fbpx
Home ReviewsGame Reviews Basements n’ Basilisks: Storms of Sorcery | The Review

Basements n’ Basilisks: Storms of Sorcery | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Η Ελλάδα, κακά τα ψέματα, είναι μια χώρα που δυσκολεύεται να συμβαδίσει με τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό φαίνεται σε αρκετούς τομείς της καθημερινότητας αλλά και της γενικότερης βιομηχανίας. Αυτό γίνεται όλο και πιο αισθητό στις παραγωγές που εξάγουμε και γενικότερα στα έσοδα που καταγράφονται κάθε χρόνο. Ομολογουμένως, δεν έχουμε τόσους τομείς στους οποίους μπορούμε να πούμε πως διαπρέπουμε και ένας από αυτούς είναι και τα βιντεοπαιχνίδια. Σίγουρα, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για να μπορέσουμε να “σπάσουμε” αυτό το εμπόδιο αλλά είτε λόγω της τεχνογνωσίας, είτε λόγω της έλλειψης χρημάτων δεν υπάρχει η αναμενόμενη επιτυχία.

Η επιτυχία αυτή γίνεται ένα ακόμα πιο άπιαστο όνειρο όταν λάβουμε υπόψιν πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο που καθημερινά βλέπουμε την κυκλοφορία δεκάδων παιχνιδιών – με μόνο μερικά από αυτά να καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν, πόσο μάλλον χωρίς το αντίστοιχο marketing. Παρόλα αυτά, είναι στενάχωρο να βλέπουμε παιχνίδια της χώρας μας να μην βρίσκουν αντίκρυσμα – και σας το λέει κάποιος που είχε την τύχει να εργαστεί πάνω σε ένα MMO ελληνικής παραγωγής.

Μετά το The Shore, ήρθε η ώρα να ρίξουμε ματιά σε ένα ακόμα ελληνικό RPG, αυτήν την φορά από την eNVy Softworks. To Basements n’ Basilisks: Storms of Sorcery είναι ένα parody/visual novel που προσφέρει μια φρέσκια ιστορία εμπνευσμένη κατευθείαν από τα βιβλία του αντίστοιχο παιχνιδιού των Tactical Studies Rules και Wizards of the Coast αλλά παράλληλα αποτίνει φόρο τιμής στην έμπνευσή του.

Το παιχνίδι ξεκινάει αρκετά απλά, με τα splash logos – όπου ανάμεσά τους βρίσκεται και αυτό της Ελληνικής Δημοκρατίας – να μας οδηγούν στο βασικό και συνάμα απλοϊκό μενού. Ξεκινάμε το παιχνίδι δίνοντας όνομα στον χαρακτήρα μας, μετά από ένα σύντομο opening που μας βάζει στο ζουμί της υπόθεσης. Ο χαρακτήρας μας, ένας human fighter, βρίσκεται σε καταδίωξη από μια μυστήρια οντότητα μέχρις ότου βρεθεί αναίσθητος από μια ομάδα τριών πολεμιστών. Από εκεί, ξεκινάμε μια ιστορία μέσα σε ένα party με έναν σκοπό – να βρουν την φίλη τους, ένα halfling με το όνομα Riora καθώς ταξιδεύουν μέσα από σπηλιές, δάση και υπόγεια.

Η παρουσίαση του παιχνιδιού είναι παρόμοια με αυτή άλλων tabletop RPGs. Τα σκηνικά αποτυπώνονται από απλές ζωγραφιές που έχουν ως σκοπό να μας δώσουν μια εικόνα για το που εκτυλλίσονται τα γεγονότα ενώ παράλληλα οι δικοί μας αλλά και οι Non-player χαρακτήρες αποτυπώνονται από κάρτες με σχέδια και στατιστικά. Τον κάθε χαρακτήρα υποδύεται και ένας παίκτης, κάτι που γίνεται αισθητό από τον διάλογο που λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια του campaign. Ο ΒΜ (Basement Master;) και οι παίκτες είναι ‘πραγματικοί’ άνθρωποι που ενώ μερικές στιγμές ‘χάνονται’ στον χαρακτήρα τους, επιστρέφουν στην πραγματικότητα για να πουν την γνώμη τους ή για να μιλήσουν για τα γεγονότα που διαδραμματίζονται.

Όπως και ένα campaign του αντίστοιχου πολυβραβευμένου παιχνιδιού, έτσι και εδώ, ο BM συνθέτει το σκηνικό και τα γεγονότα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι χαρακτήρες και ανάλογα την περίσταση είναι απαραίτητη η ρίψη μιας ζαριάς για να δούμε αν θα επιτύχουμε την επίθεση ή κίνησή μας, ή όχι. Ανάλογα την ζαριά θα δούμε και το αντίστοιχο αποτέλεσμα κάθε φορά με την ιστορία να κυλάει ελαφρώς διαφορετικά. Όσο προχωράμε, κρατάμε σημαντικές σημειώσεις που μας βοηθάνε να θυμόμαστε πράγματα που έχουμε συναντήσει ενώ από την άλλη, οι απαντήσεις που δίνουμε στους συμπαίκτες μας επηρεάζουν τα επίπεδα φιλίας και έχθρας, κάτι που οδηγεί σε background stories και γεγονότα με πρωταγωνιστή άλλον σύμμαχο κάθε φορά.

