fbpx
Home HOT Γνωρίστε τους Intensive Aesop Farming

Γνωρίστε τους Intensive Aesop Farming

Γράφει ο/η Γιώργος Τανής

Oι Intensive Aesop Farming είναι κάτι έντελως φρέσκο στο ελληνικό Youtube. Aυτό οφείλεται στον αυθορμητισμό τους και φυσικά στο καυστικό τους χιούμορ. Τι είναι όμως η συγκεκριμένη ομάδα?
Είναι τέσσερις φίλοι που αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι πρωτόγνωρο. Να δούμε ελληνικό κανάλι να δημιουργεί animated περιεχόμενο. Η πρώτη μου επαφή μαζί τους ήταν από ένα βίντεο στο ΤikTok και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το χιούμορ τους. Σε μια χώρα που σπάνια βλέπουμε να παράγεται τέτοιο περιεχόμενο, ενώ υπάρχει απεριόριστη αγάπη σε σειρές όπως το South Park, Family Guy και Paradise P.D. Η ομάδα αυτή λοιπόν, μέσω της αγάπης τους για τη μουσική και φυσικά την όρεξη να προσφέρουν ένα ιδιαίτερο τρόπο διασκέδασης δημιούργησαν το Intensive Aesop Farming. Μια σειρά με πρωταγωνιστές με ένα περιστέρι, γάιδαρο, λύκο και ένα βάτραχο εκφράζουν μέσω αυτών των χαρακτήρων τους προβληματισμούς τους και μια διαφορετική οπτική πάνω σε κοινωνικά θέματα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, την ομάδα του Intensive Aesop Farming που δέχθηκαν την πρόταση μου για συνέντευξη.

Πριν μιλήσουμε περαιτέρω για τη δουλειά σας, θα ήθελα να μου πείτε τι σημαίνει το όνομα Intensive Aesop Farming και από που προήλθε?

Είναι το όνομα της μπάντας που έχει η παρέα στη σειρά, και ο αρχικός σκοπός ήταν αυτό να παραπέμπει σε metalcore συγκρότημα. Το “Aesop” εύκολα μαντεύει κανείς ότι αποτελεί αναφορά στο ότι όλοι οι χαρακτήρες είναι ζώα. Το “Intensive Farming” αφορά τις προσπάθειες των πρωταγωνιστών να πετύχουν στη ζωή.

Στην Ελλάδα σπάνια βλέπουμε δημιουργούς να ασχολούνται με το ενήλικο animation. Η μόνη προσπάθεια ήταν το ¨Oυκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος” που προβλήθηκε στο Mega Channel το 2010. Εσείς πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε στο να φτιάχνετε animated video σε μια χώρα που δεν αγκαλιάζει τέτοιες προσπάθειες? Δεν σκεφτήκατε να βάλετε αγγλικές φωνές για να απευθυνθείτε σε μεγαλύτερο κοινό?

Ξεκινήσαμε με ένα μέσο που αγαπάμε και μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα που ίσως δε θα μπορούσαμε με άλλο. Προσπαθούμε να το πάμε βήμα βήμα μεγαλώνοντας τις διάρκειες και το canon όσο προχωράμε και μαθαίνουμε. Θέλαμε αρχικά να αρέσει σε εμάς και να περνάμε όσο πιο καλά γίνεται κάνοντάς το. Θέλαμε επίσης γρήγορο, overlapping και ρεαλιστικό διάλογο στα ελληνικά. Το ότι βρίσκει ανταπόκριση από μια μερίδα ανθρώπων μας δίνει αδιαμφισβήτητα κουράγιο, κίνητρο και μας βοηθά να το κατευθύνουμε, αλλά πολλές φορές είμαστε απλά χαρούμενοι που μπορούμε και το κάνουμε ακόμα. Στην τηλεόραση είχαμε το ΟΥΚ και το “Από άλλο Ανέκδοτο” μόνο. Υπάρχει σίγουρα η πιθανότητα να δούμε περισσότερες τέτοιες παραγωγές όμως, καθώς streaming πλατφόρμες όπως το Netflix βοήθησαν το μέσο τα τελευταία χρόνια. Αν δύο ελληνικά κανάλια το προσπάθησαν χρόνια πριν, τότε υπάρχει πιθανότητα να ξαναγίνει. Στο ελληνικό internet από την άλλη, έχουμε περισσότερες επιλογές από web σειρές και δημιουργούς που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γούστων.

