fbpx
Home ReviewsGame Reviews Lovecraft’s Untold Stories | The Review

Lovecraft’s Untold Stories | The Review

Γράφει ο/η PAcko Ramas

Τεράστια κληρονομιά

“Lovecraft”, στο άκουσμα της λέξης και μόνο αισθάνομαι δέος να με κατακλύζει, συγκίνηση, απόγνωση, απομόνωση και ανυπομονησία είναι μερικά απο τα συναισθήματα που νιώθω, όπως είναι και τα έργα ζωής, ο μύθος που έχει καταφέρει με την χαρακτηριστική μοναδικότητά του να δημιουργήσει ο μοναδικός αυτός συγγραφέας Τρόμου και Φαντασίας. Ο H.P. Lovecraft για όσουν δεν ξέρουν (αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν πολλοί) θεωρείται μαζί με το Poe μια απο τις σπουδαιότερες προσωπικότητες στον χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού και τρόμου όλων των εποχών.

 Έχοντας γίνει πολλές προσπάθειες μεταφοράς της μυθολογίας που έφερε στην ζωή ο συγγραφέας είτε μέσω κινηματογράφου, comic ή games, δυστυχώς λίγοι είναι οι τίτλοι που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να σταθούν αντάξιοι στο όνομα του.

Cthulhu:The Great One

 Έχοντας όλα αυτά ειπωθεί, μπορείτε να φανταστείτε την χαρά και την περιέργεια μου να κορυφώνεται στα ύψη, έχοντας αυτόν το τίτλο στα χέρια μου, ένα παιχνίδι απο την νέα στον χώρο εταιρεία ανάπτυξης «LLC Blini Games». Πρόκειται για μια Ρώσικη indie Ομάδα developers οι οποίοι κάνουν το ντεμπούτο τους στον χώρο των games, με έναν πολύ δυνατό και βαρύ τίτλο, αυτόν του “Lovecraft’s Untold Stories”.

Καταρχήν, από το εξώφυλλο του παιχνιδιού και μόνο, διακρίνεις με σιγουριά ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι το οποίο θα μας περιπλανήσει στον μύθο των «Παλαιών Θεών» καθώς ο ένας και μοναδικός «Cthulhu» ο καταστροφέας των κόσμων φιγουράρει περίτρανα συνοδευόμενος απο τον τίτλου του παιχνιδιού και αισθάνομαι ένα ρίγος αμέσως να με διαπερνά.

Let the Journey Begin

Με το που ξεκινάει το παιχνίδι ακολουθεί μια δυνατή, ατμοσφαιρική εισαγωγή, εμπλουτισμένη με έντονα ανατριχιαστική μουσική, προσπαθώντας αμέσως να μας μεταφέρει στο κλίμα του κόσμου του Lovecraft, παρουσιάζοντάς μας τους πέντε «Παλαιούς» απο την μυθολογία του συγγραφέα, δίνοντας την αίσθηση ότι επρόκειτο να βιώσουμε κάτι μοναδικό. Αμέσως αναπτερώνονται οι προσδοκίες μου και τίτλοι «διαμάντια», όπως το “Shadow Of The Comet” και “Prisoner Of The Ice” ξεπετάγονται στο μυαλό μου, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την αγωνία μου.

Απο το menu αλλά και απο την εισαγωγή του παιχνιδιού γίνεται ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα pixelated game, retro στύλ, όπως αυτά της δεκαετίας του ’90.  Σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις τρία επίπεδα δυσκολίας, Easy, Normal και Hard, έχοντας σαν παρουσιαστή να μας καθοδηγεί στην διαδικασία τον ίδιο τον Lovecraft.

Είναι ξεκάθαρο απο την αρχή ότι το παιχνίδι διαθέτει στοιχεία RPG, καθώς υπάρχουν πέντε χαρακτήρες όπου ο καθένας έχει δικό του ιστορικό υπόβαθρο, είναι ιδιαίτερος και διαθέτει μοναδικά special abilities και αναλόγως τον χαρακτήρα που θα επιλέξουμε διαμορφώνεται το story και το περιβάλλον του παιχνιδιού. Έχουμε λοιπόν τον detective, τον Professor, την Witch, τον Thief όπου όπως και σε κάθε RPG game ειδικεύεται στο να ανοίγει κλειδαριές και επικεντρώνεται σε Stealth mode και τον Ghoul. Δυστυχώς όμως στην αρχή του παιχνιδιού μπορείς να ξεκινήσεις με την περιπέτεια του detective και μετά να συνεχίσεις με τους άλλους χαρακτήρες.

Welcome To Our Haunted World

Η ιστορία ξεκινάει με τον πρόλογο του παιχνιδιού, καθώς λαμβάνεις μια επιστολή “Legrasse’s Telegram” όπου ουσιαστικά καλείσαι να εξερευνήσεις ένα στοιχειωμένο Mansion, γεμάτο απο randomly δωμάτια, μπουντρούμια με μηχανισμούς, παγίδες και εχθρούς ανθρώπους ή τέρατα να ξεπετάγονται απο τις σελίδες των μυθιστορημάτων του Lovecraft όπου εξουδετερώνεις αλά Indiana Jones στυλ με την καραμπίνα σου.

