fbpx
Home ReviewsGame Reviews Demon Throttle (Special review)

Demon Throttle (Special review)

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Η νοσταλγία είναι ένας πλέον σημαντικός παράγοντας για να νιώσουμε πως μας αρέσει ή μας ελκύει κάποιο βιντεοπαιχνίδι. Ο παράγοντας αυτός εντοπίζεται σε διάφορα χαρακτηριστικά των μέσων διασκέδασης και ψυχαγωγίας και πολλές φορές εντοπίζεται στα πιο απλά πράγματα όπως τον ήχο, τα γραφικά, το gameplay αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο πωλείται ένας τίτλος.

Σε μια εποχή που τα περισσότερα παιχνίδια βασίζονται σε ψηφιακά καταστήματα και Cloud υπηρεσίες για την προώθηση και πώλησή τους, το να βλέπουμε τίτλους που βγαίνουν μόνο σε φυσική μορφή είναι μια “πνοή φρεσκάδας”. Ωστόσο, από την στιγμή που οι ψηφιακές πλατφόρμες επιτρέπουν την παράδοση των παιχνιδιών σε ένα πιο ευρύ κοινό – με αποτέλεσμα να γίνονται γνωστά και να επιτρέπουν στις ομάδες ανάπτυξης να συνεχίσουν την εργασία τους – η κυκλοφορία αποκλειστικά φυσικών αντιγράφων επιφέρει και ρίσκα που πολλές φορές οδηγούν σε αδιέξοδα.

Το Demon Throttle είναι ένας τίτλος από την ομάδα ανάπτυξης του Gato Robato, Doinksoft, που τα πάντα σχετικά με αυτό μας ταξιδεύουν σε μια άλλη δεκαετία. Είναι ένα παιχνίδι που ίσως να μην παίξετε ποτέ αλλά σίγουρα αν έχετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε θα το λατρέψετε για αυτό που έχει να προσφέρει. Δανείζεται πολλά στοιχεία από τις κασέτες του NES όπως το gameplay και τα γραφικά αλλά και τον ήχο που μοιάζει βγαλμένος από τις παλιές, “χοντρές” τηλεοράσεις.

Η ιστορία του Demon Throttle είναι όσο απλή ήταν και εκείνη των παλιών παιχνιδιών. Η υπόθεση είναι υπέροχα παράλογη και επικεντρώνεται σε έναν cowboy του οποίου η γυναίκα φίλησε έναν δαίμονα. Ο ηρωάς μας λοιπόν ξεκινάει ένα ταξίδι για να πολεμήσει αυτόν τον δαίμονα και συνεργάζεται με μια βρυκόλακα της οποίας έκλεψαν τα δισκοπότηρα, κάτι που την καλεί να επιστρέψει στον κόσμο των ζωντανών. Αυτή η ιδιόμορφη μικρή πλοκή λειτουργεί χάρη στην διασκεδαστική γραφή που δεν είναι σοβαρή ή επιβλιτική αλλά αρκετή για να μας δώσει την αφορμή για όλα όσα θα ακολουθήσουν. Εκτός από μερικά μικρά cutscenes και γραμμές διαλόγου, το παιχνίδι αποτελείται από ασταμάτητη δράση και σφαίρες.

Το Demon Throttle αποτελείται από τέσσερα βασικά επίπεδα – όσα δηλαδή είναι και τα δισκοπότηρα – με κάθε επίπεδο να κρύβει και ένα dungeon πίσω από κάποιο εμπόδιο. Στο τέλος κάθε επιπέδου υπάρχει και ένα διαφορετικό αφεντικό με τα δικά του μοτίβα επίθεσης και μορφές. Ο τρόπος με τον οποίο εκτυλλίσσεται το gameplay βασίζεται σε πιο κλασικά παιχνίδια με την κάμερα να κυλάει προς τα πάνω αργά αφήνοντάς μας να βασιστούμε με την σειρά μας στην ακρίβεια και την υπομονή μας. Εχθροί και εμπόδια γεμίζουν την οθόνη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε ανάπαυλες κατά την διάρκεια της κύλισης ενώ πρέπει να κινούμαστε συνεχώς, να αποφεύγουμε πυροβολισμούς και τα εισερχόμενα πυρά.

Κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του όπλο και βόμβες αλλά και το δικό του level. Μπορούμε να αλλάξουμε μεταξύ των δύο με το πάτημα ενός κουμπιού ενώ αν έχουμε έναν φίλο/η μπορούμε να παίξουμε με local co-op. Όσο προχωράμε μαζί στο επίπεδο μπορούμε να σκοτώσουμε αντίπαλα τέρατα και πλασματα την στιγμή που καταστρέφουμε εμπόδια και μαζεύουμε power-ups. Τα power-ups αυτά ποικίλλουν από απλές βελτιώσεις στην ταχύτητα, την ταχύτητα των πυροβολισμών και την επαναφορά της υγείας μας ενώ σκοτώνοντας εχθρούς αποκτάμε πόντους εμπειρίας για να ανεβάσουμε το επίπεδό μας. Κάθε φορά που ανεβαίνει το επίπεδο τα στατιστικά μας βελτιώνονται με αποτέλεσμα να προκαλούμε μεγαλύτερη ζημιά και να γινόμαστε ελάχιστα πιο γρήγοροι και ανθεκτικοί.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το Demon Throttle έχει τέσσερα επίπεδα τα οποία απαιτούν πολύ παιχνίδι και χρόνο για να τα μάθουμε και να τα περάσουμε. Για να φτάσουμε στο τέλος ενός επιπέδου χρειάζεται προσπάθεια αφού τα εκάστοτε τεράστια αφεντικά είναι εξοπλισμένα με ισχυρές επιθέσεις και απίστευτα τεράστια υγεία. Έτσι, η προσοχή μας και τα αντανακλαστικά μας είναι δύο απαραίτητα skills που θα χρειαστούμε για να φτάσουμε στο τέλος. Επιπλέον, κάθε πίστα έχει από ένα κρυφό επίπεδο, ανεβάζοντας το συνολικό σύνολο των επιπέδων σε οκτώ, εάν είμαστε διατεθειμένοι να καθαρίσετε τα πάντα και να φτάσουμε στο πραγματικό τέλος. Αξίζει να αναφέρουμε πως αν χάσουμε σε κάποιο επίπεδο τότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Αν όμως καταφέρουμε να περάσουμε τα επίπεδα υπάρχει περίπτωση να ξεκλειδωθούν εναλλαγές για αυτά, αλλάζοντας τμήματα ή ολόκληρα τα επίπεδα προσθέτοντας, για παράδειγμα, βροχή ή άλλα καιρικά φαινόμενα που αλλάζουν την μορφή του εδάφους και των εμποδίων.

Εκτός από το ελκυστικό και εθιστικό gameplay, μια πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στον οπτικοακουστικό τομέα. Τα pixel γραφικά και σχέδια μας ταξιδεύουν σε μια εποχή του παρελθόντος, τότε που τα παιχνίδια κυκλοφορούσαν ως ολοκληρωμένα πακέτα με μια εμφάνιση και χροιά που τότε φάνταζε κοντά στην πραγματικότητα. Τα “lo-fi” γραφικά μοιάζουν βγαλμένα από την εποχή του NES ενώ υπάρχει ακόμη και ένα φίλτρο CRT που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε όποτε θέλουμε. Υπάρχουν επίσης ορισμένα voice-lines που ακούγονται ασαφείς και παραμορφωμένες, όπως ακριβώς ακούγονταν παλιότερα.

To Demon Throttle είναι ένας τίτλος που μιλάει στην ψυχή όλων όσων θέλουν να επιστρέψουν στην παιδική τους ηλικία αλλά και στους λάτρεις των retro indie παιχνιδιών. Καλώς ή κακώς, η “physical-only” κατάσταση της κυκλοφορίας του σημαίνει πως δε θα το δούμε ποτέ σε ψηφιακή μορφή ενώ οι δύο ξεχωριστές “φουρνιές” που αποτελούνται από 10.000 αντίγραφα και μερικά ακόμα χιλιάδες αντίστοιχα σε retailers μας προϊδεάζουν για ένα μακροπρόθεσμα σπάνιο τίτλο. Αν όμως σας δοθεί η ευκαιρία να το αγοράσετε τότε δεν θα το μετανιώσετε.

You may also like