fbpx
Home ReviewsGame Reviews Nobody Saves the World | The Review

Nobody Saves the World | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Τα action RPGs ήταν ανέκαθεν ένα αγαπημένο είδος σε πολλούς παίκτες. Ωστόσο, πολλές φορές, επισκιάζονταν από τα turn-based RPGs που τραβούσαν ανέκαθεν την προσοχή με τις φανταστικές ιστορίες τους και το υπομονετικό αλλά επιβραβευτικό gameplay τους. Βλέπετε, η διαφορά των δύο αυτών ειδών έχει να κάνει κυρίως με την ένταση του gameplay και την ταχύτητα. Στα action rpgs αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία σχεδόν πάντα είναι τα αντανακλαστικά του παίκτη, ο χρόνος αντίδρασης και το πως θα αντιμετωπίσει την κάθε κατάσταση ανάλογα το περιβάλλον της μάχης και τα διάφορα εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν.

Η DrinkBox Studios είναι μια μικρή ομάδα που μας χάρισε αριστουργήματα όπως το Guacamelee και το Severed, παιχνίδια με ιδιαίτερο στυλ και γραφικά αλλά και μοναδικό χιούμορ. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για action-oriented παιχνίδια οπότε ο νέος της τίτλος βαδίζει στα ίδια μονοπάτια, δηλαδή περιέχει άφθονο χιούμορ, ελκυστικά και ενίοτε αστεία γραφικά και ένα καλό μεν αλλά εύκολο gameplay. Μόνο μερικές ώρες θα χρειαστούν για να μας θυμίσει πρόσφατους αντίστοιχους τίτλους όπως το Swords of Ditto καθώς ακόμα και η ίδια η υπόθεση είναι πάνω-κάτω…ίδια.

Το Nobody Saves the World μας βάζει στον ρόλο ενός χλωμού ζόμπι που ξυπνάει σε μια μικρή καλύβα, σε έναν περίεργο κόσμο χωρίς την μνήμη του. Οι κάτοικοι του χωριού που ξυπνάμε μας προειδοποιούν για μια επερχόμενη καταστροφή που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο και όπως όλα δείχνουν ο μόνος που μπορεί να την αποτρέψει είναι ένας παντοδύναμος μάγος ονόματι Nostramagus. Ωστόσο, αυτός ο μάγος έχει απαχθεί και φυλακιστεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελπίδα. Χωρίς πολλά-πολλά, θα βρεθούμε στον πύργο του εκεί όπου ο βοηθός του θα μας πετάξει σε ένα μπουντρούμι. Εκεί είναι που θα βρούμε και το μαγικό του ραβδί μαζί με ένα σημείωμα. Το ραβδί αυτό έχει την ικανότητα να μας μεταμορφώνει σε διάφορα πλάσματα και πολεμιστές και να μας δίνει δυνάμεις που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο.

Ο χαρακτήρας μας, ένας λευκός καμβάς έτοιμος να τον χρωματίσουμε και να του δώσουμε προσωπικότητα αποκτά σταδιακά πρόσβαση σε 18 διαφορετικές μορφές, κάθε μια με την δική της ιδιαιτερότητα, δυνάμεις και χαρακτηριστικά. Οι μορφές αυτές ποικίλλουν από την αρχική μας μορφή σε αρουραίο, μέχρι και πολεμιστές όπως ιππότες, μάγους και τοξότες. Ανεξάρτητα της μεταμόρφωσής μας θα έχουμε μια αδύναμη, βασική επίθεση καθώς και μια ικανότητα που γίνεται όλο και πιο δυνατή όσο την χρησιμοποιούμε. Πέρα από τις επιθέσεις, κάθε μορφή θα μας επιτρέπει πρόσβαση σε διάφορα σημεία όπως στενά και υπόγειους διαδρόμους που η κανονική μας μορφή δεν μπορεί να φτάσει με κάποιον τρόπο.

