fbpx
Home HOT Μήπως ήρθε η ώρα για τον Phil Spencer να αποχωρήσει;

Μήπως ήρθε η ώρα για τον Phil Spencer να αποχωρήσει;

Γράφει ο/η Τζίμης Γίγας

Ο Phil Spencer είναι μια πολύ γνωστή προσωπικότητα στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών, υπηρετώντας ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Gaming στη Microsoft και επικεφαλής του brand Xbox. Έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την κυκλοφορία πολλών επιτυχημένων gaming προϊόντων, όπως το Xbox One X και το Xbox Game Pass. Και κατάφερε να βγάλει την Αμερικάνικη εταιρεία από την ξέρα του Xbox One που την είχε ρίξει ο ανεκδιήγητος Don Mattrick. Ωστόσο, παρά τις ομολογουμενως καλές προσπάθειες του Phil Spencer, φαίνεται ότι το gaming τμήμα της Microsoft συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται, τουλάχιστον οσον αφορά τα First party παιχνίδια και αρχίζω να αναρωτιέμαι αν μια αλλαγή στην ηγεσία είναι αυτό που χρειάζεται για να αλλάξει τα πράγματα. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα το έλεγα αυτό, αλλά ίσως ήρθε η ώρα για τον Phil Spencer να αποχωρήσει από το τιμόνι του Xbox.

To Xbox ήταν πάντα συνώνυμο με το ισχυρό hardware και τα καινοτόμα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, μια από τις μεγαλύτερες επικρίσεις της εταιρείας είναι η έλλειψη αποκλειστικών παιχνιδιών. Έστω κι αν το αφήγημα της Microsoft απέχει από εκείνο των Sony και Nintendo. Ενώ το Xbox Game Pass είναι αναμφισβήτητα μια εξαιρετική συμπληρωματική υπηρεσία για τους gamers, η έλλειψη αποκλειστικών τίτλων που πρέπει να παίξεις είναι ένα μελανό σημείο για την υπηρεσία. Το PlayStation της Sony παραδίδει με συνέπεια αποκλειστικά παιχνίδια όπως το God of War και το Horizon Zero Dawn, τα οποία έχουν βοηθήσει να εδραιωθεί η θέση τους ως η καλύτερη κονσόλα για να παίζεις παιχνίδια εμπειρίες. Το Xbox οφείλει να παράγει παρόμοιας δυναμικής franchise εάν θέλει να παραμείνει ελκυστικό και η υπηρεσία να ανταποκριθεί στην αξία και στο μοντέλο των day one αποκλειστικών που έχει επιλέξει. Να γίνει αντίστοιχα η καλύτερη υπηρεσία για να παίζεις παιχνίδια εμπειρίες. Για την ώρα, μοιάζει να επιβεβαιώνει όσους βλέπουν ένα μέλλον όπου το Gaming που κυριαρχείται από παιχνίδια υπηρεσιών θα είναι βαρετό.

Ένα άλλο ζήτημα που έχει ταλαιπωρήσει το Xbox είναι η έλλειψη επιτυχημένων νέων franchise. Ενώ παιχνίδια όπως το Halo και το Gears of War εξακολουθούν να είναι απίστευτα δημοφιλή, υπάρχουν εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Τα Xbox Game Studios πρέπει να παράγουν νέα και συναρπαστικά franchise εάν ελπίζουν να παραμείνουν ανταγωνιστικά με τη Sony και τη Nintendo. Ενώ η εξαγορά της Bethesda Softworks ήταν μια σημαντική εξαγορά για την εταιρεία, το γεγονός παραμένει ότι τα περισσότερα από τα επιτυχημένα franchise που σχετίζονται με το Xbox είναι παλαιολιθικά. Το λανσάρισμα του Redfall κατέδειξε περισσότερο από ποτέ την έλλειψη ουσιαστικού οράματος πάνω στα First Party παιχνίδια, ακόμη κι αν αυτά είναι Live Service παιχνίδια που τόσα χρόνια κυνηγάει να δημιουργήσει. Στο τέλος, θα δεί ακόμα και σε αυτό το τομέα τη πλάτη της Sony.

Πέρα τούτου, το 2020 πάντα θα κυνηγάει τον Phil Spencer. Σε εκείνη περιβόητη Ε3 είχαμε δει teaser παιχνιδιών όπως του Fable, Everwild, Avowed, Perfect Dark, RedFall, Starfield, Stalker 2 και τέλος Halo infinite. Μαντέψτε τις τύχες των περισσότερων αυτών IP. Καλές οι υποσχέσεις λοιπόν, αλλά πρέπει να τηρούνται ή τουλάχιστον να μην θυμίζουν κωμωδία. Είναι δυνατόν να μην έχουμε ακόμη κυκλοφορία ενός Hellblade 2, ενός παιχνιδιού που κυκλοφόρησε το 2017 και είναι το Νο.1 παιχνίδι που θα ήθελαν να είχαν στη κονσόλα τους οι κάτοχοι PlayStation.

Ορισμένοι κριτικοί έχουν επίσης διαφωνήσει με το στυλ ηγεσίας του Phil Spencer, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ προσεκτικός και απεχθάνετε το ρίσκο. Αν και δεν συμφωνώ απαραίτητα με αυτόν τον χαρακτηρισμό, πιστεύω ότι το Xbox άργησε να προσαρμοστεί σε ορισμένες τάσεις στη gaming βιομηχανία.

Δεν προτείνω να απολυθεί ο Φιλ Σπένσερ. Υπήρξε βασικό πρόσωπο στη gaming βιομηχανία για πολλά χρόνια και έχει επιβλέψει την ανάπτυξη πολλών επιτυχημένων προϊόντων. Ωστόσο, πιστεύω ότι ίσως είναι καιρός να κάνει πίσω από τη θέση του. To Xbox χρειάζεται μια νέα προοπτική, κάποιον που μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις επικρίσεις και να παράγει επιτυχημένα νέα franchise. Εάν ο Phil Spencer δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τότε ίσως είναι καιρός ένας νέος ηγέτης να παρέμβει και να αναλάβει τα ηνία. Γιατι καλά χρυσά τα επικοινωνιακά τρικ του τύπου κοιτάξτε τι έχει η βιβλιοθήκη του Phil Spencer, αλλά καιρός να κοιτάξουμε και εμείς τι έχει να μας δώσει η βιβλιοθήκη του Xbox στο πολύ άμεσο μέλλον.

You may also like