fbpx
Home ReviewsGame Reviews Gotham Knights | The Review

Gotham Knights | The Review

Γράφει ο/η Γιώργος Τανής

Η σειρά Batman της Rocksteady είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο σημαντικές τριλογίες που έχουν βγει στην ιστορία των video games και προσωπικά θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη μεταφορά κόμικ ήρωα στις κονσόλες μας. Έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε που είδαμε το δημιούργημα της Rocksteady για πρώτη φορά και η ώρα για αλλαγή ήρθε με το Gotham Knights. Στην αρχή το φοβόμουν το παιχνίδι για διάφορους λόγους. Ο κύριος λόγος ήταν το πως θα πάρουν το εξαιρετικό gameplay που είχε η τριλογία Batman και το πως θα το εξελίξουν και φυσικά ότι η Rocksteady δεν ήταν πίσω από τη δημιουργία του τίτλου. Υπεύθυνη για το Gotham Knights ήταν η WB Games Montreal που η μεγαλύτερη της κυκλοφορία ήταν το Batman: Arkham Origins. Mπορεί το Arkham Origins να θεωρείται ένα πολύ καλό παιχνίδι όμως σε καμία περίπτωση δεν έφτασε τη μαγεία της τριλογίας της Rocksteady. Αλλά ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το Gotham Knights και το αν καταφέρνει να προσφέρει στους φίλους του σύμπαντος του εμβληματικού Detective μια άξια συνέχεια.

Η έκδοση που το έπαιξα ήταν στο PC που ήταν στα 60 fps. Στις κονσόλες νέας γενιάς για κάποιο λόγο οι developers αποφάσισαν να κλειδώσουν το παιχνίδι στα 30 frames. Θεωρώ απαράδεκτο παιχνίδι που κυκλοφορεί το 2022 να συζητάμε για το αν θα έχει 30 ή 60 frames.Τα 60 frames θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα. Και η φύση του παιχνιδιού απαιτεί το παιχνίδι να βρίσκεται στα 60 frames λόγω του gameplay του. Έχει κρατήσει την ίδια επιτυχημένη συνταγή στο gameplay με τα παιχνίδια Batman οπότε όταν βρίσκεσαι σε μια μάχη είναι απαραίτητο τα frames να βρίσκονται στα 60 για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις γρηγορότερα και φυσικά να μη ζαλίζεσαι! Το συγκεκριμένο παράδειγμα με τα frames το βλέπουμε στο Arkham Knight που η έκδοση του pc σε σύγκριση με τις κονσόλες είναι τεράστια.Οπότε για τον καταναλωτή που θα το πάρει στο PS5 ή Series X/S θα ζοριστεί ιδιαίτερα με τα 30 frames. Μεγάλο ατόπημα της WB Games Montreal και θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να κυκλοφορήσει σύντομα ένα patch που θα μπορείς να απολαύσεις στο παιχνίδι με frames τωρινής γενιάς.

UNDER THE RED HOOD

Στο Gotham Knights δεν χειριζόμαστε τον Batman καθώς στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού βρίσκεται νεκρός. Το παιχνίδι δεν έχει κάποια σχέση με το σύμπαν της τριλογίας του Batman οπότε για ένα νέο παίχτη που δεν είχε ασχοληθεί με τα παιχνίδια της Rocksteady ( ΤΕΡΑΣΤΙΑ GAMING ΑΜΑΡΤΙΑ) δεν θα δυσκολευτεί με το σενάριο. Χειριζόμαστε τους 2 πρώην Robin (Nightwing,Redhood), τον τωρινό Robin και φυσικά την Batgirl. Η ομάδα αυτή καλείται να επαναφέρει τη δικαιοσύνη στην Gotham μετά το θάνατο του Batman και θα δούμε τους θρυλικούς villain από το συγκεκριμένο σύμπαν. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν καταφέρνουν σεναριακά να καλύψουν οι 4 ήρωες μας το κένο του αγαπημένου Detective. Η WB Games Montreal με εξέπληξε ευχάριστα σε αυτό το κομμάτι καθώς και οι 4 είναι εξαιρετικά καλογραμμένοι. Ο κάθε χαρακτήρας θα αντιδράσει διαφορετικά σε κάθε αποστολή. Ο Redhood ο οποίος είναι πιο βίαιος από τους υπόλοιπους θα προτιμήσει με χρήση βίας να επιλύσει τα προβλήματά του ενώ η Batgirl θα κινηθεί περισσότερο σε μονοπάτια λογικής. Τέλος το σενάριο θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον με τις ανατροπές που έχει αλλά δεν προσφέρει στην τελική κάτι πρωτοποριακό!

Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι γύρω στις 40 ώρες. Έχετε αρκετά πράγματα να κάνετε στον τίτλο με διάφορα challenges και αρκετά side missions που πολλές φορές οι δευτερεύουσες αποστολές είναι καλύτερες σεναριακά και από το main story του παιχνιδιού. Δυστυχώς όμως λείπει η ποικιλία στις αποστολές καθώς τις περισσότερες φορές θα κληθούμε να σταματήσουμε ένα έγκλημα και υπάρχουν 10 παραλλαγές αυτών των αποστολών. Δεν υπάρχει η ποικιλία και το παιχνίδι γίνεται αρκετά επαναλαμβανόμενο. Τέλος στις δευτερεύουσες αποστολές θα συναντήσετε αρκετούς villain από το σύμπαν του Batman.

