fbpx
Home ReviewsGame Reviews The Invincible | The Review

The Invincible | The Review

Γράφει ο/η Θάνος Ψαρράς
The Invincible

Για να σας προλάβω, σήμερα θα μιλήσουμε για διαφορετικό Invincible, το συγκεκριμένο έχει και ένα “The” μπροστά. Όχι για την σειρά της Amazon, αλλά για ένα παιχνίδι βασισμένο σε ένα βιβλίο ομοίου ονόματος. Υπεύθυνοι για αυτήν την ιστορία είναι, στο κομμάτι της παραγωγής, η Starward Industries και της έκδοσης η 11 bit studios.

Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα ταξίδι. Έναν ταξίδι σε έναν πλανήτη ονόματι Regis III. Ο σκοπός του ταξιδιού είναι απλός, να βρούμε το πλήρωμα μας που χάθηκε την ώρα της αποστολής. Ήταν καρποφόρο το αποτέλεσμα μας ή το άγνωστο του Regis III κατάφερε να μας κερδίσει;

Το ταξίδι μας στο άγνωστο μόλις ξεκίνησε!

The Invincible
Έχω πει ότι λάτρεψα το Photo Mode

Το The Invincible έχει ως κύριο κορμό το σενάριο, όπως και τα περισσότερα του είδους του. Η περιπέτεια της πρωταγωνίστριας, Yasna, εκφράζεται σωστά μέσω των εργαλείων εξιστόρησης που προσφέρει. Από αυτά, το κυριότερο που θα σας συνοδεύσει είναι η επικοινωνία, είτε “εσωτερική” μέσω των σκέψεων που θα εκφράσει η πρωταγωνίστρια στον εαυτό της στην ενδοεπικοινωνία, είτε εξωτερικά και κατ’ επέκταση, στον Astrogator, έναν βετεράνο πρώην αστροναύτη που σας συνοδεύει από το κύριο διαστημόπλοιο. Σε μικρότερο βαθμό υπάρχουν και διάφορα έγγραφα διάσκορπα στον περιβάλλοντα χώρο. Κατ’ εμέ, θα πρότεινα να ταξιδέψετε παραπάνω από μία φορές στον Regis III, ίσως να ανακαλύψετε διάφορα μυστικά…

Πέρα μερικών αστοχιών, η ιστορία μεταδίδεται όμορφα και το Voice Acting βοηθάει κατά πολύ σε αυτό. Οι Voice Actors, για τους οποίους δεν μπορέσαμε να βρούμε τα ονόματα, ειδικά των προαναφερθέντων, κάνουν εξαιρετική δουλειά ώστε να μεταφέρουν συναισθήματα όπως αγωνία, ενθουσιασμό και απόγνωση προς εσάς. Όμως, επειδή οι διάλογοι είναι pre-recorded με σταθερό τόνο, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να πηδήξετε από ένα ύψος την ώρα που μιλάτε και απλά να μην αλλάξει ο τόνος. Αυτή η λεπτομέρεια θεωρείται σίγουρα μικρή αλλά σημαντική, και έχοντας κατά νου ότι έχουν προσέξει άλλες λεπτομέρειες, όπως το θόλωμα του κράνους στην εκπνοή της πρωταγωνίστριας, θα μπορούσε να υπάρξει σαν σκέψη.

