fbpx
Home ReviewsGame Reviews ENDLESS Dungeon | The Review

ENDLESS Dungeon | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Οπλισμένοι με το μικρό μας πολυβόλο και αρκετή υπομονή, ανοίγουμε την μεγάλη πόρτα που βρίσκεται μπροστά μας. Μπαίνουμε σε ένα μικρό, σκοτεινό δωμάτιο και ακούμε τον ανατριχιαστικό ήχος υγρών πατημάτων.Τέσσερα μεγάλα έντομα έρχονται καταπάνω μας, με μια αράχνη να τα ακολουθεί. Οπλίζουμε, πατάμε την σκανδάλη και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, οι ερχόμενες απειλές μετατρέπονται σε μαρμελάδα. Ανοίγουμε ένα σεντούκι και βρίσκουμε ένα Rocket Launcher πιο μεγάλο και από εμάς. Ξαφνικά, ένας προειδοποιητικός ήχος χτυπάει στην ενδοεπικοινωνία μας με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να γυρίσουμε στην βάση ώστε να προστατεύσουμε τον κρύσταλλό μας από τις ορδές των εξωγήινων πλασμάτων.

Είμαστε μέλη μιας ομάδας ναυαγών, όπου αναγκαστικά διαμένουν στον “Σταθμό”, ένα πολυώροφο κτίσμα αλληλένδετων διαδρόμων και δωματίων που κάποτε ανήκαν σε μια μυστηριώδη φυλή γνωστή ως Endless. Η ομάδα μας, μαζί με άλλα τέσσερα είδη εξωγήινων βρισκόμαστε στο κατάστρωμα του Σταθμού, κάπου στο διάστημα και προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να βρούμε τον τρόπο να δραπετεύσουμε. Για να το καταφέρουμε αυτό πρέπει να προχωρήσουμε από όροφο σε όροφο όσο συνοδεύουμε ένα ρομποτάκι με ένα κρύσταλλο μέσα από τους διαδρόμους και ανάμεσα από τις ορδές εξωγήινων τεράτων. 

Το σύμπαν των Endless είναι αχανές, με πολλά παιχνίδια και περιπέτειες στρατηγικής να έχουν ξεδιπλωθεί όλα αυτά τα χρόνια. Η Amplitude συνεχίζει να επεκτείνει αυτό το σύμπαν με έναν ακόμα τίτλο που ακολουθεί το παράδειγμα του Risk of Rain μιας και από το πιο παραδοσιακό gameplay στρατηγικής που είδαμε στο Dungeon of the ENDLESS, το ENDLESS Dungeon, όπως διαφορετικά ονομάζεται, κρατάει την ίδια λογική αλλά μεταβαίνει σε ένα πιο stylized 3D περιβάλλον με action dungeon-crawling RPG gameplay. Όπως και με το Risk of Rain 2, έτσι και το ENDLESS Dungeon καταφέρνει να ξεφύγει και να διαμορφώσει ένα μοναδικό παιχνίδι που αναμειγνύει την εξερεύνηση των dungeon crawlers, την στρατηγική των Tower Defense και την τύχη και περιεχόμενο των Roguelike.

Κάθε αγώνας στο ENDLESS Dungeon μας θέλει να μεταφέρουμε ένα ρομποτάκι από την βάση του στον επόμενο όροφο. Για να το καταφέρουμε αυτό, θα πρέπει να εξερευνήσουμε τον κάθε όροφο ανοίγοντας τις εκάστοτε πόρτες ώστε να ανακαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από αυτές και αν κρύβεται η επόμενη βάση που θα εγκαταστήσουμε τον κρύσταλλο. Ο στόχος και ο τρόπος που τον προσεγγίζουμε είναι ακριβώς ίδιος με του Dungeon of the ENDLESS και αυτό διότι πρέπει να καθοδηγήσουμε την ομάδα μας μέσα από τους λαβύρινθους, να αντιμετωπίσουμε διάφορα πλάσματα και να προστατεύσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τον κρύσταλλο από πιθανή καταστροφή. 

