Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, γνωρίζει άνθηση ένα σχετικά νέο είδος video games, τα beat ‘em ups. Με πρωτεργάτες την SNK και την Capcom, πολλές εταιρίες προσπάθησαν να δημιουργήσουν το απόλυτο fighter game που θα τρώει τα κέρματα των εφήβων στα arcades, λίγοι τίτλοι όμως στάθηκαν επάξια μπροστά στα μεγαθήρια της εποχής Street Fighter 2 και Fatal Fury. Και τότε, το 1992, η Midway παρουσιάζει το Mortal Kombat στον κόσμο των video games.
Η αρχική ιδέα των Ed Boon και John Tobias, των “γονέων” της σειράς, ήταν να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι βασισμένο στην δημοφιλή ταινία πολεμικών τεχνών Bloodsport με πρωταγωνιστή τον Jean Claude Van Damme. Καθώς όμως η βιομηχανία των games ήταν ακόμα νέα και σε κάποιους φαινόταν ίσως και σαν αστείο, η ιδέα δεν βρήκε ανταπόκριση, οπότε οι προγραμματιστές το γύρισαν σε έναν ανεξάρτητο τίτλο με fantasy στοιχεία αλλά κρατώντας πολλές από τις αρχικές ιδέες τους ζωντανές. Και τότε ήρθε το Mortal Kombat.

Round 1 (MK, MKII, MK3, Ultimate MK3, MK Trilogy)
Το πρώτο Mortal Kombat εμφανίστηκε στις arcade αίθουσες το 1992 και αμέσως έκανε εντύπωση στους gamers. Η πρώτη εμφανής διαφορά του σε σχέση με τους ανταγωνιστές ήταν τα digitized γραφικά που χρησιμοποιούσε. Οι κατασκευαστές είχαν βιντεοσκοπήσει αληθινούς ηθοποιούς και αθλητές πολεμικών τεχνών και η 16bit τεχνολογία της εποχής τους επέτρεψε να περάσουν σχεδόν ατόφιες τις φιγούρες στο παιχνίδι. Η αληθοφάνεια, η χρησιμοποίηση παλέτας χρωμάτων που δεν θύμιζε καρτούν, τα πολλαπλά frames των χαρακτήρων που δημιουργούσαν άψογα animation, οι απόκοσμες και καλοδουλεμένες τοποθεσίες όπου γινόταν οι μάχες σε συνδυασμό με υψηλού επιπέδου φωνές, από τον εκφωνητή έως τις κραυγές των μαχητών, αλλά και ένα σενάριο που δεν είχε ξαναεμφανιστεί σε arcade game έως τότε, εκτόξευσαν το MK στην κορυφή των προτιμήσεων των παικτών εκείνη την εποχή. Το gameplay ήταν τότε πρωτότυπο, χρησιμοποιώντας από ένα κουμπί για κάθε άκρο του μαχητή και ένα επιπλέον κουμπί για την άμυνα.
Αλλά πέρα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αυτό που πραγματικά έδινε νέα πνοή στα fighters της εποχής ήταν τα θρυλικά πλέον Fatalities. Στο τέλος κάθε αγώνα, ο νικητής μπορούσε να εκτελέσει μια μοναδική τελική κίνηση μετά από το θρυλικό “Finish Him!” του εκφωνητή. Οι fatalities ήταν κυριολεκτικά οι θανατηφόρες κινήσεις, τα μοιραία χτυπήματα, με κάθε μαχητή να έχει την δική του μοναδική κίνηση. Το σημαντικότερο όμως ήταν η έντονη βία με την οποία εκτελούνταν οι κινήσεις. Αποκεφαλισμοί, διαμελισμοί και ολικοί εμπρησμοί οι οποίοι συνοδευόταν από άπειρο ψηφιακό αίμα και αληθινές φριχτές κραυγές, ενθουσίασαν τους gamers που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βρουν πως θα εκτελέσουν όποια fatality υπήρχε για να χορτάσουν θέαμα.
Η πρωτοφανής ωμή βία και η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις στον πουριτανικό δυτικό κόσμο, με τους γονείς να παραπονούνται και να ανησυχούν για τις ασχολίες των παιδιών τους. Έτσι δημιουργήθηκε τόσο μεγάλο θέμα που απασχόλησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπου τελικά μετά από κάποια τραγικοκωμικά γεγονότα που συνέβησαν στο κοινοβούλιο και στις αίθουσες δικαστηρίων, αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα βαθμονομούσε όλες τις κυκλοφορίες video games ανά καταλληλότητα για κάθε ηλικία. Και εγένετο ESRB…
To Mortal Kombat κυκλοφόρησε σχεδόν σε όλες τις κονσόλες και υπολογιστές της εποχής. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην έκδοση για το SNES της Nintendo, όπου το παιχνίδι λογοκρίθηκε αφαιρώντας το ψηφιακό αίμα και μετατρέποντας τις Fatalities σε πολύ πιο ήπιες εκδηλώσεις βίας. Αυτό βέβαια οδήγησε στην εμπορική αποτυχία του τίτλου στην κονσόλα και δεν επαναλήφθηκε στο μέλλον.

