Home ReviewsGame Reviews Live A Live | The Review

Live A Live | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει την Square Enix να επιστρέφει στις ρίζες της επαναφέροντας αγαπημένους τίτλους ως remakes ή remasters δημιουργώντας παράλληλα νέα παιχνίδι που μας ταξιδεύουν σε μια άλλη περίοδο. Όπως είναι γνωστό, πολλοί από τους τίτλους της έχουν αποτελέσει το υπόβαθρο για την δημιουργία νεώτερων, διαφορετικών και πιο μοντέρνων τίτλων με πολλά δανεικά στοιχεία και καινοτομίες που βασίζονται σε αυτούς. 

Το Live A Live ως ένας τίτλος που συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία, κυκλοφόρησε το 1994 και αποτέλεσε το κάτι διαφορετικό για τα δεδομένα του τότε. Αυτό που το έκανε να ξεχωρίζει ήταν η δομή της εξιστόρησής του καθώς και το γενικό gamepla. Πρόκειται για ένα παιχνίδι, με οχτώ διαφορετικά κεφάλαια και πρωταγωνιστές με ιστορίες που απλώνονται στο χρόνο και διαφοροποιούνται στην αισθητική και το gameplay τους. Αυτό είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας του τίτλου καθώς και κάτι που φαίνεται να χρησιμοποιείται πλέον συχνότερα αν λάβουμε υπόψιν τίτλους όπως τα Octopath Traveler, Triangle Strategy και 13 Sentinels: Aegis Rim.

H επιλογή του πρώτου κεφαλαίου που θα παίξουμε πέφτει στην δική μας προτίμηση. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά που πρέπει να ακολουθήσουμε με αποτέλεσμα να έχουμε πλήρη ελευθερία στην επιλογή κάθε ιστορίας. Για παράδειγμα, μπορούμε να ξεκινήσουμε με την Προϊστορική εποχή, πριν τους βασιλιάδες και τους πολέμους, ή να πάμε στην σημερινή περίοδο με μια ιστορία διαφορετική από τις άλλες. Ωστόσο, όπως θα μάθουμε παίζοντας, όλες οι ιστορίες συνδέονται με έναν τρόπο που λειτουργεί έτσι ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος του παιχνιδιού.

Το Live A Live είναι ένα παραδοσιακό jRPG που ‘λατρεύει’ τις εκπλήξεις και πολλές φορές βασίζεται σε αυτές. Το μεγαλύτερο θετικό του και η κινητήριος δύναμή του εντοπίζονται στην γενικότερη δομή του καθώς και στις μικρές, σύντομες αλλά ευχάριστες περιπέτειές του. Κάθε εποχή χρησιμοποιεί στοιχεία κλασικών jRPG, ενίοτε αναφορές σε στοιχεία της ποπ κουλτούρας (που εναρμονίζονται με την εκάστοτε εποχή) ενώ τα θέματα και η ατμόσφαιρα ταιριάζουν απόλυτα στην κάθε χρονική περίοδο. 

Κάθε κεφάλαιο διαρκεί από 30 λεπτά μέχρι και τρεις ώρες και μας θέτει αντιμέτωπους με έναν συγκεκριμένο στόχο, σε κόσμους όπου η εξερεύνηση θα παίξει σημαντικό ρόλο. Όλη αυτή η επανάληψη, δηλαδή το να τελειώνω μια μικρή ιστορία και να ξεκινάω μια νέα, ίσως μας θυμίσει την αντίστοιχη λογική του Octopath Traveler αφού κάθε χαρακτήρας είχε την δική του σύντομη εισαγωγή – με την μόνη διαφορά πως εδώ δεν δημιουργούμε μια ομάδα με όλους τους πρωταγωνιστές, αλλά ξεχωριστές με νέους και διαφορετικούς ήρωες. Ευτυχώς, το Live A Live μας επιτρέπει να διακόψουμε κάποια ιστορία και να επισκεφτούμε κάποια άλλη. Φυσικά, μπορούμε να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε χωρίς προβλήματα ή αλλαγές.

