fbpx
Home HOT Τα Top 5 Free to Play (FTP) Video Games

Τα Top 5 Free to Play (FTP) Video Games

Γράφει ο/η Αλέξανδρος Ατσκακάνης

Η “Free” to Play μάστιγα

Μεγαλώνοντας στα 90s ή και ακόμα στα 00s ήταν δεδομένο ότι για να μπορέσεις να παίξεις ένα αγαπημένο παιχνίδι στην κονσόλα σου θα έπρεπε να πουλήσεις το ένα σου νεφρό. Οι τιμές των Video Games ήταν αρκετά τσουχτερές αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να μπορέσεις να δεις τον Mario να σώζει την πριγκίπισσα Peach. Όλα αυτά βεβαίως τελείωσαν με την εποχή την αντιγραφής. Υπήρχε μια χρονική περίοδος που ειδικότερα στην Ελλάδα κανείς δεν αγόραζε τα παιχνίδια που ήθελε. Τα αντιγραφάδικα κάνανε την εμφάνισή τους σε κάθε στενό σε όλες τις πόλεις και όλοι οι gamers που σεβόταν τον εαυτό τους είχαν πάντα πρόχειρο έναν μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδόρο για να μπορούν να γράψουν επάνω στο CD/DVD τον τίτλο του παιχνιδιού που μόλις αντιγράψανε. Οι πιο μερακλήδες βέβαια ετοίμαζαν και μια έγχρωμη εκτύπωση του εξωφύλλου του παιχνιδιού. Έπρεπε λοιπόν η βιομηχανία να βρει έναν τρόπο έτσι ώστε να βάλει τον παίχτη να πληρώσει για το προϊόν. Δοκίμασαν τα πάντα δίχως αποτέλεσμα όμως. Οι άγιοι προγραμματιστές πάντα μετά από λίγες μέρες βρίσκανε τον τρόπο να “σπάσουν” ακόμη και το πιο περίπλοκο κλείδωμα. Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 εμφανίστηκαν οι πρώτοι τίτλοι Free to Play παιχνιδιών είχαν επιτυχία. Μέχρι τότε οτιδήποτε ήταν δωρεάν θεωρούνταν και χαμηλής ποιότητας. Για να μπορέσεις να έχεις κάτι καλό θα έπρεπε να πληρώσεις και την ανάλογη τιμή. Από τότε και μετά οι τίτλοι Free to Play ξεκίνησαν να έχουν την προσοχή της βιομηχανίας και φυσικά απέκτησαν και πάρα πολλούς τρόπους να κάνουν τον παίχτη να ξοδέψει χρήματα για κάτι που θεωρητικά είναι δωρεάν για να παίξει. Τα Free to Play παιχνίδια ήρθαν για να μείνουν και εδώ θα δούμε τα 5 καλύτερα / δημοφιλέστερα Free to Play της σημερινής εποχής. Η σειρά που έχουν μπει τα παιχνίδια είναι τυχαία μιας και τα γούστα του καθένα μας είναι πολύ διαφορετικά.

01 (Battle Royale)

Θα ξεκινήσουμε ίσως με το πιο διαδεδομένο είδος παιχνιδιών τα τελευταία χρόνια. Τα Battle Royale έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των παιχνιδιών που παίζουν οι gamers κάθε ηλικίας. Τα πιο διαδεδομένα αυτή την στιγμή είναι τα:

a) Apex Legends
b) Fortnite
c) Call of Duty Warzone

Στη λίστα θα μπορούσε να μπει και το PUBG αλλά το παιχνίδι δεν ξεκίνησε ως Free to Play σε αντίθεση με τα παραπάνω που από την πρώτη μέρα ο κόσμος μπορούσε να τα παίξει δωρεάν. Και τα τρία αυτή την στιγμή που μιλάμε έχουν πάρα πολύ μεγάλη απήχηση στο κοινό είτε σαν παίχτες είτε σαν θεατές. Δεν θα μπορούσαμε να πούμε πιο από τα τρία είναι καλύτερο μιας και απευθύνονται σε αρκετά διαφορετικό κοινό. Το Fortnite θεωρητικά απευθύνεται σε νεότερης ηλικίας κοινό μιας και τα γραφικά του είναι αρκετά πιο καρτουνίστικα. Το Call of Duty Warzone σε ένα πιο ώριμο κοινό μιας και ο ρεαλισμός είναι το δυνατό του σημείο. Το Apex Legends σε ένα πιο competitive κοινό μιας και οι μηχανισμοί του το κάνουν πιο γρήγορο και τακτικό από τα άλλα δύο.