Όταν έψαχνα το κανάλι στο youtube για περισσότερες πληροφορίες μου έκανε εντύπωση μια πρόταση. ”Ακολουθεί τις περιπέτειες τεσσάρων “φίλων” στις προσπάθειές τους να γίνουν πετυχημένοι μουσικοί και influencers”. Θα ήθελα να μου περιγράψετε τους 4 βασικούς χαρακτήρες της σειράς και τι κοινό έχετε εσείς που χαρίζετε τις φωνές σας?

Οι χαρακτήρες έρχονται πρώτη φορά σε επαφή για να δημιουργήσουν τη μπάντα. Με τον καιρό και τη τριβή οι σχέσεις τους αναπτύσσονται και έξω από τα πλαίσια του συγκροτήματος, γιατί – κακά τα ψέματα – δεν είναι πάντα η μουσική στις άμεσες προτεραιότητές τους. Ο Νικόλας – o drummer – είναι αρκετά φασαρίας και anti – authority. Ο Μήτσος από την άλλη είναι σκληραγωγημένος από τις δουλειές του ποδαριού και πιο εγκρατής. Ο Μιχάλης βιώνει την πραγματικότητα από άλλη σκοπιά και ο Σωτήρης θα κάνει τα πάντα για τους φίλους του. Το βασικό κοινό που έχουμε εμείς με τους χαρακτήρες και μεταξύ μας είναι ότι δεν ήμασταν πάντα συνεπείς στις μπάντες που συμμετείχαμε.

Το Intensive Aesop Farming με κέρδισε κυρίως για ένα λόγο. Αυτός ήταν ότι μου έφερε νότες South Park και μάλιστα έχετε αναφέρει ότι ήταν η κύρια πηγή έμπνευσης σας. O Trey Parker με Matt Stone από το 1997 που προβλήθηκε για πρώτη φορά το South Park, έχουν σατιρίσει σχεδόν τα πάντα. Πως δυο δημιουργοί που έχουν καριέρα 26 χρονών να συνεχίζουν να επηρεάζουν νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με το ενήλικο animation?

Το SouthPark είναι μία από τις κύριες επιρροές καθώς αποτελεί ένα από τα πρώτα animated sitcoms που πιάσαμε και οι 4. To Archer από την άλλη έχει από τα καλύτερα voice acting που έχουμε ακούσει σε τέτοια παραγωγή. Είναι δύσκολο κάποιος που δουλεύει το μέσο και το είδος να μην ξέρει ή να μην έχει επηρεαστεί καθόλου από το SouthPark ή τους Simpsons και μόνο γιατί τρέχουν δεκαετίες ολόκληρες. Υπάρχουν κάποια πράγματα στο τρόπο που οι κύριοι Parker και Stone τρέχουν το IP τους που μας αρέσουν πολύ. Από την άλλη, το παρεΐστικο χιούμορ και το mockumentary feel του original Trailer Park Boys είναι μέσα στις επιρροές μας, κι ας μην πρόκειται για animated show.

Πέρα από το South Park, ποιές άλλες σειρές, ταινίες ή ακόμα κωμικοί είναι πηγές έμπνευσης σας?

Από Hicks και Carlin σε Tim & Eric, κι από εκεί μέχρι memes για το DarkSouls. Δεν υπάρχει continuum η αλήθεια είναι, κυρίως γιατί υπάρχει τόσο πολύ και διαφορετικό υλικό διαθέσιμο άμεσα και εύκολα. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα με το 19:6 και κάτω από ένα λεπτό format, οι ρυθμοί αυξάνονται.
Σίγουρα υπάρχουν διαφορές στα γούστα και τις αναφορές και συχνά πέφτει και research ή αναζήτηση για νέα πράγματα αν χρειαστεί.

Το animation είναι μια από τις πιο δύσκολες μορφές τέχνης που υπάρχουν στο σινεμά. Πόσο καιρό σας παίρνει να ετοιμάσετε ένα επεισόδιο, από σχεδιασμό, σενάριο και φυσικά ηχογράφηση?

