Οι πρώτες εμφανίσεις

PlayStation Plus

Κάνοντας μια αναφορά στο ντεμπούτο των gaming συνδρομών, αξίζει να αναφέρουμε πως η αρχή έγινε με το PS Plus το 2010.
Συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου του 2010, η Sony PlayStation μέσω του PS Plus δίνει πρόσβαση με το αζημίωτο, στο on-line. Πράγμα άγνωστο και πρωτάκουστο ειδικά για τους PC gamers να πρέπει να πληρώσεις, για να παίξεις on-line παιχνίδια.
Μετά το “πέσιμο” του 2011 στις 20 Απριλίου, όπου 77 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι λογαριασμοί μπαίνουν σε αδράνεια εξαιτίας hacking, η Sony παρέχει την δυνατότητα στους χρήστες της να κατεβάσουν δύο παιχνίδια για το PlayStation 3 και δύο για το PSP. Έτσι η συνδρομητική PS Plus αποκτά την μορφή που ξέραμε πριν λίγα χρόνια και πλέον κάθε μήνα παρέχει 2 δωρεάν παιχνίδια. Αυτό αργότερα περιορίστηκε για τίτλους του PS4 και του PS5.
Τον Ιούνιο του 2022 η Sony μας παρουσιάζει τον αντίλογο του Game Pass (Καταλαβαίνω πως θα πείτε ότι δεν είναι το ίδιο αλλά για εμένα λειτουργεί σχεδόν παρόμοια). Έχουμε το PS Plus όπως προαναφέραμε και μαζί του έρχεται το PS Plus Deluxe με το PS Plus Premium. Στη μια έχουμε καταχώρηση ολόκληρων παιχνιδιών του PS4, PS5 και τρίτων studios όπου μέσω της συνδρομής οι παίχτες μπορούν να παίξουν ολόκληρα τα παιχνίδια. Στην Premium έχουμε το ίδιο προνόμιο μαζί με κάποιους τίτλους του PS3 τους οποίους παίζουμε μέσω streaming καθώς και την δυνατότητα συμμετοχής σε Game Trials ορισμένων καινούργιων παιχνιδιών.
ΧBOX Game Pass

Στις 17 Ιουνίου του 2017 η Microsoft φέρνει την επανάσταση και μαζί της το Netflix του Gaming όπως έχει ειπωθεί από πολλούς. Η υπηρεσία Game Pass έρχεται να ταράξει τα νερά, καθώς υπάρχουν κατάλογοι από παιχνίδια τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι διαθέσιμα την ημέρα της κυκλοφορίας τους.
Πολύ σημαντικό προνόμιο για τους κατόχους του Xbox και αρκετές φορές σωτήριο, σε περιπτώσεις που είτε ο παίχτης είχε αμφιβολία να αγοράσει ένα τίτλο είτε ήθελε να το δοκιμάσει και δίσταζε. Η αλήθεια είναι πως το Game Pass από αρκετούς στην αρχή δέχτηκε και επικριτικά σχόλια, λέγοντας πως το μοντέλο του gaming έχει αλλάξει και αυτό ίσως αποβεί κακό για τους δημιουργούς και την βιομηχανία.
Εγώ πάντως ξέρω πως είχα την ίδια άποψη μέχρι που ο αγαπητός Corto μου έδωσε ένα Xbox One και με 5 ευρώ από Eneba είχα εκατοντάδες παιχνίδια να παίξω. Μόλις είδα την γλύκα αμέσως άλλαξα το τροπάριο και φώναξα δυνατά “Εδώ, είμαστε!”, καθώς σαν καταναλωτής αυτό που με νοιάζει είναι τα παιχνίδια. Πραγματικά στην πρώτη μου επαφή έχασα την μπάλα με το τι να δοκιμάσω τι να κατεβάσω και τι να παίξω.
Αξίζει να πληρώσω για συνδρομή;

Θα προσπαθήσω να απαντήσω στο ερώτημα αλλά αγαπητέ αναγνώστη, εσύ που διαβάζεις αυτή την στιγμή και έχεις τις αμφιβολίες σου πρέπει να σου πω πως μόνο εσύ ξέρεις την απάντηση.
Εγώ αυτό που μπορώ να κάνω είναι να προσπαθήσω να σου πω σαν παθών την γνώμη μου και την συμβουλή μου. Οπότε θα σου κάνω εγώ την ερώτηση τι gaming αγοραστής είσαι;
1)Αγοράζεις κάθε μήνα σχεδόν day one τις καινούργιες κυκλοφορίες; Δεν έχεις χρόνο ούτε να κάτσεις να σκεφτείς τι να παίξεις και το backlog μεγαλώνει; Τότε ίσως να μην έχεις ανάγκη την προσθήκη άλλων εκατοντάδων παιχνιδιών, τα οποία θα σε μπερδέψουν ακόμη περισσότερο στο τι να πρωτοπαίξεις.
2)Έχεις περιορισμένο budget και δεν έχεις την δυνατότητα να αγοράσεις day one όλες τις κυκλοφορίες; Τότε οι συνδρομές θεωρώ πως είναι μονόδρομος καθώς δεν πιστεύω πως είτε επιλέξεις την μια είτε την άλλη, να μην έχεις για ολόκληρο χρόνο να παίζεις διαφορετικά παιχνίδια. Αν έχεις και τις 2 μαζί τότε το πράγμα ξεφεύγει και πες μου με το χέρι στην καρδιά αν έχω άδικο.
3)Παίζεις μόνο συγκεκριμένα είδη παιχνιδιών όπως ποδοσφαιράκι και μπάσκετ; Δεν νομίζω ότι οι συνδρομές είναι για εσένα εκτός και αν θες κάποια στιγμή να δοκιμάσεις καινούργια πράγματα επομένως ένας μήνας συνδρομής θα σε βοηθήσει αρκετά.
4)Είσαι γονέας και το πλασματάκι σου ζητάει συνέχεια παιχνίδια το ένα του αρέσει το άλλο του βρωμάει και δεν αρκείται σε μια επιλογή; Νομίζω με μια 12μηνη συνδρομή και σε πτώση τιμής είναι σωτήρια η λύση. Έχω φίλο κολλητό τον Παύλο που είναι μπαμπάς και ξέρω! Ακόμη θυμάμαι πόσο χαρούμενος και ήσυχος ήτανε όταν με ένα Xbox Series S και το Game Pass βρήκε την υγεία του και την ηρεμία του!
Οι αυξήσεις τιμών και τα παράπονα για τις προσθήκες

