fbpx
Home HOT Gongbot | The Review

Gongbot | The Review

Γράφει ο/η Στέλιος Αναγνωστόπουλος

Τον Άλκη Πολυράκη τον “γνώρισα” μέσα από τις σελίδες του PC MASTER και πιο συγκεκριμένα από αναφορές στο πόνημά του Diamonds in the Rough (Atropos Studios, 2008) αλλά και αφιερώματα του Ανδρέα Τσουρινάκη. Όντας θαμώνας του site Adventure Advocate, παρακολουθούσα ειδήσεις και εξελίξεις στο χώρο του αγαπημένου μου είδους αλλά δεν γνώριζα ότι ο Άλκης ήταν ακόμα “ενεργός” στην παραγωγή παιχνιδιών μετά από τόσα χρόνια. Η παρουσίαση του Gongbot, ενός παιδικού point and click adventure, ήταν μια ευχάριστη νότα που είμαι βέβαιος ότι θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

In a galaxy far, far away, παρακολουθούμε την ενημέρωση που γίνεται στους κατοίκους του πλανήτη Gong αναφορικά με τις συνθήκες ζωής στον πλανήτη Γη. Όχι, δεν πρόκειται για κάποια δυστοπία ή περιβαλλοντική καταστροφή που λαμβάνει μέρος σε εξωπλανήτη και κατ’ επέκταση προκαλεί κύματα μετανάστευσης ή επιδρομής στον δικό μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Βλέπετε, σε αυτόν τον πλανήτη δεν υπάρχουν προβλήματα, τουλάχιστον όχι με την γήινη αντίληψη, αλλά κυριαρχεί ένα και μοναδικό χρώμα σε διάφορες αποχρώσεις όπως, επίσης, και δύο μόνο υλικά στοιχεία (άμμος και χαλαζίας) κάνοντας έτσι τη ζωή των κατοίκων του ανυπόφορα… βαρετή. Έτσι, αποφασίζουν να στείλουν δύο επίλεκτους επιστήμονες, την Βο και τον Go συνοδεία του ρομποτικού εταίρου τους Gongbot προκειμένου να εξερευνήσουν την Γη. Μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, προσκρούουν στο έδαφος με το Gongbot να διαμελίζεται. Οι ήρωές μας θα πρέπει να εντοπίσουν τα διασκορπισμένα τμήματα του σώματός του προκειμένου να ξεκινήσουν την επιστημονική τους αποστολή.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι ζωντανά με τα ζωηρά χρώματα να δημιουργούν ευχάριστο περιβάλλον χωρίς όμως να αναλώνεται και να στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτά. Τα σκίτσα και το animation είναι πολύ όμορφα προϊδεάζοντας τους μικρούς μας φίλους να ξεκινήσουν την περιπέτειά τους με τις καλύτερες προοπτικές. Συνήθως, τα παιχνίδια που απευθύνονται σε παιδιά (;) χρησιμοποιούν eye candies, όπως τα γραφικά, αποσπώντας την προσοχή και αδιαφορώντας για την αναλυτική και κριτική σκέψη τους. Το Gongbot, λοιπόν, εκτός από πολύ όμορφο διεγείρει, όπως θα δούμε παρακάτω, τον νου των παιδιών. Αν διέθετε δε και υψηλότερη ανάλυση στα γραφικά στοιχεία τότε θα μιλούσαμε για άλλο επίπεδο δουλειάς.

Οι ηθοποιοί κάνουν εξαιρετική δουλειά στις εικονικούς ρόλους που υποδύονται (αγαπημένος μου χαρακτήρας ο βάτραχος!)· σωστές αρθρώσεις, καθαρή προφορά, επαγγελματικού επιπέδου ηχογράφηση τόσο στα φωνητικά όσο και στη μουσική υπόκρουση. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο ανθρωπομορφισμός της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη μας είναι αναπόφευκτος. Οι χαρακτήρες προκαλούν χαμόγελα τόσο με τις απαιτήσεις τους όσο και στις απαντήσεις τους.

