Όταν ακούει ένας σινεφίλ τη λέξη Superhero (ηπερήρωας ελληνιστί), ασχέτως προτιμήσεων, το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι Superman ή Batman. Ακόμη κι ένας Μαρβελάκιας σαν εμένα, αυτό σκέφτεται. Κι αυτό συμβαίνει γιατί οι δύο προαναφερθέντες χαρακτήρες είναι οι μακροβιότεροι τηλεοπτικά, με τις περισσότερες ταινίες από κάθε άλλο ήρωα των κόμικς και σειρές, reboot κλπ.
Ίσως η DC άργησε να εκτιμήσει τη δύναμη των δικών της ηρώων κι αυτό επέτρεψε στη Marvel να ξεδιπλώσει πολλούς χαρακτήρες, να εκμεταλλευτεί τη νοσταλγία των μεγάλων αρχικά αλλά και να ξαναδώσει κίνητρο σε νεότερους, με reboot σε ήρωες που εμφανίζονται σε μικρότερη ηλικία.
Ο τρίτος κατά σειρά Spiderman είναι πράγματι “παιδί” ηλικιακά, γεγονός που ταιριάζει στο στόρι του μαθητή/σπουδαστή Πήτερ Πάρκερ, ενώ ο Batman έχει αλλάξει πέντε και πάει για τον έκτο με περισσότερα χρόνια στην οθόνη βέβαια..
Βλέποντας όμως την επιτυχία του μεγάλου αντιπάλου, που ενώ στα κόμικς φαίνεται να έμενε πίσω στη δημιουργία νέων χαρακτήρων, το τέρας της DC ξύπνησε και φαίνεται να μπαίνει δυναμικά στο χορό του blockbuster winner.
Μετά τον Heath Ledger που έδωσε τα ρέστα του στον πιο σκοτεινό κακό που πολεμά ο Batman, έρχεται ο Joaquin Phoenix να ξύσει ότι πληγή έχει απομείνει στο σώμα του Joker. Ας μην ξεχνάμε και τον Jack Nicholson στην παλαιότερη κοπή, που ήταν ξεχωριστός από μόνος του.. Μόνο “Heeeeere’s Johnny” δεν είχε εκείνη η εκδοχή!
Με εντελώς αντίθετο τρόπο μας παρουσιάζεται ο Shazam. Ναι τα είπαμε αυτά στο άρθρο welcome to the universe , ο Marvel, που άλλαξε όνομα γιατί δε γίνεται να παίζεις στον Παοκ και να σε λένε Άρη Βάζελο..
Παιδί που όταν λέει Σαζάμ, γίνεται υπερήρωας. Ενήλικας. Αλλά ξαναγίνεται παιδί, για να μη χάσουμε την ισορροπία μεταξύ καλού και κακού, νεαρού και μεγάλου στο ούτως ή άλλως πιο σκοτεινό σύμπαν.
Δύο origin stories, ενώ έχουν προηγηθεί Wonderwoman και Aquaman, έχουν παρουσιαστεί στο κοινό Cyborg και Flash (oh oooooooooooh) και έχουν συστηθεί με Batman και Superman για να δημιουργηθεί η League of Legends.
O Flash βέβαια έχει αποκτήσει τη δική του νέα σειρά στο CW Network όπου σε κάθε σεζόν αντιμετωπίζει τον… κακό εαυτό του και η διαμάχη είναι κλασσικά του στυλ.. ποιος την έχει πιο μεγάλη… την ταχύτητα.
Σαν σφήνα είχε χωθεί και η Suicide Squad που δεν ενθουσίασε όσο ξάφνιασε με το δυναμικό της cast, χωρίς να έχει όμως την αίγλη, το promotion και το αποτέλεσμα που έχουν τα βαριά χαρτιά της DC οικογένειας.
Θα μπορούσα να μιλάω ατελείωτες ώρες για τον τύπο που δεν είναι πουλί, δεν είναι αεροπλάνο, είναι ο πιο πετυχημένος εμπορικά χαρακτήρας κόμικ με ταινίες και σειρές που δεν έχουν τελειωμό, αλλά δε θα το κάνω γιατί έχασε απ’τον Batman κι επέστρεψε πιο σκοτεινός κι από τη δεξιά γωνία στο ταβάνι, εκεί που κρύβεται η νυχτερίδα συνήθως. Απλά θα πω πως έχουμε νέα συνταγή, Krypton, η τελευταία τηλεοπτική απόπειρα, μια σειρά που μας μεταφέρει 200 χρόνια πίσω κι ασχολείται με τον παππού του Καλ-Ελ.
Ήρθε η ώρα να δείξει τη δύναμή του λοιπόν, το σκοτεινό αυτό σύμπαν της DC, που για πολλούς ήδη τρίζει τα δόντια στη Marvel, καθώς προλογίζει πολλούς χαρακτήρες, πριν μας δώσει άλλο δείγμα ομαδικής προσπάθειας, σε μία κρίσιμη χρονικά στιγμή για το σύμπαν της Marvel, με συμβόλαια που λήγουν και ήρωες που «πεθαίνουν».