Home ReviewsGame Reviews Destiny Connect: Tick-tock travellers | The Review

Destiny Connect: Tick-tock travellers | The Review

Γράφει ο/η Στέλιος Αναγνωστόπουλος

Non Euclidian timelines

Ταξίδια στο χρόνο· ένα από τα πιο αγαπημένα themes της pulp -αρχικά- επιστημονικής φαντασίας. O H. G. Wells αν και οξυδερκής δε θα μπορούσε ποτέ να προβλέψει ότι με τη νουβέλα «The time machine», η οποία εκδόθηκε το 1895, θα έβαζε τον θεμέλιο λίθο για ένα concept που έμελλε να απασχολήσει την λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και την πλειονότητα των νεωτερικών pop media. Όπως είναι φυσικό, δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν και τα video games καθώς αποτελούν πρόσφορο και ιδιαίτερα ελκυστικό bits and bytes έδαφος στο discourse με επιστημονικές (υπάρχει αυτόνομος κλάδος στο gaming theory που μελετά το popularising science μέσω video games) ή επιστημονικοφανείς θεωρίες, όσο φανταστικές ή ακραίες μπορεί να παρουσιάζονται ακόμα.

A clockwork adventure

Η ιστορία λαμβάνει χώρα στη μικρή πόλη Clocknee κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1999. Η μικρή Sherry και η μητέρα της αναμένουν την επιστροφή του workaholic πατέρα της προκειμένου να γιορτάσουν οικογενειακώς το νέο έτος. Ο πατέρας της, που ονομάζεται Truth, τους ενημερώνει ότι δε θα καταφέρει τελικά να βρεθεί κοντά τους καθώς προέκυψαν πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις. Μετά από μια σύντομη επίσκεψη στην καφετέρια της πόλης την οποία διατηρεί για πολλά χρόνια η γιαγιά της Sherry, κατευθύνονται στο κέντρο της πόλης όπου λαμβάνει μέρος μια συναυλία στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά, ο κόσμος ακολουθεί το ρυθμό του χορού, ο νέος χρόνος είναι προ των πυλών, τα πυροτεχνήματα διαγράφονται στον ουρανό της πόλης και ξαφνικά όλα παγώνουν.

Από το μυστηριώδες φαινόμενο έμειναν ανεπηρέαστοι η Sherry, η μητέρα της, ο Pegreo- φίλος της Sherry- και ελάχιστοι ακόμα κάτοικοι. Ενώ κατευθύνονται στο σπίτι τους, η μητέρα της Sherry εξαφανίζεται. Ψάχνοντας να την βρουν, εντοπίζουν στο υπόγειο του σπιτιού ένα απενεργοποιημένο robot, τον Isaac, τον οποίο, όπως μαθαίνουν από τον ίδιο, έχει κατασκευάσει ο πατέρας της. Ο Isaac, έχοντας άγνοια για το τι συμβαίνει, εμφανίζει κενά μνήμης και ζητάει τη συνδρομή της παρέας για να τον βοηθήσουν. Τελικά, ο δρόμος τους οδηγεί στον «τρελό» επιστήμονα της πόλης, τον Dr. Cheatstein, ο οποίος αποκαλύπτει στους μικρούς μας φίλους ότι προκειμένου να εντοπίσουν την αιτία που συμβαίνουν όλα αυτά θα πρέπει να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο λίγα λεπτά πριν λάβουν μέρος αυτά τα παράξενα γεγονότα. Στην εύλογη απορία τους για το πώς θα το καταφέρουν αυτό, ο ιδιόρρυθμος επιστήμονας τους εκμυστηρεύεται ότι ο Isaac είναι μια χρονομηχανή και πρέπει να βρουν τα κατάλληλα ανταλλακτικά προκειμένου να διορθώσουν το μηχανικό του πρόβλημα. Μετά από πολλές περιπέτειες καταφέρνουν να τον επισκευάσουν αλλά ο Dr. Cheatstein, στηριζόμενος σε λανθασμένους υπολογισμούς, τους στέλνει στο παρελθόν τριάντα χρόνια πίσω. Η συνέχεια επί της οθόνης σας.

Το concept του παιχνιδιού θυμίζει έντονα την τρομο-υστερία που προκλήθηκε -με έναν συνδυασμό άγνοιας, κακόβουλης δημιουργίας εντυπώσεων και μιντιακής υπερβολής- με το περιβόητο Y2K bug γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε μια ιδιόμορφη φιλολογία που κατέληγε σε τεχνο-εσχατολογία  σύμφωνα με την οποία το παγκόσμιο ηλεκτρονικό σύστημα θα βυθιζόταν στο χάος συμπαρασύροντας τον ανθρώπινο πολιτισμό σε ένα νέο Μεσαίωνα.

