fbpx
Home ReviewsGame Reviews Hokko Life | The Review

Hokko Life | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές σε cozy παιχνίδια και γενικότερα σε τίτλους που έχουν ως σκοπό να βγάλουν από μέσα μας την δημιουργικότητα ή να μας χαλαρώσουν μετά από μια έντονη ημέρα. Ήδη πολλοί από αυτούς το έχουν καταφέρει και έχουν εδραιώσει την θέση τους στο είδος. Παιχνίδια όπως το Stardew Valley, Animal Crossing, Harvest Moon και My Time At Portia προσφέρουν περίπου το ίδιο περιεχόμενο αλλά τόσο ο κόσμος και τα γραφικά όσο και οι ασχολίες στις οποίες μπορούμε να λάβουμε μέρος είναι ο γοητευτικός πυρήνας που μας κρατάει ως κατοίκους.

Αυτή η επιτυχία, αυτή η άνεση και η ζεστασιά είναι στοιχεία που πολλές ομάδες ανάπτυξης προσπάθησαν και συνεχίζουν να προσπαθούν να φτάσουν. Τις περισσότερες φορές μπαίνουν στην μέση και άλλα είδη όπως τα RPG ενώ άλλες φορές γνωστά franchises προσπαθούν με κάποιον τρόπο να κάνουν το κάτι διαφορετικό.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Hokko Life, ένας τίτλος που μας βάζει σε μια πόλη γεμάτη ανθρωπόμορφα ζώα, εκεί όπου θα πρέπει να χτίσουμε την ζωή μας από το μηδέν και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του χωριού με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο. Αν βλέπετε μια υπόθεση που κάτι σας θυμίζει τότε ναι, δεν απέχετε πολύ. Η λογική του παιχνιδιού είναι συνδεδεμένη με αυτή του Animal Crossing σε βαθμό που οι ομοιότητες είναι περισσότερες από τις διαφορές.

Η αρχή του Hokko Life μας καλεί να φτιάξουμε τον χαρακτήρα μας και να ξεκινήσουμε την καινούργια μας ζωή σε ένα φαινομενικά εγκαταλελειμμένο χωριό. Το κλίμα φαίνεται να είναι αρκετά αφιλόξενο αφού θα βρεθούμε θεατές σε ένα σχετικά μουντό, σκοτεινό χωριό με μόλις δύο κτίσματα και φαινομενικά καθόλου ζωή. Όπως περιμέναμε, πρώτο μας μέλημα είναι να εγκατασταθούμε, να εξερευνήσουμε και να γνωρίσουμε αυτή την νέα περιοχή και να την μετατρέψουμε σε έναν παράδεισο στον οποίο θα έρθουν να μείνουν περισσότεροι κάτοικοι.

Το πρώτο στοιχείο που θα μας κάνει μεγάλη εντύπωση είναι τα γραφικά του παιχνιδιού. Σχετικά χαριτωμένα μοντέλα στους χαρακτήρες συνδυάζονται με ένα αληθοφανές σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από κάποιο παιδικό κουκλόσπιτο. Οι χαρακτήρες έχουν άνισα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν άνετα σε κουκλάκια ή ‘chibi’ σχέδια με τα έπιπλα και τα κτήρια να έχουν αρκετή λεπτομέρεια, κάτι που κάνει τον συνδυασμό αυτό μια αμφιλεγόμενη σχεδιαστική επιλογή. Παρόλα αυτά και πέρα από την ανατριχιαστική αισθητική στα ανέκφραστα πρόσωπα των χαρακτήρων και την σκοτεινή ατμόσφαιρα του χωριού, ο συνδυασμός καταφέρνει να δέσει καλά.

Οι χαρακτήρες του Hokko Life δεν θα προκαλέσουν ιδιαίτερη αίσθηση καθώς δεν διακρίνονται από ποικιλία ή προσωπικότητα. Κάθε ένας από αυτούς που θα συναντήσουμε μπορεί να προέρχεται από το ίδιο είδος ζώου με μικρές διαφορές όπως διαφορετικά σημάδια, χρώματα ή ρούχα. Οι γραμμές διαλόγου μοιάζουν βγαλμένες από generic παιχνίδια ή από το “βιβλίο με τις κλασικές ατάκες” με αποτέλεσμα η όλη συναναστροφή μαζί τους να γίνεται επαναλαμβανόμενη και μονότονη.