THE LONG HALLOWEEN

Στην αρχή του παιχνιδιού σου δίνει τη δυνατότητα να διαλέξεις το χαρακτήρα σου, όμως μπορείς να αλλάξεις όποτε εσύ το θελήσεις. Αν για παράδειγμα παίξεις το μισό παιχνίδι με τον Redhood και αποφασίσεις να επιλέξεις τον Robin, το παιχνίδι σου επιτρέπει να κάνεις τις απαραίτητες αναβαθμίσεις στη στολή σου, στα όπλα και φυσικά τα abilities που έχεις κερδίσει με τα level που πήρες για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στα πιο ψηλά επίπεδα δυσκολίας. Τη συγκεκριμένη επιλογή τη βρήκα εξαιρετική γιατί υπάρχουν αρκετά cinematic με το κάθε χαρακτήρα που αξίζει να τα δείτε για να τους γνωρίσετε καλύτερα.

Όσο για το αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους χαρακτήρες στο gameplay. Οι αλλαγές κυρίως βρίσκονται στα abilities που χρησιμοποιεί ο κάθε χαρακτήρας. Προσωπικά θα ήθελα να δω διαφορές στη κίνηση του Redhood που είναι πιο βαριά από αυτή του Robin. Μπορεί οπτικά στις κινήσεις να φαίνεται πιο ελαφρύς ο Robin αλλά ένιωσα το ίδιο βάρος στο χειριστήριο. Και το συγκεκριμένο ζήτημα το είχε επιλύσει αριστουργηματικά η Rocksteady καθώς όταν χειριζόσουν την Catwoman ένιωθες πιο ευκίνητος σε σχέση όταν χειριζόσουν τον Batman.

SOUL OF THE DRAGON

Η κύρια διαφορά με τη τριλογία Batman είναι το σύστημα rpg που επέλεξε. Κάθε φορά που ανεβαίνει level o χαρακτήρας θα μπορείτε να φτιάξετε μια καλύτερη στολή όπως και όπλα. Έχει αρκετές στολές το παιχνίδι και κάποιες να είναι ιστορικές από παλαιότερα κόμικ. Θα μπορείτε να βάζετε mods για να την κάνετε ακόμα καλύτερη.

Το κύριο ερώτημα είναι αν καταφέρνει το παιχνίδι να φτάσει το μαγικό combat system της τριλογίας Batman. Προς μεγάλη μου έκπληξη έλειπε το counter attack. Αντιθέτως για να αποφύγεις κάποιο χτύπημα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο το dodge. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το παιχνίδι να γίνεται αρκετά πιο εύκολο όμως του λείπει η ποικιλία που γνωρίσαμε στη σειρά Arkham. Eπίσης αισθητή είναι και απουσία των combos.Όσο αναβαθμίζετε τον παίχτη σας όπως ανέφερα ξεκλειδώνετε περισσότερα abilities. Τα abilities του παιχνιδιού πραγματικά είναι χρήσιμα και σε κάθε μάχη θα χρησιμοποιήσετε σχεδόν τα πάντα. Παρόλο που είναι πιο φτωχό το combat system καταφέρνει και παραδίδει μια διασκεδαστική εμπειρία που θα σας κρατήσει αρκετές ώρες.

THE DARK KNIGHT RETURNS

Η απεικόνιση της σκοτεινής Gotham είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Ο κόσμος του παιχνιδιού έχει το απαραίτητο μέγεθος που χρειάζεται ένας open-world τίτλος και όχι το ξεχειλωμένο sandbox που μας έχει συνηθίσει η Ubisoft. Δεν θα νιώσετε χαμένοι στο χάρτη. Όσο για το αν υπάρχουν τεχνικά θέματα συνάντησα κάποια bugs στο παιχνίδι, όπως ότι πεζοί εμφανιζόντουσαν στο άκυρο μπροστά μου ή σε κάποια σημεία με τη μηχανή κυρίως πέφτανε τα frames. Το παιχνίδι είναι αρκετά όμορφο και σε ορισμένα σημεία θα σοκαριστείτε με το πόσο όμορφο δείχνει. Κυρίως όταν βρέχει και η βροχή θα φανεί πάνω στη στολή του ήρωα σας. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι προσεγμένα και δεν θα συναντήσετε τους ”χοντροκομμένους’΄ χαρακτήρες της σειράς Gotham.

Σε κάθε υπερηρωικό παιχνίδι οι στολές είναι απαραίτητες. Το είδαμε και στο Batman και φυσικά το πόσο μαεστρικά έγινε στο Spiderman της Insomniac. H WB Games Montreal αποφάσισε το συγκεκριμένο κομμάτι να το πάει ένα βήμα περαιτέρω. Θα μπορείς σε κάθε στολή που ξεκλειδώνεις να διαλέγεις χρώμα ή να αλλάξεις τα γάντια ή ακόμα και τη μάσκα του παίχτη σου.

BATMAN BEYOND: RETURN OF THE JOKER

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το co-op του παιχνιδιού. Το παιχνίδι με τη παρουσία ενός φίλου σας θα γίνει αρκετά διασκεδαστικό και σας προτείνω αν έχετε κάποιο φίλο που έχει το συγκεκριμένο παιχνίδι να το απολαύσετε μαζί. To παιχνίδι έχει φτιαχτεί ειδικά για να το απολαύσετε ως co-op και είναι από τις καλύτερες επιλογές που κυκλοφορούν σε αυτό το είδος. Για όποιον όμως δεν θέλει να ασχοληθεί με το να παίξει co-op, θα μπορέσει να απολαύσει το παιχνίδι στο μέγιστο.

Υ.Γ. Οι τίτλοι που μπήκαν στο κείμενο, είναι με διαφορά οι καλύτερες animated ταινίες Batman που μπορείτε να δείτε!

Ευχαριστούμε θερμά την CD Media για τη διάθεση του παιχνιδιού.

You may also like