Ο πρώην στέλεχος του Playstation, Shuhei Yoshida, μίλησε σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο Playstation Inside για την άνοδο των τιμών στα βιντεοπαιχνίδια. Λέγοντας ότι ήταν κάτι που «αργά ή γρήγορα θα γινόταν πραγματικότητα» λόγω του πληθωρισμού και των υψηλών εξόδων ανάπτυξης.
«Ήταν θέμα χρόνου, ίσως όχι αποκλειστικά από τη Nintendo, αλλά θα συνέβαινε», είπε, αναφερόμενος σε τίτλους όπως το πρόσφατα ανακοινωθέν Mario Kart World του πολυαναμενόμενου Switch 2. Το οποίο σκαρφάλωσε στα $80/€90 επίσημης προτεινόμενης τιμής πώλησης στα ράφια των καταστημάτων. Ώντας το πιο ακριβό παιχνίδι της σειράς μέχρι σήμερα. Ενώ ανησυχία έχουν προκαλέσει παράλληλα διάφοροι ψίθυροι στα σοκάκια του κυβερνοχώρου για το GTA 6 — το οποίο ίσως να είναι και το πρώτο παιχνίδι που θα αγγίξει τα $100! Μάλιστα, πρόσφατα, και η Microsoft εξέδωσε ενημέρωση πως θα ανεβάσει από δω και πέρα ορισμένους τίτλους του Xbox στα $80.
Η Φυσική Εξέλιξη των πραγμάτων
Ο Yoshida τόνισε ότι τα παιχνίδια να γίνονται τεχνολογικά πολύπλοκα και πιο απαιτητικά, το σημαντικό βάρος του πληθωρισμού και το τρελό, αυξανόμενο κόστος ανάπτυξης φιλόδοξων εγχειρημάτων, είναι μια δυσκολη εξίσωση που «δεν βγαίνει» από μαθηματικής απόψεως. «Οι παίκτες θέλουν όλο και πιο εντυπωσιακά games, αλλά στην ίδια τιμή – αυτό δεν παίζει πια».
Προτείνει ότι τα remasters και remakes, όπως και οι συνδρομητικές πλατφόρμες, ή τα GaaS (games as a service), διευκολύνουν πολύ τη χρηματοδότηση νέων μεγάλων (AAA) παιχνιδιών. Μάλιστα επικαλέστηκε το Clair Obscur: Expedition 33, της Γαλλικής Sandfall Interactive — που πούλησε 1 εκατομμύριο αντίτυπα σε τρεις μέρες με ομάδα μόλις ~30 ατόμων. Χαρακτηρίζοντας το ως παράδειγμα προς μίμηση κι ένα εντυπωσιακό δείγμα επιτυχημένων AA τίτλων. Που ισορροπούν σε υγιή βαθμό ανάμεσα σε ποιότητα παραγωγής και κόστος ανάπτυξης.
Επιπροσθέτως έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για το πόνημα της πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας ανάπτυξης αναφέροντας πως: «Το παιχνίδι φαίνεται πανέμορφο και έχει μια κύρια ιστορία 30 ωρών με επιπλέον άλλες τόσες ώρες ‘side’ αποστολών, υλοποιημένο από μια ομάδα μόλις 30 ατόμων. Απίστευτα παραγωγικό πρότζεκτ σε σύγκριση με όλες αυτές τις αντίστοιχες RPG ομάδες σε ΑΑΑ τίτλους. Αυτό το παιχνίδι θα αποτελέσει έμπνευση για άλλους προγραμματιστές ή εκδότες.»
Η ΑΙ στην υπηρεσία του δημιουργού
Επιπλέον, βλέπει την εφαρμογή της σύγχρονης AI (τεχνητή νοημοσύνη) ως ένα χρήσιμο και μοντέρνο βοηθητικό εργαλείο για αποτελεσματική μείωση εξόδων. Όμως τονίζει πως αρκεί να χρησιμοποιείται ορθά, για επίπονες εργασίες, χωρίς να αντικαθιστά τον ανθρώπινο καλλιτεχνικό παράγοντα. «Η AI είναι εργαλείο, όχι αυτοσκοπός», τονίζει, εξηγώντας ότι μπορεί να φέρει επανάσταση και να σώσει την τρέχουσα κατάσταση της βιομηχανίας. Μια κατάσταση που βρίσκεται μπροστά μας και δεν πρόκειται να αλλάξει. Ώντας ως πρόσκληση για εξέλιξη, προσαρμοστικότητα και ως λύση – ειδικά για μικρά στούντιο με περιορισμένους πόρους και δυναμική, ή ακόμη και σε μεγαλύτερα σε αντίστοιχα σπουδαίες και χρονοβόρες παραγωγές.
Αφού διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη (κλικ στον σύνδεσμο στην αρχή του άρθρου) πείτε μας κάτω στα σχόλια αν συμφωνείτε με τις αυξήσεις. Θεωρείτε πως είναι κάτι απολύτως δικαιολογημένο με βάση την λογική, τα μεγέθη, τις απαιτήσεις και την εξέλιξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας; Ποια η γνώμη σας για την χρήση εργαλείων AI για πιο φθηνά παραγόμενα games;