Σε παρόμοια φλέβα με το Stardew Valley, μπορούμε να δημιουργήσουμε την δική μας φάρμα και να φυτέψουμε φρούτα και λαχανικά για να τα εξάγουμε και να δημιουργήσουμε μοναδικές συνταγές. Ως μηχανισμός θα είναι αρκετά γνώριμος σε πολλούς από εμάς και λόγω αυτού δεν θα δούμε και κάτι καινούργιο για να θεωρήσουμε πως αξίζει τον κόπο. Ο μόνος λόγος που αξίζει να ασχοληθούμε με αυτή την διαδικασία είναι τα έξτρα χρήματα που θα χρειαστούμε για να αγοράσουμε καλύτερο εξοπλισμό, συνταγές, ρούχα, αντικείμενα ή και νέα έπιπλα.

Πέρα από την κηπουρική, μπορούμε να κόψουμε δέντρα, να ψαρέψουμε και να επισκεφθούμε τα ορυχεία για να βρούμε καλύτερα πετρώματα και πολύτιμους λίθους. Όλα τα υλικά που μαζεύουμε χρησιμοποιούνται είτε για να αναβαθμίσουμε το σπίτι μας, είτε για να φτιάξουμε σπίτια άλλων ενοίκων, είτε να αναβαθμίσουμε αντικείμενα και γενικότερα για να φτιάξουμε κάτι νέο. Αλλά όπως και με την κηπουρική, όλα αυτά θα είναι αρκετά γνώριμα σε πολλούς από τους λάτρεις του είδους.

Ως αγρότης και αρχιτέκτονας αυτού του χωριού μπορούμε να καθορίσουμε που θα μπει κάποιο σπίτι, πως μπορεί να διαμορφωθεί το τοπίο και τι διακοσμητικά μπορούμε να βάλουμε και που. Η αληθοφάνεια των διακοσμητικών και των επίπλων είναι ικανή να μας κάνει να δούμε τον κόσμο αυτόν με άλλο μάτι αλλά παραδόξως δεν θα νιώσουμε αυτή την δημιουργική φωτιά που θα μας κάνει να πούμε “λίγο ακόμα”.

Παρομοίως με το Animal Crossing μας δίνεται η δυνατότητα να βελτιώσουμε την οικία μας, να τροποποιήσουμε το εσωτερικό ή εξωτερικό του σπιτιού κάποιου γείτονα και να χτίσουμε ανακλύσεις, γέφυρες ή σκάλες. Σε αντίθεση με το real-time σύστημα του τίτλου της Nintendo, εδώ μπορούμε να κοιμηθούμε όποτε και όσες ώρες θέλουμε προκειμένου να προχωρήσουμε τις διαδικασίες ενώ αν θέλουμε για παράδειγμα να μετακινήσουμε ένα σπίτι μπορούμε να το κάνουμε με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού – και όχι να πληρώνουμε για να γίνει.

Για όλα τα παραπάνω σημασία έχει ο χειρισμός που μας δίνεται. Ως τίτλος που έρχεται κατευθείαν από υπολογιστές ύστερα από μια μεγάλη Early Access φάση, το Hokko Life βασίστηκε σε πληκτρολόγιο και ποντίκι για τον χειρισμό του. Αυτό όμως δεν αποτυπώνεται το ίδιο καλά και σε χειριστήριο. Η κίνηση του χαρακτήρα μας είναι αρκετά εύκολη αλλά αντιθέτως η μετακίνηση των επίπλων και οι υπόλοιπες πράξεις αποτελούν ένα “αγκάθι” στις καθημερινές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, η ευαισθησία στην κίνηση του κέρσορα είναι αρκετά μεγάλη και καθώς δεν υπάρχει ρύθμιση για αλλαγή, συμβιβαζόμαστε με ό,τι μας δίνεται και απλά προσπαθούμε να συνηθίσουμε μέσα στον ελαφρύ εκνευρισμό.

You may also like