fbpx
Home ReviewsGame Reviews Digimon Survive | The Review

Digimon Survive | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Αφού τα Pokémon κατάφεραν να εδραιωθούν ως το κυρίαρχο franchise αιχμαλωσιας εκπαίδευσης φανταστικών πλασμάτων, ήταν λογικό να αρχίζουμε να βλέπουμε ανταγωνιστές να ξεπροβαλλουν με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι, τα τέρατα τσέπης βρήκαν ανταγωνισμό στον ψηφιακό κόσμο, με τα Digimon να προκαλούν ενθουσιασμό σε μικρούς και μεγάλους τόσο με την ιστορία όσο και με το γενικότερο design. Πολλοί από εμάς ίσως θυμόμαστε τα Σαββατοκύριακα και τα πρωινά που περνούσαμε ώρες μπροστά από την τηλεόραση χαζεύοντας τις περιπέτειες των Taichi και Agumon ενάντια στις “πυρήνες γλώσσες” του Myotismon.

Φαντάζει σχεδόν απίστευτο να φτάνουμε να μιλάμε σήμερα για το Digimon Survive. Ένα παιχνίδι που από τότε που ανακοινώθηκε έχει δεχτεί καθυστέρηση μετά καθυστέρησης. Κανείς δεν ήταν σίγουρος για το αν θα κυκλοφορήσει και σε τι κατάσταση αλλά, συνήθως, η αργοπορία κάνει θαύματα. Τουλάχιστον αυτό θέλουμε να πιστεύουμε για τον νέο τίτλο στο σύμπαν των Digimon που συνδυάζει το story telling των Visual Novels με το tactical σύστημα μάχης των πιο παραδοσιακών JRPG.

Γρήγορα θα διαπιστώσει κανείς, από τα πρώτα μόλις λεπτά, πως η ατμόσφαιρα και ο τόνος του Digimon Survive είναι αρκετά διαφορετικά από εκείνα που θα βρίσκαμε σε άλλα όπως το Digimon Story Cyber Sleuth. Έχουμε στα χέρια μας ένα visual novel μυστηρίου με στοιχεία τρόμου και λίγη δράση για να ισορροπήσει η “συνταγή”. Μπορεί όμως να μην αποτελεί το καλύτερο digimon παιχνίδι που μπορούμε να βρούμε, σίγουρα όμως είναι ένα διαφορετικό και αξιόλογο visual novel.

Το Digimon Survive ανοίγει με δύο αδέρφια που φαίνεται να προσπαθούν να ξεφύγουν από κάποια άγνωστη απειλή την στιγμή που δύο Digimon προσπαθούν να τα προστατεύσουν χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Τα αδέρφια λοιπόν, χάνονται σε μια πύλη με την αδερφή να απομακρύνεται από μια σκοτεινή πύλη γεμάτη χέρια και μυστήριο.

Έτσι, από εκεί, βρισκόμαστε σε ένα σχολείο της Ιαπωνίας, σε μια μικρή τάξη μαθητών που ετοιμάζονται να πάνε εκδρομή για κατασκήνωση κοντά σε όμορφα πάρκα και ιστορικά ή θρησκευτικά μνημεία. Μια ομάδα μαθητών – μέσα στην οποία βρίσκονται και οι κύριοι πρωταγωνιστές – σχεδιάζουν να επισκεφθούν κάποια ιστορικά ερείπια, με αυτά τα σχέδια να εμποδίζονται από σεισμικούς κατακλυσμούς που καλύπτουν δρόμους και μονοπάτια. Έτσι, ο Takuma και η παρέα του κατευθύνονται σε ένα κοντινό ναό προς αναζήτηση ορισμένων συμμαθητών τους. Κατά την διάρκεια αυτής της αναζήτησης οι ήρωες θα συναντήσουν τους Digimon συνεργάτες τους, την στιγμή που θα βρεθούν σε έναν νέο κόσμο αποκομμένο από τον δικό τους.

Αν έχουμε ξαναδεί κάποιο anime ή κάποια αντίστοιχη σειρά θα δούμε πως κυρίως οι χαρακτήρες και ο τρόπος που κυλάει η ιστορία πληρούν κάποιες συγκεκριμένες…προδιαγραφές. Έχουμε για παράδειγμα τον ευχάριστο και ήρεμο πρωταγωνιστή που συνοδεύεται από έναν χαρούμενο και διασκεδαστικό φίλο αλλά και από μια εξίσου ήρεμη και συγκροτημένη κοπέλα. Υπάρχει φυσικά και ο προσεκτικός και υπεύθυνος αρχηγός της τάξης, ο κουλ ξένος που κάτι αναζητά, η όμορφη κοπέλα της τάξης που τα πηγαίνει καλά με όλους και ούτω καθεξής. Είναι μια αλληλουχία χαρακτήρων που θεωρητικά δεν θα έπρεπε να δουλεύει καλά σε ένα τέτοιο σκηνικό τρόμου αλλά ευτυχώς εδώ φαίνεται να αποδίδει.

