fbpx
Home ReviewsGame Reviews WarioWare: Move It! | The Review

WarioWare: Move It! | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Όταν πριν καιρό γράψαμε την κριτική μας για το WarioWare: Get It Together! το θεώρησα ως μια πανηγυρική επιστροφή της σειράς σε μια νέα κονσόλα και ίσως το καλύτερο παιχνίδι της σειρά μέχρι σήμερα με μια ποικιλία χαρακτήρων, παιχνιδιών και modes που απευθύνονται τόσο σε solo όσο και multiplayer παίκτες. Ομολογώ, πως αυτή η άποψη ήρθε μετά από πολλά χρόνια απουσίας από mainline τίτλους της Nintendo και πόσο μάλλον παιχνιδιών με πρωταγωνιστή τον Wario. Έτσι, όταν το Get It Together κυκλοφόρησε, και έχοντας καιρό να ασχοληθώ με τον ήρωα, ο τίτλος έμοιαζε μια ώαση σε μια ξηρασία παρόμοιων εμπειριών.

Αναπολώντας τις ημέρες που το έπαιζα, μπορώ να καταλάβω πως δεν ήταν ο τέλειος τίτλος αλλά σίγουρα αποτελεί μια ποιοτική προσθήκη στην συλλογή της Nintendo. Το WarioWare: Move It! έρχεται ως δεύτερος τίτλος της σειράς στο Nintendo Switch και αυτή την φορά ακολουθεί τα χνάρια του Ring Fit Adventure και του Wii’s WarioWare: Smooth Moves αφού προσπαθεί να υλοποιήσει την κονσόλα και τα περιφερειακά της Joy-Con στο έπακρον.

Το WarioWare: Move It! διατηρεί την βασική φόρμουλα της σειράς και βλέπει τον Wario και την παρέα του να επισκέπτονται ένα μυστηριώδες νησί. Εκεί, ο Wario εντοπίζει κάποια μυστηριώδη πετράδια γνωστά ως “Form Stones” τα οποία φυλάσσονται από τους αντίστοιχους Θεούς-Φύλακες. Σε μια παρόμοια περιπέτεια με το Wario Land 4 η ομάδα καλείται να συμμετέχει σε 200 μίνι παιχνίδια για να εξερευνήσουν όλον τον χάρτη του νησιού και να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση.

Η ιδέα είναι ίδια κάθε φορά. Συμμετέχουμε σε μια σειρά από μικρά παιχνίδια μέχρι να καταλήξουμε σε ένα “boss fight” και να ολοκληρώσουμε το κεφάλαιο του εκάστοτε χαρακτήρα. Αυτή την φορά όμως, το gameplay αλλάζει αφού ούτε φυσάμε σε κάποιο μικρόφωνο ούτε “spamάρουμε” κάποιο κουμπί στο χειριστήριο. Αντιθέτως, αυτό που γίνεται είναι να κρατήσουμε τα Joy-Cons μας (ή αλλιώς τα Form Stones) και να τα κουνήσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες για να ολοκληρώσουμε τα παιχνίδια που ομολογουμένως γίνονται πιο δύσκολα και…περίεργα καθώς προχωράμε.

Ο χειρισμός γίνεται μέσω των Forms, δηλαδή στάσεων του σώματος που χρησιμοποιούν την θέση του JoyCon πάνω στο σώμα και το χέρι μας. Τα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια δεν είναι τόσο περίπλοκα, ειδικά όταν καταλάβουμε τι χρειάζονται. Η κίνηση, ευτυχώς, αποτυπώνεται αρκετά καλά στην κονσόλα, ειδικά αν αυτή είναι σε σωστή θέση πάνω στο έπιπλο.

Τα microgames που θα συναντήσουμε αποτελούνται από μικροσκοπικά στιγμιότυπα που απλά περνάνε όσο πιο γρήγορα γίνεται από μπροστά μας και μας οδηγούν σε ένα “Boss Microgame” που απαιτεί συνήθως ακρίβεια και ταχύτητα. Θα χρειαστεί να κουνηθούμε πολύ, να πηδήξουμε, να κάνουμε βαθιές πόζες ή να κάτσουμε κάτω και να πάρουμε περίεργες στάσεις λες και κάνουμε Yoga. Τα περισσότερα από αυτά μου θύμησαν για λίγο τις ώρες μου στο Ring Fit Adventure.

Κάθε microgame, όταν ολοκληρωθεί, αποθηκεύεται σε μια συλλογή την οποία μπορούμε να επισκεφθούμε για να τα ξαναπαίξουμε και να κυνηγήσουμε υψηλά σκορ ή να μάθουμε πως παίζονται στο αναμενώμενο end-game (αν μπορούμε να το πούμε έτσι). Πέρα από το Single-player Story Mode, θα βρούμε αρκετά άλλα modes που θα μπορούμε να παίξουμε είτε μόνοι μας είτε με άλλους παίκτες στον χώρο μας.

