fbpx
Home ReviewsGame Reviews Ooblets | The Review

Ooblets | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Όταν το Ooblets ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πριν μερικά χρόνια, η αλήθεια είναι πως δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία. Χρειάστηκαν μερικά trailers και πολύ υπομονή για να καταλάβω αν θα ήταν ένας τίτλος που θα μου αρέσει. Βλέπετε, έχοντας δαπανήσει εκατοντάδες ώρες σε παιχνίδια όπως το Pokemon και το Stadew Valley, η μίξη του monster-collecting και του farming ήταν κάτι το ελκυστικό και ενδιαφέρον. Αυτό που δεν περίμενα ποτέ όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίσσονται οι μάχες σε αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο.

Ο τίτλος της Glumberland δημιουργήθηκε από δύο άτομα, μια μικρή ομάδα, με έμμεσο σκοπό να δανειστεί τα καλά συστατικά παιχνιδιών όπως Pokemon, Stardew Valley και Animal Crossing δίνοντας παράλληλα μια ιδιαίτερη χροιά και εμφάνιση στην όλη διαδικασία της προετοιμασίας και παραγωγής μικρών χαριτωμένων πλασμάτων. 

Ξεκινώντας με την δημιουργία του ευχάριστου και πολύχρωμου χαρακτήρα μας, βρισκόμαστε στο κατάστρωμα ενός μικρού σκάφους καθώς κατευθυνόμαστε στο νησί του Badgetown. O Δήμαρχος του νησιού μας υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες και μας προετοιμάζει για μια ήρεμη ζωή γεμάτη μαγεία και περιπέτεια. Η ιστορία μας θέλει να φεύγουμε από την προηγούμενη απρόσωπη και “βαριά” ζωή μας προς αναζήτηση κάτι πιο ήρεμου και ιδιαίτερου αφού τα Ooblets, τα πλασματάκια αυτού του νησιού, είναι ικανά να μας προσφέρουν αυτή την ζωή.

Η ζωή αυτή όμως εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες αποστολές, νέες απαιτήσεις και νέες γνωριμίες που θα πληθαίνουν όσο συμμετέχουμε στην ροή της πόλης. Απώτερος σκοπός μας είναι να ενώσουμε την πόλη με τις γύρω περιοχές, να επεκτείνουμε τον κύκλο μας και να μαζέψουμε όλα τα είδη των Ooblets ώστε να τα καταγράψουμε στο Crumboire. 

Η κάθε δουλειά που θα έχουμε να κάνουμε εξαρτάται από την ώρα της ημέρας. Οι τρεις βασικοί πυλώνες εντοπίζονται στην διαχείριση του σπιτιού και της φάρμας μας, στην ολοκλήρωση αποστολών και αιτημάτων και στις μάχες ενάντια σε άλλα Ooblets. Ωστόσο, όλες αυτές οι “αγγαρείες” διακρίνονται από μια χαλαρή χροιά και σχετική ευκολία.

Με το που φτάσουμε στην πόλη, ο Δήμαρχος μας καλεί για να μας δείξει το νέο μας σπίτι και να μας δώσει ένα από τα τέσσερα Ooblets που αντιστοιχούν σε ένα από τα τέσσερα clubs της περιοχής. Κάθε club μας δίνει διαφορετικά perks και unlockables ενώ αντίστοιχα αποκτούμε διαφορετικά rewards για κάθε ένα. Ξεκλειδώνοντας έπιπλα, αγοράζοντας σπόρους για να φυτέψουμε και ενισχύοντας την φιλία μας με τους κατοίκους της περιοχής ολοκληρώνοντας αποστολές θα γίνουμε γρήγορα ένας αγαπητός εξερευνητής που θα ενώσει όλο το Oobnet κάτω από μια στέγη. Κάθε αίτημα και αποστολή μπορεί να ολοκληρωθεί στον δικό μας χρόνο καθώς πολλά από αυτά απαιτούν συγκεκριμένα αντικείμενα και προϊόντα. 

