fbpx
Home HOT Dune Spice Wars Preview

Dune Spice Wars Preview

Γράφει ο/η Γιώργος Τανής

Το Dune θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία ή ίσως η κορυφαία σειρά επιστημονικής φαντασίας μαζί με το Foundation. Στο χώρο των videogames είδαμε το 1992 το θρυλικό Dune II που ήταν ο πρώτος mainstream τίτλος rts που γνώρισε καθολική επιτυχία και έχει μπει στο πάνθεον των video games. Oπότε με το τεράστιο βάρος της κληρονομιάς του Dune II, η Shiro Games κλήθηκε να επαναφέρει το θρυλικό franchise στα μονοπάτια που πριν 30 χρόνια ακριβώς αγαπήθηκε από μια τεράστια μερίδα του κοινού. Τελικά το Spice Wars κατάφερε να ανταπεξέλθει στις τεράστιες προσδοκίες που είχε? Η απάντηση είναι ένα τεράστιο ναι, καθώς το Spice Wars θα σας προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης με πλούσιο περιεχόμενο και ας έχουμε στην κατοχή μας την Early Access έκδοση του παιχνιδιού.

Τι κάνει όμως το παιχνίδι να ξεχωρίζει? Καταρχάς μιλάμε για έναν rts τίτλο με επιρροές από το αγαπημένο franchise Civilization. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να καταφέρετε να αποκτήσετε όσο περισσότερο μπαχαρικό γίνεται και να κατατροπώσετε τους αντίπαλους οίκους του παιχνιδιού.

“He who controls the spice, controls the universe.”

 Η νίκη μπορεί να έρθει αν κατακτήσετε τους αντίπαλους οίκους και όχι μόνο. Αν φτάσετε 30.000 πόντους στο heregomony(ηγεμονία) και αυτό το καταφέρνετε με το ποσο μπαχαρικό ή πόλεις ελέγχετε. Τέλος αν πληρείτε ορισμένες προϋποθέσεις και έχετε την εξουσία του Αρράκις για 45 μέρες, βλέπετε τίτλους νίκης.

Ένα στοιχείο που αγάπησα στο Spice Wars είναι η ποικιλία που σου προσφέρει το παιχνίδι για το πως να κερδίσεις. Μπορείς να πραγματοποιήσεις το αντίστοιχο Τζιχάντ στο όνομα του Πολ Ατρείδη και να κατακτήσεις ότι υπάρχει ή να κινηθείς στις σκιές σαν τον Βλαντιμίρ Χαρκόνεν και να δολοφονήσεις τους αντιπάλους σου μέσω πολιτικών παιχνιδιών. Μπορείς να υποκινείς επαναστάσεις σε χωριά αντίπαλων οίκων με αποτέλεσμα να πλήττεται η οικονομία τους, η ακόμα να συμμαχήσεις με sietches που ζουν Φρέμεν. Το Spice Wars σου δίνει δεκάδες επιλογές για το πως να κινηθείς στο παιχνίδι και μια κακή απόφαση μπορεί να σου στερήσει τη νίκη. Οι συμμαχίες μπορούν να διαλυθούν πολύ εύκολα, καθώς μπορεί ο αντίπαλος οίκος σε μια στιγμή δικής σου αδυναμίας να σου επιτεθεί με σκοπό να σε βγάλει από τη μέση.

“Deep in the human unconscious is a pervasive need for a logical universe that makes sense, But the real universe is always one step beyond logic.”

