fbpx
Home ReviewsGame Reviews GrimGrimoire OnceMore | The Review

GrimGrimoire OnceMore | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Η VanillaWare είναι μια ομάδα ανάπτυξης που έχω υψηλά σε εκτίμηση. Είναι μια Ιαπωνική ομάδα με τεράστιο καλλιτεχνικό ταλέντο και ιδιαίτερο σχέδιο, κάτι που φαίνεται από τους τίτλους της και τις εμπειρίες που κατάφερε να μας δώσει τα τελευταία χρόνια. Με τίτλους όπως τα Odin Sphere, Muramasa, Dragon’s Crown και 13 Sentinels, μας έχει αποδείξει κάθε φορά πως μπορεί να φτιάξει εθιστικούς τίτλους με διαφορετικά gameplay loops, ενδιαφέρουσες ιστορίες και φυσικά, σχέδια τα οποία μένουν αποτυπωμένα στις μνήμες μας.

Όταν ανακοινώθηκε το Remaster του GrimGrimoire, ενός 2D Side-scrolling RTS του 2007, είχα μεγάλες προσδοκίες τόσο από τον τίτλο όσο και από την ίδια την ομάδα. Αυτό οφείλεται φυσικά, στην κυκλοφορία του 13 Sentinels: Aegis Rim που μας έδωσε μια διαφορετική ματιά σε όλο το tactical RTS gameplay καθώς και γραφικά και ιστορία που μας προετοίμαζαν για ένα λαμπρό μέλλον.

Το GrimGrimoire OnceMore, όπως ονομάζεται το remaster, επαναφέρει το κλασικό Worldbuilding και μια ακόμα περίπλοκη αφήγηση με ιδιαίτερους και ξεχωριστούς χαρακτήρες, καθώς και το κλασικό gameplay του παιχνιδιού μαζί με νέους και βελτιωμένους μηχανισμούς. Επιπλέον, θα βρούμε καλύτερες αναλογίες για τις μοντέρνες οθόνες, νέα ανάλυση οθόνης, καθώς και ανανεωμένα και πιο καθαρά γραφικά.

Η ιστορία του GrimGrimoire OnceMore υιοθετεί ένα στοιχείο που έχουμε δει αρκετές φορές από το 2007 και αυτό είναι τα time loops, δηλαδή οι χρονικές επαναλήψεις. Πρωταγωνίστριά μας είναι η Lillet μια μαθητευόμενη μάγισσα που όπως όλα δείχνουν είναι προορισμένη να επαναλαμβάνει τις ίδιες πέντε ημέρες ξανά και ξανά. Την πέμπτη ημέρα, ένας ισχυρός μάγος που είναι φυλακισμένος μέσα στο Silver Star Tower, έναν πύργο-φυλακή, απελευθερώνεται και η Lillet πεθαίνει από τα χέρια του. Κάθε φορά που πεθαίνει, η Lillet επιστρέφει στην πρώτη νύχτα που έφτασε στον πύργο, με πλήρη γνώση του τι πρόκειται να συμβεί.

Εδώ είναι που εντοπίζεται και ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία του παιχνιδιού – η ιστορία του. Κάθε φορά που η Lillet πεθαίνει και ο κύκλος ξεκινάει εκ νέου, μαθαίνουμε νέες πληροφορίες για τον κόσμο, γνωρίζουμε νέους χαρακτήρες και πραγματοποιούμε διαφορετικές ενέργειες και ασχολίες με γνώμονα την επικείμενη καταστροφή. Στην προσπάθειά μας να σπάσουμε την αλυσίδα, θα ανακαλύψουμε κρυμμένα μυστικά και θα ξεκλειδώσουμε νέα units και εργαλεία που θα μας βοηθήσουν στις δραστηριότητές μας.

Το βασικό gameplay loop εντοπίζεται στην προστασία του πύργου ενάντια σε πλάσματα, τέρατα και φαντάσματα που απειλούν να καταστρέψουν την δομή του. Για να προστατευτούμε από αυτά τα κύμματα εχθρών επικαλούμαστε διάφορους Ρούνους από τις διάφορες σχολές μαγείας του παιχνιδιού οι οποίοι με την σειρά τους δημιουργούν πλάσματα και μονάδες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην προστασία των ορόφων μας.

