fbpx
Home ReviewsGame Reviews Shovel Knight Dig | The Review

Shovel Knight Dig | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Όταν η Yacht Club Games ανακοίνωσε για πρώτη φορά το Shovel Knight κανείς δεν φανταζόταν πως θα φτάσουμε σε ένα σημείο να μιλάμε για όλα τα εντυπωσιακά spin-off παιχνίδια της σειράς. Μετά τα πρώτα παιχνίδια και expansions της σειράς, είδαμε την ιστορία του αγαπημένου μας ιππότη να επεκτείνονται και να δημιουργούν το δικό τους σύμπαν, την δική τους ιστορία καθώς και να μας εισάγουν νέους χαρακτήρες με τις δικές τους δυνάμεις και ιδιαιτερότητες.

Πρώτο στην σειρά, το Shovel Knight Pocket Dungeon που έδωσε την δική του πινελιά στην δράση και την ένταση της σειράς εισάγοντάς μας σε ένα διαφορετικό είδος από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Ένας τίτλος που απευθύνεται στους λάτρεις των puzzle παιχνιδιών, που πέρα από ένα διαφορετικό gameplay συνέχισε και την multiplayer εμπειρία που δεχθήκαμε για πρώτη φορά στο Showdown. Τώρα, μετά από μερικούς μόλις μήνες, ένα εξίσου διαφορετικό παιχνίδι έρχεται να μας συνεπάρει και να μας καθηλώσει μπροστά από τους υπολογιστές, τις κονσόλες και τα κινητά μας.

Το Shovel Knight Dig είναι ένας τίτλος που χρονικά προηγείται των αρχικών παιχνιδιών. Ως συνήθως, ο Shovel Knight κοιμάται μπροστά από την φωτιά του, πάνω στον γεμάτο θησαυρούς και εργαλεία σάκο του, μέχρι που μέσα σε μια στιγμή ο ύπνος του αναταράσσεται και ξεκινάει μια τελείως νέα περιπέτεια. Πιο συγκεκριμένα, ο Drill Knight ξεκινάει από τον πύργο του και σκάβει όσο πιο βαθιά μπορεί στα έγκατα του βασιλείου προκειμένου να βρει έναν μεγάλο και μοναδικό θησαυρό. Για να το πετύχει αυτό, έκλεψε την τσάντα του πρωταγωνιστή με αποτέλεσμα να τον ξεσηκώσει και να τον κυνηγήσει στα έγκατα της γης.

Κάθε πίστα χαρακτηρίζεται από το δικό της διαφορετικό θέμα. Θα περιηγηθούμε σε υπόγειους πολιτισμούς και τοπία, το καθένα με την μοναδική του εμφάνιση, τα δικά του τέρατα και πλάσματα αλλά και τις δικές του μοναδικές παγίδες. Στο τέλος κάθε κόσμου βρίσκεται και ένας knight που σύμφωνα με την ‘κλασική φόρμουλα’ δανείζεται δυνάμεις από τον κόσμο αυτό. Για παράδειγμα, στον πρώτο κόσμο που έχει να κάνει με δάσος, μανιτάρια και δηλητήριο έχουμε τον Mushroom Knight ο οποίος έχει για κράνος ένα μανιτάρι. Ανάλογα το θέμα του κόσμου έχουμε εξίσου διαφορετικά layouts, διαφορετικά πλασματάκια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και παγίδες ή εμπόδια που πρέπει να αποφύγουμε.

Το gameplay του Shovel Knight Dig διαφοροποιείται από τους προκατόχους του μόνο σε ορισμένα σημεία. Το σύστημα μάχης γυρίζει γύρω από το φτυάρι του πρωταγωνιστή, με το οποίο μπορούμε να σκάψουμε, να χτυπήσουμε τους εχθρούς μας και να χτυπήσουμε πηδώντας στο κεφάλι τους παίρνοντας ώθηση ή αποφεύγοντας επιθέσεις. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φτυάρι για να σκάψουμε πιο κάτω και να βρούμε κρυφά δωμάτια ή θησαυρούς.

Βασικός σκοπός μας είναι να φτάσουμε στο μέγιστο βάθος του εκάστοτε κόσμου, εκεί όπου θα αντιμετωπίσουμε ένα αφεντικό με απώτερο σκοπό να πάμε στον επόμενο κόσμο και τέλος στον τελευταίο. Όσο βρισκόμαστε στον βασικό κορμό της πίστας υπάρχει πάντα η απειλή ενός εκσκαφέα που μας “κυνηγάει” και μπορεί να μας σκοτώσει με μόνο ένα χτύπημα στέλνοντάς μας στην αρχή του run.

Αν για κάποιο λόγο δεν προλάβουμε να σκάψουμε παρακάτω, ο εκσκαφέας εμφανίζεται απειλητικά και κινείται προς το μέρος μας. Μπορούμε να αποτρέψουμε αυτό το γεγονός μπαίνοντας σε δωμάτια θησαυρών, καταστήματα ή challenge rooms με το κάθε δωμάτιο να χαρακτηρίζεται από ενός διαφορετικού design λαμπτήρα. Άλλα δωμάτια είναι κρυμμένα στο επίπεδο και μπορούμε να τα διακρίνουμε με εξογκώματα όπως βίδες και ρωγμές που αν τις χτυπήσουμε με το φτυάρι αποκτούμε πρόσβαση.