Στην early access έχουμε 4 οίκους για αρχή και σύμφωνα με την Shiro θα προστεθεί σε λίγες μέρες ο οίκος των Κορίνο μαζί με τους θρυλικούς του στρατιώτες τους Σάρντοκαρ. Οι 4 οίκοι που έχουμε είναι οι Ατρείδες, Φρέμεν, Χαρκόνεν και τέλος οι Smugglers. Κάθε οίκος έχει τα δικά του προτερήματα και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα οι Ατρείδες έχουν την πιο ισχυρή πολιτική θέση λόγω της εξαιρετικής τους σχέση με την Landsraad και με κάθε συμβούλιο που γίνεται στο παιχνίδι θα έχετε τον πρώτο λόγο. Οι σκληροτράχηλοι Φρέμεν μπορεί να μην έχουν την τεχνολογία των άλλων οίκων αλλά μπορούν να κινηθούν με ευκολία πάνω στον αφιλόξενο Αρράκις και έχουν τους καλύτερους πολεμιστές. Οι Smugglers έχουν τις γνώσεις για το πως να αποκτήσουν περισσότερα solaris (τα χρήματα στο σύμπαν του Dune) και τέλος οι Χαρκόνεν οι οποίοι θα κληθείς να παίξεις πιο επιθετικά ή να χρησιμοποιήσω έναν πιο προσιτό όρο, πιο σαδιστικά. Αν επιλέξεις τους Χαρκόνεν και κινηθείς και καταστρέφεις ότι υπάρχει γύρω σου το παιχνίδι θα σε επιβραβεύσει.

Αν κάποιος ξεκίναγε και έπαιζε πρώτη φορά Spice Wars θα του πρότεινα να επιλέξει τους Ατρείδες καθώς είναι σε όλα πιο ισορροπημένοι και ο οίκος που θα μπορέσει να σε οδηγήσει πιο γρήγορα και εύκολα στη νίκη.

Επίσης με την κατάκτηση μιας πόλης θα μπορούμε να χτίσουμε διάφορα κτήρια. Από μονάδες εξόρυξης μπαχαρικού (μόνο αν η συγκεκριμένη περιοχή έχει μπαχαρικό) καθώς και εργοστάσια, όπως και windtraps που είναι απαραίτητες για την παραγωγή νερού. Το νερό στο σύμπαν του Dune είναι απαραίτητο και για τους Φρέμεν θρυλικό οπότε η επιίβιωση του οίκου σου στο παιχνίδι θα στηριχτεί απο το πόσο νερό έχετε στην κατοχή σας.

Τέλος όταν διαλέξετε και τον οίκο σας το παιχνίδι θα σας ζητήσει να διαλέξετε και δύο σύμβουλους. Θα δείτε θρυλικές φυσιογνωμίες από το σύμπαν του Dune από τον Duncan Idaho, Chani μέχρι και τον Glossu Rabban. Ο κάθε ένας από αυτούς θα σας προσφέρει τεράστια βοηθεία για να κατακτήσετε τον Αρράκις.

“Arrakis teaches the attitude of the knife – chopping off what’s incomplete and saying: ‘Now, it’s complete because it’s ended here.’

Dune χωρίς κατασκοπεία είναι σαν να υπάρχουμε χωρίς οξυγόνο. Και στο συγκεκριμένο σημείο του παιχνδιού η Shiro παρέδωσε μαθήματα για το πως να στήσεις αριστοτεχνικά κατασκόπους πάνω σε πολιτικά παιχνίδια. Μετά από περίοδο 10 λεπτών η 15 ανάλογα τον οίκο σου, το παιχνίδι σου δίνει έναν Agent. Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις ωστέ να μπει ως κατάσκοπος σε άλλους οίκους και να αποσπάσεις πληροφορίες ή να κινηθείς μέσα στους χώρους της Choam, Landsraad και του Αρράκις που θα έχεις διάφορα πλεονεκτήματα. Οι κατασκόποι σε άλλους οίκους είναι ριψοκίνδυνη επιλογή καθώς μπορεί να βρεθούν αιχμάλωτοι και θα χρειαστούν αρκετά μεγάλα ποσά για να καταφέρεις να τους πάρεις πίσω.

Τι γίνεται όμως με την Landsraad στο παιχνίδι και γιατί η σχέση σου με αυτή μπορεί να σε βοηθήσει να βρεθείς στη κορυφή, ή στην αντίθετη περίπτωση να οδηγηθείς στη πτώση σου? Η Landsraad για όσους δεν είναι μυημένοι στο σύμπαν του Dune, είναι ένα συμβούλιο το οποίο συμμετέχουν όλοι οι οίκοι του Γαλαξία και είναι υπό την επίβλεψη του Padishah Emperor. Μετά από μια περίοδο θα πρέπει να πληρώσεις έναν φόρο στη Landsraad και ο φόρος θα είναι σε spice. Αν καταφέρνεις κάθε φορά και παραδίδεις το απαιτούμενο ποσό θα αποκτάς περισσότερη αποδοχή στο συμβούλιο με αποτέλεσμα να κερδίζεις influence points. Με τα influence points μπορείς να αποκτάς περισσότερες ψήφους στα συμβούλια. Αν όμως αποτύχεις να παραδώσεις πολλές φορές το απαιτούμενο μπαχαρικό τότε φρουροί της Landsraad θα έρθουν και θα σε πολεμήσουν.

