fbpx
Home ReviewsGame Reviews Lemon Cake | The Review

Lemon Cake | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Νιώθω πως αυτόν τον μήνα ασχολούμαι περισσότερο με το Splatoon 3 αλλά και με πιο χαλαρούς τίτλους όπως το Hokko Life και το Stardew Valley. Βλέπετε, θέλω ένα χαλαρό παιχνίδι όταν με εκνευρίζουν τα συνεχόμενα disconnects του παιχνιδιού της Nintendo και τα σερί αποτυχιών στα Anarchy (Ranked) Battles. Πέρα από αυτά, περιμένω και τις υπόλοιπες κυκλοφορίες του Οκτώβρη με τα Mario & Rabbids: Sparks of Hope, Bayonetta 3 και Persona 5 Royal να έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μου στο μέγιστο.

Όπως ίσως να έχετε καταλάβει από τα reviews μου, είμαι εκείνος που θα περάσει περισσότερο χρόνο πάνω στο Nintendo Switch και ιδιαίτερα λιγότερο σε PC ή PS5 – με τα παιχνίδια μου να πιάνουν αδίκως σκόνη σε ένα ράφι. Μέχρι λοιπόν να γίνει ξεκαθάρισμα και να παίξω ότι υπάρχει στο Backlog των εν λόγω συστημάτων αρκούμαι σε ευχάριστα και χαρούμενα παιχνίδια που θα με ξεσκάσουν μετά από μια ζόρικη εργατική ημέρα. Ένα παιχνίδι που υπόσχεται να μας χαλαρώσει και να μας κάνει να αγχωνόμαστε από την άλλη είναι το Lemon Cake, ένας τίτλος που δανείζεται τα θετικά στοιχεία του Stardew Valley και Overcooked και τα συνθέτει σε ένα πολύχρωμο, χαριτωμένο και ενδιαφέρον simulator.

Σε παρόμοια φλέβα με τα παιχνίδια του είδους, ξεκινάμε την επιχείρησή μας σε ένα παλιό, διαλυμένο και εγκαταλελειμμένο κτήριο. Εκεί θα συναντήσουμε το πνεύμα ενός φιλικού ψήστη που προσπαθεί να μας μάθει την τέχνη του ψησίματος την στιγμή που μας πείθει να φτιάξουμε και να ανοίξουμε τον δικό μας φούρνο. Μετά από μερικά σύντομα μαθήματα και μια μικρή εξοικείωση με το περιβάλλον ξεκινάμε να φτιάχνουμε την δική μας μικρή αυτοκρατορία.

Το Lemon Cake μας βάζει σε μια μινιατούρα φάρμας καθώς δεν επεκτεινόμαστε πέρα από τα όρια του καταστήματος. Δίπλα από τον φούρνο μας, υπάρχει ως δωμάτιο ένα μικρό θερμοκήπιο, εκεί όπου μπορούμε να φυτέψουμε φρούτα και λαχανικά αλλά και να αναθρέψουμε τα δικά μας ζώα προκειμένου να λάβουμε τα αγαθά που παράγουν. Οι συνταγές που θα φτιάξουμε ξεκλειδώνονται όσο ανεβαίνουμε επίπεδο και χρησιμοποιούν κατευθείαν τα υλικά που παράγουμε από το θερμοκήπιο. Από την παραγωγή στην κατανάλωση κυριολεκτικά αφού αν μια συνταγή απαιτεί αρκετά φρέσκα υλικά θα πρέπει τότε να τρέξουμε στο θερμοκήπιο, να τα βγάλουμε και να τα προσθέσουμε στο εκάστοτε μείγμα μας.