Ολοκληρώνοντας τα εφτά πρώτα κεφάλαια ξεκλειδώνουμε τον όγδοο χαρακτήρα και φτάνουμε προς το τελευταίο κεφάλαιο που συνδυάζει τα γεγονότα όλων των προηγούμενων. Η ιστορία φαίνεται να συνδυάζει όλα τα θετικά στοιχεία αυτών ενώ παράλληλα φαίνεται να ολοκληρώνει μια πιο σφαιρική υπόθεση που ενδεχομένως να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας.

Πέρα από τις διαφορετικές περιόδους και ιστορίες, κάθε εποχή έχει και τις δικές της ιδιαιτερότητες που αποτυπώνονται είτε στο βασικό gameplay είτε σε κάποιο στοιχείο ή ικανότητα του εκάστοτε χαρακτήρα. Για παράδειγμα, θα υπάρξουν στιγμές που θα πρέπει να επιλέξουμε αν θα πρέπει να σκοτώσουμε τους πάντες ή να τους κρατήσουμε ζωντανούς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα διαφορετικά έπαθλα και αποτελέσματα. Βέβαια, αυτοί οι στόχοι είναι σχετικά αόριστοι και δεν τους διαπιστώνουμε μέχρι να τους ολοκληρώσουμε. Για να το εξηγήσω καλύτερα, συνήθως δεν θα υπάρχει κάποια εξήγηση για το τι πρέπει να κάνουμε ή πως παρά μόνο με μερικά οπτικά στοιχεία ή ακόμα και ασαφή objectives. Αυτό είναι κάτι που γίνεται αισθητό σε σχεδόν κάθε κεφάλαιο, κάτι που διαπίστωσα ήδη από το πρώτο – το προϊστορικό. Εκεί οι χαρακτήρες “μιλούσαν” με κινήσεις και εικόνες (μιας και δεν υπήρχε η έννοια της ομιλίας σε εκείνη την εποχή) οπότε η μετάφραση ήταν λίγο…γενική και αόριστη.

Όλες τις στιγμές που θα διαπιστώσουμε κάποια ασάφεια, το minimap είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε. Ένα πολύ μικρό και απλό widget το οποίο όμως καταφέρνει να διαβιβάσει την σημαντική πληροφορία του ποια σημεία δεν έχουμε εξερευνήσει και που είναι το βασικό μας objective. 

Οι “παραξενιές” κάθε εποχής και ήρωα δεν μας προσφέρουν μόνο ασάφεια και εκνευρισμό. Τις περισσότερες φορές θα δούμε να αναδεικνύεται μια ενδιαφέρουσα εφευρετικότητα καθώς πολλές από αυτές τις “παραξενιές” συνθέτουν ένα διασκεδαστικό gameplay που μας δίνει κάθε φορά κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, στην Άγρια Δύση θα πρέπει να τοποθετήσουμε παγίδες σε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, μέσα στην ησυχία της ερήμου, ενώ από την άλλη στην προϊστορική εποχή ο πρωταγωνιστής μπορεί να μυρίσει τον αέρα για να ανακαλύψει αντικείμενα ή εχθρούς. 

Όλα αυτά πλαισιώνονται από ένα εξίσου διασκεδαστικό και ενδιαφέρον σύστημα μάχης. Στην φλέβα των κλασικών jRPG, το Live A Live μας τοποθετεί σε ένα grid-based battlefield με τους εχθρούς και την ομάδα μας απλωμένους σε διάφορα σημεία. Πάνω από την μπάρα υγείας κάθε μονάδας έχουμε και ένα preparation bar το οποίο μας προειδοποιεί πότε είμαστε έτοιμοι εμείς ή οι εχθροί μας να επιτεθούν. Μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα πάνω στο ταμπλώ αλλά με κάθε βήμα το preparation bar γεμίζει. Έτσι, θα πρέπει να σχεδιάζουμε συνετά τις κινήσεις μας.