Gears and gadgets.

Ο χειρισμός είναι ιδιαίτερα εύκολος χωρίς να διαφέρει από ένα κλασικό JRPG . Υπάρχουν τα κλασικά HP και SP το οποίο τροφοδοτεί τα skills. Τα τελευταία δεν είναι διαθέσιμα από την αρχή αλλά θα τα αποκτήσετε με το levelling, πράγμα ιδιαίτερα εύκολο. Τα skills μπορείτε να τα κάνετε upgrade με skill elixirs, όπως τα wisdom droplet, wisdom shard, wisdom crystal τα οποία προμηθεύεστε από loot. Καθένα από αυτά δίνει διαφορετικά points στη level bar των skills. Οι χαρακτήρες μας μπορούν να εξοπλιστούν με armor αλλά και με μια μικρή γκάμα από αξεσουάρ προκειμένου να βελτιώσουν τα στατιστικά τους. Το armor θα το αποκτήσετε από shops, όπως στο coffee shop της γιαγιάς της Sherry και από πλανόδιους πωλητές. Τα skills είναι ξεχωριστά για τον καθένα· έτσι, η Sherry διαθέτει τόσο επιθετικά skills όσο και healing αλλά και buffs, ο Pegreo ρίχνει «παγίδες», κάνει debuff κ.α. Στο party διαθέτετε ταυτόχρονα τρεις χαρακτήρες και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε άλλους από ένα σημείο και μετά αλλά προς αποφυγή spoilers δε θα τους αποκαλύψω. Υπάρχει mini map το οποίο είναι στοιχειώδες αφού ουσιαστικά ακολουθείτε μόνιμα την υπόδειξη με το διακριτικό βελάκι για τον επόμενο προορισμό. Στον χάρτη έχεις τη δυνατότητα και για fast traveling οπότε αυτό διευκολύνει ακόμα περισσότερο το παιχνίδι.

Θα διαπιστώσετε ότι ο Isaac αποτελεί ένα καθαρόαιμο «tank» με μία skilled attack και περίσσεια buffs. Καθώς εξελίσσεται το παιχνίδι, θα αποκτήσετε τη δυνατότητα για upgrade του Isaac με πρώτη ύλη τα «gears» τα οποία αλιεύετε από loot και μπορείτε με αυτά να δημιουργήσετε silver, gold, bronze και skill gears. Τα τελευταία θα τα χρησιμοποιήσετε για installation αναβαθμίσεων -ανάλογα με τον τύπο του gear, όπως περιγράφηκε πιο πάνω- αλλά και για να ξεκλειδώσετε νέα skills. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται υπερβολική βολιδοσκόπηση, πρόκειται για πολύ απλό σύστημα. Κάποια στιγμή ο Isaac θα μπορεί να αλλάζει μορφές σαν νέο class, αν είναι δόκιμο να το αποκαλέσουμε έτσι. Αυτό συνεπάγεται ότι θα μπορείτε να κάνετε upgrade σε κάθε του μορφή, δημιουργώντας έτσι μια πληθώρα ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών. Αρχικά, βέβαια, θα περιοριστείτε με την μορφή «Firefighter» Isaac η οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Το σύστημα μάχης είναι turn based και η σειρά επίθεσης αναπαρίσταται στο αριστερό τμήμα της οθόνης με την αλληλουχία των χαρακτήρων. Αν προσεγγίσετε τον εχθρό χωρίς να γίνετε αντιληπτοί, έχετε προτεραιότητα στη μάχη με το first attack ενώ αν σας αντιληφθούν η μάχη ξεκινάει με το back attack και με τον πρώτο γύρο στη διάθεσή τους. Το κάθε είδος εχθρού έχει αδυναμία σε συγκεκριμένο elemental στοιχείο -φωτιά, πάγο, ηλεκτρισμό- οπότε για να είναι αποτελεσματική η επίθεση θα πρέπει να καταφύγετε σε όπλα που διαθέτουν την εκάστοτε elemental ιδιότητα. Τα όπλα σας είναι upgradeable με διάφορα mods, όπως might και guard mods, βελτιώνοντας τα στατιστικά και προσθέτοντας νέες ιδιότητες.  Από τις μάχες συλλέγετε υλικά για τα gears αλλά και χρήματα. Κατά τη διάρκειά τους μπορείτε να χρησιμοποιήσεις πέντε εντολές (attack, defend, skill, item,escape) για όλους τους χαρακτήρες εκτός από τον Isaac για τον οποίον δεν προβλέπεται η επιλογή “item” καθώς δε μπορεί να χρησιμοποιήσει αντικείμενα· αντ’ αυτής έχει προστεθεί η επιλογή “form” που, όπως αναφέραμε πιο πάνω, αφορά την αλλαγή της μορφής του.

