fbpx
Home ReviewsGame Reviews The Ascent – Cyber Heist DLC | The Review

The Ascent – Cyber Heist DLC | The Review

Γράφει ο/η Αλέξανδρος Μανδραβίλλης

Το The Ascent ήταν μια ευχάριστη έκπληξη όταν βγήκε πέρισυ το καλοκαίρι, ένα ανάλαφρο Cyberpunk action-RPG με εντυπωσιακά γραφικά και 4πλο co-op. Με μόλις 12 άτομα από την νεοσύστατη Neon Giant, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον της εταιρίας. Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου DLC Cyber Heist, θα γράψω review τόσο για το βασικό παιχνίδι όσο και για το DLC, μιας που το DLC από μόνο του είναι πολύ μικρό.

Αρχικά να μιλήσουμε για το τι είναι (και δεν είναι) το The Ascent. Είναι ένα παιχνίδι action-RPG όπως γράφω, δηλαδή κοντά σε Diablo, Warhammer Inquisitor ή πιο πρόσφατα το Ruiner, με ισομετρική κάμερα και ελευθερία κινήσεων αφού το παιχνίδι ακολουθεί την φιλοσοφία twin stick shooters, με τον αριστερό μοχλό να ελέγχει την κίνηση και τον δεξιό το σημάδι, καθοδηγώντας το laser sight που έχουν όλα τα όπλα για να ξέρει ο παίκτης που σημαδεύει ανά πάσα στιγμή. Ο χαρακτήρας παίρνει XP από μάχες και quests/sidequests, ανεβαίνει levels και κατανέμει attribute points που τον κάνουν πιο δυνατό ενώ γαζώνει ορδές από εχθρούς που ενίοτε πετάνε κάποιο item/όπλο. Όσο προχωράει ο παίκτης το παιχνίδι και το story του οι εχθροί γίνονται πιο δυνατοί ενώ πέφτουν και πιο δυνατά όπλα και πανοπλίες τα οποία γίνονται επιπλέον και upgrade.

Μέχρι εδώ ακούγονται όλα όπως πρέπει να είναι για να ακολουθείται η φόρμουλα action RPG, αλλά το Ascent έχει μερικές διαφοροποιήσεις – για αρχή το loot που ρίχνουν οι εχθροί περιορίζεται σε συγκεκριμένα όπλα/πανοπλίες/upgrades, δεν θα δείτε δηλαδή το randomized loot που έχουν τα Diablo ή Borderlands, όπου μπορεί να σου πέσει το ίδιο αντικείμενο πολλές φορές και να έχει διαφορετικά stats κάθε φορά – εδώ το πολυβόλο που θα πέσει την 1η φορά θα είναι το ίδιο με την 35η φορά. Πέρα από το randomized loot, το Ascent δεν έχει skills/talent trees, οπότε η ανάπτυξη του χαρακτήρα περιορίζεται μόνο στο gear (όπλο, 3 κομμάτια armor) και στα upgrades που έχει εξοπλίσει. Ο χαρακτήρας έχει 2 active skills από περίπου 15 σύνολο που ενεργοποιούνται στην διάρκεια της μάχης και 2 passive skills που είτε αλλάζουν τον τρόπο που κάνεις dodge ή προσθέτουν κάποια βελτίωση όπως π.χ. γρηγορότερο health regeneration.

Οπότε καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω ότι το παιχνίδι δεν έχει το βάθος ή το replayability που έχουν τα ‘καθαρόαιμα’ ARPGs όπου το 90% του παιχνιδιού είναι να σκοτώνεις ακατάπαυστα mobs μέχρι να πέσει το item που θες με τον συνδυασμό stats που ψάχνεις ώστε να φτιάξεις το build σου. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό μιας και το παιχνίδι τείνει ξεκάθαρα περισσότερο στο action πάρα στο RPG, και με το 4πλο co-op το focus προφανώς είναι στον χαβαλέ και όχι τόσο στο min-maxing. Το replayability του παιχνιδιού βασίζεται στο «παίζω 10 ώρες να τελειώσω το story και να μαζέψω το gear που θέλω, και οι υπόλοιπες 100 ώρες ενασχόλησης είναι χαβαλές με παρέα και με το πόσα άτομα μπορώ να κάνω να εκραγούν πριν χρειαστεί να κάνω reload”. Ναι, έχει side quests πέραν των 12 κυρίων αποστολών, αλλά και αυτά δεν διαρκούν πάρα πολύ παρόλο που αξίζει κανείς να τα κάνει για τα rewards τους, ειδικά αν γίνουν νωρίς στο παιχνίδι.