Ένα επιτυχημένο run καθορίζεται από την σωστή διαχείριση των βασικών μας πόρων καθώς και από λίγη τύχη. Ανοίγοντας κάθε πόρτα μπορεί να βρούμε διαφορετικά δωμάτια κάθε φορά με ορισμένα από αυτά να είναι φωλιές εχθρών που μια στο τόσο παράγουν τέρατα που έρχονται προς τον κρύσταλλο. Σε άλλα δωμάτια θα βρούμε σταθμούς έρευνας με τους οποίους μπορούμε να αναβαθμίσουμε τις τεχνολογίες μας, να φτιάξουμε σταθμούς παραγωγής πόρων ή να βρούμε συλλεκτικά αντικείμενα για τον Σταθμό. Κάθε όροφος διανέμεται διαφορετικά με πολλούς κινδύνους και ρίσκα να μας οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Στόχος μας όμως, είναι να βρούμε το δωμάτιο με την μεγάλη πύλη ώστε να πάμε στην επόμενη φάση ή πιο κάτω στους ορόφους.

Ανοίγοντας έναν ορισμένο αριθμό θυρών ή μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εχθρικά κύματα έρχονται κατά πάνω μας κατακλύζοντάς μας από κάθε μεριά. Εμείς και ακόμα δύο NPCs ή παίκτες καλούμαστε να προστατεύσουμε το Crystal Bot είτε μέσω των δικών μας όπλων είτε εγκαθιστώντας turrets σε μικρές θήκες που βρίσκονται σε σημεία στο δωμάτιο, καθώς και άλλα μικρά προστατευτικά όπλα που τα βρίσκουμε ως blueprints μέσα από τους αντίστοιχους σταθμούς. Αγοράζοντας αυτά τα blueprints όμως μπαίνουμε σε μια ακόμα διαδικασία προστασίας. Οι φωλιές ενεργοποιούνται με το που αγοράσουμε ένα blueprint με αποτέλεσμα να πρέπει να είμαστε σίγουροι αν θέλουμε να ρισκάρουμε πόρους και πόντους υγείας για ευκολότερο run αργότερα. 

Για την εγκατάσταση, την αγορά αναβαθμίσεων και την αγορά blueprints πρέπει να διαχειριστούμε τρεις βασικούς πόρους: Science, Food, Industry. Αυτοί οι πόροι είναι το βασικό “νόμισμα” του σύμπαντος του ENDLESS και είναι αρκετά περιορισμένοι οπότε κάθε φορά πρέπει να παίρνουμε σωστές αποφάσεις πριν προχωρήσουμε σε κάποια ενέργεια. Η απόκτηση αυτών είναι τόσο εύκολοι όσο ανοίγουμε πόρτες. Κάθε φορά που ανοίγουμε από μια, τέσσερις (4) μονάδες προσθέτονται σε κάθε κατηγορία, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται ανάλογα με το αν υπάρχουν totems ή ενεργοί σταθμοί παραγωγής – που τους φτιάχνουμε εμείς αν βρούμε το θεμέλιό τους – στο δωμάτιο. Όταν εντοπίσουμε τους σταθμούς σε ένα δωμάτιο, αυτοί είναι κενοί οπότε εμείς θα επιλέξουμε τι είδος θέλουμε να παράξουμε, προσθέτοντας έτσι ένα ακόμα στρώμα στρατηγικής σε όλη την περιπέτεια. 

Τα turrets και οι περισσότερες κατασκευές χρειάζονται Industry Points για να χτιστούν και έτσι πρέπει πάντα να υπολογίζουμε αν μας συμφέρει να χτίζουμε συνέχεια αμυντικές εγκαταστάσεις ή αν πρέπει να τις φτιάξουμε σε ‘έξυπνα’ σημεία. Το Φαγητό χρησιμεύει στο να αγοράζουμε αντικείμενα υγείας ή Upgrade Mods για τον ήρωά μας. Τέλος, το Science χρησιμεύει ως νόμισμα για την αγορά όπλων από τον Merchant ή την αγορά blueprints από τον υπολογιστή.