Στο εικαστικό κομμάτι, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, τα σχέδια των ηρώων είναι αρκετά όμορφα με τις εικονιζόμενες περιοχές να καταφέρνουν να μας “τραβήξουν” μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού. Η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιείται είναι εξίσου ευχάριστη στο μάτι και κάνει την πορεία μας στην ιστορία μια εύκολη υπόθεση. Βέβαια, μόνο ένας χαρακτήρας κατάφερε να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον και δυστυχώς δεν είχε τόσο μεγάλη συμβολή στην όλη υπόθεση. Το ίδιο όμως δεν μπορώ να πω και για τον χαρακτήρα μου που ήταν μια απρόσωπη σιλουέττα.

Φυσικά, από το Basements n’ Basilisks δεν λείπουν και οι μάχες όπου και αυτές εκτυλλίσσονται με την ίδια λογική, δηλαδή ρίχνουμε ζαριά και ανάλογα με το αποτέλεσμά της προκαλούμε ζημιά ή χάνουμε το χτύπημα. Ωστόσο, κάπου εδώ αρχίζουν οι παρατηρήσεις που έχουμε για τον τίτλο.

Το Basements n’ Basilisks είναι ένα αρκετά μικρό παιχνίδι – με διάρκεια μιας ώρας – που ενώ έχει μια ωραία ιδέα την αποδίδει φαινομενικά βιαστικά. Σαν παίκτες δεν μας δίνεται η δυνατότητα να φτιάξουμε τον δικό μας χαρακτήρα και κλάση αλλά είμαστε ένας προκαθορισμένος human fighter με συγκεκριμένο background και συγκεκριμένο σκοπό. Αντίστοιχα, οι σύμμαχοί μας είναι ίδιοι κάθε φορά όπως ίδιο είναι και το campaign σε κάθε νέο παιχνίδι. Οι μάχες, μοιάζουν και αυτές προκαθορισμένες αφού ποτέ δεν φτάσαμε στον θάνατο ούτε οι ζαριές μας ήταν πάντα αρνητικές ή θετικές – αλλά ήταν αρκετές για να επιφέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Οι παίκτες του τραπεζιού, παρόλο που δίνουν την αίσθηση πραγματικών ανθρώπων, δεν έχουν χημεία μεταξύ τους και αυτό φαίνεται από τον διάλογο. Ένας παίκτης είναι χωμένος για τα καλά στους κανόνες και το πως πρέπει να παίζεται το παιχνίδι αλλά και στον χαρακτήρα του, η παίκτρια φαίνεται να είναι ερωτευμένη με τον BM οπότε ότι και αν κάνει εκείνος είναι σύμφωνη μαζί του ενώ ο τρίτος παίκτης του party έχει πάντα κάτι αρνητικό να πει καθόλη την διάρκεια. Εμείς είμαστε λίγο πιο άβουλοι σε όλο αυτό και μιλάμε μόνο όταν μας δίνεται ο λόγος ή μας γίνεται κάποια ερώτηση. Τέλος, ο BM φαίνεται πιο χαμένος απ’όλους αφού η ιστορία που δημιουργεί δεν έχει καλή συνοχή και πολλές φορές η ομάδα αναλαμβάνει μόνη της να δώσει το κάτι πικάντικο σε αυτήν. Αυτό βέβαια, είναι κάτι που “κάνει μπαμ” στο τέλος της ιστορίας η οποία κόβεται απότομα και μας αφήνει να λέμε “αυτό ήταν;”

Μετά το TacoGun, το Basements n’ Basilisks: Storms of Sorcery είναι μια ακόμα αξιόλογη προσπάθεια από την eNVy Softworks. Ένα ενδιαφέρον visual novel βασισμένο στο πασίγνωστο και πολυβραβευμένο tabletop RPG που έχει αρκετές αναφορές σε προϊόντα της pop κουλτούρας, memes ή ηχητικά εφέ από άλλα παιχνίδια του είδους (όπως το Roll for…Knowledge), ατάκες προερχόμενες από τηλεοπτικές σειρές και βιντεοπαιχνίδια και αρκετά αστεία που εύκολα μπορούν να μας ξεφύγουν αν δεν δώσουμε την αντίστοιχη προσοχή. Δυστυχώς, τόσο το μέγεθός του όσο και το gameplay loop μας αφήνουν να ζητάμε κάτι το πολύ παραπάνω και αυτό διότι εδώ υπάρχουν γερά θεμέλια που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια ολοκληρωμένη και γεμάτη εμπειρία. Όπως και να’χει, ανυπομονούμε να δούμε τι άλλο έχει να μας προσφέρει η ομάδα και αν θα καταφέρει να επεκτίνει την πολλή καλή αρχή που έκανε.

Ευχαριστούμε πολύ την eNVy Softworks για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

You may also like