fbpx
Home HOT Τα Exclusive Games τελικά τι ρόλο παίζουν για κάθε κονσόλα;

Τα Exclusive Games τελικά τι ρόλο παίζουν για κάθε κονσόλα;

Γράφει ο/η Κωνσταντίνος Τσικόπουλος

Έλα μωρέ με τα αποκλειστικά…

Ακούω απο αρκετούς, ειδικά τα τελευταία χρόνια και επικρατεί η θέλουν να περάσουν την άποψη, πως έλα μωρέ τα αποκλειστικά δεν παίζουν ρόλο στις πωλήσεις και στην ιστορία της εκάστοτε κονσόλας. (Ασχέτως αν δεν τεκμηριώνουν ποτέ το τι φταίει και η μια κονσόλα πουλάει περισσότερο από την άλλη, αλλά για αυτούς δεν φταίει ρε παιδί μου η έλλειψη των μεγάλων exclusive games).

Ότι η gaming ιστορία δηλαδή δεν γράφεται με χρυσά γράμματα από κάποιο αποκλειστικό παιχνίδι της οποιαδήποτε κονσόλας. Και επειδή σαν site αλλά και σαν άνθρωπος όταν μου μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά, φροντίζω να ψάχνω και την άλλη πλευρά θα αναπτύξω και θα καταλήξω στο εξής συμπέρασμα.

Αρχικά σαν Κωνσταντίνος νομίζω πως δεν έχω ακούσει μεγαλύτερη παπάτζα από αυτή! Οτι τα αποκλειστικά δεν παίζουν και τόσο μεγάλο ρόλο… Τώρα η γέρασα τόσο πολύ που δεν θυμάμαι καλά η είμαι άσχετος η κοιμάμαι τον ύπνο του δικαίου. Αλλά ας μιλήσουν οι αριθμοί και η ίδια η ιστορία με αποδείξεις και ας βγάλει ο καθένας το συμπέρασμα του. ( Η κυριαρχία του PS4 και του Switch πχ δεν ήτανε ορατή την τελευταία 7ετία με αριθμούς και πωλήσεις μάλλον ο κόσμος τα αγόραζε για τα μάτια του κόσμου.. που έλεγε ενα άσμα.).

Τα κορυφαία παιχνίδια όλων των εποχών είχαν- έχουν αποκλειστική κονσόλα;

Παρακάτω θα δούμε και επίσημα στο metacritic ( ακούω την φωνή να λέει έλα μωρέ με το metacritic) τα κορυφαία παιχνίδια όλων των εποχών και αν αυτά ήτανε αποκλειστικά και σε ποια κονσόλα.

Sorry παίδες αλλά ευτυχώς που υπάρχει και το ρημάδι το ίντερνετ για να μπορούμε να πιαστούμε από μια βάση. Αν και δεν νομίζω πως χωράει αμφισβήτηση όπως θα δείτε παρακάτω και επίσης δεν θα βάλουμε μέσα τα multiplatforms αυτά δηλαδή που βγήκαν ταυτόχρονα σε πολλές κονσόλες. Το λοιπόν, ξεκινάμε….

1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time – Nintendo 64 1998 ( Metascore 99).

Ο Βασιλιάς δεν βλέπω να πέφτει εύκολα από τον θρόνο του με Metascore 99 πολλοί το θεωρούν το κορυφαίο παιχνίδι όλων των εποχών. Κυκλοφόρησε το 1998 και μαντέψτε ήταν και είναι αποκλειστικό του Nintendo 64.

2. Tony Hawk’s Pro Skater 2- PlayStation 2000 (Metascore 98).

Τι να πει κανείς για αυτό το έπος εγώ βάζω μαζί και το πρώτο και το πόσες ώρες έχουμε κάψει μαζί του. Μέχρι και αυτοί που κάνανε ποδήλατο bmx για την ακρίβεια έκανα έπαιζαν ασταμάτητα. Και ας ήμουν άμπαλος στο Skate, πρέπει να είναι ένα από τα παιχνίδια που έχω ρίξει τις περισσότερες ώρες με metascore 98 κυκλοφόρησε το 2000 και ήτανε αποκλειστικό του PlayStation.

3. SoulCalibur- Dreamcast 1999 (metascore 98)

Άλλη μια παιχνιδάρα και ευχαριστώ τον φίλο μου τον Γιούρι που με ξεκόλλησε από το Mortal Kombat και το Tekken. Ένα από τα καλύτερα fighting games που έχουν βγεί ποτέ και ένα από τα καλύτερα αποκλειστικά του Dreamcast, με metascore 98 κυκλοφόρησε το 1999.