Μορφή και δύναμη είναι το motto του παιχνιδιού. Όσο περισσότερες μορφές ξεκλειδώσουμε τόσο περισσότερο ενθαρρύνεται η εναλλαγή τους για να δυναμώσουμε πιο γρήγορα τον χαρακτήρα μας. Κάθε μορφή δυναμώνει μέσα από ένα σετ διαφορετικών αποστολών που ποικίλουν από απλές επιθέσεις ενάντια σε εχθρούς (δηλαδή “χτύπα τόσους εχθρούς με την τάδε επίθεση”) σε ελάχιστα πιο περίπλοκες. Η ολοκλήρωσή τους δυναμώνει τα βασικά στατιστικά και το επίπεδο του χαρακτήρα μας την στιγμή που ανεβάζουμε το rank κάθε μορφής σταδιακά μέχρι το S Rank. Ο συνδυασμός των μορφών, αλλάζοντας από την μία σε άλλη, δημιουργούν εκρηκτικά αποτελέσματα που μας μετατρέπουν σε παντοδύναμους θεούς.

Οι επιθέσεις και οι ικανότητές μας ενισχύονται από ένα καλοφτιαγμένο και ισορροπημένο σύστημα. Τα upgrade points που λαμβάνουμε ως ανταμοιβές από dungeons ή σκοτώνοντας συγκεκριμένους εχθρούς μας βοηθούν να ενισχύσουμε ικανότητες και στατιστικά όπως τα damage, cooldowns και health points.

Για να βρούμε τα upgrade points που χρειαζόμαστε θα δούμε πως η εξερεύνηση ίσως να είναι ένα καλό διάλειμμα από την βασική ιστορία. Ο ανοιχτός χάρτης του παιχνιδιού – που όπως είπαμε θυμίζει κάτι από Swords of Ditto και Legend of Zelda – ενθαρρύνει την εναλλαγή μορφών για γρηγορότερη εξερεύνηση αλλά και για την ολοκλήρωση των side-quests και optional dungeons που μπορεί να βρούμε διάσπαρτα. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν θησαυροί και νεράϊδες για μόνιμη αναβάθμιση στατιστικών μας σε διάσπαρτα σημεία σε κάθε περιοχή που απαιτούν από εμάς να χρησιμοποιήσουμε ορισμένες μορφές για να τα φτάσουμε.

Σε αντίθεση με το Swords of Ditto, το Nobody Saves the World είναι ένα αρκετά εύκολο παιχνίδι που συνδυάζει μια έντονη, δυναμική και ασταμάτητη περιπέτεια με όμορφα και ελκυστικά γραφικά. Για την ακρίβεια, τα σχέδιά του θα μας θυμίσουν κάποιο animation από το YouTube ή κάποιο άλλο που ίσως να είδαμε στην τηλεόραση ή κάποια άλλη συνδρομητική πλατφόρμα. Όπως και να’χει, καταλαβαίνετε τι εννοώ.

H ευκολία που προαναφέραμε φτάνει σε ένα επίπεδο που ίσως μας δώσει την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο παιχνίδι που δεν έχει πολλά να μας δώσει. Μόλις μάθουμε τις ιδιαιτερότητες και τις δυνάμεις από τις μορφές που θα αποκτήσουμε και μόλις καταλάβουμε πως δουλεύει η εξερεύνηση – που είναι κάπως σαν αυτή των metroidvania – ενδεχομένως να μας κρατήσουν λίγα πράγματα. Ωστόσο, αυτό το ‘αρνητικό’ δεν είναι αρκετό για να επισκιάσει όλα τα θετικά του Nobody Saves the World.

To Nobody Saves the World είναι ένα παιχνίδι φτιαγμένο κατάλληλα για την πλατφόρμα του Nintendo Switch. Ο υβριδικός σχεδιασμός της κονσόλας σε συνδυασμό με την αισθητική και το gameplay του τίτλου δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για να διασκεδάσουμε είτε στο σαλόνι, είτε στο κρεβάτι, είτε στην βεράντα του σπιτιού μας. Ακόμα καλύτερα, η απόδοση του τίτλου στο σύστημα είναι ονειρική αφού δεν παρατηρήσαμε πτώση στα καρέ ενώ αυτά δεν πέφτανε κάτω από τα 60 FPS σε οποιαδήποτε προοπτική. Φαίνεται πως είναι ένα port που δημιουργήθηκε με αγάπη από μια ομάδα που μας χάρισε must-haves.

You may also like