fbpx
Home NewsAlt News Το ιστορικό υποθέσεων παιδοφιλίας και σεξουαλικών παρενοχλήσεων εντός της Nintendo

Το ιστορικό υποθέσεων παιδοφιλίας και σεξουαλικών παρενοχλήσεων εντός της Nintendo

Γράφει ο/η Βύρωνας Αρβανιτης

[Σ.τ.Σ.] Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί επέκταση και επικαιροποίηση της είδησης που «ανέβασε» πρώτο το joystick.com.gr και ο Δημοσθένης Θεοφιλόπουλος στις 18/8/22.

Ο χαρακτήρας που βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία λέγεται Paimon και είναι η μασκότ του δημοφιλούς παιχνιδιού Genshin Impact. Δεν έχει σημασία αν τη γνωρίζατε ή όχι, αλλά το ότι, όπως είναι ολοφάνερο, η Paimon παραπέμπει σε ανήλικο κορίτσι.

Οπότε μπορείτε να καταλάβετε την αηδία που ένιωσε προ διετίας μια συμβασιούχος στη Nintendo of America, όταν στο ενδοεταιρικό φόρουμ, είδε ένα μόνιμο στέλεχος της Nintendo, που εργαζόταν ως μεταφραστής, να εκδηλώνει την επιθυμία να κάνει σεξ με ένα «τέτοιο κορίτσι», παρότι «μοιάζει, μιλάει και φέρεται ως παιδάκι» – και μάλιστα, περιγράφωντας αναλυτικά μια τέτοια πιθανή συνεύρεση .

Φυσικά, η απρεπής συμπεριφορά ενός υπαλλήλου δεν αρκεί για να στιγματίσει μια ολόκληρη επιχείρηση. Όμως, όπως κατήγγειλε στο kotaku.com η συμβασιούχος με το ψευδώνυμο “Hannah”, η εταιρεία, παρότι ο ίδιος μεταφραστής είχε πραγματοποιήσει αναρτήσεις αντίστοιχου περιεχομένου στο παρελθόν, δεν προχώρησε στη παραμικρή τιμωρία του. Αρκέστηκε να τον στείλει να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο περί σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η Hannah καταγγέλει μια γενικότερη κουλτούρα «αντροπαρέας» στη Nintendo of America: συνάδελφοι του συγκεκριμένου μεταφραστή την κατέκριναν για τη καταγγελία της, ενώ ο εργολάβος που «νοίκιασε» τη Hannah ως συμβασιούχο στη Nintendo, τη προειδοποίησε να «μη τα βάζει με τα μόνιμα στελέχη».

Και εδώ φτάνουμε στο πυρήνα του προβλήματος: οι συμβασιούχες εργαζόμενες, που πιάνουν δουλειά στη Nintendo of America μέσω εργολάβων, φαίνεται να υφίστανται συστηματική κακομεταχείριση και παρενόχληση. Στη περίπτωση της Hannah, η εργολήπτρια εταιρεία “Aerotek” έχει σωρεύσει τόσα πρόστιμα από την Επιθεώρηση Εργασίας, που «αναγκάστηκε» να διασπαστεί σε τρεις θυγατρικές για να ξεφύγει από αυτά.

Εν τούτοις, μία θυγατρική της (“Aston Carter”), εξακολουθεί να παρέχει φτηνό προσωπικό στη Nintendo. Και όταν λέμε «φτηνό», εννοούμε ακόμα φτηνότερο στη περίπτωση των γυναικών συμβασιούχων, οι οποίες, ακόμα και μετά από χρόνια εργασίας στη Nintendo, αμοίβονταν λιγότερο ανα ώρα, σε σύγκριση με νεοπροσληφθέντες άντρες συμβασιούχους.

Τις παραπάνω διαρροές δεν έκανε μόνο η Hannah, αλλά και άλλες συμβασιούχες, οι οποίες είτε απείλησαν με παραίτηση αν δεν λάβουν αύξηση, είτε αναγκάστηκαν να φύγουν για ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που θα τις πλήρωναν ισότιμα. Στο kotaku.com, μίλησαν πάνω από δέκα γυναίκες, άλλες επώνυμα και άλλες ανώνυμα. Οι καταγγελίες αφορούν το διάστημα από το 2010 ως και σήμερα – διάστημα που επικεφαλής της Nintendo of America ήταν ο …«συμπαθής» Ρέτζι Φις.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, δεν υπήρχαν σαφή κριτήρια προαγωγής σε μόνιμη θέση για τις γυναίκες. Κοινή πεποίθηση ήταν ότι το να γίνεις «μέρος της αντροπαρέας» ήταν το σημαντικό, όχι η απόδοση. Να σημειωθεί ότι μόνο το 37% των μονίμων υπαλλήλων είναι γυναίκες στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Πολλές από τις μαρτυρίες των παραπάνω γυναικών είναι ανατριχιαστικές: κάποιες πιέζονταν να απαντήσουν – ενίοτε με πρόφαση αστεϊσμού – τι χρώμα εσωρούχου φορούσαν. Άλλες παροτρύνονταν να βγουν σε ραντεβού με άντρες συναδέλφους τους, από τον επικεφαλής της ομάδας product tester, Μέλβιν Φόρεστ, που ήταν στέλεχος της Nintendo από τη δεκαετία του ‘90, άρα και αρκετά ισχυρός ως παλαιότερος. Σύμφωνα με την νεαρή πρώην υφιστάμενη του, Βάλερυ Άλισον (η οποία τελικά παραιτήθηκε από τη Nintendo), ο Φόρεστ την είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά.