4-5. Super Mario Galaxy & Super Mario Galaxy 2- Wii 2007- Wii 2010 (metascore 97).

Τα βάζουμε μαζί με διαφορά 3 ετών και τα δύο Super Mario Galaxy κυκλοφόρησαν το 2007 και 2010 αντίστοιχα και ήταν αποκλειστικά στο Wii με metascore 97.

6. The Legend of Zelda: Breath of the Wild – Switch 2017 (metascore 97).

Άλλο ένα κορυφαίο παιχνίδι όλων των εποχών είναι αποκλειστικό με βαθμολογία 97 στο metascore, κυκλοφόρησε το 2017 για το Switch. Λίγες μέρες έμειναν για τους fans μέχρι να βγεί το sequel του.

7. Perfect Dark- Nintendo 64 (metascore 97) 2000.

Perfect Dark το αποκλειστικό του Nintendo 64 και με metascore 97, κυκλοφόρησε το 2000. Από τους τίτλους που πραγματικά ήτανε τόσο μπροστά σε σχέση με την εποχή του.

8. Metroid Prime- GameCube 2002 (Metascore 97).

Top στην κατηγορία του και ίσως το καλύτερο METROID κυκλοφορεί το 2002 αποκλειστικά στο GameCube με metascore 97, το κατατάσσουν στα κορυφαία παιχνίδια που έχουν βγεί ποτέ.

9. Grand Theft Auto III- PlayStation 2 2001 (metascore 97)

Η αρχή των πάντων και συγκεκριμένα τα θεμέλια για την κατηγορία παιχνιδιών open world. Όσοι το έπαιξαν στην ώρα του καταλαβαίνουν και νοσταλγούν το σοκ που πάθαμε τότε για πρώτη φορά. Το καμάρι της Rockstar κυκλοφορεί αποκλειστικά για το PlayStation 2 το 2001 με metascore 97.

10. HALO Combat Evolved- Xbox 2001(metascore 97).

Αυτό που θυμάμαι πολύ καλά είναι πως πρώτα έμαθα τον Master Chief και μετά το Xbox σαν κονσόλα. Ένα έπος πάνω στο οποίο χτίστηκε μια ολόκληρη φιλοσοφία για τα co-op fps με εκπληκτικό soundtrack και story το Halo αποτελεί ένα από τα κορυφαία παιχνίδια αυτής της βιομηχανίας. Κυκλοφόρησε στο Xbox το 2001 με το αποκλειστικό της Microsoft να έχει metascore 97.

Τελικά τα θέλουμε τα αποκλειστικά;

Βασικά δεν τα θέλουμε μόνο εμείς οι ίδιες οι εταιρίες προκειμένου να κάνουν ελκυστικό το προϊόν τους τα έχουν ανάγκη. Δεν υπάρχει κονσόλα αποδεδειγμένα με αριθμούς που να μη πούλησε όταν κυκλοφορούσε αποκλειστικές παιχνιδάρες. Τονίζουμε πως πως η προηγούμενη δεκάδα δεν είναι απλά τα καλύτερα αποκλειστικά αλλά αναφέρεται στα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών, όπου το 85% ήταν αποκλειστικά σε κάποια κονσόλα.

Και νομίζω ρε παιδιά είναι λογικό πως θα πουλήσει κομμάτια μια κονσόλα όταν η ίδια δεν κυκλοφορεί exclusives; Πώς μπορεί να σταθεί στον ανταγωνισμό και να κερδίσει το κοινό της τον πελάτη της γιατί πελάτες είμαστε όταν δεν σου ρίξει το τυρί για να τσιμπήσεις; Και επειδή δεν είμαστε ποντίκια τα οποία είναι πανέξυπνα αν και σιχαμερά, πρέπει πρώτα εμείς να κάνουμε αυτοκριτική στο τι τελικά θέλουμε. Γιατί μεταξύ μας μιλάμε και μεταξύ μας metaxa ( το κονιάκ λέω) ανήκουμε στην κατηγορία των hardcore gamers. Αν δεν ψάχναμε το μοναδικό και το ιδιαίτερο αυτό που θα μας μαγέψει σίγουρα δεν θα ήμασταν εδώ τώρα, χωρίς ανταγωνισμούς αλλά στο να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας.

Γιατί μη ξεχνάτε όλοι μας έχουμε τις προτιμήσεις μας και οι εταιρίες παίζουν το παιχνίδι τους. Να θυμάστε όμως πως αυτό που μας ενώνει σε αυτό το ταξίδι είναι οι εμπειρίες και η επιθυμία μας μέσω αυτών στο να μείνουμε πάντα παιδιά..

You may also like