fbpx
Home ReviewsGame Reviews EA Sports FC 24 | The Review

EA Sports FC 24 | The Review

Γράφει ο/η Γιώργος Τανής

Για πρώτη φορά κυκλοφορεί παιχνίδι ποδοσφαίρου από την ΕΑ χωρίς την ονομασία FIFA. Μπορεί να άλλαξε η ονομασία του σε EA SPORTS FC αλλά το ποδοσφαιράκι της EA πάντα θα το φωνάζουμε FIFA. Η αδειοδότηση από τη FIFΑ δεν υπάρχει πια και το μεγάλο στοίχημα για την ΕΑ ήταν το τι παιχνίδι θα παραδώσει τώρα που δεν υπάρχει αυτός ο τεράστιος οργανισμός από πίσω της. Τελικά το EA FC κατάφερε να ξεχωρίσει και αν προσέφερε κάτι διαφορετικό σε αυτή την ιστορική σειρά;

Πριν αναλύσουμε το φετινό ΕΑ FC θα ήθελα να εκφράσω ένα παράπονο. Αυτό είναι η έλλειψη ανταγωνισμού που υπάρχει. Η FIFA όλη τη χρονιά έκανε δηλώσεις ότι θα δούμε το FIFA 24 από άλλη εταιρεία. Δυστυχώς είμαστε Τέλη Σεπτέμβρη και δεν υπάρχει ανακοίνωση ότι κάποια εταιρεία δουλεύει πάνω στο FIFA 24. Οι φήμες πάντως αναφέρουν την 2Κ ότι είναι το μεγάλο φαβορί που θα μπορεί να φτιάξει το συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά όπως είπα στην αρχή της πρότασης είναι φήμες. Από την άλλη υπάρχει το PES ή αλλιώς E-Football το οποίο αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα και δεν δείχνει ότι ειναι σοβαρός αντίπαλος του EA FC. Η έλλειψη ανταγωνισμού οδηγεί την ΕΑ σε άθλιες κινήσεις με αμέτρητα lootboxes να επισκιάζουν το online κομμάτι του παιχνιδιού αλλά θα επικεντρωθούμε σε αυτά αργότερα.

Τελικά τι διαφορετικό είδαμε στο φετινό ΕΑ FC;

Δυστυχώς η μόνη μεγάλη διαφορά στο παιχνίδι είναι ο τίτλος. Περιμέναμε μεγαλύτερες αλλαγές τώρα που η ΕΑ θα ήταν μόνη της στο προσκήνιο αλλά δυστυχώς το gameplay παραμένει ακριβώς ίδιο με το FIFA 23. Αν έχετε σπαταλήσει εκατοντάδες ώρες στο FIFA 23 θα παρατηρήσετε αμέσως ότι υπάρχουν κάποιες μικρές αλλαγές στο παιχνίδι. Οι μεγαλύτερες αλλαγές βρίσκονται στα animations των παιχτών, τα playstyles και το πως κινούνται στο γήπεδο. Για παράδειγμα θα παίξετε διαφορετικά στο κέντρο αν έχετε τον Τσουαμενί που θα τρέξει να μαρκάρει κάθε φάση και αλλιώς με τον Κέβιν Ντε Μπρόινε που θα έχει πιο “καλλιτεχνικό” ρόλο. Ο κάθε παίχτης έχει στο γήπεδο τη δική του ταυτότητα και για να πραγματοποιήσετε μια καλή εμφάνιση με αυτόν, θα πρέπει να επικεντρωθείτε περισσότερο στα θετικά του στοιχεία.

Το καλύτερο στοιχείο του παιχνιδιού ήταν το Hypermotion V. To Hypermotion V είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί υλικό από πραγματικούς αγώνες μέσω καμερών που ήταν τοποθετημένες σε διάφορα σημεία στο γήπεδο. Σκοπός αυτής της κίνησης ήταν ώστε η ΕΑ να παρακολουθήσει πως κινούνται οι μεγάλοι αστέρες του ποδοσφαίρου και να εντάξει τις κινήσεις τους στο παιχνίδι. H τεχνολογία Hypermotion V βοηθάει το παιχνίδι να γίνει αρκετά πιο simulation καθώς οι ποδοσφαιρίστες θα κινούνται πιο ρεαλιστικά στο γήπεδο και προς το τέλος του παιχνιδιού επηρεάζεται ο τρόπος παιχνιδιού τους από την κούραση.