Αν συγχρονιστούν τα προγράμματά μας ιδανικά, μπορούμε να κάνουμε ίσως και 10 λεπτά σε ένα μήνα πάνω κάτω. Αυτό το ρυθμό καταφέραμε να τον πιάσουμε με τον καιρό, την επανάληψη, το trial and error και τη δημιουργία assets. Καθώς τα τεχνικά της εικόνας και του ήχου δουλεύονται από ένα άτομο της ομάδας, προσπαθούμε να υπάρχει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στο appeal των visuals και στο πόσο βιώσιμο είναι να γίνει η παραγωγή σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο.

Στο τελευταίο επεισόδιο με το όνομα ” ‘Η για νερό ή για ξύλα”, αν κατάλαβα σωστά διέκρινα τον Andrew Tate σε μορφή γορίλα. Ο Andrew Tate ήταν με διαφορά το μεγαλύτερο όνομα του 2022 καθώς προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις. Πέρα από το παρεΐστικο χιούμορ της σειράς θέλετε να δίνετε την οπτική σας σε κάποια κοινωνικά θέματα της εποχής μας?

Το επεισόδιο αυτό ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε τέλη του 2022. Θέλαμε έναν χαρακτήρα που να έχει αυτή την ενέργεια για τη πλοκή που σκαρώναμε. Δεν είναι μια προσωπικότητα που ακολουθούσε ενεργά κάποιος από τους 4 μας κι όταν ξεκινήσαμε το research δεν είχε συλληφθεί ακόμα. Ο γορίλας, όπως και ο Βασιλιάς Νικόλαος ο Τρίτος με τον οποίο συναντιέται στην πορεία ο Νικόλας, είναι αναφορές στο ποια είναι τα highest ranking CPM και το πως αυτό επηρεάζει τη γραμμή τέτοιων δημιουργών/προσωπικοτήτων. Σίγουρα δεν αποτελεί κάποιου είδους κοινωνική κριτική, παρά μία αναφορά και ένα αστείο μαζί με όλα τα άλλα.

O Ricky Gervais είναι ένας κωμικός που όταν κυκλοφόρησε το Humanity στο Netflix προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις κυρίως λόγω του καυστικού του χιούμορ για trans, λεσβίες και gay άτομα. Πιστεύετε ότι υπάρχουν όρια στην κωμωδία και ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες δεν θα έπρεπε να γίνονται αστεία κατά τους?

Γενικά μιλώντας, αν ο σκοπός είναι να επιτεθείς σε κάποιον, τότε μάλλον κάνεις επίθεση κι όχι χιούμορ. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αίσθηση χιούμορ, σε όποια κοινωνική ομάδα και να ανήκει και τελικά μπορεί να κρίνει αυτός για τον εαυτό του. Τον αν υπάρχουν όρια η όχι στην κωμωδία έχει να κάνει με το πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας μας και πού τοποθετεί τον εαυτό του.

Έχετε καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσετε αρκετά καλές προβολές για τα βίντεο σας. Η ερώτηση που θέλω να σας κάνω είναι η εξής. Μέχρι που έχετε σκοπό να φτάσει το Ι.A.F και αν φυσικά βλέπετε τους εαυτούς σας κάποτε να βιοπορίζονται μέσω της δουλειάς σας πάνω στη συγκεκριμένη σειρά?

Το iAF θα συνεχίσει για όσο είναι βιώσιμο και όσο μας βγαίνει και περνάμε καλά. Αυτό γιατί είναι passion project και το τρέχουμε με δικά μας μέσα. Δεν έχουμε σκεφτεί τόσο μπροστά, θεωρητικά όμως όσο περισσότερο δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό, τόση περισσότερη τριβή και εμπειρία αποκομίζουμε σε κάποια τεχνικά και μη θέματα που το αφορούν. Σε κάθε περίπτωση αυτά είναι χρήσιμα και στην ομάδα, και στον καθένα μας ξεχωριστά.

Το I.A.F μπορεί να χαρακτηριστεί ως και μια μουσική μπάντα. Σε όλες τις μουσικές μπάντες υπάρχουν διατριβές κυρίως πάνω σε διαφορετικές ιδέες ανάμεσα στα μέλη. Πως είναι η συνεργασία σας ως τώρα και φυσικά τι διαφορετικό θα κάνατε στη συνέχεια?

