fbpx
Home ReviewsGame Reviews Fade to Silence: The Review

Fade to Silence: The Review

Γράφει ο/η Δημήτρης Γαλατσάνος

Fade to Bug

Συνήθως όταν ξεκινώ ένα game για σκοπούς παρουσίασης, δίνω τα πρώτα σχόλια μου στην συντακτική ομάδα του Just Gamer. Το πρώτο μου σχόλιο για το Fade to Silence ήταν: “Τραγικό!”. Μου είπαν να του δώσω ευκαιρία, είναι ένα indie, στο trailer φαίνεται ωραίο, έχει ωραία παρουσίαση κλπ. Η παρουσίαση λοιπόν ποσώς επηρεάζει την κριτική μου, το trailer είναι πάντα απλά ένα ωραίο περιτύλιγμα για κάτι που κρύβεται μέσα του και τα indie ΔΕΝ πωλούνται στα 40€! Το Fade to Silence λοιπόν πρέπει να κριθεί ως ένα πλήρες AAA game που έχει πλήρη τιμολόγηση με εκδότη από πίσω. Αλλιώς θα πρέπει να αναθεωρήσω πως το “indie” Inside δεν είναι πλέον το καλύτερο game που έπαιξα τα τελευταία χρόνια.

Eye Of The Beholder

Κάπου υπάρχει μια ιστορία κρυμμένη. Είσαι ένας τύπος που κατακυριεύεται από έναν εσωτερικό δαίμονα με στεντόρια φωνή και περιφέρεται σε έναν μεταποκαλυπτικό κόσμο όπου βρίσκεται η κόρη του, κάποιοι άλλοι τύποι, αρκετοί λύκοι, πλοκάμια που ξερνούν low textured εκρήξεις και κάτι που περιφέρεται στον ουρανό που μοιάζει με Beholder, φέρνει κάτι σε ανάποδη πόλη και θυμίζει και τον Κρανγκ από τα Χελωνονιντζάκια. Αυτά. Τι έγινε και φτάσαμε ως εδώ; Ποιος ο λόγος της κυρίευσης σου από τον δαίμονα; Ποιος είναι αυτός ο δαίμονας; Τι είναι αυτό στον ουρανό; Φαίνεται περίεργο, αλλά θα μπορούσε να γίνει πολύ καλή δουλειά στο σενάριο και να έχουμε ίσως ένα πολύ όμορφο δείγμα στον τομέα της επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν υπάρχει καν σενάριο! Ξεκίνησες το παιχνίδι; Απλά γιουρούντα που λεν και στο χωριό μου!

Master of Puppets

Ο ολόδικος σας δαίμονας βρίσκεται μέσα σας για να σας κάνει παρεούλα καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Όλο κάτι ατάκες θα πετάει που και καλά σου δίνουν στοιχεία να κάνεις κάποιες ενέργειες στο παιχνίδι, όλο θα προσπαθεί να σε τρομάξει με την απόκοσμη φωνή του και εσύ πάντα θα αναλογίζεσαι αν αυτό που πας να κάνεις θα είναι σωστό ή όχι. Ε καλά θα μου πεις, δοκιμάζοντας και κάνοντας, έχουμε και τα saves. Και εδώ αρχίζω να γελάω καθώς θα πρέπει να σου πω πως το Fade to Silence είναι ένα survival open world game με PERMADEATH! Δηλαδή, σου δίνει λίγες ζωές-ευκαιρίες να κάνεις τα δικά σου σε έναν μεγάλο και ανοιχτό κόσμο, χτίζοντας, μαζεύοντας followers, καθαρίζοντας το τοπίο από τα Κθουλοειδή αποβράσματα, αλλά αν χάσεις, φτου κι απ’ την αρχή! Η έννοια του permadeth κανονικά είναι ικανοποιητικά εφικτή σε έναν κόσμο μικρότερης εμβέλειας ο οποίος συνήθως αν όχι πάντα, είναι εντελώς τυχαία δημιουργημένος (procedurally generated), κάτι το οποίο κάνει το κάθε playthrough μοναδικό. Όχι όμως και σε έναν στατικό μεγάλο κόσμο, χάνεται η ουσία της εξερεύνησης που με τόσο κόπο έκανες πριν σου την πέσει ο τύπος με την κοιλιά λαμπάδα…

