fbpx
Home ReviewsGame Reviews Smurfs 2: The Prisoner of the Green Stone | The Review

Smurfs 2: The Prisoner of the Green Stone | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Μετά από μια δεκαετία χωρίς κάποια ιδιαίτερη κυκλοφορία, τα Στρουμφάκια, τα εμβληματικά μπλε πλασματάκια επέστρεψαν στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών με ένα αρκετά σεβαστό 3D action platformer που κατάφερε να αιχμαλωτίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Το The Smurfs: Mission Vileaf που κυκλοφόρησε το 2021 ήταν αρκετά επιτυχημένο για να δικαιολογηθεί η ανάπτυξη ενός δεύτερου παιχνιδιού με την ίδια λογική. 

Ο τίτλος της OSome Studio βλέπει την επιστροφή του μάγου Gargamel που όπως πάντα προσπαθεί να αιχμαλωτίσει τα Στρουμφάκια μπας και καταφέρει να φάει και αυτός τίποτα. Ενα μαγικό φυτό, γνωστό ως VILEAF του επιτρέπει να δημιουργεί σπόρους που ελκύουν και αιχμαλωτίζουν τα Στρουμφάκια. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτοί οι σπόροι είναι τοξικοί για το δάσος με αποτέλεσμα να απειλείται η ισορροπία της χλωρίδας και της πανίδας. Έτσι, ο Papa Smurf ζητάει από τα Στρουμφάκια του να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή και να σώσουν τόσο το χωριό όσο και το δάσος.

Οι μπλε σίφουνες επιστρέφουν σε μια νέα περιπέτεια που ξεκινάει πιο αθώα από τον προκάτοχό του. Στο The Prisoner of the Green Stone ξεκινάμε με τον Ξεφτέρη, τον μηχανικό του χωριού, ο οποίος έφτιαξε μια νέα μηχανή, το SmurfoMix. Η μηχανή αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη αφού της λείπει ένα βασικό συστατικό, το χημικ..εεε..το Πράσινο Πετράδι. Το πετράδι αυτό βρίσκεται υπό την κατοχή του Gargamel οπότε ξεκινάμε ένα ταξίδι να το βρούμε. Κατά την διάρκεια αυτής της εξερεύνησης, η συσκευή του Ξεφτέρη “σκάει” και τα κομμάτια του απλώνονται σε όλο το δάσος, μετατρέποντας την κάθε περιοχή σε μια καταραμένη χώρα που ο Stolas, ένα νέο κακό ελευθερώνεται. 

Το The Prisoner of the Green Stone ξεκινάει…απότομα. Η πρώτη σκηνή μας ανοίγει στο σπίτι του Δρακουμέλ, εκεί που ο Ξεφτέρης βρίσκει το πετράδι και το χτυπάει προκειμένου να πάρει ένα μικρό κομμάτι για την εφεύρεσή του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απελευθερωθεί ο Στόλας και να φέρει την καταστροφή στο δάσος φυτεύοντας κρύσταλλα και μικρά σκοτεινά τερατάκια. Τα Στρουμφάκια λοιπόν, συνεργάζονται με τον Δρακουμέλ ώστε να αιχμαλωτίσουν τον Στόλας και έτσι ξεκινάνε ένα ταξίδι μέσα στο δάσος προκειμένου να ελαττώσουν την επιρροή των κρυστάλλων και να αιχμαλωτίσουν τον Στόλας πίσω στην πέτρα.

Αν έχουμε παίξει κάποιο 3D Action Platformer στο παρελθόν, τότε θα διαπιστώσουμε πως το Smurfs 2: The Prisoner of the Green Stone δεν προσφέρει κάτι καινοτόμο ή κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Τα Στρουμφάκια που θα χειριστούμε μπορούν να τρέξουν, να πηδήξουν έως και δύο φορές συνεχόμενα, να ορμήσουν μπροστά και να αποφύγουν εμπόδια και επιθέσεις από τα μικρά πλασματάκια. Από την άλλη, για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πλάσματα έχουμε το SmurfMix το οποίο μπορεί να πετάξει πράσινες μαγικές σφαίρες που προκαλούν μια σεβαστή ζημιά στους εχθρούς. 

