Το Global Game Jam για το 2020 τελείωσε, ο παγκόσμιος 48ωρος διαγωνισμός δημιουργίας παιχνιδιών με συγκεκριμένο θέμα, για άλλη μια χρονιά συγκέντρωσε χιλιάδες συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Αφήσαμε λίγες μέρες να περάσουν ώστε να μπορέσουν οι διαγωνιζόμενοι-jammers να εμπλουτίσουν τη σελίδα του παιχνιδιού που έκαναν στα πλαίσια του GGJ2020 (βέβαια και για να έχουμε κι εμείς αρκετό χρόνο να δούμε τα παιχνίδια όλων των ομάδων). Κι όταν λέμε να “εμπλουτίσουν” εννοούμε να ανεβάσουν πληροφορίες, screenshots ή video ή links με μια πιο “polished” (πιο ολοκληρωμένη/προσεγμένη με απλά λόγια) έκδοση του παιχνιδιού τους ή ό,τι άλλο έχει σχέση με το project που παρέδωσαν με τη λήξη των 48 ωρών του Global Game Jam 2020.
Σε πέντε πόλεις της Ελλάδας αλλά και για πρώτη φορά και στην Κύπρο, στη Λευκωσία, διοργανώθηκαν events για το Global Game Jam 2020, με 271 εγγεγραμμένους jammers και συνολικά 57 projects σύμφωνα με τα στοιχεία του επίσημου site globalgamejam.org (στην πραγματικότητα οι επισκέπτες και οι ενδιαφερόμενοι ήταν πολλοί περισσότεροι).
Οι περισσότεροι developers χρησιμοποίησαν τη δημοφιλή game engine της Unity, ενώ επίσης δημιουργήθηκαν projects και με άλλες engines και εργαλεία προγραμματισμού όπως: Unreal Engine, Godot, Construct, Gamemaker, Phaser, Scratch, QtCreator, ct.js, .Net, SDL και PS2SDK (ναι, καλά καταλάβατε: development kit για Playstation!). Τα projects όμως δεν αφορούσαν μόνο video games αλλά και board games και φυσικά παιχνίδια, οπότε: σχεδιαστικά προγράμματα, χαρτιά, χαρτόνια, μολύβια, μαρκαδόροι, ψαλίδια, αλλά ακόμα και… μέλι, βρέθηκαν στα jam sites για να υλοποιηθούν εξαιρετικά πρωτότυπες ιδέες.
Παρακάτω θα βρείτε τα links των game sites, όπου θα βρείτε τα παιχνίδια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του GGJ2020 ανά πόλη. Αξίζει να δείτε τις δημιουργίες τόσων ανθρώπων σε μόνο 48 ώρες. Μπορείτε επίσης να παίξετε κάποια από τα παιχνίδια ή και να δείτε τον source κώδικά τους για να πάρετε ιδέες.
Στην Αθήνα στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων
https://globalgamejam.org/2020/jam-sites/global-game-jam-athens/games

Στη Θεσσαλονίκη στο OK!Thess
https://globalgamejam.org/2020/jam-sites/thessaloniki-global-game-jam-2020/games

Στην Πάτρα, στα γραφεία της eNVy softworks
https://globalgamejam.org/2020/jam-sites/global-game-jam-patras/games

Στην Καστοριά στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
https://globalgamejam.org/2020/jam-sites/global-game-jam-kastoria/games

Στη Λάρισα, στο Aegean College
https://globalgamejam.org/2020/jam-sites/aegean-college-larisa/games

Στην Κύπρο στο Kinx eSports Arena της Λευκωσίας
https://globalgamejam.org/2020/jam-sites/cy-global-game-jam/games

Επειδή είδαμε πως υπάρχει ενδιαφέρον για την game developing σκηνή στην Ελλάδα, θα πρέπει σ’ αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως εκτός από το ετήσιο Global Game Jam, διοργανώνονται on-line πολλά άλλα, μικρά και μεγάλα, από διάφορους φορείς, κατά τη διάρκεια του χρόνου. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια δημοφιλή Jams:
- Ludum Dare https://ldjam.com
- Game Maker’s Toolkit Jam https://gmtk.itch.io/
- Brackeys Game Jam https://itch.io/jam/brackeys
Το itch.io είναι μια πλατφόρμα φιλοξενίας παιχνιδιών από indie developers, που είναι εξαιρετικά δημοφιλής και ανάμεσα στους jammers, καθώς πολλά game jams φιλοξενούνται σ’ αυτό, οπότε μπορείτε να βρείτε Jams σχεδόν καθημερινά, ΝΑΙ, και του “Αγίου Βαλεντίνου” έχει jam! Οπότε μέχρι να διοργανωθεί ξανά κάποιο game jam στην περιοχή σας μπορείτε να προπονείστε on-line.
Τώρα, όσοι φίλοι μας φούντωσαν με τη φλόγα της δημιουργίας και επιθυμούν να κάνουν το επόμενο βήμα, μπορούν κάλλιστα να απευθυνθούν στις τοπικές κοινότητες game developers για να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο της δημιουργίας video games.
Εμάς τους Just Gamers μπορεί να μας συναρτήσετε στη Θεσσαλονίκη στα meetups που διοργανώνει στο OK!Thess η ομάδα Game Developers & Artists SKG, ενώ πανελλαδικά, μπορείτε να βρείτε και να επικοινωνήσετε και με άλλους Έλληνες δημιουργούς μέσω του group Greek Game Developers, από το οποίο γεννήθηκε και ο Σύλλογος Δημιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδας.
Σ.Σ. Αν θέλετε λίγες περισσότερες λεπτομέρειες για την ατμόσφαιρα ενός Game Jam, δείτε τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη στο προηγούμενο άρθρο μας: