Το Joystick.com.gr δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να γίνουν αρθρογράφοι δημοσιεύοντας τις απόψεις τους. Στο σημερινό άρθρo, ο Λαγωνικάκης Φραγκίσκος (Poexania) προσπαθεί να δώσει ορισμό για τα CRPG.
Ένα από τα σημαντικότερα ανθρωπιστικά ζητήματα της εποχής μας είναι να καταφέρουμε να ορίσουμε τι είναι και τι δεν είναι τελικά το CRPG1…
…ναι οκ τρολλάρω λίγο, γιατί κάθε φορά που κάθομαι να γράψω κάτι χομπίστικο έχω μερικές τύψεις για το ότι εγώ αμπελοφιλοσοφώ, ενώ στον κόσμο αλλά και στη χώρα μας συμβαίνουν σημεία και τέρατα. Φυσικά η ζωή συνεχίζεται, όμως καλό είναι να τα έχουμε κατά νου αυτά τα σημεία και τα τέρατα γιατί ενδέχεται κάποια στιγμή να μας κάνουν και εμάς ντου (τα τέρατα όχι τα σημεία) και να μας βρουν μηδενικού level commoners οπότε θα φάμε tpk (total party kill) ή αλλιώς wipe.
Πάμε τώρα πάλι στον ψηφιακό κόσμο που μας είναι πιο οικείος και πιο προσιτός και ας επαναφέρουμε το ερώτημα μας. Τι κάνει ένα παιχνίδι να θεωρείται CRPG; Γνώμη μου είναι, ότι αυτό δεν μπορείς να το ορίσεις με ένα σκληρό κανόνα αλλά μόνο να το προσεγγίσεις στην αρχή περιγραφικά και ύστερα εξάγοντας κάποια συμπεράσματα. Πριν προχωρήσουμε παραπέρα να ξεκαθαρίσουμε πως τον όρο αυτόν δεν τον χρησιμοποιώ με την γενικότερη έννοια, δεν εννοώ δηλαδή οποιουδήποτε είδους rpg παίζεται σε pc ή κονσόλες. Χρησιμοποιώ τον όρο για να ονοματίσω μια διακριτή από τις άλλες κατηγορίες (JRPG, ARPG και λοιπά)2 παιχνιδιών ρόλων σε ηλεκτρονική μορφή. Ας εξετάσουμε λοιπόν ψηλαφιστά κάποια γνωρίσματα που συνήθως συναντάμε στο είδος αυτών των παιχνιδιών, χωρίς να σημαίνει ούτε ότι θα πρέπει να τα έχουν όλα αυτά κατ’ ανάγκη, ούτε ότι δεν μπορούν να δανείζονται χαρακτηριστικά από άλλα είδη ή ότι δεν μπορούν να δανείζονται άλλα είδη δικά τους χαρακτηριστικά.

Γενικότερα ένα σύστημα CRPG βασίζεται σε στατιστικά και αριθμούς με βάση τα οποία χτίζει το χαρακτήρα σου και αλληλοεπιδράς με τον κόσμο. Όμως αυτό αφορά σχεδόν στο σύνολο τους όλων των ειδών τα RPG, οπότε δεν μας βοηθάει στην προσπάθεια μας να περιγράψουμε τι κάνει ένα CRPG να διαφέρει από τα άλλα. Αντιθέτως, τα CRPG, αν και στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα στατιστικά αυτά, πηγαίνουν την ατζέντα πολύ παραπέρα. Αυτό που διαφοροποιεί τα CRPG είναι ότι εκτός από random αριθμητικές πράξεις, δίνουν στον παίχτη την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τον κόσμο του παιχνιδιού με βάσει δικές του αποφάσεις και πιθανές εναλλακτικές. Ας δούμε ένα παράδειγμα…
Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να μπούμε σε ένα κάστρο το οποίο φρουρείται και μας απαγορεύεται η είσοδος. Σε ένα action rpg η προσέγγιση μάλλον θα ήταν να σφάξουμε τους φρουρούς και να μπουκάρουμε όπως μπουκάρουν οι παραθεριστές στις παραλίες τον Αύγουστο. Αντιθέτως, σε ένα CRPG, οι επιλογές μας θα είναι πολλές και διάφορες. Θα μπορούμε πχ να δωροδοκήσουμε τους φρουρούς ή να μπούμε από μια κρυφή πύλη, ή να κρυφτούμε στις σκιές και να μη μας δουν οι φρουροί ή …να είναι Αύγουστος και να είναι το κάστρο το Σεϊτάν Λιμάν στο Ακρωτήρι Χανίων, δεν είναι ότι το αποκλείουμε αυτό.