Το «βασικό» Ascent δεν περιέχει melee όπλα για τους παίκτες, κάτι το οποίο κάνει λίγο εντύπωση αφενός γιατί το πρώτο active upgrade skill που βρίσκει ο παίκτης είναι ένα AoE power μπουκέτο και αφετέρου γιατί τι εστί Cyberpunk περιβάλλον χωρίς μια τουλάχιστον Katana, κάτι το οποίο αποτελεί τον «κράχτη» του Cyber Heist – η προσθήκη melee όπλων για τους παίκτες. Θα περίμενε κανείς ότι με το που φορτώσεις το DLC και πας στον καινούργιο χάρτη (ο οποίος έχει ανάλογο μέγεθος με τον αρχικό κύριο χάρτη του Ascent και σε στυλ κάπου μεταξύ Highstreet και Warrens) οι νέοι vendors θα πούλαγαν κατευθείαν όλο το melee οπλοστάσιο αλλά όχι μόνο δεν το κάνουν, αλλά είδα μόνο 1 drop σε όλο το DLC από εχθρούς, ένα ρόπαλο που μπήκε με το update για όλο το βασικό παιχνίδι. Τα επόμενα 2 melee όπλα που βρήκα απαιτούσαν εξερεύνηση, κάτι το οποίο δεν με χάλασε πάρα μόνο ξένισε. Επειδή δε δεν είχα upgrade materials όταν σήκωσα το 1ο όπλο, ένα σφυρί, και το ανέβασα level 2 (από μέγιστο 10 που ήταν τα κύρια όπλα μου), υπέθεσα ότι δεν θα κάνει δουλειά μιας και το DLC απαιτεί την ολοκλήρωση του κυρίως story για να το παίξεις οπότε η δυσκολία συνεχίζει στις νέες περιοχές. Με μεγάλη έκπληξη αντίκρισα τον 1ο εχθρό που μου επιτέθηκε ενώ κράταγα την βαριά να φεύγει πετώντας μια οθόνη μακριά με μόνο ένα hit, και τελικά κατέληξα να παίζω το DLC κυρίως με τα melee όπλα αλλάζοντας στα μακρινά όπλα όποτε το απαιτούσε η κατάσταση. Και ναι, το 2ο melee όπλο που βρήκα ήταν η Katana… Να σημειώσω ότι τα melee όπλα έχουν ένα alternative attack, στην περίπτωση της Katana το special ability είναι ένα κινούμενο whirlwind/blade dance το οποίο είναι τόσο απολαυστικό στην χρήση και το χάος που δημιουργεί όσο και διψασμένο για το energy του παίκτη.

Ο τεχνικός τομέας του The Ascent είναι απλά άρτιος, και είναι σίγουρα το πιο όμορφο ARPG που έχω δει ποτέ μου. Τα μοντέλα των χαρακτήρων όταν κάνουν zoom in για κάποιο quest δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά στην αρχική γωνία και απόσταση της κάμερας δεν παρατηρείται αυτό. Το The Ascent κάνει άψογη χρήση ray tracing, ειδικά global illumination & reflections, με τις αντανακλάσεις κυρίως να κλέβουν την παράσταση καθώς αντικατοπτρίζεται η μεγαλούπολη στα διάφορα λακκάκια γεμάτα νερό. Τα εφέ είναι επίσης πολύ ωραία και μου τράβηξε την προσοχή το laser που χρησιμοποιούμε για να σημαδέψουμε το οποίο όταν κινείται πολύ γρήγορα ή πρέπει να διαπεράσει καπνό κάνει ένα είδος motion blur, μια θολούρα η οποία προσδίδει έναν πολύ όμορφο ρεαλισμό στο laser. Μετα το Cyberpunk 2077 το οποίο σε αρκετά σημεία απογοητεύει με τα περιβάλλοντα του και αποτυγχάνει να μας δώσει σωστή cyberpunk αναπαράσταση του διατοπικού κόσμου, το The Ascent έρχεται και μας το προσφέρει και με το παραπάνω.

Όπως έγραψα και πιο πριν, το κυρίως παιχνίδι έχει περίπου 10-15 ώρες διάρκεια ανάλογα την εξερεύνηση και τα πόσα side quests θα αποφασίσει να κάνει ο παίκτης, ενώ το DLC θα πάρει περίπου 2-5 επιπλέον ώρες για τερματισμό. Παρόλο που το Cyber Heist είναι μικρό σε διάρκεια, έχει μερικές από τις καλύτερες μάχες του παιχνιδιού – ειδικά μια αποστολή που λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα εν κινήσει bullet train είναι υπέροχη και δίνει πάσα στα melee όπλα να λάμψουν στον κλειστό χώρο που ακολουθεί. Το μεγάλο highlight του DLC είναι τα προαναφερθέντα melee όπλα και η προσθήκη τους στο βασικό παιχνίδι μέσω New Game+ παρέα με τα νέα builds που ανοίγουν στον παίκτη. Το παιχνίδι προφανώς δεν προσπαθεί να γίνει ένα time sink τύπου Diablo που παίζεις δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ώρες μέχρι να φτάσεις τον χαρακτήρα σου εκεί που θες, είναι ένα παιχνίδι που παίζεις για χαβαλέ με την εκάστοτε παρέα και κάνετε διαγωνισμό για το ποιος θα προκαλέσει το περισσότερο gore στον πανέμορφο κόσμο του game. Προτείνω σε όλους να του ρίξουν μια ματιά, καθώς μπορεί να ανακαλύψουν το καινούργιο τους κόλλημα!

You may also like