fbpx
Home ReviewsGame Reviews Lunistice | The Review

Lunistice | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Από την στιγμή που η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών άρχισε να εξελίσσεται και να χρησιμοποιεί μεθόδους και τεχνικές που θα ανέβαζαν το επίπεδο σε άλλα ύψη, ήταν λογικά να δούμε παλιού τύπου παιχνίδια να περνάνε στην ιστορία. Ιστορικοί τίτλοι που στόλισαν τις αγαπημένες μας κονσόλες έχουν περάσει σε βίντεο και άρθρα που τα αναφέρουν για το αντίκτυπο που είχαν στο μέλλον αυτού του μέσου διασκέδασης αλλά παράλληλα δείχνουν και το πως έχουμε εξελιχθεί στο τομέα του game design.

Πολλά από αυτά τα παλιά παιχνίδια δεν θα μπορούσαν να έχουν την ίδια επιτυχία σήμερα, ειδικά όταν ο χρόνος μας είναι περιορισμένους και οι απαιτήσεις μας είναι πλέον διαφορετικές. Παλιά γραφικά, πολλά πολύγωνα, αργό gameplay και ασυγχώρητη δυσκολία είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που απαρτίζουν αυτά τα παιχνίδια. Ωστόσο, τώρα τελευταία έχουμε δει μια άνοδο σε παιχνίδια που φέρουν ή προσπαθούν να υλοποιήσουν μια αντίστοιχη ατμόσφαιρα όπως το Signalis που με τον τρόπο του προσπαθεί να δημιουργήσει μια ανατριχιαστική ατμόσφαιρα με γραφικά που θυμίζουν τα πρώτα Alone in the Dark.

Μια παρόμοια προσπάθεια προσπαθεί να κάνει και η A Grampy Fox με το Lunistice ένα αρκετά φθηνό old-school 3D platformer που έχει όμως μεγάλη αξία. Παίρνοντας επιρροές από το Sonic, το Lunistice μας βάζει στον ρόλο της Hana the Takuni, καθώς εξερευνούμε ονειρικά τοπία, ξεπερνάμε εμπόδια και εχθρούς, μαζεύουμε νομίσματα και αντικείμενα και προσπαθούμε να φτάσουμε στο φεγγάρι για να λύσουμε το μυστήριο του Lunistice.

H ιστορία του παιχνιδιού είναι αρκετά απλή αλλά εξίσου αρκετή για να μας δώσει αφορμή για να επισκεφθούμε τους διάφορους κόσμους. Λεπτομέρειες δίνονται από διάφορα κείμενα που δίνονται στο τέλος κάθε επιπέδου δίνοντάς μας έτσι έναν καλό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εξερευνήσουμε αυτόν τον κόσμο και τα μυστήρια γύρω του.

Το gameplay του παιχνιδιού δανειζεται πολλά στοιχεία από τους μεγάλους του είδους. Η ταχύτητα μπορεί να μην αγγίζει τα επίπεδα του Sonic ή την σχετική ακρίβεια του Mario αλλά δίνει μια ωραία ροή που μας επιτρέπει να περνάμε στα επίπεδα χωρίς διακοπές. Υπάρχουν πάντα τα διάφορα συλλεκτικά αντικείμενα ή νομίσματα για να μαζέψουμε αλλά αυτά είναι που κρατάνε το νόημα της εξερεύνησης και ένα παραπάνω ενδιαφέρον στο να ξαναεπισκεφθούμε ολοκληρωμένα επίπεδα.

Κάθε επίπεδο είναι γραμμικό καθώς ξεκινάμε από ένα σημείο και τελειώνουμε σε ένα άλλο. Φυσικά, υπάρχουν τα origami γερανών που στην πλειοψηφία τους μας καθοδηγούν κατά την διάρκεια ενός επιπέδο αλλά υπάρχουν και άλλα που βρίσκονται σκόρπια και συνήθως γύρω από κάποιο συλλεκτικό αντικείμενο ή γράμματα (που φτιάχνουν το όνομα της Hana). Τα γράμματα αυτά είναι σημαντικά για να βρούμε τα διάφορα έγγραφα στο τέλος της πίστας, είναι καλά κρυμμένα και είναι άκρως απαραίτητα για να καταφέρουμε να ξεκλειδώσουμε το πραγματικό τέλος.

To γεγονός πως αυτά τα Tokens είναι κρυμμένα τόσο καλά σημαίνει πως θα επισκεφθούμε κάποιες πίστες αρκετές φορές για να τα βρούμε. Αυτή η αναζήτηση βέβαια αποτελεί και το βασικό κίνητρο για όσους παίζουν την ιστορία ή θέλουν να ολοκληρώσουν πλήρως το παιχνίδι. Σε αυτό μας βοηθάει και η κίνηση του χαρακτήρα, που ενώ έχει την απαραίτητη ταχύτητα καμιά φορά θα μας δώσει την αίσθηση πως αιωρείται ή γλιστράει στα διάφορα επίπεδα με αποτέλεσμα να χάνουμε τον προσανατολισμό μας και τον ροή που χτίζουμε από την αρχή. Ευτυχώς, αν χάσουμε έχουμε όσες προσπάθειες θέλουμε για να φτάσουμε στο τέλος και το παιχνίδι μας δίνει συχνά checkpoints για να μην ξεκινάμε από την αρχή.

Αν και οι πίστες δεν έχουν ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ τους και τα θέματα τους δεν μας δίνουν κάτι καινούργιο ή καινοτόμο, τα χρώματα, ο σχεδιασμός και η ποικιλία τους είναι αρκετά για να μας χαρίσουν ένα χαμόγελο καθόλη την διάρκεια και κάνουν την επιστροφή μας εκεί αρκετά ευχάριστη. Γραφικά που μας θυμίζουν την χρυσή εποχή των 32-bit με πολύγωνα και pixel που συνθέτονται αρμονικά ώστε να δημιουργήσουν animations και μια ροή σαν νερό. Σίγουρα θα μπορούσε να υπάρχει ποικιλία στα πλάσματα που θα αντιμετωπίσουμε ή περισσότερες προκλήσεις για αυτούς που ψάχνουν το κάτι παραπάνω αλλά τόσο η Hana όσο και οι δύο έξτρα χαρακτήρες, μαζί με τα objectives για να ολοκληρώσουμε πλήρως ένα επίπεδο, κάνουν το Lunistice ένα πραγματικά αξιόλογο παιχνίδι.

You may also like