Πριν μερικές ώρες η Sony μέσα από επίσημη ανακοίνωση της γνωστοποίησε την απόφαση του Jim Ryan να αποσυρθεί από τη θέση του ως επικεφαλής του Playstation. Η συγκεκριμένη είδηση προκάλεσε μεγάλη έκπληξη καθώς δεν διαφαινόταν η εξέλιξη αυτή.
Ο Jim Ryan ξεκίνησε το ταξίδι του στο Playstation το 1994. Από τότε με τη πάροδο των χρόνων αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης της εταιρίας συνεισφέροντας στην επιτυχία του Playstation brand από διάφορες κομβικές θέσεις. Αυτό είχε ως αποκορύφωμα τις 11 Φεβρουαρίου του 2019 να διοριστεί πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SIE. Σαν αποτέλεσμα ο Jim Ryan έγινε το νέο πρόσωπο του Playstation, έγινε ο άνθρωπος που θα έβγαινε μπροστά στις εκάστοτε παρουσιάσεις, έναν ρόλο που πριν τον είχε ο Shawn Layden, ο οποίος απόχωρησε από το Playstation αφήνοντας θετικότατες εντυπώσεις και παραδίδoντας μια άκρως πετυχημένη γενιά με το PS4.
Με την έλευση του Jim Ryan στο προσκήνιο αμέσως αντιληφθήκαμε όλοι ότι ξεκινάει μια νέα γενιά για το Playstation, μια γενιά που θα ήταν τελείως διαφορετική από τη προηγούμενη. Στο διάστημα αυτό εφάρμοσε μια σειρά αποφάσεων οι οποίες συζητήθηκαν έντονα και άφησαν το δικό τους στίγμα. Μέσα από αυτό το άρθρο θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τις αποφάσεις αυτές και να κάνουμε έναν απολογισμό για τον αντίκτυπο που αφήνουν πίσω τους.
- Τιμολογιακή πολιτική και αυξήσεις τιμών
Μετά τη πρώτη παρουσίαση του PS5, πέρα από την ανακοίνωση της κονσόλας και των πρώτων τίτλων, ανακοινώθηκε πως θα ερχόταν αύξηση στη τιμή των αποκλειστικών παιχνιδιών του Playstation. Παρόλο που η αύξηση αυτή στην αρχή δυσαρέστησε τους περισσότερους από εμάς, έγινε σχετικά γρήγορα αποδεκτή. Σύντομα ακολούθησε η αύξηση της τιμής της κονσόλας, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά κατάφερε να γίνει κατανοητή από πολλούς στο πλαίσιο της βιωσιμότητας της επιχείρησης. Μετέπειτα όμως οι αυξήσεις και οι τιμολογιακές πολιτικές που ακολούθησαν δεν έτυχαν της ίδιας αποδοχής. Η Sony στο διάστημα της γενιάς αυτής ανακοινώνει τη κυκλοφορία νέων περιφερειακών (DualSense Edge, PSVR 2, Playstation Portal, Playstation Earbuds) σε απίστευτα υψηλές τιμές, με τα περισσότερα από αυτά να μην δικαιολογούν τις τιμές τους βάση της ποιότητας κατασκευής τους. Πρόσφατα η εταιρία προχώρησε και σε αύξηση των μηνιαίων και ετήσιων συνδρομών της, γεγονός που φάνηκε σαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
- Διαχείριση online υπηρεσιών

Στη γενιά που διανύουμε, η Sony αντιλαμβανόμενη τον ανταγωνισμό που φέρνει η άνοδος του Xbox Gamepass, επιχείρησε να αναδιαρθρώσει τη δομή της online υπηρεσίας της, του PS Plus. Δηλώνοντας εξ αρχής ότι δεν θα ακολουθήσει το δρόμο της Microsoft, φτιάχνοντας ένα δικό της Gamepass, η εταιρία προσπάθησε με διάφορους τρόπους να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Η αρχή έγινε με την έλευση του PS Plus Collection, μιας συλλογής αξιόλογων τίτλων από τη γενιά του PS4, που θα ήταν διαθέσιμη για όλους τους συνδρομητές. Μια ομολογουμένως αξιόλογη κίνηση η οποία εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από gamers οι οποίοι παλιότερα δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν τα εν λόγω παιχνίδια. Δυστυχώς η συγκεκριμένη κίνηση πρόσφατα αναιρέθηκε, με αποτέλεσμα οι μόνοι που έχουν πρόσβαση σε αυτά τα παιχνίδια να είναι αυτοί που είχαν την ευκαιρία να τα κάνουν εγκαίρως redeem. Η καθοριστική κίνηση όμως που διαμόρφωσε τη τωρινή μορφή των υπηρεσιών της είναι η δημιουργία των Playstation Plus Tiers. Ουσιαστικά δημιουργήθηκαν 3 tiers (Essential, Extra, Premium) τα οποία ανάλογα με την οικονομική διάθεση του κάθε συνδρομητή, προσέφεραν και διαφορετικά προνόμια, από online multiplayer και ”δωρεάν” παιχνίδια το μήνα έως και cloud streaming τίτλων παλιότερων γενιών. Η προαναφερθείσα αύξηση των τιμών τους σε συνδυασμό με την απόφαση της εταιρίας εδώ και καιρό να κλειδώσει τη μεταφορά των saves στο cloud, ουσιαστικά αχρηστεύοντας τη μεταφορά μέσω USB που ίσχυε στο PS4 και καθιστώντας απαραίτητη την ύπαρξη συνδρομής, επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την εικόνα της εταιρίας.
- Εξαγορές νέων studio

