fbpx
Home HOT EARLY ACCESS PREVIEW – Soulstone Survivors

EARLY ACCESS PREVIEW – Soulstone Survivors

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Όταν το Vampire Survivors κυκλοφόρησε από το Steam Early Access πριν μερικές εβδομάδες πολλοί ήταν εκείνοι που γνώρισαν το survival-arcade gameplay του. Ένα εθιστικό gameplay που σε κάθε run υπήρχε κάτι νέο να ανακαλύψουμε. Ένα gameplay που βασίστηκε στο roguelike στοιχείο με αντικείμενα που οδηγούν σε εξαιρετικά δυνατούς συνδυασμούς, ικανούς να εξαφανίσουν ότι κινείται εχθρικά εναντίον μας. Τα απλά γραφικά του και το setting θυμίζει – δικαιολογημένα – σε πολλούς την χρυσή εποχή του Castlevania και η τιμή του είναι κάτι παραπάνω από μοναδική για να παραλείψουμε έναν τίτλο που θα μας κρατήσει συντροφιά για δεκάδες ώρες.

Η ξαφνική επιτυχία του Vampire Survivors οδήγησε στην δημιουργία ενός νέου είδους παιχνιδιών που έχουν ως επίκεντρο την επιβίωση του χαρακτήρα μας ενάντια σε μια κλιμακούμενη στρατιά εχθρών. Σαν είδος δεν είναι καινούργιο αλλά αυτό που μοιάζει φρέσκο και ευπρόσδεκτο είναι ο τρόπος με τον οποίο εκτυλλίσσεται το gameplay. Αυτά τα παιχνίδια έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό πως ο χαρακτήρας μας ξεκινάει ‘γυμνός’ χωρίς αντικείμενα και ικανότητες ενώ επιτίθεται αυτόματα ενάντια σε εχθρούς που έρχονται κατά πάνω του. Αντιμετωπίζοντας αυτούς τους εχθρούς αποκτάμε εμπειρία με την οποία ξεκλειδώνουμε σταδιακά νέες ενεργές και παθητικές ικανότητες που θα μας βοηθήσουν να αυξήσουμε την δύναμή μας και να σιγουρέψουμε την επιβίωσή μας.

Ένα απ΄ αυτά τα παιχνίδια που δανείζονται πολλά στοιχεία από το Vampire Survivors είναι και ο νέος τίτλος της Game Smithing Limited, Soulstone Survivors. Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της εταιρείας στο είδος των Roguelikes καθώς το Rogue Soulstone είναι ο πρώτος τίτλος που φαινομενικά δανείζεται τα ίδια στοιχεία. Σε αντίθεση με το Survivors, τo Rogue χρησιμοποιεί μια third-person camera για τον χαρακτήρα ενώ οι επιθέσεις εξαπολύονται με την είσοδο του παίκτη. Στο Survivors η διαφορά είναι πως έχουμε μια isometric camera, ο χαρακτήρα μας βρίσκεται σε ένα περιορισμένο χώρο και οι επιθέσεις γίνονται αυτόματα εκεί που σημαδεύουμε με τον κέρσορα.

Το gameplay του Soulstone Survivors δεν απέχει πολύ από εκείνο του Vampire Survivors. Επιλέγουμε έναν χαρακτήρα, επιλέγουμε μια από τις διαθέσιμες πίστες και σκοπός μας είναι να σκοτώσουμε πέντε bosses για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το επίπεδο. Κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του όπλο με ξεχωριστή επίθεση σε κάθε περίπτωση και όσο παίζουμε χρησιμοποιούμε την εμπειρία μας για να ξεκλειδώσουμε ή να βελτιώσουμε νέες επιθέσεις. Οι επιθέσεις αυτές ποικίλουν από περιορισμένες melee επιθέσεις ενώ άλλες επιδρούν σε μεγάλες εκτάσεις σκοτώνοντας αντίστοιχα περισσότερους εχθρούς. Κάθε εχθρός που θα κατατροπώσουμε ρίχνει και μερικούς πόντους εμπειρίας στην μορφή ρόμβων με περισσότερους να “πέφτουν” ανάλογα το είδος και την δύναμη του εκάστοτε εχθρού.