Οι συνέχειες του MK ακολούθησαν την ίδια τακτική στον τομέα της παρουσίασης, εμπλουτίζοντας τις κινήσεις των μαχητών και προσθέτοντας νέες fatalities αλλά και άλλου τύπου τελικές κινήσεις, όπως brutalities, όπου ο νικητής έδερνε μέχρι θανάτου τον ηττημένο, animalities στις οποίες ο νικητής μεταμορφωνόταν σε ζώο και κατασπάραζε τον αντίπαλο, friendships στις οποίες ο νικητής έδινε χάρη στον ηττημένο με μια κίνηση φιλίας και οι κωμικές babalities, όπου ο χαμένος μεταμορφωνόταν κυριολεκτικά σε μωρό. Στο τρίτο μέρος της σειράς προστέθηκε κουμπί run και ενσωματώθηκαν combos που ήταν περισσότερο σαν ειδικές κινήσεις παρά σαν τακτικές μάχης.
Round 2 (MK4 & Gold, MK: Deadly Alliance, MK: Deception, MK: Armageddon)
Το 1997 η σειρά ακολούθησε τη μόδα της εποχής και μπήκε στην τρίτη διάσταση με το Mortal Kombat 4. Για πρώτη φορά δεν χρησιμοποιήθηκαν digitized graphics, μόνο pre-rendered backgrounds και τρισδιάστατα πολυγωνικά μοντέλα για τους χαρακτήρες. Η μεγάλη διαφορά στο gameplay ήταν η χρήση όπλων όπου βρισκόταν στο πάτωμα και μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο κάθε μαχητής για λίγο. Το ΜΚ4 δεν είχε την ίδια απήχηση με τους προκατόχους του και σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό να βρίσκεται σε πολύ ανώτερα επίπεδα με παιχνίδια όπως Tekken, Virtua Fighter και Battle Arena Toshinden, η σειρά έχασε την αίγλη της και τους φανατικούς ακολούθους της.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2002, η σειρά επανεμφανίστηκε με το MK: Deadly Alliance, το πρώτο παιχνίδι που χρησιμοποιούσε και δεύτερο συνθετικό στον τίτλο του και πλέον ήταν αποκλειστικότητα στις κονσόλες της εποχής, PS2, Xbox και Gamecube, αγνοώντας εντελώς τους υπολογιστές που τότε περνούσαν μια gaming κρίση, καθώς δεν κυκλοφορούσαν τα βαρβάτα παιχνίδια των κονσολών. Το MK: Deadly Alliance ήταν ο πρώτος τίτλος όπου το gameplay γινόταν πλήρως 3d, με τους μαχητές να περιφέρονται ελεύθερα σε όλο το μήκος και πλάτος της αρένας. Το ίδιο σύστημα μάχης συνεχίστηκε και στους δύο επόμενους τίτλους, MK: Deception και MK: Armageddon.