Έχουμε γράψει αρκετά τραγούδια για το iAF. Μερικά από αυτά είναι απλά scores για σκηνές που κάναμε για να είμαστε εντάξει με τα copyrights. Άλλα είναι musical, και φυσικά έχουμε δουλέψει και κομμάτια της ίδιας της μπάντας. Τα περισσότερα είναι ακυκλοφόρητα βέβαια και σίγουρα δεν είναι όλα στο ίδιο είδος, καθώς η μπάντα δεν έχει κατασταλάξει στο τι ακριβώς θα παίζει. Πιστεύουμε ότι σε κάθε είδους project υπάρχουν διαφορετικά γούστα, απόψεις και καταβολές που μπορούν να δημιουργήσουν τριβές. Αυτό είναι καλό αν ο κοινός σκοπός είναι να πάει μπροστά το project. Κάτι που θα θέλαμε να κάνουμε διαφορετικά και ίσως δεν έχει άμεση σχέση με τη μεταξύ μας συνεργασία είναι να είχαμε την ευχέρεια και τα μέσα να αναπτύξουμε περισσότερο το σύμπαν του iAF και την παραγωγή του. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με κινήσεις που δεν έχουν σχέση απαραίτητα με το animation, όπως είναι για παράδειγμα η live εκτέλεση ή η κυκλοφορία των τραγουδιών αυτών.

Ας πούμε εδώ ένα υποθετικό σενάριο. Το Intensive Aesop Farming αποκτά τεράστιο κοινό και φυσικά κεντρίζει την προσοχή των περισσότερων. Έρχεται ένα κανάλι στην Ελλάδα και σας προτείνει συνεργασία με την προϋπόθεση να περιορίζατε τις βωμολοχίες και το ακατάλληλο περιεχόμενο, με σκοπό να προβληθεί στην τηλεόραση. Θα σκεφτόσασταν μια τέτοια ενδεχόμενη πρόταση?

Έχουμε κάνει κάποια μικρά tone downs ανά καιρούς γιατί δεν πάμε για το shock value. Αυτά αφορούσαν άλλες φορές τη γλώσσα, άλλες το πως επικοινωνείται visually κάτι και άλλες το πόσο absurd μπορεί να ναι μία σκηνή. Έχουμε τη διάθεση να βρίσκουμε δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα επίσης, κάτι που θα μας βοηθούσε σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση πάνω στο αν το iAF προσβάλλει τα χρηστά ήθη. Το profanity είναι κάτι που χρησιμοποιούμε συχνά, αλλά δε βασιζόμαστε πάντα για την εκφορά. Οι χαρακτήρες εκτός από το να βρίζουν, μιλούν σε καθαρεύουσα, ιδιωματισμούς και ξένες γλώσσες. Στην τελική, το iAF είναι media που απευθύνεται σε ενήλικες. Τώρα που αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε και disclaimer που δηλώνει ότι το iAF δεν εκφράζει απαραίτητα τις απόψεις μας πιστεύουμε ότι είμαστε καλυμμένοι. `

Σκέφτεστε στο μέλλον να γράψετε και άλλες σειρές με διαφορετικούς χαρακτήρες η σκοπεύετε να μείνετε με αυτούς τους τέσσερις?

Μαζί με το canon, μεγαλώνουμε και το roster σταδιακά. Μετράμε ήδη γύρω στους 12 χαρακτήρες με περισσότερους να ετοιμάζονται. Παράλληλα έχουμε και το Pasokalypse, το οποίο είναι ένα animated sitcom μέσα στο σύμπαν του iAF. Τώρα αν κλείσει ο κύκλος του iAF ή προκύψει κάτι ενδιαφέρον, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να δουλέψουμε κάποιο καινούριο IP, format ή και μέσο ακόμα.

Τελευταία ερώτηση. Θα ήθελα εδώ να μου πείτε ποιές είναι οι βλέψεις σας για το 2023 και φυσικά τι θα δούμε από εσάς στη συνέχεια.

Αυτό που θέλουμε ιδανικά για το 2023 είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε το iAF με ένα σταθερό και ποιοτικό output. Οπότε σίγουρα θα έχουμε λίγο ακόμα iAF και – αν πάνε καλά τα πράγματα – ενδέχεται να έχουμε ακόμα περισσότερο και καλύτερο iAF. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ εσένα και κατ’ επέκταση το Joystick για τη φιλοξενία και το ενδιαφέρον!

Εδώ μπορείτε να βρείτε το linktree του Intensive Aesop Farming
https://linktr.ee/intensiveaesop

You may also like