Σε αντίθεση με τα άλλα παιχνίδια του είδους, που πολλές φορές μας περιορίζουν στον αριθμό των upgrades που μπορούμε να κρατάμε, το Soulstone Survivors μας μετατρέπει σε θανατηφόρους πυρήνες με τις επιθέσεις μας να μεγαλώνουν σε έκταση και ένταση και την οθόνη μας να γίνεται ένα χαοτικό πεδίο μάχης γεμάτο εφέ και πτώματα. Μπορούμε να κρατάμε έναν συγκεκριμένο αριθμό επιθέσεων αλλά αν δεν νιώθουμε άνετα με αυτές που αποκτήσαμε τότε μπορούμε να τις αλλάξουμε με νεότερες αν μας δοθεί η ευκαιρία. Επιπλέον, τα Passive abilities μας δεν περιορίζονται σε έξι αλλά μας δίνεται η δυνατότητα να κρατάμε όσα περισσότερα μπορούμε δημιουργώντας έτσι τους λεγόμενους “σπασμένους” συνδυασμούς.

Παρά αυτή την δυνατότητα, το Soulstone Survivors δεν είναι εύκολο. Νομίζουμε πως είμαστε δυνατοί μέχρι από το πουθενά να “βρεθούμε ανάσκελα” και να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Είναι εύκολο να χαθούμε στο χάος των επιθέσεών μας αγνοώντας την μπάρα υγείας μας και από που μας έρχεται τι. Όσο περισσότερο δυναμώνουμε, τόσο περισσότερο δυναμώνουν και οι εχθροί μας με αποτέλεσμα να πρέπει να κινούμαστε όλη την ώρα πάνω στο επίπεδο. Λόγω της φύσεως του παιχνιδιού, εδώ έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε και ένα dash αποφεύγοντας ευκολότερα απειλητικές κινήσεις.

Οι δυνάμεις που θα ξεκλειδώσουμε δεν είναι το μόνο στοιχείο που μας αφορά. Μέσα στο επίπεδο θα βρούμε πέτρες και πετράδια απαραίτητα για να ξεκλειδώσουμε νέους χαρακτήρες, να φτιάξουμε νέα όπλα και να ενισχύσουμε δυνάμεις και ικανότητες. Αυτές οι πέτρες εντοπίζονται διάσπαρτες μέσα στο επίπεδο ως βράχοι οι οποίοι σπάνε με μολις λίγες επιθέσεις  αλλά αποτελούν σημαντικούς πόρους για την πρόοδό μας.

Οι εχθροί, οι χαρακτήρες, οι δυνάμεις και τα όπλα προέρχονται κατευθείαν από το Rogue Soulstone οπότε αν έχει τύχει να δοκιμάσουμε τον τίτλο τότε ξέρουμε τι να περιμένουμε και εδώ. Γι’αυτό, θα ξεκινήσουμε με έναν χαρακτήρα και μόλις μια πίστα και σταδιακά, όσο προοδεύουμε θα ανοίξουμε νέα επίπεδα για να δοκιμάσουμε, νέες προκλήσεις αλλά και νέους χαρακτήρες με τα δικά τους όπλα και ικανότητες.

Σε γενικές γραμμές, το περιεχόμενο του Soulstone Survivors είναι αυτό που θα περιμέναμε από ένα Early Access release. Υπάρχουν αντικείμενα να ξεκλειδώσουμε, πίστες να ανακαλύψουμε, χαρακτήρες να βελτιώσουμε και πράγματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για δεκάδες ώρες, αλλά σίγουρα πρέπει να γίνει κάποιο balancing και βελτιώσεις σε αυτά που ήδη υπάρχουν πριν προστεθούν νέα χαρακτηριστικά. Ομολογώ πως θα ήθελα να προστεθούν δυνάμεις και ικανότητες που “αγκαλιάζουν” τον χαρακτήρα όσο τον πλησιάζουν τέρατα αλλά προτεραιότητα έχει η βελτίωση όλων όσων υπάρχουν ήδη. Το Soulstone Survivors όμως βρίσκεται σε έναν αρκετά καλό δρόμο.

Συνοπτικά:

To Soulstone Survivors είναι ένας τίτλος που θα μας είναι γνώριμος και παράλληλα φρέσκος. Το εθιστικό gameplay των παιχνιδιών του είδους υπάρχει ατόφιο και καταφέρνει να μας συνεπάρει για ακόμα μια φορά. Με τις κατάλληλες αλλαγές, βελτιώσεις και προσθήκες θα γίνει ένας τίτλος που θα μας κρατάει συντροφιά για αμέτρητες ώρες και θα αξίζει την προσοχή μας. Αλλά σε αυτή την φάση συστήνεται μόνο αν ψάχνετε κάτι καινούργιο στο είδος και χαλαρό.

You may also like