Επίσης έχουμε και skill tree στο παιχνίδι που και εδώ είμαστε σε υψηλό επίπεδο. Σπάνια βλέπουμε παιχνίδια που να έχουν κάποιο skill tree και τα περισσότερα να είναι χρήσιμα. Έτσι λοιπόν στο Spice Wars θα περάσετε ώρες στο να διαλέξετε την καλύτερη αναβάθμιση καθώς η κάθε μια προσφέρει κάτι διαφορετικό που θα σας διευκολύνει στο παιχνίδι. Από εξόρυξη μπαχαρικού, το να έχετε καλύτερους στρατιώτες και φυσικά αναβαθμίσεις για την πολιτική σας κατάσταση.

“Law is the ultimate science. Thus it reads above the Emperor’s door. I propose to show him law.”

Μπορεί όλα αυτά που σας περιέγραψα να σας φαίνονται πολύπλοκα, όμως μετά από μια ώρα ενασχόλησης με το παιχνίδι, θα τα έχετε κατανοήσει. Και έδω έχω το πρώτο παράπονο μου με το παιχνίδι καθώς το tutorial είναι μόνο για τα πρώτα 10 λεπτά που θα παίξετε και θα σας αναφέρει μόνο τα πολύ βασικά. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα στην αρχή να χαθείτε λίγο με όλους αυτούς τους μηχανισμούς. Γράφοντας αυτό το κείμενο έχω ασχοληθεί με τον τίτλο γύρω στις 40 ώρες και στο τελευταίο μου playthrough ανακάλυπτα ακόμα νέους μηχανισμούς. Σύμφωνα με την Shiro το tutorial θα προστεθεί σε μελλοντικό update.

Oι ελλείψεις δεν σταματάνε εδώ καθώς απουσιάζει και το story campaign που είναι βασικό κομμάτι του τίτλου. Αν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί με το σύμπαν του Dune θα δυσκολευτεί καθώς στο παιχνίδι έχουμε πολλές ονομασίες από τη θρυλική σειρά χωρίς να υπάρχει επεξήγηση για το τι είναι.

Για τον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού δεν έχω παράπονα καθώς τα γραφικά του είναι αρκετά όμορφα και εξυπηρετούν το είδος του παιχνιδιού. Μου έλειψε όμως η λεπτομέρεια σε κάποια μοντέλα όπως και στις πόλεις. Εύχομαι με την τελική έκδοση του παιχνιδιού να διορθωθούν. Όσο για το soundtrack του παιχνιδιού εδώ τα λόγια είναι περιττά. Εμπνευσμένη από την μουσική της ταινίας του 2021 και του θρυλικού Χανς Ζίμερ το soundtrack είναι σε υψηλά επίπεδα που θα ζήλευαν πολλοί ΑΑΑ τίτλοι.

Εν κατακλείδι το Dune Spice Wars είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι με τις προδιαγραφές να γίνει ως ένα από τα καλύτερα του είδους του. Μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε early access όμως έχει τόσο πλούσιο περιεχόμενο που θα περάσετε αρκετές ώρες μαζί του. Η Shiro Games κέρδισε το στοίχημα και μας παρέδωσε έναν τίτλο που στο μέλλον θα μας απασχολήσει. Το όνομα του Dune είναι αρκετά βαρύ και χαίρομαι που κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες προσδοκίες. Το παιχνίδι μπορείτε να το βρείτε στην προνομιακή τιμή των 30 ευρώ και θα περάσετε 20-25 ευχάριστες ώρες μαζί του.

“I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.”

You may also like