fbpx
Home HOT Μια ματιά στα πρώτα επεισόδια του Lord of the Rings: Rings of Power

Μια ματιά στα πρώτα επεισόδια του Lord of the Rings: Rings of Power

Γράφει ο/η Δημοσθένης Θεοφιλόπουλος

Ένα ταξίδι στη Μέση-Γη ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς.

Η σημερινή μέρα είναι από κείνες που νιώθεις πάλι παιδί. 21 χρόνια από την πρώτη επαφή μου με τον μαγικό κόσμο του Τόλκιν, 21 χρόνια από την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας Lord of the Rings: The fellowship of the ring. Ταινία που πέρα του τεράστιου αντίκτυπου που είχε στον γράφοντα έθεσε τον πήχη πάρα πολύ ψηλά για οποιοδήποτε εγχείρημα θα ακολουθούσε. Στην πορεία είδαμε 3 ταινίες βασισμένες στο Χόμπιτ και μετά σιωπή. Μέχρι να μάθουμε για την σειρά Rings of Power, η οποία θα κυκλοφορούμε μέσω του Amazon Prime. Σήμερα λοιπόν τα 2 πρώτα επεισόδια γίνανε διαθέσιμα. Θα προσπαθήσω να περιγράψω εν συντομία δύο τρία πράγματα που ξεχώρισαν και ήθελα να σχολιάσω. Το κείμενο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί review. Πως θα μπορούσε άλλωστε όταν μιλάμε για μια σειρά για την οποία οι απαιτήσεις είναι τεράστιες μιας και είναι βασισμένη σε έναν απ’ τους πιο σύνθετους και όμορφους κόσμους που έχει συλλάβει το ανθρώπινο μυαλό.

Ας ξεκινήσουμε απ’ το πρώτο στοιχείο το οποίο μου έκανε θετική εντύπωση. Ένα χαρακτηριστικό των βιβλίων του Τόλκιν είναι ότι μιλάμε για παραμύθια φαντασίας. Διαβάσαμε για ήρωες, πολλές φορές αψεγάδιαστους, επικές μάχες και κατορθώματα, θυσίες, φιλίες και τη μάχη του Καλού με το Κακό. Ενώ φυσικά και υπήρχαν σκοτεινές στιγμές, θέματα όπως δολοπλοκίες, προδοσίες, αστείρευτη βία και ερωτικές πράξεις παρέμεναν στο παρασκήνιο. Ιδιαίτερα ο έρωτας ανάμεσα σε διάφορους χαρακτήρες είχε μια ιδεατή μορφή. Τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς λοιπόν διατηρούσαν αυτό το πνεύμα. Χωρίς να προχωρήσω σε spoiler έχουμε δει στοιχεία γνώριμα. Η φιλία φαίνεται να παίζει έναν σημαντικό ρόλο, ικανή να εξομαλύνει δύσκολες σχέσεις, η τάση για περιπέτεια και εξερεύνηση είναι εδώ ενώ φυσικά η μάχη του Καλού με του Κακού, υπό την μορφή του Σάουρον είναι το κεντρικό θέμα.

Οι δύο αυτές ώρες αποτελούν εισαγωγή στον κόσμο που θα δούμε στη συνέχεια. Με πρωταγωνιστές δυο γνώριμα ξωτικά, την Γκαλάντριελ και τον Έλροντ, παίρνουμε μια πρώτη γεύση από τις φυλές που θα έχουν ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Οι άνθρωποι είναι εδώ, οι Νάνοι αν και κλεισμένοι στο Κάζαντ-ντουμ κλέβουν την παράσταση με μπόλικο χιούμορ, άλλο ένα στοιχείο του Τόλκιν και δε θα μπορούσαν να λείψουν τα Χόμπιτ ή καλύτερα οι πρόγονοί τους, οι Τριχοπόδαροι. Τα κίνητρα κάθε ήρωα δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα αλλά κινούνται γύρω απ την επανεμφάνιση του Κακού.

Σχετικά με τον οπτικό τομέα, τα πράγματα είναι απλά. Στολές, μακιγιάζ, τοπία-εσωτερικά και εξωτερικά, σχεδιασμός χαρακτήρων κάνουν άλλες ακριβές παραγωγές να φαίνονται ερασιτεχνικές μπροστά τους. Είναι όλα καλογυαλισμένα διατηρώντας έτσι το παραμυθένιο πνέυμα του κόσμου. Απ΄το Καζαντ-ντουμ μέχρι τα παλάτια των Υψηλών Ξωτικών, η ομορφία και η λεπτομέρεια είναι διάχυτη. Μην ξεχνάμε ότι η σειρά έχει προϋπολογισμό κοντα στο 1 δις δολλάρια. Πολύ θετικές ήταν και οι εντυπώσεις από την μουσική (Bear McCreary & Howard Shore) που έντυνε αυτά τα επεισόδια. Στο μεσαιωνικό, επικό στυλ που περιμέναμε φαίνεται ότι θα μας κάνει να αγοράσουμε το OST μόλις κυκλοφορήσει.

Για να κλείσουμε, τα επεισόδια άφησαν μια όμορφη γεύση και μας έκαναν να περιμένουμε με αγωνία τη συνέχεια. Η σειρά ουσιαστικά τώρα ξεκινάει και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να δούμε την πλοκή να ξετυλίγεται και τους χαρακτήρες να διαμορφώνονται. Τότε θα μπορούμε να βγάλουμε και ασφαλές συμπέρασμα για το που βαδίζει η σειρά και αν θα γίνει κάτι παραπάνω από ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα. H σειρά θα προβάλλεται στο Amazon Prime κάθε Παρασκευή ενώ ο πρώτος κύκλος θα ολοκληρωθεί στις 14 Οκτωβρίου.

Finrod: Do you know why a ship floats and a stone cannot? Because the stone sees only downward. The darkness of the water is vast and irresistible. The ship feels the darkness as well, striving moment by moment to master her and pull her under. But the ship has a secret. For unlike the stone, her gaze is not downward but up. Fixed upon the light that guides her, whispering of grander things than darkness ever knew.

You may also like