Επίσης, ο ίδιος απολάμβανε να λέει σεξιστικά σχόλια εις βάρος των κοριτσιών που δούλευαν υπό αυτόν, ή να σχολιάζει το βάρος τους, το στήθος τους και τη γενικότερη εμφάνιση τους. Αυτά επιβεβαιώνει και ο Κρις Όλις, που εργαζόταν στο συγκεκριμένο τμήμα μέχρι το 2014. Μάλιστα κατήγγειλε στους δημοσιογράφους του “Kotaku” ότι ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος, ο Έρικ Μπους (το όνομα του «φιγουράρει» στα credits διάσημων παιχνιδιών της Nintendo, όπως το “Breath of the Wild”), τον είχε στείλει να προσεγγίσει εκ μέρους του μια κοπέλα σε μια δεξίωση εργαζομένων το 2010. Οι δημοσιογράφοι του Kotaku προσέγγισαν τόσο τον Φόρεστ όσο και τον Μπους για τη δική τους εκδοχή, αλλά δεν έλαβαν απάντηση.

Οι ομοφυλόφιλες εργαζόμενες στην εταιρεία φαίνεται ότι λάμβαναν ιδιαίτερη κακομεταχείριση. Η ίδια η Hannah, ως λεσβία, αναγκάστηκε να επικαλεστεί τη σεξουαλικότητα της για να αμυνθεί στο επίμονο «φλερτ» προϊσταμένου της, το 2012. Αρχικά, αυτός της απάντησε: «α, είσαι λεσβία…Δεν στεναχωριέσαι γι’ αυτό;» και μετά από μερικές μέρες:«είσαι σίγουρα λεσβία ή με κοροϊδεύεις;». Μια άλλη ομοφυλόφιλη υπάλληλος δέχτηκε επίπληξη από την τότε Aerotek, με τη δικαιολογία ότι η Nintendo δεν ανέχεται «αγγίγματα» μεταξύ συναδέλφων. Το οποίο, μετά από όσα προαναφέρθηκαν, μοιάζει τουλάχιστον κακόγουστο αστείο.

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε τη περίπτωση της Γιελένα Τζαμόντζα, επίσης συμβασιούχου στην Nintendo of America που κάλυψε ο γράφων και το joystick.com.gr/ σε παλαιότερο του άρθρο που μπορείτε να βρείτε εδώ, η Nintendo αρνήθηκε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες όταν η Γιελένα χτύπησε το κεφάλι της έξω από τα γραφεία της, με τη δικαιολογία ότι κάτι τέτοιο δεν κάλυπτε η ασφάλιση της. Ευτυχώς, ένας συνάδελφος της είχε τη καλοσύνη να της καλέσει ταξί, για να τη μεταφέρει στα Επείγοντα.  

Το πλέον πρόσφατο περιστατικό κακομεταχείρισης υπαλλήλου έγινε γνωστό μετά από καταγγελία του στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 7 Αυγούστου, όταν και ο ίδιος στράφηκε εναντίον της διαδόχου της Aerotek, αλλά και της ίδιας της Nintendo of America, για παράνομη απόλυση του. Ο ίδιος επικαλέστηκε ότι απολύθηκε επειδή προσπάθησε να οργανώσει συνδικαλιστική δράση. Οι εργοδότες του απάντησαν στη καταγγελία ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε διαρρεύσει πληροφορίες για τη σύμβαση του σε ιντερνετικό φόρουμ, κάτι που οι ίδιοι θεωρούν παράνομο.

Οι μαρτυρίες για την  Nintendo of America, με το family friendly προφίλ της,  προξενούν αγανάκτηση – για όσους και όσες τις μαθαίνουν φυσικά. Ενδεχομένως, για τους επικεφαλείς της εταιρείας, όλα τα παραπάνω θα ήταν καλύτερο να κρυφτούν κάτω από το χαλί.

Τον περσινό Αύγουστο, ο σημερινός επικεφαλής της Nintendo of America, Doug Bowser, προφανώς θορυβημένος από τα δημοσιεύματα για συστηματικό σεξισμό στο κολοσσό της Activision, εξέδωσε εσωτερικές οδηγίες στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού του – το ίδιο τμήμα βέβαια, σύμφωνα με διαρροές, έχει κατηγορηθεί για τη «καλλιέργεια» διχασμού μεταξύ των εργαζομένων στη Nintendo of America. Επίσης δεσμεύτηκε για περισσότερες προσλήψεις γυναικών και ισότιμες αμοιβές.

Μένει να δούμε, όχι μόνο αν θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις του, αλλά και αν οι ίδιοι οι πελάτες της Nintendo θα πιέσουν γι’ αυτό: υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της πριγκίπισσας Peach – κάτι που η νοσταλγική αφοσίωση και οι διαφημίσεις με χαρούμενα παιδάκια να παίζουν Animal Crossing, μπορεί να μην καταφέρουν να κρύψουν.      

    Πηγές: kotaku.com, nintendolife.com

You may also like