Το gameplay αποτελεί μια μοναδική μίξη RTS και tower-defense μηχανισμών όπου πρέπει πάντα να έχουμε υπόψιν μας τους πόρους που μαζεύουμε, να χτίζουμε τους πύργους μας και να δώσουμε εντολές στις μονάδες μας για το που θα επιτεθούν και τι ξόρκια θα χρησιμοποιήσουν. Οι πόροι αυτοί προέρχονται από ορισμένες μονάδες που μαεζύουν mana ώστε να μπορούμε να ολοκληρώσουμε τα summons ή να φτιάξουμε νέα runes. Κάθε επίπεδο που θα παίξουμε έχει διαφορετικό όριο στο πόσες μονάδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάθε φορά θα πρέπει να υπολογίζουμε ποιοι είναι οι εχθροί μας και πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά καθώς μόνο το ποσοστό των στατευμάτων δεν κερδίζει τις μάχες.

Οι αλλαγές που εντοπίζονται κατά την διάρκεια του παιχνιδιού έχουν να κάνουν κυρίως με την προσθήκη του νέου Skill Tree και των Grand Magic. Στο πρώτο, έχουμε την δυνατότητα να ενισχύσουμε στρατεύματα και πρόοδο μέσα από βασικές αναβαθμίσεις που ενώ δεν προσφέρουν πάρα πολλά, κάνουν μια μικρή διαφορά ενώ το Grand Magic μας επιτρέπει να ανατρέχουμε πίσω στον χρόνο προκειμένου να διορθώσουμε λάθη ή να αποτρέψουμε αρνητικές καταστάσεις ή γενικότερα, να εξαπολύουμε δυνατά ξόρκια μια φορά ανά χάρτη. Αυτές οι προσθήκες, αν και μικρές, δίνουν μια πιο ευχάριστη και δημιουργική νότα στην ροή της κάθε μάχης.

Πέρα από την επιστροφή πίσω στον χρόνο έχουμε πλέον και την ικανότητα να επισπεύουμε κάθε μάχη. Η προσθήκη αυτή είναι ένας επίδεσμος σε μια μεγάλη πληγή καθώς η κανονική ροή του παιχνδιιού είναι αρκετά απλή και ακόμα και μικρές μάχες δίνουν την αίσθηση πως “τραβάνε” πολύ. Ειδικά σε μεταγενέστερες μάχες, αυτό είναι ακόμα πιο αισθητό και έτσι η ικανότητα να προχωράμε τις μάχες είναι κάτι το ευπρόσδεκτο.

Κάθε μάχη εκτυλλίσσεται μέσα στο Silver Star Tower οπότε, όπως είναι αναμενόμενο, κάθε χάρτης είναι ίδιος ή παρόμοιος με άλλους. Το μόνο που ενδέχεται να αλλάζει κάθε φορά είναι τα στρατεύματα που θα δούμε να γεμίζουν την οθόνη αλλά και πάλι, ακόμα και έτσι, δίνεται μια αίσθηση επαναληψιμότητας. Θεωρήσαμε πως μιας και πρόκειται για ένα Remaster ή έναν τίτλο από την VanillaWare, πως θα υπάρχει ποικιλία σε χάρτες και στρατεύματα αλλά δυστυχώς αυτό δεν ισχύει.

Τα γραφικά είναι ένα ακόμα από τα δυνατά στοιχεία του GrimGrimoire OnceMore. Η πλειοψηφία των σχεδίων και των τοποθεσιών έχουν δεχθεί την αναμενόμενη βελτίωση ενώ τα στατικά πορτραίτα των χαρακτήρων, αν και δίνουν την αίσθηση πως είναι θολά, προσδίδουν χαρακτήρα και ιδιαιτερότητα στους ήρωες. Το γενικότερο artstyle θυμίζει ακράδαντα τις παλιές καλές εποχές της ομάδας καθώς μιλάμε για χρωματιστά και μαγικά μέρη με χαρακτήρες που θυμίζουν με την σειρά τους στοιχεία ενός πίνακα ζωγραφικής. Παρομοίως, οι φωνές των χαρακτήρων έχουν εγγραφεί από την αρχή με τους διαλόγους να ακούγονται καθαρά και “μοντέρνα” με την μουσική να συνοδεύει τα γεγονότα αρμονικα και ευτυχώς…όχι μονότονα.

Η διάρκεια του GrimGrimoire OnceMore, η οποία ανέρχεται κοντά στις 10 ώρες, κάνει την επαναληψιμότητα πιο υποφερτή ενώ η ιστορία του είναι η κινητήριος δύναμη για να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Προσωπικά, θεωρώ πως πρόκειται για ένα από τα αδικημένα παιχνίδια της εταιρείας και πως αξίζει μια ματιά, τουλάχιστον από τους λάτρεις των RTS καθώς κάτω από την φαινομενική μονοτονία υπάρχει ένα καλό βάθος και αρκετά διασκεδαστικά στοιχεία για να ανακαλύψουμε.

Ευχαριστούμε την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

You may also like