The Invincible
H προσοχή στην λεπτομέρεια που λέγαμε…

Συνεχίζοντας την πορεία του κορμού, ετοιμάστε νερό, κάτι αρκετά σημαντικό. Σαν μηχανισμούς, δεν αποκλίνει αρκετά από παιχνίδια που αποκαλούνται Walking Simulators. Ως Walking Simulators, εκφράζονται οι τίτλοι που το περπάτημα αποτελεί έναν από τους βασικούς μηχανισμούς του χαρακτήρα μαζί με τους περιφερειακούς μηχανισμούς, όπως η διάδραση με το περιβάλλον ή η χρήση εργαλείων που σας δίνει το παιχνίδι. Βέβαια, εδώ λείπει κάτι αρκετά βασικό, το άλμα. Το The Invincible δεν σας δίνει την επιλογή να εκτελέσετε από μόνος σας κάποιο άλμα, αλλά μόνο μέσω prompts που εμφανίζονται σε συγκεκριμένα σημεία είτε για να ανεβείτε είτε για να κατεβείτε κάποια υψώματα, μικρά και μεγάλα. Να σημειωθεί ότι στο κατέβασμα μπορεί να παρακαμφθεί το prompt αυτό αν πάτε ελάχιστα εκατοστά δίπλα από αυτό. Κατά τα άλλα, το βάδισμα είναι σταθερό, οι ανάσες που δίνονται ως διάρκεια για το sprint είναι γενναιόδωρες και υπάρχει ακρίβεια στην απεικόνιση της βαρύτητας του Regis III.

Αρκετά έξυπνη μορφή έχει δοθεί και στον χάρτη, ο οποίος δίνεται σε μορφή βιβλίου. Συνεισφέρει με όμορφο τρόπο στην καθοδήγηση του παίκτη στην περιπέτειά του, σε αντίθεση με το προαναφερθέν θέμα με τα prompts. Μαζί με τον χάρτη αξίζει να αναφερθεί και το Radar, το οποίο εκπέμπει στην οθόνη του το περιβάλλον με μία συγκεκριμένη συχνότητα, το οποίο βοηθάει σε συγκεκριμένο σημείο την ιστορία, αλλά η ύπαρξη του δεν είναι κακή, απλά, εκτός ενός σημείου, είναι καθαρά κοσμητική.

Μιας και αναφέραμε στην αρχή τον Regis III, να πούμε ότι είναι και από τα πιο εκθαμβωτικά τοπία που θα συναντήσετε σε παραγωγές τέτοιου μεγέθους. Μέχρι και οι δημιουργοί φοβούνται μήπως τους πλακώσει το σπίτι τους, καθώς η προσθήκη του Photo Mode ώστε να απολαύσετε τις μαγείες που σας προσφέρει το ταξίδι σας είναι σίγουρα λόγος για παίνεμα. O πλανήτης είναι πανέμορφος, και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να τονίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Μάλιστα, σε καθαρή ατμόσφαιρα και υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορείτε να χαζέψετε και τους υπόλοιπους πλανήτες που βρίσκονται τριγύρω σας.

Αντίστοιχη μαγεία αποτελεί και οτιδήποτε ακουστικό έχει να προσφέρει το The Invincible. To OST αποτελείται από απόκοσμες νότες με σκοπό να εντείνουν την αίσθηση του μυστηρίου που θέλουν να περάσουν στον παίκτη. Η ένταση στα ηχητικά εφέ στο γύρισμα ενός διακόπτη ή στο σπάσιμο ενός κλαδιού και από πίσω το απόλυτο κενό βοηθάει ακόμα περισσότερο στο να νιώσετε μόνοι σας.

The Invincible
Την ώρα του Photo Mode να κυματίζει και η σημαία!

Πριν κλείσουμε το ταξίδι μας και επιστρέψουμε στο διαστημόπλοιό μας, θα μιλήσουμε και για τη απόδοση του ταξιδιού. Σαν Framerate, δεν υπάρχει κανένα παράπονο, σταθερότητα στις υψηλότερες αναλύσεις, με εξαίρεση ελάχιστα σημεία που οι βυθίσεις δεν ήταν αρκετές να καταστρέψουν την εμπειρία. Μία προσπάθεια να το κάνουν, βέβαια, είναι περιστασιακά stutters στον φωτισμό των οχημάτων ή κάποιων προβολών. Όμως, οι ελάχιστες φορές που θα τα συναντήσετε σίγουρα δεν είναι αρκετές, επίσης, για να μειώσουν την διασκέδασή σας.

You may also like