Με αυτό το όπλο καταστρέφουμε τόσο τα τέρατα όσο και συστάδες κρυστάλλων που προκαλούν ζημιά αν τις ακουμπήσουμε. Σπάζοντας τις συστάδες αυτές μαζεύουμε κομμάτια αυτών των κρυστάλλων και τα χρησιμοποιούμε για να αναβαθμίσουμε το όπλο μας και να ξεκλειδώσουμε νέες ικανότητες ή να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας. Αυτές οι αναβαθμίσεις χωρίζονται και σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών που χρησιμεύουν σε διαφορετικές καταστάσεις. Το StickAll για παράδειγμα χρησιμοποιείται ως πολυβόλο για ζημιές ενώ μπορεί να κολλήσει πλατφόρμες και να σταματήσει εμπόδια για να περάσουμε. Το PushAll είναι μια μπάλα ενέργειας που σπρώχνει εχθρούς και εμπόδια προκαλώντας παράλληλα μικρή ζημιά. Τέλος, έχουμε και ένα λειζερ που μας βοηθάει να λύσουμε περιβαλλοντικούς γρίφους και να προκαλέσουμε μεγαλύτερη ζημιά στους εχθρούς μας.

Εξερευνώντας κάθε επίπεδο θα βρούμε περισσότερες συστάδες κρυστάλλων καθώς και πύλες που μας οδηγούν σε μοναδικές δοκιμασίες. Αυτές μας βάζουν ενάντια σε κύμματα εχθρών τα οποία πρέπει να ολοκληρώσουμε σε συγκεκριμένους χρόνος για να αποκτήσουμε τα αντίστοιχα έπαθλα – όπως skins, κρύσταλλους και πετράδια – ώστε να βελτιώσουμε ακόμα πιο γρήγορα το όπλο μας. Η αναβάθμιση των ικανοτήτων μας είναι απαραίτητη αφού σε κάθε επίπεδο νέοι και δυνατότεροι εχθροί αποκαλύπτονται μαζί με εξίσου νέες ικανότητες και δυνάμεις, οπότε πρέπει κάθε φορά να εξοικειωνόμαστε με κάτι καινούργιο.

Ακόμα και έτσι όμως, το σύνολο του gameplay είναι μονότονο μετά από κάποια φάση. Κάθε πίστα διακρίνεται από γραμμικότητα, με μόνο ορισμένα κρυφά σημεία να την σπάνε, ενώ η εξερεύνηση διακόπτεται από αρένες με αριθμούς εχθρών που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να προχωρήσουμε. Το τελευταίο κομμάτι της πίστας είναι μια ακόμα μεγαλύτερη αρένα με αρκετούς εχθρούς, την οποία όταν καθαρίσουμε θα μπορέσουμε να σπάσουμε τον κρύσταλλο για να πάμε στην επόμενη πίστα.

Σε γενικότερο πλαίσιο, το gameplay μπορεί να γίνει ελαφρύ και διασκεδαστικό και “κάνει μπαμ” για ποιο κοινό προορίζεται. Παραδόξως, μπορούμε εύκολα να χαθούμε σε αυτή την λούπα και να περάσουμε όμορφα με τον τίτλο της Osome Studio. Αν όμως είστε λάτρεις των όμορφων γραφικών, τότε η έκδοση του Nintendo Switch ίσως να μην είναι και η καλύτερη επιλογή. Είτε σε docked, είτε σε portable mode, τα γραφικά είναι σχετικά “ξεπλυμένα”, θολά και απεριποίητα σε σύγκριση με άλλους τίτλους που έχουμε δει στην κονσόλα. Αν και τα καρέ παραμένουν σταθερά μεταξύ 25 και 30, υπάρχουν στιγμές που ο χαρακτήρας μας “glitchάρει” ή βλέπουμε μερικές πτώσεις σε σημεία. Τα περιβάλλοντα από την άλλη, φέρουν ζωηρά χρώματα αλλά δεν μας μένουν χαραγμένα είτε λόγω του μεγέθους τους είτε λόγω ότι κάθε τμήμα τους μοιάζει ίδιο με τα προηγούμενα.

Το Smurfs 2: The Prisoner of the Green Stone είναι ένα γνώριμο 3D Platformer. Αν έχετε παίξει παρόμοια παιχνίδια στο παρελθόν, τότε ίσως να μην σας εντυπωσιάσει. Μικρά παιδιά ή όσοι δοκιμάζουν για πρώτη φορά το είδος θα το ευχαριστηθούν αρκετά. Αλλά τόσο τα γραφικά στο Nintendo Switch όσο και το, πολλές φορές, μονότονο gameplay του ίσως σας αφήσουν να ζητάτε το κάτι παραπάνω. Προσωπικά, το ευχαριστήθηκα αρκετά αλλά δεν βλέπω τον εαυτό μου να ξαναπαίζει μετά την πρώτη ολοκλήρωση.

Ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

You may also like