Seek and Destroy

Και πως λοιπόν θα ξεκάνουμε τον λαμπαδοτύπο; Μα με μόνο 2 βασικές κινήσεις, απλό και δυνατό χτύπημα. Προσθέτουμε στη σάλτσα την άμυνα που μετά βίας λειτουργεί, ανακατεύουμε πατώντας λίγο strafe jump που μοιάζει σαν ο ήρωας μας να σκόνταψε, σβήνουμε με υποτυπώδες lock target που κεντράρει στο άπειρο και έχουμε έναν πεντανόστιμο μηχανισμό μάχης που μάλλον κάηκε στον φούρνο. Ευτυχώς οι εχθροί είναι σχετικά εύκολοι και με μικρή ποικιλία, αλλιώς οι ζωές θα τελειώνανε νεράκι και δεν θα είχατε όρεξη να ξαναπαίξεται το game (sic.).

The Thing That Should Not Be

Υπάρχουν δύο επιλογές για να απολαύσετε το game, Exploration που είναι η σχετικά μικρή δυσκολία που συγχωρεί κάποια λαθάκια και σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις κάνα δυο χιλιόμετρα παραπάνω πριν χάσεις και η Survival που στην πράξη είναι το ίδιο πράγμα με περισσότερη απόγνωση στο ψάξιμο πόρων και άντε και κάποιες επιπλέον τεχνικές για να φανεί λίγο δυσκολότερο. Στην πράξη, το όλο παιχνίδι είναι το εξής: Βγες έξω από τη σπηλιά, καθάρισε τον κόσμο από φωλιές τεράτων (απλά κράτα το Α πατημένο), ψάξε για ξύλα και βαρέλια να ανάψεις φωτιά πριν παγώσεις, φάε και λίγους εχθρούς στην πορεία και χάσε για να τα ξανακάνεις όλα από την αρχή. Και μείνε και με την απορία για το τι στο καλό είναι αυτό το πράγμα που πετάει από πάνω σου και σου πετάει και κάποια αντικείμενα όποτε θυμηθεί.

Ride the Lightning

Αν χαζέψατε λίγο το trailer, θα είδατε τι όμορφα περιβάλλοντα έχει το παιχνίδι και το ωραίο εφέ με το χιόνι που χαλάει στο πέρασμά σας. Τελικά δεν είναι και τόσο τέλεια όλα, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε ορδές από textures χαμηλής ποιότητας, στον κόσμο και κυρίως στα μοντέλα των χαρακτήρων, φρικτά animations που μοιάζουν βγαλμένα από εφιαλτικό κουκλοθέατρο και τελικά αυτό το εφέ στο χιόνι δεν με άφησε να ζωγραφίσω “κάτι” που ήθελα, καθώς δεν είναι και κάτι μοναδικό. Ο ήχος είναι απλά ικανοποιητικός, με την καλύτερη στιγμή του την φωνή του δαίμονα σας, μιλάμε για πολύ metal τύπο. Κατά τ’ άλλα, αν παρατηρήσατε τους τίτλους που βάζω στις παραγράφους, καταλαβαίνετε πως περισσότερο Metallica άκουγα όταν έπαιζα, παρά τον ήχο του game.

The Unforgiven

Είναι πραγματικά ασυγχώρητο να δίνεις 40€ για ένα game που έχει περάσει από το στάδιο της early access επί 2 χρόνια και να έχεις αυτό το αποτέλεσμα. Η Black Forest, εταιρία ανάπτυξης του Fade to Silence, καλό θα ήταν να παραμείνει στα παιχνίδια τύπου Giana Sisters και ας αφήσει τους ΑΑ πειραματισμούς στην άκρη.

Ευχαριστούμε θερμά την Enarxis για την διάθεση του παιχνιδιού.You may also like