Υπάρχει μια αρμονία στην ταχύτητα και την ένταση των επιπέδων. Οι γρήγορες κινήσεις του Shovel Knight σε συνδυασμό με τον απλωμένο θησαυρό και τους απειλητικά ασταμάτητους εχθρούς συνθέτουν καταστάσεις που μας κρατάνε καθηλωμένους στην άκρη της καρέκλας μας και δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά μας κάθε δευτερόλεπτο.

Ως Roguelike, το Shovel Knight Dig δεν κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά. Μαζεύοντας θησαυρό ερχόμαστε πιο κοντά στο να αγοράσουμε relics, power-ups και moves για τον χαρακτήρα μας σε τέτοιο επίπεδο όπου πολλές φορές ο συνδυασμός του οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα powers-ups λειτουργούν προς όφελός μας με μόλις μερικά να μας περιορίζουν. Για παράδειγμα, μπορούμε να φάμε φαγητά που αυξάνουν την υγεία μας αρκετά αλλά μας κρύβουν τις σφαίρες του HP δίνοντας έναν παραπάνω βαθμό ρίσκου και επιβράβευσης.

Τα λεφτά που μαζεύουμε μπορούν να μεταφερθούν στον…τραπεζικό μας λογαριασμό στο τέλος του run ενώ αν πεθάνουμε ποτέ χάνουμε ένα μικρό ποσό – το οποίο μπορούμε να βρούμε να αιωρείται στο επόμενο γύρο – και κρατάμε το υπόλοιπο. Τα λεφτά που έχουμε μαζέψει μπορούμε να τα δαπανήσουμε ώστε να αγοράσουμε και να ξεκλειδώσουμε νέα relics και power-ups ενώ απ΄την άλλη μπορούμε να αγοράσουμε και νέες πανοπλίες, κάθε μία με τα δικά της buffs και debuffs. Ορισμένες πανοπλίες ξεκλειδώνονται όσο προχωράμε στα επίπεδα ενώ άλλες έχουν κρυμμένα blueprints μέσα σε αυτά.

Όπως και με το Shovel Knight Pocket Dungeon, έτσι και εδώ τα αντικείμενα που μπορούμε να ξεκλειδώσουμε είναι λιγότερα απ’όσο θα θέλαμε με αποτέλεσμα η επανάληψη να σταματάει να είναι ελκυστική μετά από ένα σημείο.

Πέρα από το γνώριμο gameplay, το Shovel Knight Dig αναδεικνύει για ακόμα μια φορά το ταλέντο της Nitrome, ομάδας γνωστής για τα mobile παιχνίδια της αλλά και τα γραφικά με τα οποία τα στολίζει. Το νέο παιχνίδι της σειράς χαρακτηρίζεται από λεπτομερή pixelated μοντέλα, περιβάλλοντα με αρκετή λεπτομέρεια, βάθος και γοητεία και χρώματα που δύσκολα συναντούμε πλέον σε αντίστοιχα παιχνίδια. Επιπλέον, τα animations τόσο των χαρακτήρων όσο και των επιπέδων έχουν τόση λεπτομέρεια και ζωντάνια που μας μαγεύουν και μας χαρίζουν ένα χαμόγελο σε κάθε γύρο.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα γραφικά χωρίς να αναφερθούμε τα εκπληκτικά μουσικά κομμάτια και τα όμορφα ηχητικά εφέ που συνοδεύουν κάθε πράξη μας. Κάθε χτύπημα ακολουθείται από έναν βαρύ και έντονο ήχο, το σκάψιμο εξίσου συνοδεύεται από έναν αντικατοπτριστικό ήχο ενώ καθόλη την διάρκεια ενός επιπέδου η χαρακτηριστική αλλά πάντα ευχάριστη μουσική του Shovel Knight μας κρατάει συντροφιά.

Αλλά όλα τα ωραία του Shovel Knight Dig…κάπου εδώ τελειώνουν. Η Nitrome, διατηρώντας το μοτίβο του Pocket Dungeon, μας παραδίδει έναν μικρό τίτλο που “φωνάζει” πως έχει φτιαχτεί με επίκεντρο τα κινητά (βλ. Apple Arcade) και το περιεχόμενό του ανταποκρίνεται απόλυτα σε αυτή την υπόθεση. Κάθε γύρος μπορεί να ολοκληρωθεί σε 45 λεπτά (ή και λιγότερα ανάλογα το πόσο “σπασμένο” build καταφέραμε να φτιάξουμε) ενώ αν παίξουμε χαλαρά μπορούμε να το ολοκληρώσουμε έστω και μια φορά στο δύωρο ή τρίωρο.

Αν νικήσουμε ενάντια στον Drill Knight δεν υπάρχει κάτι παραπάνω που μπορούμε να κάνουμε. Το τελικό αφεντικό παραμένει το ίδιο με μερικές γραμμές διαλόγου να αλλάζουν εδώ και εκεί αλλά πέρα από αυτό δύσκολα θα εντοπίσουμε κάτι καινούργιο. Υπάρχουν βέβαια και τα challenge runs, daily runs και leaderboards στα οποία μπορούμε να διαγωνιστούμε ενάντια σε άλλους παίκτες έμμεσα, αλλά η διασκέδαση σταματάει κάπου εκεί. Ωστόσο, το Shovel Knight Dig είναι μια ακόμα αξιόλογη, ευπρόσδεκτη και διασκεδαστική προσθήκη σε μια αρκετά αγαπημένη σειρά παιχνιδιών.

You may also like