Ως ένα διαφορετικό stadew valley, o χαρακτήρας μας καλείται να ολοκληρώσει καθημερινές εργασίες όπως η γεωργία και η ανάθρεψη των ooblets την στιγμή που πρέπει να κρατάει καθαρή την φάρμα του και να διαχειρίζεται σωστά τα προϊόντα της. Κάθε πράξη που κάνουμε αδειάζει την μπάρα της αντοχής μας με την μόνη διαφορά πως αν φτάσουμε στο τέλος της δεν λιποθυμούμε και την επόμενη μέρα είμαστε απλά άκεφοι. Ωστόσο, η ενέργειά μας τελειώνει σχετικά γρήγορα κάτι που θα μας κάνει να κοιμόμαστε συχνότερα απ’ότι θα θέλαμε. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό μπορούμε να τραφούμε με κάποιο τρόφιμο ώστε να πάρουμε ενέργεια ή να μεγαλώσουμε την μπάρα αντοχής μας μέσω του Wishy Well – αλλά το τίμημα για αυτή την επέκταση είναι αρκετά μεγάλο.

Τα προϊόντα της φάρμας μας μπορούν να πωληθούν στα ανάλογα καταστήματα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα για να τα δώσουμε ως δώρο ή ως προσφορά σε κάποιο απαιτητικό Ooblet ενώ άλλα τα χρησιμοποιούμε ως υλικά για να μαγειρέψουμε πιάτα ή να φτιάξουμε νέα εργαλεία. Κάθε αντικείμενο, όσο ασήμαντο και αν φαίνεται έχει αξία καθώς δεν πάει ποτέ χαμένο.

Τα Ooblets, που είναι και οι βασικοί πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, είναι κάτι παραπάνω από απλά πλασματάκια για συλλογή. Είναι πλάσματα που χορεύουν και μας ακολουθούν αλλά δεν είναι ικανά μόνο για αυτό. Τα Ooblets μπορούν κάλλιστα να βοηθήσουν στην φάρμα μας. Χτίζοντας μηχανές και χρησιμοποιώντας τα Wishies που μαζεύουμε ξεκλειδώνουμε νέες συνταγές που είναι απαραίτητες για να μετατρέψουμε την φάρμα μας σε μια γραμμή αυτοματισμών. Κάθε Ooblet μπορεί να ανατεθεί σε μια μηχανή και να βοηθήσει στην συλλογή των σπόρων, στην διαχείρισή τους και σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να επιφέρει κέρδος. Μπορούμε να έχουμε μέχρι και 8 Ooblets να μας ακολουθούν εκτός φάρμας ενώ ο αριθμός που έχουμε μέσα σε αυτήν δεν περιορίζεται ιδιαίτερα.

Εκεί που όμως λάμπουν αυτά τα χαριτωμένα πλασματάκια είναι στις μάχες. Σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια του είδους, εδώ οι μάχες είναι χορευτικές και χρησιμοποιούμε κάρτες για να κάνουμε κάποια κίνηση. Οι κάρτες αυτές χωρίζονται σε χορευτικές κινήσεις, κινήσεις hype που δίνουν παραπάνω ενέργεια στο χορό μας ή κάρτες που αφαιρούν πόντους από τις κινήσεις των αντιπάλων μας. Κάθε match έχει έναν ορισμένο αριθμό πόντων που πρέπει να φτάσουμε για να νικήσουμε με την μάχη να τελειώνει είτε αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό είτε αν έχουμε μεγαλύτερο αριθμό από τον αντίπαλό μας στο τέλος του χρόνου.

Οι χορευτικές μάχες έχουν μια περίεργη αλλά ευχάριστη γοητεία και αυτό οφείλεται στην παρουσίαση του τίτλου. Πολλά χρώματα, ποικιλία χαρακτήρων και αντικειμένων στην οθόνη, μπόλικη κίνηση και φανταχτερά εφέ συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό βγαλμένο από κάποιο Κυριακάτικο καρτούν. Ομολογουμένως, το στυλ των γραφικών μας παραπέμπουν σε ένα πιο χαλαρό σκηνικό, σε ένα παιχνίδι ιδανικό για κινητά ή φορητές κονσόλες, σε κάτι που έχει ως σκοπό να μας ηρεμήσει παρά να μας προκαλέσει – ακόμα και αν οι μάχες δυσκολεύουν όσο προχωράμε. 

You may also like