόψεις που διαβάσατε στο ακόλουθο αφιέρωμα με την ολική άποψη μου για τη beta, τη πορεία του τίτλου Modern Warfare αυτά τα χρόνια του reboot οράματος που ξεκίνησε το 2019, ως ο ίδιος χρόνια στο κουρμπέτι multiplayer παίκτης διαφόρων fps παιχνίδια, δεν εκπροσωπούν απόλυτα τις πιθανά κοινές ή διαφορετικές εντυπώσεις των λοιπών παιδιών της ομάδας για την σειρά ή τον αναγραφόμενο τίτλο.

You may also like