Το X-Men ‘97 έρχεται μέσα από τη συχνότητα του Disney+ για να μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και στα πιο ανέμελα παιδικά χρόνια. Παρ ’όλα αυτά τόσο η αρχική σειρά των ‘90s (X-Men: The Animated Series) όσο και το πρωτότυπο υλικό στο οποίο βασίστηκε έχουν περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα απ’ όσο φανταζόμαστε. Αυτό καθιστά τους X-Men ως μία ξεχωριστή περίπτωση υπερηρωικής ομάδας.
Οι X-Men δημιουργήθηκαν το 1963 από τους Stan Lee και Jack Kirby. Πρακτικά αυτό που οι δημιουργοί ήθελαν τότε ήταν να δημιουργήσουν ήρωες για τους οποίους να μην υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο origin story για το πως απέκτησαν τις δυνάμεις τους όπως π.χ. να τους δαγκώσει μια ραδιενεργή αράχνη. Απλά γεννήθηκαν με αυτές, γεγονός που τους καθιστά μεταλλαγμένους.
Φανταστείτε να έχετε γεννηθεί και σε πολύ μικρή ηλικία το σώμα σας να αρχίζει να παρουσιάζει ασυνήθιστη συμπεριφορά, καθιστώντας σας διαφορετικούς από όλους τους άλλους. Σίγουρα θα σας κυρίευε το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας. Με το σκεπτικό αυτό οι δημιουργοί αποφάσισαν να δώσουν στους μεταλλαγμένους ένα δάσκαλο, μια πατρική φιγούρα που θα τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τη θέση τους στο κόσμο. Έτσι έχουμε τον Charles Xavier (Professor X) και τη σχολή του (Xavier’s School for Gifted Youngsters) να αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο.
Αυτό που από την αρχή έκανε τους X-Men να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους ήρωες της Marvel ήταν το γεγονός ότι κατά βάθος είναι χαρακτήρες που έχουν ανασφάλειες και κοινωνικές ανησυχίες. Χαρακτήρες που αποτελούν μειονότητα και βιώνουν καθημερινά την απόρριψη της κοινωνίας, παρά το καλό που επιτελούν, λόγω της διαφορετικότητας τους.
Φτάνοντας στο 1992, η Fox αναλαμβάνει τη μεταφορά των X-Men στη μικρή οθόνη με την ονομασία X-Men: The Animated Series.
Αν και επρόκειτο για σειρά που απευθυνόταν κυρίως σε παιδικό κοινό, το X-Men: The Animated Series δεν κρύφτηκε ποτέ από τα πιο ενήλικα μηνύματα του πρωτότυπου υλικού. Η σειρά προκάλεσε το κοινό αίσθημα με βαριά κοινωνικά σχόλια, από τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις έως την αποδοχή ότι μερικά πράγματα δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Με αυτό το τρόπο η σειρά απέδειξε ότι παρόλο που ήταν καρτούν είχε τη δυνατότητα να δώσει ιστορίες με νόημα και βάθος.
Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές στο storyline της 4ης σεζόν “One Man’s Worth”. Στην ιστορία αυτή βλέπουμε μία εναλλακτική πραγματικότητα που δημιουργείται όταν οι villains Trevor Fitzroy και Bantam ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο για να σκοτώσουν τον Charles Xavier σε νεαρή ηλικία. Ως αποτέλεσμα οι X-Men δεν σχηματίστηκαν ποτέ και ο κόσμος παγιδεύεται σε έναν συνεχόμενο πόλεμο μεταξύ ανθρωπότητας και μεταλλαγμένων.
Εδώ είναι που βλέπουμε τους Bishop, Storm και Wolverine να τίθενται αντιμέτωποι, πέρα των Fitzroy και Bantam, με τον φανατισμό και το ρατσισμό της δεκαετίας του 1950. Η σύγκριση μεταξύ της φανταστικής αντί-μεταλλαγμένης διάκρισης και του υπαρκτού ρατσιστικού κύματος κατά των μαύρων εκείνης της δεκαετίας έδωσε ένα πιο σκοτεινό και ρεαλιστικό αντίκτυπο στη σειρά.
Πλέον βρισκόμαστε στο 2024 και οι X-Men επιστρέφουν πάλι στις οθόνες μας. Μέσα από το X-Men ‘97 θα δούμε τη συνέχεια της ιστορίας από εκεί που την άφησε το X-Men: The Animated Series. Οι X-Men πλέον καλούνται να προχωρήσουν χωρίς τον Charles Xavier, τη πατρική τους φιγούρα, και να συνεχίσουν το όραμα του για έναν καλύτερο κόσμο.
Η σειρά αποτελεί επίσης το πρώτο X-Men project μετά την επανάκτηση των δικαιωμάτων του franchise από τη Marvel. Το γεγονός αυτό καθιστά τη σειρά εξ ’ολοκλήρου παραγωγή των Marvel Studios. Το ξεκάθαρα μεγάλο στοίχημα της είναι να διατηρήσει το πνεύμα της αρχικής σειράς ζωντανό και να το συνεχίσει.
Έχοντας δει τα δύο πρώτα επεισοδία της σειράς μπορώ με μεγάλη χαρά να δηλώσω ότι τα καταφέρνει επάξια. Με το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού voice cast να επιστρέφει, τη μουσική να θυμίζει και να αποτίει φόρο τιμής σε εκείνη των ’90s και το animation να πατάει πάνω στις βάσεις του αρχικού και να το εξελίσσει, η σειρά αντιλαμβάνεται πλήρως το νόημα της αρχικής και το πάει ένα βήμα παραπέρα.
Όσοι είστε X-Men fans πλέον έχετε κάτι να περιμένετε κάθε εβδομάδα.
“To me, my X-Men!”