To gameplay του Lemon Cake περιορίζεται στο χώρο του καταστήματός μας οπότε οτιδήποτε κάνουμε περιτριγυρίζεται γύρω από αυτό. Κατά την διάρκεια της πρωινής ώρας θα πρέπει να ετοιμάσουμε διαφορετικές συνταγές προκειμένου να υποδεχθούμε τους πρώτους μας πελάτες και θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε φαγητά και στην βιτρίνα μας για να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους πελάτες. Οι συνταγές που θα φτιάξουμε αποτελούνται συνήθως από εύκολα υλικά με την διαφορά να εντοπίζεται στο είδος φρούτου που θα χρησιμοποιούμε σε κάθε μια.

Συγκεντρώνοντας χρήματα τα χρησιμοποιούμε για να βελτιώσουμε την παρουσίαση του καταστήματός μας καθώς και να αγοράσουμε αντικείμενα και δυνατότητες. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι μεγαλύτερη ταχύτητα στο τρέξιμο, καλύτερα και περισσότερα έπιπλα και η δυνατότητα να παράγουμε περισσότερα και καλύτερα φρούτα, λαχανικά και ζωϊκά είδη.

Παρά το χαριτωμένο της εμφάνισής του και το φαινομενικά απλό gameplay του, το Lemon Cake είναι ο ορισμός του multitasking. Ξεκινάμε με έναν φούρνο και μόνο τρεις απλές συνταγές αλλά όσο ξεκλειδώνουμε περισσότερες εστίες και περισσότερα υλικά με συνταγές, το χάος που έχουμε γνωρίσει από το Overcooked αρχίζει να αναδεικνύεται. Κάθε ημέρα κρατάει περίπου 10 λεπτά, από το πρωί έως το βράδυ οπότε με ένα μόνο άτομο η δουλειά μαζεύεται απότομα.

Οι πρώτες ώρες λειτουργίας μας θα αποδειχθούν αρκετά προκλητικές αφού πέρα από τις συνταγές θα πρέπει να μανατζάρουμε και τον χώρο μας. Όταν κρατάμε ένα αντικείμενο θα πρέπει να βρούμε έναν χώρο να το ακουμπήσουμε πριν σηκώσουμε κάτι άλλο με αποτέλεσμα το multitasking να γίνεται πιο δύσκολο και απαιτητικό – κάτι που αλλάζει όταν ξεκλειδώνουμε παραπάνω πάγκους και δυνατότητες για το κατάστημά μας.

Ένα από τα δυνατά στοιχεία του Lemon Cake είναι τα γραφικά του. Φωτεινά, πολύχρωμα μοντέλα στολίζουν την οθόνη μας και η χρωματική παλέτα μας ταξιδεύει σε ένα παραμυθένιο φούρνο βγαλμένο από την ιστορία των Hansel & Gretel. Τα πάντα έχουν μια χαριτωμένη, χοντροκομμένη αισθητική που ισορροπεί την πολυπλοκότητα και την λεπτομέρεια αρμονικά. Κάθε στοιχείο είναι δεμένο τόσο με τους ανθρώπους όσο και με τα σκηνικά, με τα φαγητά να μοιάζουν με λαχταριστές μινιατούρες και τα έπιπλα διακοσμητικά κάποιου κουκλόσπιτου.

Είναι δύσκολο για ένα παιχνίδι να διατηρήσει μια ισορροπία στην διασκέδαση και το grind και το χάος. Τέτοια παραδείγματα είναι το Overcooked, που σαν παιχνίδι μας ωθεί στο να ολοκληρώσουμε όσες περισσότερες παραγγελίες γίνεται την στιγμή που πρέπει να διατηρήσουμε καθαρό το περιβάλλον μας και να αποφύγουμε παγίδες και δυσκολίες. Το Lemon Cake έχει το δικό του multitasking το οποίο μπορεί να γίνει κουραστικό όσο περνάει ο χρόνος και αυτό διότι δεν υπάρχει η ποικιλία που θα θέλαμε να δούμε – μια ποικιλία που εντοπίζεται σε παιχνίδια όπως το Stardew Valley. Παρόλα αυτά, είναι ένα χαριτωμένο και εθιστικό παιχνίδι με την βασική επανάληψη να είναι ικανή να μας κρατήσει το ενδιαφέρον.

You may also like