02 (Counter StrikeValorant)

Συνεχίζουμε με ακόμα ένα ιστορικό παιχνίδι που από τις αρχές του 2000 (ως mod του Half Life) ξεκίνησε μια ιστορική διαδρομή που από ότι φαίνεται το καλοκαίρι του 2023 θα μας δώσει και το δεύτερο παιχνίδι της σειράς. Το Counter Strike μονοπωλεί τα τελευταία 20 χρόνια το ενδιαφέρον των First Person Shooters (FPS) παιχτών. Λέξεις όπως Aztec, Dust 2 δεν θα είχαν καμία ουσία αν δεν υπήρχε το Counter Strike. Με αριθμό online παιχτών να ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ανά πάσα στιγμή της ημέρας νομίζω είναι και θα είναι ίσως το πιο διαδεδομένο FPS παιχνίδι όλων τον εποχών. Μαζί με το Counter Strike θα βάλουμε φυσικά και το Valorant που πήρε την συνταγή του Counter Strike και την εξέλιξε προσθέτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τους παίχτες. Και τα δυο τα παιχνίδια βρίσκονται εδώ δίνοντας δυνατές συγκινήσεις στους παίχτες και αξίζει να τα τσεκάρει κάποιος που του αρέσουν τα FPS παιχνίδια.

03 League of Legends

Δεν γίνεται να έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα και να μην έχεις ακούσει την φράση “Λολάκι παίζεις;”. Το League of Legends είναι μια MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) που έχει δώσει στην βιομηχανία μια τεράστια αίγλη. Τα τουρνουά και τα πρωταθλήματα LoL έχουν γεμίσει γήπεδα και έχουν κάνει τον κόσμο να παραληρεί. Πρωταθλητές του LoL είναι πιο διάσημοι και από ηθοποιούς ή τραγουδιστές στις παρέες των εφήβων. Το LoL αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι την εφηβικής – φοιτητικής μας ζωής στην Ελλάδα. Παρέες ολόκληρες αφιερώνουν τις Σαββατοβραδινές τους εξόδους σε ματσάκια LoL στα Ιντερνετ καφέ της χώρας. Το LoL αν και έχει κατηγορηθεί πολύ από τον κόσμο για το πόσο τοξική είναι η κοινότητά του παραμένει Νο 1 παιχνίδι που κάποιος θα παίξει στον υπολογιστή σε τέτοιο βαθμό που το μάρκετινγκ χρησιμοποιεί τον όρο “Μπορεί να παίξει άνετα και LoL” όταν προωθεί ένα λάπτοπ σε έναν φοιτητή ή μαθητή.

04 ROBLOX

Το ROBLOX λείπει από όλες τις λίστες των τοπ FTP παιχνιδιών των site. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι το παιχνίδι απευθύνεται σε πολύ νεαρό κόσμο και η ηλικίες που πραγματικά παίζουν το παιχνίδι είναι κάτω των 12 ετών. Δεν παύει όμως αυτό να κάνει το παιχνίδι τρομερά επιτυχημένο και να έχει απίστευτη απήχηση στο κοινό. Το Roblox στην ουσία είναι μια πλατφόρμα που εκεί χρήστες δημιουργούν διάφορα mini games με τα asset που του δίνονται. Αυτό και μόνο κάνει το παιχνίδι τρομερά ενδιαφέρον μιας και το μόνο που μπορεί να σταματήσει την δημιουργικότητα των χρηστών είναι η φαντασία τους. Πάνω από ενάμιση εκατομμύριο παίχτες παίζουν το παιχνίδι και ο αριθμός αυτός θα παραμείνει τεράστιος όσο δίνεται η δυνατότητα στους παίχτες να δημιουργούν νέα mini games.

05 Garena Free Fire

 Για το τέλος άφησα ακόμη ένα παιχνίδι που ίσως κανείς δεν έχει ακούσει ή δεν έχει δει αν έχει ξεπεράσει την ηλικία των 15 ετών. Το Garena Free Fire ή απλά Free Fire είναι ένα Battle Royale mobile game! Ένα παιχνίδι που σήμερα που μιλάμε έχει πάνω από τρεισήμισι εκατομμύρια παίχτες online. Όλα τα κινητά των παιδιών δημοτικού – γυμνασίου έχουν εγκατεστημένο μέσα το FF (Free Fire). Το παιχνίδι φυσικά δεν ανακαλύπτει τον τροχό μιας και φαίνεται ξεκάθαρα η επιρροή που έχει από παιχνίδια όπως το PUBG ή το Apex αλλά η απήχηση που έχει είναι τεράστια. Νομίζω ότι όλοι οι gamers που έχουν μεγαλώσει με κονσόλες – υπολογιστές, το mobile gaming το θεωρούμε κατώτερης ποιότητας. Μέχρι πριν λίγα χρόνια θα έλεγα ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό ισχύει. Δεν μπορούμε πλέον όμως να μην συμπεριλαμβάνουμε σε λίστες με παιχνίδια που έχουν απήχηση σε κοινό mobile παιχνίδια. Και ειδικότερα παιχνίδια που είναι καλοσχεδιασμένα. Αρκεί να δεις ότι  και μεγάλες εταιρίες κάνουν βήματα για να δημιουργήσουν τους πετυχημένους τίτλους τους και σε mobile εκδόσεις (Call of Duty Mobile, Apex legends mobile κλπ)

Οι πληροφορίες για τους αριθμούς παιχτών ανα πάσα στιγμή των παιχνιδιών πάρθηκαν από τα:

You may also like