Ανάμεσα σε αυτά τα παιχνίδια θα πρέπει είτε να πιάσουμε ένα ψάρι με τα μπούτια μας, να χωρίσουμε περίεργα πλασματάκια σε καλάθια, να ρίξουμε μπουνιές σε αντικείμενα ή να πυροβολήσουμε μήλα από κεφάλια. Η πλειοψηφία αυτών γίνεται εν κινήσει αλλά καμιά φορά απαιτείται και ένα button mash για σιγουριά. Σε άλλα, θα πρέπει να καθίσουμε με squats ή να “γυμναστούμε” γενικότερα προσπαθώντας να είμαστε όσο πιο ακριβείς γίνεται γιατί δεν είμαστε πάντα σίγουροι για το αν θα ανταποκριθούν σωστά τα motion controls. Σε ορισμένα microgames υπήρχαν και λειτουργίες οι οποίες δεν ήξερα ότι υπάρχουν στο Nintendo Switch όπως μια εσωτερική κάμερα που διαβάζει το σχήμα του χεριού μου και δίνει απαντήσεις για κάθε δοκιμασία. Βέβαια, η ακρίβεια αυτών των κινήσεων είναι αυτή που μπορείτε να φανταστείτε, μετατρέποντας αυτά τα παιχνίδια μια…αμφιλεγόμενη εμπειρία.

Το Move It! καταφέρνει με τον τρόπο του να ξεφύγει από τα δεσμά του Multiplayer του Get it Together! και μας δίνει αρκετά νέα game modes με τα περισσότερα από αυτά να φέρνουν κάτι φρέσκο στο τραπέζι όπως ιδιαίτερους κανόνες και περίεργες λειτουργίες. Για παράδειγμα, υπάρχει το κλασικό co-op mode δύο παικτών όπου πρέπει όλοι να ολοκληρώσουν τα ίδια παιχνίδια ενώ από την άλλη θα βρούμε ένα game mode όπου δύο ομάδες δύο παικτών χωρίζονται αλλά μόνο ο ένας από κάθε ομάδα παίζει στο minigame και ο άλλος προσπειείται ότι παίζει. Η αντίπαλη ομάδα λοιπόν, πρέπει να μαντέψει ποιος ήταν ο παίκτης που όντως έπαιζε.

Πέρα από αυτά, βλέπουμε και την εισαγωγή ενός Mario Party-like παιχνιδιού όπου τέσσερις παίκτες πρέπει να ολοκληρώνουν microgames καθώς προχωράνε στο τραπέζι και αποφεύγουν εμπόδια και κινδύνους που θα τους κρατήσουν πίσω. Φυσικά, υπάρχει και το κανονικό VS Mode όπου δύο παίκτες ολοκληρώνουν τα ίδια microgames και ο γρηγορότερος νικάει.

Αυτό στο οποίο ξεχωρίζει για άλλη μια φορά το WarioWare: Move It! είναι η αισθητική του. Κάθε microgame φέρει περίεργα γραφικά και σχέδια, που για την Ιαπωνία μπορεί κάλλιστα να θεωρηθούν φυσιολογικά, και πέρα από απαράμηλη γοητεία και περιέργεια συνοδεύουν κατάλληλα και την διασκέδαση. Υπάρχει κάτι το σουρεαλιστικό στο να βλέπεις ένα αληθοφανές ψάρι να αιχμαλωτίζεται στα πόδια ενός furry ενώ στο επόμενο παιχνίδι βλέπεις ένα μονόχρωμο σχέδιο να δέρνει ένα 3D γραφικό. Αυτή η σουρεαλιστική πανδαισία πλαισιώνεται από αντίστοιχα ελκυστικά μουσικά κομμάτια και ηχητικά εφέ. Αποδοτικά, το Move It! ανταποκρίνεται στα ‘standard’ της Nintendo με καρέ και γενικότερη απόδοση που κολακεύουν το gameplay και την κονσόλα γενικότερα. Δεν αντικρύσαμε κάποιο κόλλημα κατά την διάρκεια της εμπειρίας μας ούτε σε docked ούτε σε portable modes.

Για άλλη μια φορά, το WarioWare: Move It! αιχμαλωτίζει την αξιοπερίεργη γοητεία των microgames και την ενισχύει τόσο για εμάς όσο και για την οικογένεια και τους φίλους μας. Σίγουρα, ο νέος τρόπος χειρισμού και οι δυσκολίες του ίσως μας ξενίσει και τα παιχνίδια του ίσως είναι ήδη γνωστά στους φίλους της σειράς. Η διασκέδαση και οι όμορφες αναμνήσεις που ενδέχεται να μας προσφέρει όμως, κάνουν όλα τα παραπάνω να μοιάζουν ασήμαντες ατέλειες σε έναν ικανοποιητικό τίτλο.

Ευχαριστούμε την CD MEDIA SA για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

You may also like