Round 3 (Mortal Kombat, Mortal Kombat X/XL, Mortal Kombat 11)
Αρκετά spin-offs παιχνίδια μετά, με τα περισσότερα αν όχι όλα να είναι μέτρια και καθώς η σειρά είχε χάσει την αίγλη της και οι τελευταίες προσθήκες της ήταν κάπως αδιάφορες στο σκληροπυρηνικό φανατικό κοινό του ΜΚ, η Midway, που πλέον ανήκει στην Warner Bros και μετονομάστηκε σε NetherRealm Studios, επανεκκινεί το franchise με το ένατο κεφάλαιο στην ιστορία, έναν reboot τίτλο με το όνομα Mortal Kombat.

Το Mortal Kombat κυκλοφόρησε σε PS3, Xbox 360, PSVita και PC από το 2011 έως το 2013. Η τεράστια πρόοδος στην τεχνολογία έδωσε νέα πνοή στη σειρά, με τα γραφικά του να αγγίζουν αληθοφανή επίπεδα και η παρουσίαση πλέον γίνεται πιο βίαιη από ποτέ. Προστίθεται Story mode, εντελώς διαφορετικό από προηγούμενους τίτλους, όπου ο παίκτης ακολουθεί την ιστορία των μαχητών του Earthrealm στην επικράτηση του τουρνουά, αλλάζοντας μαχητή συνεχώς και ακολουθώντας συγκεκριμένο σενάριο. Οι online δυνατότητες ήταν μια φρέσκια ανάσα στο franchise, επιτρέποντας επιτέλους gamers από όλο τον κόσμο να μάχονται μεταξύ τους εξ αποστάσεως. Αυτό οδήγησε και σε διεξαγωγή πρωταθλήματος, κάνοντας το MK κυρίαρχο στα e-sports. Επιπλέον, ακολουθώντας τη μόδα της εποχής που επιβάλει DLC, πλέον νέοι μαχητές μπορούσαν να προστεθούν στο παιχνίδι, με κάποιες κάμεο εμφανίσεις έκπληξη, όπως ο Freddy Kruger από τη σειρά ταινιών Nightmare on Elm Street.

Το Mortal Kombat X και η deluxe edition του, XL, κυκλοφόρησε για PS4, XboxOne και PC το 2015, χρησιμοποιώντας την Unreal Engine 4 που έδινε απίστευτο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα. Νέα modes όπως οι Living Towers εκτόξευσαν το ενδιαφέρον του κοινού και πλέον η σειρά βρήκε την παλιά της αίγλη.
Βρισκόμαστε πλέον λίγες ημέρες πριν την κυκλοφορία του Mortal Kombat 11 και οι πληροφορίες που έχουμε ως τώρα είναι καθ’ όλα θετικές. Έχουμε επιστροφή χαρακτήρων από παλιότερα games αλλά και νέους, νέα ανανεωμένη game engine αλλά και κάτι νέο, η δημιουργία custom χαρακτήρων που δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να δημιουργήσουν έναν χαρακτήρα στα μέτρα τους και να διαγωνίζονται πλέον παγκοσμίως με το δικό τους στυλ.

Finish Them!
Όλα πλέον τα μεγαθήρια του fighting genre έχουν έναν απόγονο στην τρέχουσα gaming γενιά. Street Fighter 5, Tekken 7, Soul Calibur 6, Dead or Alive 6, όλα κορυφαία και αναγνωρίσιμα, αλλά κανένα πια δεν δίνει στον gamer την ρίγη του νέου, του ανανεωμένου και πρωτότυπου Mortal Kombat, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα κυριαρχήσει στις προτιμήσεις των παικτών, σε πωλήσεις αλλά και e-sports tournaments. Μένει να δούμε αν οι προσδοκίες μας βγουν αληθινές και είμαστε σίγουροι πως έχουμε ακόμα να δούμε πολλά πράγματα στην τρέχουσα αλλά και στην επικείμενη νέα γενιά των video games.