Στην διάρκεια των εξερευνήσεων σου βρίσκεις διαφόρων ειδών χρήσιμα αντικείμενα τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Τα δύο βασικότερα απο αυτά είναι τα: Chocolate όπου σταθεροποιούν το Sanity σου, το οποίο αν ξεπεράσει το όριο ο χαρακτήρας τρελαίνεται και τινάζει τα μυαλά του στον αέρα και τα medic kit τα οποία ανεβάζουν την μπάρα ζωής σου.

Enemies & traps

To «Story» εξελίσσεται ανάλογα με τις απαντήσεις και τις επιλογές που θα σου ζητηθούν να επιλέξεις στους διάφορους γρίφους που θα συναντήσεις, καθώς τα πάντα επηρεάζουν τον χαρακτήρα σου αλλά και τον κόσμο που σε περιβάλλει. Πρέπει να είσαι πάντα σε εγρήγορση, διότι σε μερικά δωμάτια που είναι γεμάτα εχθρούς δεν είναι εύκολο πάντα να επικρατήσεις. Το σύστημα μάχης του Lovecraft’s Untold Stories είναι αρκετά προκλητικό, καθώς όσο προχωράς στο παιχνίδι οι εχθροί και οι παγίδες δυσκολεύουν.

Η αγωνία και η απόγνωση στο παιχνίδι μεγαλώνουν στην πορεία καθώς θα βρεθείς πολλές φορές περικυκλωμένος απο ομάδες εχθρών και τεράτων όπου κυριολεκτικά ορμούν κατα πάνω σου, δίνοντάς σου ελάχιστο χρόνο να καταφέρεις να αντιδράσεις και να οπλίσεις την καραμπίνα σου, με αποτέλεσμα η φράση “Game Over” να εμφανίζεται αρκετές φορές, ιδίως αν υπάρχει και Boss στο δωμάτιο.  Έχετε υπόψην ότι το παιχνίδι δεν διαθέτει επιλογή “Save” οπότε κάθε φορά που θα χάνουμε πρέπει να ξεκινήσουμε απο την αρχή την αποστολή με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Πολλές φορές λόγω του retro pixelated χαρακτήρα του παιχνιδιού και το σκοτεινό του ύφος, αδυνατείς να ξεχωρίσεις μερικές παγίδες και γίνεσαι άδικα έρμαιο θύμα τους, με αποτέλεσμα να χάνεις απο Bleeding ή Poisoning, καθώς η επίδραση και των δύο φαντάζει να  κρατά αιώνες και ξεμένεις γρήγορα απο τα ανάλογα αντικείμενα που διαθέτεις.

Welcome To Lovecraft’s Mythology

Ο retro 8-bit 2D σχεδιασμός του παιχνιδιού είναι αρκετά δυνατός καθώς με το σκοτεινό και σωστά ατμοσφαιρικό περιβάλον του σου προκαλεί το συναίσθημα τρόμου, αγωνίας και απόγνωσης που θα έπρεπε κάθε παιχνίδι βασισμένο στον Lovecraft να διαθέτει.

 Τα δωμάτια που συναντάς και τα αντικείμενα που επιλέγεις είναι πολύ σωστά τοποθετημένα και βγαλμένα απο τις σελίδες των βιβλίων του συγγραφέα μεταφέροντας μας το μυστηριώδες σκοτεινό κλίμα απο τον κόσμο του Lovecraft.

Τα τέρατα και οι εχθροί καθώς και τα αγάλματα είναι πολύ σωστά βασισμένα στους δαίμονες για τους οποίους τόσο πολύ έχει αναφερθεί ο δημιουργούς τους στα διηγήματά του και η μουσική υπόκρουση του παιχνιδιού είναι πολύ σωστά δομημένη και πατάει ανάλογα με την δράση του παιχνιδιού. Παρόλαυτα η συνεχής επανάληψη των δωματίων και εχθρών είναι εμφανής στο παιχνίδι με αποτέλεσμα μετά απο κάποιο σημείο να αρχίζει να κουράζει.

Το παιχνίδι αποτελείται συνολικά απο πέντε Chapter το ένα πιο δύσκολο απο το άλλο μεγαλώνοντας έτσι το ενδιαφέρον και την επιμονή μας. Σίγουρα δεν είναι για όλους, αλλά στοχεύει ξεκάθαρα σε λάτρεις του Lovecraft και του μυστηρίου.

 Για αυτούς που ανήκουν σε μια άλλη εποχή,  όπου τα platform και τα adventures games στύλ “Gabriel Knight” και “Alone in The Dark” μεσουρανούσαν, σίγουρα θα το απολαύσουν και θα τους αφήσει μια γλυκιά ανάμνηση κάνοντας τους αναδρομή στο παρελθόν, ενώ οί πιο νέοι στον χώρο μπορεί να το θεωρήσουν ξεπερασμένο λόγω του ιδιαίτερου του στύλ και των γραφικών .

Σίγουρα είναι μια πολύ φιλότιμη προσπάθεια απο την Ρώσικη Indie όμαδα ανάπτυξης, χωρίς όμως να σε αφήνει την αίσθηση «ΟΥΑΟΥ» που έχουν δώσει οι προκάτοχοι τέτοιου είδους παιχνιδιών.

Ευχαριστούμε θερμά την Enarxis για την διάθεση του παιχνιδιού.

Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος:

  • OS: Windows 7
  • CPU: Dual Core CPU 2ghz or better
  • RAM: 2 GB
  • GPU: Intel HD 3000 GPU / AMD HD 5450 / Nvidia 9400 GT
  • HDD Space: 2 GB

You may also like