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον στην ισορροπία μεταξύ μεγάλων, γρήγορων και δυνατών παικτών που μπορούν να καλύψουν το έδαφος εξαιρετικά γρήγορα και να εκφοβίσουν τους πάντες από την μπάλα και τους τεχνικούς ντριμπλέρ που μπορέσου να περάσουν πιο εύκολα αντιπάλους. Στο EAFC 24 θα συναντήσετε αρκετές φορές μάχες ένας προς έναν και σας προκαλεί να χρησιμοποιήσετε τρίπλες για να περάσετε τους αμυντικούς. Έπειτα, υπάρχουν τα Playstyles. Αυτά περίπου στοχεύουν να δώσουν στους παίκτες περισσότερη προσωπικότητα, ακόμη και όταν έχουν παρόμοια στατιστικά.

Οπότε το περσινό πανηγύρι που έπαιρνες την μπάλα από τα πλάγια και έτρεχες δεν υπάρχει πια. Το EA FC 24 είναι πιο στιβαρό, κινείται σε ρεαλιστικές ταχύτητες και προσφέρει μια πιο αληθοφανή εμπειρία ποδοσφαιρικού αγώνα. Τo Hypermotion V είναι μια ευχάριστη προσθήκη και αν δουλευτεί κατάλληλα τα επόμενα χρόνια το EA FC θα φτάσει σε επίπεδα τελειότητας ως προς το αγωνιστικό κομμάτι του παιχνιδιού. Δυστυχώς όμως υπάρχουν δυο σοβαρά θέματα με το gameplay του παιχνιδιού.

Το κύριο πρόβλημα του παιχνιδιού είναι η ΑΙ που έχουν οι τερματοφύλακες. Αν θέλετε να καταλάβετε το πόσο καλά δουλεύουν οι φετινοί τερματοφύλακες θυμηθείτε τον Κοστάντζο του Ολυμπιακού. Οι τοποθετήσεις τους είναι τραγικές και σε κάθε αγώνα θα μπουν περίπου 8 με 9 γκολ. Είναι κρίμα που έχει δουλευτεί σε αρκετούς τομείς το παιχνίδι και να αντιμετώπιζει τόσο σοβαρό πρόβλημα με τους τερματοφύλακες. Ακόμα και σε πιο απλές φάσεις με ένα φαινομενικά εύκολο σουτ με κάποιο τρόπο η μπάλα θα μπει στα δίχτυα. Ας ελπίσουμε σε μελλοντικό update να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα αλλιώς θα θρηνήσουμε αρκετά χειριστήρια φέτος. Επίσης η ΑΙ των αμυντικών ορισμένες φορές αντιμετωπίζει και αυτή θέματα και θα παρατηρήσετε αρκετές φορές ότι ακόμα και στα πιο απλά πράγματα θα κάνουν λάθη.

Για να κλείσω με το gameplay είναι βελτιωμένο σε σχέση με το περσινό FIFA αλλά οι διαφορές είναι μικρές. Μέσα σε 3 ώρες παιχνιδιού θα τις αντιληφθείτε σχεδόν όλες τις διαφορές και θα νομίζετε ότι παίζετε ακόμα το FIFA 23.

Η ουσία του κάθε FIFA ή αλλιώς ΕΑ FC όπως λέγεται τώρα βρίσκεται στα modes του παιχνιδιού, με το Ultimate Team να ξεχωρίζει. Από την άλλη έχουμε το Career Mode που μπορούμε να προπονήσουμε την αγαπημένη μας ομάδα ή να φτιάξουμε τον δικό μας παίχτη. Για αυτά τα δυο modes θα κινηθώ στα χνάρια της ΕΑ και για αυτό δεν θα μιλήσω σχεδόν καθόλου. Είναι ακριβώς ίδια με το FIFA 23 και το θεωρώ προσβλητικό που παρέδωσαν το ίδιο με το περσινό. Υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν θέλει να ασχοληθεί με το online κομμάτι του παιχνιδιού και θα προτιμήσει να φτιάξει την ομάδα του όπως αυτός την θέλει. Οπότε σε αυτή τη μερίδα του κοινού που είναι έστω και μικρή θα πρέπει να υπάρχουν βελτιώσεις κάθε χρόνο. Υπάρχουν δεκάδες προβλήματα με το career mode εδώ και μια δεκαετία και δεν έχουμε δει κάποια βελτιώση.

