Το Global Game Jam 2020 ξεκίνησε! Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καστοριά και Λάρισα φιλοξενούν τους συμμετέχοντες κάθε περιοχής. Το Just Gamer βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη στον πολυχώρο του OΚ!Thess που φιλοξενεί το Global Game Jam 2020 SKG.
Για όσους από εσάς δεν γνωρίζουν, τα Global Game Jams είναι 48ωρα events που συγκεντρώνουν game developers και διάφορους άλλους artists του χώρου του gaming και έτοιμες ομάδες ή ομάδες που δημιουργούνται εκείνη την ώρα, ξεκινάνε και φτιάχνουν η καθεμία ένα παιχνίδι βασισμένο σε ένα κοινό θέμα που δίνεται από τους διοργανωτές του Global Game Jam παγκοσμίως. Το θέμα για το 2019 ήταν “What home means to you” ενώ για φέτος είναι το “Repair“.
Στο χώρο του event με υποδέχτηκε ο δικός μας Just Gamer Ανδρέας Σταυριανουδάκης, ο οποίος ανήκει και στην ομάδα των διοργανωτών του event στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν ήταν ο μόνος, καθώς πιο μέσα συνάντησα κι άλλο μέλος της συντακτικής μας ομάδας τον Γιώργο Καμπαλαμπίδη, καθισμένο ήδη στο τραπέζι της δημιουργίας. Το θέμα είχε ήδη δοθεί και οι ομάδες είχαν λάβει ήδη τις θέσεις στους στο χώρο.
Η ομάδα των διοργανωτών, την οποία αποτελούν η Άρτεμις Ψαλτόγλου, η Γεωργία Σκαρτάδου, η Κατερίνα Μπακαλιού και ο Ανδρέας Σταυριανουδάκης, με ενημέρωσε για το event και τις παράλληλες δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκτός από το Game Jam, που έχουν σκοπό να φέρουν πιο κοντά μεταξύ τους, τους Έλληνες δημιουργούς παιχνιδιών, αλλά και πιο κοντά στην ιδέα της επαγγελματικής ενασχόλησής τους στον κλάδο αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι τέσσερίς του βρέθηκαν μαζί στο Game Jam που είχε διοργανώσει το Goethe Institut Θεσσαλονίκης με θέμα “Games and Politics” το Σεπτέμβριο του 2019 και από τότε ενθουσιασμένοι με την ιδέα θέλησαν να την επαναλάβουν στη Θεσσαλονίκη και η ευκαιρία τους δόθηκε στα πλαίσια του Global Game Jam που διοργανώνεται παγκοσμίως κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου. Έτρεξαν, ρώτησαν, εργάστηκαν μεθοδικά για την οργάνωση, όπως και για να βρούνε χώρο φιλοξενίας και χορηγούς για το event και τελικά τα κατάφεραν.
Οι ομάδες είχαν ήδη αρχίσει τα σχέδιά τους, μολύβια, στυλό, χαρτιά, laptop, tablets και άλλα gadgets γέμισαν ήδη τα τραπέζια. Οι ιδέες έπεφταν η μία πίσω από την άλλη. Μετά από κάποια ώρα κι αφού είχαν αποφασίσει πως θα κινηθούν, κάθε ομάδα έκανε την παρουσίαση του project της και στις υπόλοιπες και μπορώ να πω πως ακούστηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες. Αφού όλες οι ομάδες τελείωσαν με τις παρουσιάσεις τα τραπέζια “πήραν φωτιά”. Δημοφιλέστερη game engine μεταξύ των επιλογών των διαγωνιζόμενων ήταν η Unity, ενώ την εμφάνισή τους έκαναν και άλλες engines αλλά και γλώσσες προγραμματισμού που είχαν στην εργαλειοθήκη τους οι συμμετέχοντες, όπως HTML5 Canvas, Godot, Construct 2, αλλά και Python και Java. Η “πανίδα” του event περιλάμβανε συμμετέχοντες διαφόρων ειδικοτήτων, η πληροφορική εννοείται είχε την τιμητική της , ενώ βέβαια υπήρχαν graphics artists, sound engineers, αλλά και αρχιτέκτονες με κυριότερους εκπροσώπους την τετράδα των διοργανωτών!
Γυρίζοντας στο χώρο συνάντησα επίσης και το Χρήστο Σινόπουλο, ιδρυτή και CEO της Octappush, μιας πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα πλατφόρμας που αναλαμβάνει να παρέχει game testers σε εταιρείες παραγωγής video games παγκοσμίως. Με το Χρήστο γνωριζόμασταν ήδη από τα meetups των Game Developers & Artists SKG καθώς έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να φιλοξενηθούν οι συναντήσεις, όπως και το Game Jam στις εγκαταστάσεις του OK!Thess.
Αργά το βράδυ της πρώτης μέρας κάποιοι έφυγαν για ξεκούραση, κάποιοι έμειναν… έχουν 48ώρες για να ολοκληρώσουν τα projects τους και να τα παρουσιάσουν μέχρι τη λήξη του event. Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι και αναμένουμε να δούμε τις δημιουργίες της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, που θα προκύψουν μετά από αυτή τη συνάντηση.