Οι πόροι αυτοί, όπως είπαμε παραπάνω, είναι περιορισμένοι και απαιτείται ένας “γερός” αριθμός από αυτούς για κάθε πράξη μας. Ευτυχώς, αυτοί μεταφέρονται από όροφο σε όροφο οπότε θα πρέπει και εκεί να υπολογίζουμε αν πρέπει να τους δαπανούμε ή να τους κρατάμε για πιο απαιτητικές καταστάσεις κατά την διάρκεια του run μας

Καθώς κάθε όροφος ανοίγεται όσο τον εξερευνούμε, όλο και περισσότερα δωμάτια και σημεία παραγωγής αποκαλύπτονται και τόσο η δυσκολία ανεβαίνει μαζί με τις προκλήσεις και τις στρατηγικές που απαιτούνται για να επιβιώσουμε. Ωστόσο, ενώ το ENDLESS Dungeon παραμένει διασκεδαστικό στο μεγαλύτερο μέρος του, οι συνεχόμενες προσπάθειες σε αυτόν τον βασικό βρόχο γίνονται…μονότονες. Τα όπλα που βρίσκουμε δεν προσφέρουν την ποικιλία που θα θέλαμε και, τις περισσότερες φορές, οι ήρωες βγάζουν την αίσθηση πως δεν διαφέρουν ιδιαίτερα μεταξύ τους αφού οι περισσότεροι έχουν ίδιες ή όμοιες ικανότητες.

Μαζί με αυτά, το ENDLESS Dungeon παρουσιάζει πολλές προκλήσεις και περιορισμούς που επηρεάζουν τη συνολική εμπειρία. Πρώτον, ο Merchant προσφέρει αντικείμενα μικρής ουσίας, με αποτέλεσμα να δίνει την αίσθηση πως η αγορά από αυτόν είναι μια χαμένη υπόθεση. Τα σεντούκια που βρίσκουμε, πέρα από μοναδικά νομίσματα ή collectibles, συχνά μας δίνουν απογοητευτικό loot, μειώνοντας έτσι τον ενθουσιασμό του ανοίγματός τους. Το Allied AI εμφανίζει χαμηλή νοημοσύνη, περιορίζεται σε βασικές ενέργειες όπως η αντιμετώπιση εχθρών και γίνονται απλά ένας ακόμα πόρος που χρειάζεται συντονισμό από εμάς. Προσωπικά, τους χρησιμοποίησα περισσότερο ως αμυντική λύση στο δωμάτιο του Κρυστάλλου παρά ως μια χρήσιμη βοήθεια. Αντιθέτως, η συμπεριφορά των εχθρών, κυρίως η επίθεση σε γεννήτριες αμέσως μετά τη μετατόπιση ενός κρυστάλλου, αποκλίνει από τα αναμενόμενα πρότυπα, μειώνοντας το στρατηγικό παιχνίδι. Συγκεκριμένα, αν ξεκινήσουμε την διαδικασία μεταφοράς του Κρυστάλλου, οι εχθροί μας αγνοούν τελείως τις γεννήτριες και έρχονται ΜΟΝΟ πάνω στον κρύσταλλο. Τέλος, υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ των turrets καθώς πολλές φορές είναι άχρηστα και όσα και αν βάλουμε δεν είναι αρκετά για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Ακόμα και με αυτά όμως, το ENDLESS Dungeon παραμένει ένας ευχάριστος, διασκεδαστικός τίτλος για τους λάτρεις του είδους και ιδίως για τους fans της σειράς. Η Amplitude έχει κάνει μια σεβαστή προσπάθεια η οποία κάλλιστα μπορεί να βελτιωθεί με τα αντίστοιχα Patches και με τις συμβουλές και ιδέες της κοινότητάς του. Ακόμα καλύτερα, η παρουσίασή του και τα γραφικά του το βοηθάνε να ξεχωρίσει αφού εδώ υπάρχει μια stylized αισθητική με μοντέλα που βγάζουν βγαλμένα από comics και εφέ που είναι τόσο ευχάριστα στο μάτι ενώ παράλληλα καταφέρνουν να προσδώσουν το ανάλογο βάρος. 

To ENDLESS Dungeon προσφέρει ότι τα περισσότερα roguelike dungeon crawlers – μια εθιστική επανάληψη που τις περισσότερες φορές μας ηρεμεί και μας δίνει μια πρόκληση για να αντιμετωπίσουμε. Είναι αρκετά απαιτητικό και θα μας ωθήσει να επιμείνουμε ακόμη και μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Το Saloon, η βάση που επιστρέφουμε αν χάσουμε μας επιτρέπει να ηρεμήσουμε λίγο, να οργανωθούμε κατάλληλα και να ξοδέψουμε τα νομίσματά μας για να εξοπλίσουμε τον χαρακτήρα μας με καλύτερα όπλα και εξοπλισμό ή για να ξεκινήσουμε σε άλλο χώρο του ορόφου.

Ευχαριστούμε την ZEGETRON για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

You may also like