Όσον αφορά τον χειρισμό, τα πράγματα δε θα μπορούσαν να είναι πιο απλά. Το inventory σας βρίσκεται στην πάνω πλευρά της οθόνης σας όπου επιλέγετε το αντικείμενο ενδιαφέροντος και το χρησιμοποιείτε κατά το.. φαντασιακό δοκούν είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με κάποιο άλλο. Με το F1 έχετε τη δυνατότητα για εναλλαγή χαρακτήρων μεταξύ της Bo και του Go με το F9 ξεκινάτε από την αρχή και με το F12 κάνετε έξοδο από το παιχνίδι. Για να μετακινηθείτε σε διαφορετική οθόνη εμφανίζεται ένα μικρό εικονίδιο που προσομοιάζει σε πόρτα. Αν μετακινήσετε ένα αντικείμενο επάνω στον χαρακτήρας σας ακολουθεί επεξήγηση και περιγραφή του. Όσον αφορά το save system, η αποθήκευση γίνεται αυτόματα ύστερα από κάποιο γεγονός και σε συγκεκριμένες περιοχές. Τα save states απουσιάζουν και με κάθε σας είσοδο στο παιχνίδι συνεχίζετε αυτόματα από το σημείο στο οποίο μείνατε την τελευταία φορά. Δεν υπάρχει καθόλου pixel hunting, τα αντικείμενα βρίσκονται μπροστά στα μάτια σας και εναπόκειται στην παρατηρητικότητά σας ώστε να τα εντοπίσετε. Έχει προνοηθεί ένα έξυπνο σύστημα μετακίνησης μέσω ενός τηλεχειριστηρίου με το οποίο τηλεμεταφέρεστε άμεσα στο διαστημόπλοιό σας αποφεύγοντας έτσι τις άσκοπες διαδρομές.

Θα περιπλανηθείτε μέσα από αρκετές οθόνες προκειμένου να ανακαλύπτετε τα αντικείμενα με τα οποία θα προσπελάσετε διάφορα εμπόδια και με τη φαντασία σας να αποτελεί το εκ των ων ουκ άνευ εφόδιο ώστε να προβληματιστείτε.. με τους ίδιους σας τους συλλογισμούς. Το παραπάνω συμβαίνει στα περισσότερα παιχνίδια του είδους πράγμα που το κατατάσσει εν τοις πράγμασι στα αγνά adventure games. Η διευκρίνιση αυτή δεν είναι κάποιου είδους φιλοφρονητικός πλεονασμός αλλά θεωρώ ότι αξίζει να τονιστεί καθώς στις ημέρες μας τα πάντα σχεδόν χαρακτηρίζονται ως adventures δίχως, ωστόσο, να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές. Τέλος, κατά τη διάρκεια της περιπέτειας θα κληθείτε να απαντήσετε διάφορες ερωτήσεις που θέτουν κυρίως οι δευτερεύοντες χαρακτήρες. Αυτές χαρακτηρίζονται από την σημαντική ποικιλία αλλά και τον βαθμό δυσκολίας που είναι ο πλέον ιδανικός αφού ο παίκτης θα πρέπει πράγματι να αναλογιστεί την απάντηση και όχι να επιλέξει τυχαία, πράγμα που επιβεβαιώνει την αίσθησή μου ότι η μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκε τόσο στις ερωτήσεις όσο και στους γρίφους με τη χρήση αντικειμένων. Στις πρώτες θα κληθεί ο παίκτης να απαντήσει επιλέγοντας μία από τις τέσσερεις προτεινόμενες αποκρίσεις. Αν απαντήσει λάθος λαμβάνει ένα hint για την επόμενη φορά που θα επαναληφθεί και τίθεται διαφορετική ερώτηση μέχρι να επιλέξει σωστά. Για να πω την αλήθεια, σε αρκετές από αυτές έκανα λάθος, πράγμα που με έκανε να μειδιάσω καθώς ήμουν εξ αρχής και απροκάλυπτα προκατειλημμένος για το επίπεδο δυσκολίας. Πολλά συγχαρητήρια στους εμπνευστές τους!

Συνελόντι ειπείν, το Gongbot είναι ένα ευχάριστο και ιδιαίτερα έξυπνο παιχνίδι. Το μεράκι των δημιουργών εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα καθιστώντας το μια εξαιρετική εμπειρία για μικρά αλλά και μεγάλα (όπως ο υποφαινόμενος) παιδιά! Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι το παιχνίδι διαθέτει έξι επίπεδα κάθε ένα από τα οποία απευθύνεται σε διαφορετική τάξη του Δημοτικού. Μιλάμε, δηλαδή, για το ίδιο ακριβώς παιχνίδι αλλά με επίπεδο δυσκολίας που ανταποκρίνεται στην ηλικία του παίκτη. Τέλος, οφείλω να αναφέρω ότι το παιχνίδι δημιουργήθηκε με τη συνδρομή ομάδας εκπαιδευτικών. Το Gongbot κυκλοφόρησε στις 6 Μαΐου 2022 για PC και μπορείτε να το προμηθευτείτε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του.

Ευχαριστώ θερμά τον Άλκη Πολυράκη για την εμπιστοσύνη του και εύχομαι από καρδιάς ό,τι καλύτερο για την πορεία του παιχνιδιού!

You may also like