Σε συνέχεια της κόντρας της με τη Microsoft και το Xbox, η Sony μπήκε και αυτή με τη σειρά της στο παιχνίδι των εξαγορών. Η πιο ηχηρή από αυτές ήταν η εξαγορά της Bungie, του studio που είναι υπεύθυνο για τη σειρά που αποτελεί σύμβολο του Xbox, του Halo. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες εξαγορές της δεν έχουν να κάνουν με τη δημιουργία νέων αποκλειστικών παιχνιδιών αλλά με τη δημιουργία υποδομών για μελλοντικούς στόχους.
- Αλλαγή πλεύσης στη δημιουργία αποκλειστικών τίτλων
Η Sony έχει κάνει ξεκάθαρη τη πρόθεση της να μη βασίζεται μόνο σε αμιγώς single-player παραγωγές αλλά να εντάξει στις κυκλοφορίες της και games as a service τίτλους. Οι περισσότεροι από εμάς λατρέψαμε τη προσέγγιση της Sony στο single-player gaming στη γενιά του PS4. Όπως όμως έγινε αντιληπτό τόσο από τις δηλώσεις των στελεχών της όσο και από τις ενέργειες της, η Sony αποφάσισε ότι η συνεχής δημιουργία όλο και ακριβότερων single-player παραγωγών θα οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο, οδηγώντας την στην απόφαση να επενδύσει σε games as a service αποκλειστικά παιχνίδια, γεμάτα lootboxes και microtransactions. Τα συγκεκριμένα αν και έχουν ”ρηχό” περιεχόμενο και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την αυξημένη τους τιμή, φέρνουν γρήγορο και επίκαιρο κέρδος στην εταιρία σε χαμηλότερο κόστος.
- Διάθεση των αποκλειστικών τίτλων στο PC

Μία ομολογουμένως θετική κίνηση είναι η σταδιακή διάθεση των αποκλειστικών παιχνιδιών της στο PC. Με αυτό το τρόπο κατάφερε επεκταθεί σε μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία σε όσους δεν διαθέτουν Playstation να παίξουν τα παιχνίδια της. Η διάθεση παιχνιδιών σε μεγαλύτερο κοινό είναι πάντοτε επιθυμητή ανεξαρτήτως ”στρατοπέδου”, καλό είναι να μη το ξεχνάμε αυτό.
Οι περισσότερες από αυτές τις αποφάσεις έχουν ένα κοινό παρανομαστή, τη κακή εποικοινωνία με το κοινό. Η Sony πάνω στην μανία της να ανακοινώνει τη μία απόφαση μετά την άλλη, ξέχασε να υπολογίσει τι αντίκτυπο θα έχουν στη κοινή γνώμη και στη δημόσια εικόνα της. Μοιάζει σαν μακρινό παραλθόν η Sony του PS4 που μας έπειθε ότι οι αξίες της σαν gaming εταιρία είναι πάνω από όλα. Πλέον παρουσιάζει την εικόνα μιας εταιρίας η οποία ανυπομονεί να μας χρεώσει για τα πάντα, θυμίζοντας τις τακτικές της στις αρχές της γενιάς του PS3.
Αφήνοντας στην άκρη τις αποφάσεις του και κρίνοντας με βάση τους αριθμούς, το πέρασμα του Ryan θεωρείται πετυχημένο, με το PS5 να πουλάει σαν τρελό και να σημειώνει συνέχεια ρεκόρ πωλήσεων. Παρόλα αυτά στο μυαλό των περισσοτέρων μας η εικόνα είναι πιο γκρίζα και μας αφήνει έντονα την αίσθηση της απογοήτευσης και του εκνευρισμού. Με την επερχόμενη αλλαγή φρουράς στη διοίκηση της Sony, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναμένουμε τι μέλλει γενεσθαι για την εταιρία που μας έχει χαρίσει τόσες αναμνήσεις.