Το Career Mode το αποφεύγω για ένα λόγο. Το θεωρώ ως πανηγύρι και κινείται σε μονοπάτια φαντασίας που θα ζήλευε μέχρι και ο Τόλκιν. Είναι αρκετά περίεργο να παίζεις και να βλέπεις την Μπορνμουθ να αγοράζει τον Gavi της Barcelona ή άλλους αστέρες του ποδοσφαίρου. Ακόμα και τα πιο μεγάλα ταλέντα του ποδοσφαίρου θα μπορείτε να τα αγοράσετε σε εξευτελιστική τιμή. Ο Χόιλουντ της Manchester United που αποκτήθηκε αυτό το καλοκαίρι με 70 εκατομμύρια όντας ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της σημερινής εποχής, θα μπορέσετε με 10 εκατομμύρια να τον αγόρασετε στο EA FC 24. Μετά από δυο μεταγραφικά παζάρια θα δείτε αμέτρητες κινήσεις που δεν έχουν νόημα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι δυσκολο να λυθεί. Η Sports Interactive το έχει καταφέρει εδώ και χρόνια με το Football Manager. Προς θεού δεν λέω να αποκτήσει το βάθος που έχει το FM απλά θα ήθελα περισσότερο ρεαλισμό για το πως κινούνται οι ομάδες στα μεταγραφικά παζάρια και τις ομάδες που επιλέγουν οι παίχτες να πάνε.

Το Career Mode το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι δεν θα δει κάποια βελτιώση. Ο λόγος είναι ένας. Δεν αποφέρει κέρδη στην ΕΑ. Το χρήμα για άλλη μια φορά βρίσκεται στο Ultimate Team ή αλλιώς η χάρα του κάθε τζογαδόρου. Δυστυχώς έχει καλλιεργηθεί μια κουλτούρα με αρκετούς να θεωρούν ότι είναι μια καλή κίνηση να δαπανήσουν αμέτρητα ποσά για παίχτες που σε λίγους μήνες θα θεωρούνται ώς άχρηστες κάρτες γιατί θα βγούν καλύτερες ή ακόμα θα έχει κυκλοφορήσει το EA FC 25. Είχα κάποιες απορίες για κάποια στοιχεία του παιχνιδιού και καθώς έψαξα στο Youtube μου έβγαλε εκατοντάδες βίντεο με μεγάλους youtubers απλά να ανοίγουν πακέτα. Δεν μπορώ να κατακρίνω την ΕΑ σε αυτό το κομμάτι. Εφόσον ο κόσμος έχει αποδεχθεί αυτή τη φιλοσοφία να ξοδεύει λεφτά για να ανοίγει πακέτα η γνώμη μου περισσεύει. Μέσα από αυτό το κείμενο δεν θέλω να αλλάξω τη γνώμη κάποιου για να μη δίνει λεφτά στην ΕΑ. Αλλά αν θέλετε να δείτε κάποιες αλλαγές στα πακέτα που ανοίγετε μη στηρίζετε τέτοιες πολιτικές.

Δεν είναι σοβαρό ζήτημα που ανήλικα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν αγαπημένους τους creators να παίζουν τζόγο;

Η μεγαλύτερη διαφορά στο Ultimate Team ήταν η προσθήκη γυναικών. Το γυναικείο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μια τεράστια βελτίωση και έχουμε δει αρκετές καλές γυναίκες. Από Putellas, Kerr και Hansen. Το γυναικείο ποδόσφαιρο προσωπικά το λατρεύω και χαίρομαι που έχει αρχίσει να αναλαμβάνει μεγαλύτερη αναγνώριση. Αλλα δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με το αντρικό και αυτό οφείλεται περισσότερο στη δύναμη. Μια γυναίκα ποδοσφαιριστρία έχει την ικανότητα να κίνεται πιο ελαφρία στο γήπεδο ή με ποδοσφαιρικό όρο πιο ”αέρινα”. Από την άλλη το αντρικό στηρίζεται στη δύναμη. Η Putellas όσο καλή ποδοσφαιρίστρια και να είναι δεν έχει την ικανότητα να κοντράρει στη δύναμη τον Van Dijk. Καθώς πέρασα αρκετές ώρες στο Ultimate Team δυστυχώς θα δείτε κάποιες ποδοσφαιρίστριες που είναι πιο δυνατές από κάποιες άλλες να κοντράρουν στα ίσια δυνατούς άντρες ποδοσφαιριστές και ας έχουν διαφορά 20 κιλών η αρκετών πόντων διαφοράς στο ύψος. Ήταν εξαιρετική κίνηση στο να προστεθούν γυναίκες στο Ultimate Team αλλά θα προτιμούσα να είναι σε διαφορετικό mode Ultimate Team.

Tο Ultimate Team κινείται και αυτό στα ίδια μονοπάτια με το περσινό. Δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά και για να αποκτήσετε καλύτερες κάρτες θα πρέπει να κάνετε grind ή να ξοδέψετε υπέρογκα ποσά.

Ευχαριστούμε την Bandai Namco για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

You may also like