Πρόκειται για ένα πολύ εύκολο παιχνίδι και τις περισσότερες φορές θα βρεθείτε στη θέση να απασχολείστε μόνο με το action button του pad. Κατά το ταξίδι σας, θα εντοπίσετε και «κρυμμένους» θησαυρούς, όπως healing items, wearables και άλλα μέσα σε..φούρνους μικροκυμάτων. Τέλος, σε ολόκληρο το παιχνίδι είναι διασκορπισμένα τα «blue orbs» με τα οποία αγοράζεις στολές για την Sherry οι οποίες έχουν απλά διακοσμητικό ρόλο. Αν ο Isaac «πέσει» στο πεδίο της μάχης το παιχνίδι τελειώνει με τις επιλογές να δοκιμάσεις εκ νέου την μάχη και load από το τελευταίο save. Αντίθετα, αν αποτύχει κάποιος άλλος από το party συνεχίζεις κανονικά το παιχνίδι. Το save γίνεται οποιαδήποτε στιγμή μέσα από το menu, όπως και το loading, και περιλαμβάνει πέντε slots.

Ars gratia artis

 Η evil armada του παιχνιδιού αποτελείται από κάθε είδους τερατόμορφες ηλεκτρικές συσκευές όπως ψυγεία, κουζίνες, ηλεκτρικά σίδερα, μίξερ και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Το animation των χαρακτήρων και τα μοντέλα είναι λιτά. Αυτό που διακρίνεται έντονα είναι το cute στοιχείο του παιχνιδιού το οποίο αναδεικνύεται με κάθε ευκαιρία τόσο με τα facial χαρακτηριστικά υιοθετώντας την καρτουνίστικη κινησιολογία όσο και με ιδιοποιημένες παραστάσεις από παιδικές σειρές. Τα γραφικά δεν ανήκουν στο δυνατό σημείο του παιχνιδιού αφού θυμίζουν εποχές PS2 και, πραγματικά, αναρωτιέμαι τους  λόγους που έγινε αυτή η επιλογή. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι απευθύνεται σε νεότερο ηλικιακά κοινό, δεν δικαιολογείται τόσο πρόχειρη δουλειά. Το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού αποτελείται από cutscenes όπου εκτυλίσσεται η ιστορία. Ευτυχώς, μπορείτε να κάνετε skip οποιαδήποτε στιγμή, όπως και fast forward στις μάχες ή ακόμα και να απενεργοποιήσετε το animation. Τα textures είναι χοντροκομμένα, οι περισσότερες περιοχές είναι σχετικά άδειες περιεχομένου και γενικά το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια. Προσωπικά, το concept με τις μηχανές και τις συσκευές μου θύμισε το «Maximum Overdrive» (Stephen King,1986) με τη μουσική των ανυπέρβλητων AC/DC. Εδώ, δυστυχώς, η μουσική είναι το ελάχιστο απογοητευτική· επαναλαμβανόμενα μονότονη και στα μόνα σημεία που ίσως διαφέρει ο τόνος είναι κατά τα boss battles και τα cutscenes. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η έλλειψη voice over αφού θα προσέδιδε στο παιχνίδι -ελέω context- περισσότερο liveliness.

An inner truth

Το Destiny Connect: Tick-Tock travellers απευθύνεται σαφώς σε νεότερους gamers. Δεν είναι το χειρότερο παιχνίδι ever απλά κάποια πράγματα δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση. Θεωρώ ότι ακόμα κι αν απευθύνεται σε μικρότερες ηλικίες δεν σημαίνει αυτομάτως ότι το cuteness στοιχείο δε μπορεί να αναπαρασταθεί καλύτερα. Το παιχνίδι παρουσιάζει ίσως κάποιο ενδιαφέρον για τη δυνατότητα του Isaac να εναλλάσσει forms που πραγματικά είναι και το μοναδικό σημείο που απολαμβάνετε κατά τη μάχη. Σίγουρα υπάρχουν πολύ καλύτερες υλοποιήσεις  εκεί έξω.

Ευχαριστούμε θερμά την Enarxis Dynamic Media για την διάθεση του παιχνιδιού.

You may also like