Άλλο χαρακτηριστικό των CRPG είναι ο διάλογος των χαρακτήρων μας με NPC (non player characters). Αυτό υπάρχει φυσικά και στα ARPG όμως σε εκείνα είθιστε οι απαντήσεις που θα δώσουμε να μην κάνουν κάποια διαφορά ή να μην έχουμε καν επιλογή να απαντήσουμε με διαφορετικούς τρόπους. Στα CRPG πάντως οι διάλογοι δύναται να αλλάξουν την έκβαση του παιχνιδιού. Μάλιστα σε πολλά από αυτά μπορείς με διάλογο να αποφύγεις τελείως τις μάχες μέχρι το τερμάτισμα (τουλάχιστον όσον αφορά νοήμονα ai όντα). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρώτο fallout (από τα παλιά τα isometric) που μπορούσες να κερδίσεις ακόμη και το τελικό boss με το μπλα μπλα. Πολύ μπλα μπλα βεβαίως έχουν και τα JRPG αλλά εκείνο τις περισσότερες φορές λειτουργεί ως αφηγηματική μορφή και όχι ως μηχανισμός του παιχνιδιού που αλλάζει την εξέλιξη του.
Τα CRPG, επίσης, ενσωματώνουν συχνά μηχανισμούς από pen and paper rpg, δηλαδή αυτά που παίζονται με φυσικό τρόπο από μια παρέα γύρω από ένα τραπέζι. Συστήματα όπως το dungeons and dragons, το pathfinder, το vampire the masquerade κ.α. έχουν μεταφερθεί πολλές φορές στις οθόνες μας, άλλοτε με περισσότερη και άλλοτε με λιγότερη επιτυχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Baldurs Gate 3 που από ότι φαίνεται θα σαρώσει όλα τα βραβεία και με την αξι….[εντάξει στο τελευταίο τσάπτερ το γάμησαν λίγο] ..α του.

Πολλά επίσης CRPG προσπαθούν να φτιάξουν αληθοφανείς χαρακτήρες οι οποίοι θα συντροφεύουν τον παίχτη, οι γνωστοί companions που μαζί με το βασικό χαρακτήρα συνιστούν το party. Σε πολλά από αυτά τα παιχνίδια οι νομιστεράκηδες αυτοί έχουν βάθος, έχουν τη δική τους προσωπικότητα, συναναστρέφονται με τον παίχτη με διάφορους τρόπους και διαθέτουν το δικό τους quest line. Σε κάποιες περιπτώσεις αν ο παίχτης δεν κρατά ικανοποιημένους τους companions του (με το ικανοποιημένους δεν εννοώ αυτό που σκέφτεστε), εκείνοι μπορεί ακόμα και να φύγουν από την συντροφιά ή ακόμη και να του επιτεθούν. Αυτό δεν συναντιέται ποτέ σε ARPG που οι companion σου σε ακολουθούν σαν στειρωμένοι σκύλοι ότι και αν κάνεις.
Υπάρχει όμως και η εξής τάση στα CRPG, το να προσπαθούν να κάνουν όσο το δυνατόν emulate την εμπειρία που σου δίνει ένα pen and paper rpg. Μερικά φτάνουν ακόμα και να έχουν dungeon master mode ή κάποιο πολύπλοκο adventure creator σύστημα για να μπορεί η κοινότητα να φτιάχνει και να παίζει τις δικές της περιπέτειες. Αυτό το χαρακτηριστικό υπήρχε ας πούμε στα Neverwinter Nights, αλλά και στα παλιότερα παιχνίδια της LARIAN της προ τρίτης Βαλδουριανής πύλης εποχής, όπως λέμε στο χωριό μου.
Γενικότερα θα λέγαμε ότι τα CRPG είναι εμπειρίες που προκαλούν την δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα του παίχτη, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλου είδους games που το κάνουν αυτό. Έτσι και αλλιώς όπως είπα και στην αρχή, δεν μπορεί εξ αντικειμένου να δοθεί κάποιος διχοτομικός αυστηρός ορισμός που να χωρίζει τα CRPG από άλλα παιχνίδια. Τα όσα ανέφερα μέχρι τώρα δύναται να συμπληρωθούν, να αμφισβητηθούν, να δημιουργήσουν έριδες, έρωτες ή να χαλάσουν φιλίες αιώνων… καλά όχι… όμως σίγουρα προσφέρονται για πολιτισμένο διάλογο και σίγουρα δεν εξαντλούν τη συζήτηση. Μικρόφωνο στην παρέα…
Λαγωνικάκης Φραγκίσκος (Poexania)
To blog μου poexania.wordpress.com
1 Computer role playing games.
2 Japan Rpg, Action Rpg
Η συντακτική ομάδα θα διαβάζει και θα αξιολογεί τα κείμενα που θα μας στέλνετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Joystick (jimmy.gigas@joystick.com.gr) . Και τα καλύτερα κείμενα θα δημοσιεύονται καθημερινά στο joystick community blog.