Να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω μετοχές ούτε στην Sony ούτε στην Microsoft, ούτε ξέρω αν θα το ήθελα για να πω κρίμα αλλά.. Σίγουρα μια αύξηση τιμής δεν είναι ευχάριστη για τον καταναλωτή αλλά νομίζω πως και ο ίδιος πρέπει να βάλει κάτω τις ανάγκες που του καλύπτει.
Στο θέμα Sony και PlayStation Plus όλοι μας ξέρουμε ότι οι tripleΑ παραγωγές δεν θα μπουν μέχρι τώρα day one στην υπηρεσία. Αυτό που βλέπουμε είναι πως μετά από 2 χρόνια περίπου συνήθως μπαίνουν και οι μεγάλοι τίτλοι. Απο προσωπικη εμπειρία μετά από 12 μήνες για τα γούστα μου και τις ανάγκες μου έχασα και εκεί τον μπούσουλα καθώς υπάρχουν αμέτρητα παιχνίδια που έπαιξα έβγαλαν τα λεφτά τους και άλλα τόσα που δοκίμασα.
Από την άλλη το Game Pass είναι ο παράδεισος του day one όχι μόνο για τα αποκλειστικά του Xbox τα οποία γνωρίζεις πως θα παίξεις την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους αλλά και παιχνίδια τα οποία κυκλοφορούν από ανεξάρτητα studios. Ειδικά την indie σκηνή την στηρίζει πάρα πολύ και μπορείς να ανακαλύψεις πολλά διαμάντια.
Τα βγάζουν τα λεφτά τους ή μας κοροϊδεύουν;

Αγαπητέ αναγνώστη νομίζω είσαι σε μια ηλικία που μπορείς να καταλάβεις πως με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη της βιομηχανίας, πως τα παιχνίδια δεν είναι στραγάλια. Χωρίς να σημαίνει πως τα στραγάλια δεν έχουν και αυτά το κόστος τους πόσο μάλλον όταν μιλάμε για video-games στα οποία εργάζονται δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι για το τελικό αποτέλεσμα.
Μπορείς να βάλεις κάτω τα παιχνίδια που έπαιξες και παράλληλα το κόστος τους και εφόσον έιχες σκοπό να τα αγοράσεις, δες αν έβγαλε τα λεφτά της η συνδρομή. Διαφορετικά εφόσον δεν σε κάλυψε και οικονομικά μπορείς πολύ απλά μη την ξαναβάλεις. Θα ήτανε τέλειο αν οι εταιρίες μας έδιναν εξαρχής το πλάνο με τις μηνιαίες προσθήκες αλλά αν ήτανε έτσι στο τέλος θα μας έδιναν και δωρεάν τις κονσόλες τους. Όλοι μας έχουμε χάσει στον τζόγο, έχοντας αγοράσει κάποιο τίτλο και μετά από ένα μήνα να το βλέπουμε να μπαίνει σε κάποια συνδρομητική. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να τα θέλουμε όλα δικά μας.
Το Gaming είναι το πάθος μας η διασκέδαση μας η διαφυγή μας, αλλά δεν παύει να είμαστε και καταναλωτές στην συγκεκριμένη βιομηχανία. Σε σχέση με πριν 20 χρόνια το gaming είναι αποδεδειγμένα πιο φθηνό, στην Ελλάδα τα παιδιά του 90 μπορούν να θυμηθούν πόσο πανάκριβα ήτανε τα video-games και σίγουρα οι τσέπες των γωνιών μας πόνεσαν αρκετά. Επομένως σαν γνώμη μπορείς να κάνεις μια καταγραφή με το τι θες να παίξεις, που θες να το παίξεις και πίστεψε με θα βρεις την ιδανική η την μέση λύση που θα σε εξυπηρετήσει. Φυσικά και περιμένουμε τα σχόλια σας στο Gaming Forum του Joystick.Gr για να μας πείτε και εσείς τις απόψεις σας σχετικά με.το θέμα των συνδρομητικών.