Η ιστορία του Digimon Survive δικαιολογεί άκρως τον τίτλο. Πρόκειται για μια ιστορία επιβίωσης σε έναν άγνωστο κόσμο εκεί όπου οι επιλογές μας θα καθορίσουν την ροή των γεγονότων και το ποιοι από τους χαρακτήρες θα φτάσουν στο τέλος. Θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα από διαφορετικές γραμμές διαλόγων που κάθε μία θα αυξήσει την φιλία μας με κάποιον από τους χαρακτήρες, θα αλλάξει την διάθεση της ομάδας ή θα επιφέρει διαφορετικά αποτελέσματα που πολλές φορές αποτυπώνονται στην μάχη με την μορφή του ‘Battle Backup’. Οι πρώτες ώρες του παιχνιδιού αποτελούνται από αρκετές γραμμές διαλόγου, ιστορία και μια αίσθηση αργοπορίας.

Η περιπλάνησή μας στα διάφορα σκηνικά του παιχνιδιού θα απαρτίζεται από μεγάλες συνομιλίες με τα μέλη της ομάδας μας, εξερευνήσεις για να βρούμε στοιχεία ή οποιο μυστικό μας βοηθήσει να προχωρήσουμε, και προετοιμασία για να προχωρήσουμε την βασική μας υπόθεση όσο ενδυναμώνουμε τους ψηφιακούς μας συμπολεμιστές.

Μιλώντας για μάχη, το Digimon Survive ακολουθεί τους μηχανισμούς και το βασικό μοτίβο των παραδοσιακών tactical RPGs όπου σε ένα grid πεδίο μάχης τοποθετούμε τα digimon μας ενάντια στους εχθρούς μας. Έχουμε διάφορα actions που μπορούμε να κάνουμε όπως να κινηθούμε πάνω στο πεδίο, να επιτεθούμε με απλές επιθέσεις ή skills, να μιλήσουμε στους αντιπάλους μας και άλλα. Ανάλογα το που θα τοποθετήσουμε τις μονάδες μας μπορούμε να προκαλέσουμε μεγαλύτερη ζημία ή να δεχθούμε εξίσου άλλη τόση.

Πέρα από τα βασικά Digimon μπορούμε να στρατολογήσουμε και άλλα που θα βρούμε στο πεδίο της μάχης. Κατά την διάρκεια ενός Free Battle μπορούμε να μιλήσουμε στο Digimon που μας ενδιαφέρει μέσω του Talk Action και να το φέρουμε στην ομάδα μας ώστε να το χρησιμοποιήσουμε. Κατά την διάρκεια της ομιλίας, ένα minigame ξεκινάει όπου πρέπει να απαντήσουμε σωστά για να μεταπείσουμε τον αντίπαλό μας. Ωστόσο, όπως σε άλλα monster-capturing παιχνίδια έτσι και εδώ θα πρέπει να επενδύσουμε αρκετό χρόνο για να τα πιάσουμε όλα.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως πρόκειται για ένα παιχνίδι όπου οι επιλογές μας όντως μετράνε. Για παράδειγμα, μια “λάθος” επιλογή θα οδηγήσει στον θάνατο ενός χαρακτήρα με αποτέλεσμα να χάνεται και το Digimon του για πάντα από την ιστορία. Από την άλλη, αυτά τα αποτελέσματα θα αποτυπώνονται συχνά-πυκνά κατά την διάρκεια της διήγησης δίνοντας ένα βάθος στον κάθε χαρακτήρα και γεγονός σχηματίζοντας παράλληλα μια στενάχωρη και σκοτεινή ατμόσφαιρα που δεν περιμένουμε συνήθως από το Franchise.

Πολύ συχνά θα υπάρχουν ενδείξεις πως βρισκόμαστε σε έναν παράλληλο, αφιλόξενο κόσμο όπου παλεύουμε για την ζωή μας. Θα υπάρχουν συγκρούσεις, εντάσεις, συγκινήσεις και κίνδυνος που θα αναδεικνύουν κάθε σκηνικό με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Με απλά και λίγα λόγια, η ιστορία του παιχνιδιού είναι ίσως και το μεγαλύτερο θετικό του στοιχείο. Πέρα από αυτό, η εξερεύνηση ενισχύεται από την κάμερα του κινητού των ηρώων που μπορεί να αποκαλύψει κρυμμένα μυστικά, τέρατα και περιβάλλοντα που μπορούμε να ψάξουμε.

Εκτός όμως από ένα απλό gameplay και μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία, εντύπωση προκαλεί και τα γραφικά του παιχνιδιού. Θα βρεθούμε σε σκηνικά με έντονα χρώματα και χαρακτήρες με ιδιαίτερες λεπτομέρειες ενώ παράλληλα θα μεταφερόμαστε σε εφιαλτικές και σκοτεινές σκηνές που αλλάζουν τελείως την ατμόσφαιρα της ροής. Παρόλα αυτά, τα περιβάλλοντα είναι προσβάσιμα μόνο σε κομμάτια με την έννοια ότι δεν μπορούμε να περιπλανηθούμε σε αυτά όπως θα κάναμε για παράδειγμα στο Persona αφαιρώντας έτσι κάμποσους πόντους από την συνολική διάρκεια.

Όσο για την διάρκεια, το μεγαλύτερο κομμάτι αποτελείται από την ιστορία με το υπόλοιπο να καλύπτεται από τις μάχες. Μια συνετή κίνηση θα ήταν να ολοκληρώσουμε μια φορά την ιστορία και στο New Game+ να εξερευνήσουμε άλλες επιλογές διαλόγων ενώ παράλληλα προσπαθούμε να μαζέψουμε όλα τα digimon που θα βρούμε.

Ευχαριστούμε θερμά την Bandai Namco Hellas για τη διάθεση του παιχνιδιού.

You may also like