Κάτι που με εντυπωσίασε ευχάριστα και θα ήθελα να υπάρχει σε περισσότερα παιχνίδια είναι το γεγονός ότι μπορούμε να φτιάξουμε τα όπλα και την πανοπλία μας με απλά υλικά που βρίσκουμε στην εξερεύνησή μας. Θα μου πείτε τώρα πως αυτό ήδη υπάρχει σε τόσα RPG, δηλαδή μαζεύουμε υλικά και πόρους και τα χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε κάτι. Εδώ όμως, η διαδικασία φαίνεται τόσο απλή και εθιστική που όντως μας ωθεί στο να βρούμε περισσότερα υλικά και να τα συνδυάσουμε – χωρίς να ξέρουμε το αποτέλεσμά τους – για να δημιουργήσουμε κάτι δυνατότερο. Βλέπετε, η δημιουργία καλύτερου gear θα κάνει την διαφορά καθώς όσο καλύτερο εξοπλισμό έχουμε τόσο πιο δυνατοί είμαστε.

Συνεχίζοντας στο σύστημα μάχης, κάθε επίθεση χαρακτηρίζεται ως AoE Attack καθώς κάθε ικανότητα, κάθε επίθεση μπορεί να γίνει γύρω από τον χαρακτήρα, σε διάφορους σχηματισμούς. Σε αυτό το σύστημα υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που κάνουν κάθε μάχη διασκεδαστική αλλά και προκλητική. Για παράδειγμα, ένα βασικό στοιχείο είναι πως δεν έχουμε Mana Points οπότε κάθε επίθεση χρειάζεται είτε χρόνο για να προετοιμαστεί είτε καλή τοποθέτηση. Η δομή του παιχνιδιού μας δίνει την ευκαιρία να πειραματιστούμε με τον κάθε χαρακτήρα και το στυλ παιχνιδιού του με αποτέλεσμα να μαθαίνουμε αρκετά γρήγορα κάθε επίθεση. 

Στο κομμάτι των ανέσεών μας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι μπορούμε να δούμε σε τι είναι δυνατός και αδύναμος κάθε εχθρός. Κάθε skill, ανάλογα το είδος και το element του, μαζί με την τοποθέτηση του χαρακτήρα πάνω στο grid θα αποτελούν το κλειδί για τη νίκη. 

Δεν θα μιλούσαμε όμως για Remake αν το Live A Live δεν συνοδεύονταν και από τις αντίστοιχες αλλαγές. Μπορεί το gameplay του να μην έχει δεχθεί ριζικές αλλαγές, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα γραφικά, την ατμόσφαιρα και τον ήχο του. Στις ίδιες διαστάσεις με το Octopath Traveler, έχουμε την 2.5D-HD μίξη των γραφικών με pixel στοιχεία και ένα αληθοφανές πέπλο που διαμορφώνουν κάτι ελκυστικό και μοναδικό. Δύσκολα καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για ένα jRPG 28 ετών.

Η σύμπτυξη των pixels είναι αρκετά πυκνή δημιουργώντας μοναδικά σκηνικά και περιβάλλοντα φαινομενικά ζωντανά, με σημαντικές και ελκυστικές λεπτομέρειες που ευχαριστούν το μάτι. Τα pixelated σχέδια έχουν τέτοια λεπτομέρεια που κολακεύουν την 3D απεικόνιση των περιοχών και αναδεικνύουν τους χαρακτήρες αναμειγνύοντας τους τέλεια.

Τέλος, το προσεγμένο sound design και η μουσική του Yoko Shimomura ωθεί επίσης την αίσθηση κάθε εποχής. Κάθε μουσικό κομμάτι πλαισιώνει κάθε εποχή και περιοχή αρμονικά δημιουργώντας τα κατάλληλα συναισθήματα – κάτι που εντοπίζεται και στα κομμάτια της μάχης στα οποία αποδίδεται μια δυναμική που ταιριάζει με την περίπτωση.

Ευχαριστούμε θερμά την CD Media για τη διάθεση του παιχνιδιού.

You may also like