fbpx
Home HOT Είναι το Shenmue το καλύτερο παιχνίδι της SEGA;

Είναι το Shenmue το καλύτερο παιχνίδι της SEGA;

Γράφει ο/η Κωνσταντίνος Τσικόπουλος

Shenmue & Dreamcast μια σχέση αγάπης και καταστροφής

Επειδή δεν είμαστε μόνο εμείς οι δεινόσαυροι που προλάβαμε τα πρώτα χρόνια της εξέλιξης των κονσολών, είναι καλό να αναφέρουμε για τους νεότερους φίλους μας μερικές πληροφορίες σχετικά με την σχέση του Shenmue και του Dreamcast. Αρχικά η αδικοχαμένη και πνιγμένη κονσόλα της αυτοκρατορίας της SEGA από τον γίγαντα Playstation 2, κυκλοφορεί στην Ιαπωνία στις 27 Δεκεμβρίου του 1998, στην Αμερική κυκλοφορεί στις 9 Σεπτεμβρίου του 1999 και προς εμάς στην Ευρώπη στις 14 Οκτωβρίου του 1999. Θεωρώ πως όποιος είχε στην κατοχή του το Dreamcast δύσκολα να μην άκουσε τον ντόρο που γινότανε γύρω από το καλύτερο πρωτοποριακό παιχνίδι ( έτσι λέγανε τότε και δικαιολογημένα για την εποχή) με το όνομα Shenmue.

Ο τίτλος έκανε την εμφάνισή του 3 μέρες πριν υποδεχτούμε την νέα χιλιετία στις 29 Δεκεμβρίου του 1999 και χωρίς να έρθει η καταστροφή του κόσμου κάνει την εμφάνισή του το Shenmue. Ο Yu Suzuki και η ομαδα του υλοποιούν μέχρι τότε ένα πρωτοποριακό και πανάκριβο όραμα για την εποχή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κόστος του παιχνιδιού άγγιξε το εξωφρενικό πόσο των 47 εκατομμυρίων δολαρίων καθιστώντας το πιο ακριβό παιχνίδι στην ιστορία της βιομηχανίας. Χωρίς πολλά μαθηματικά το Shenmue πουλάει 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα ενώ το Dreamcast έφτασε ούτε τα 10 εκατομμύρια πωλήσεις, δεδομένου του κόστους παραγωγής του η SEGA μπαίνει μέσα οικονομικά καθώς για να βγάλει το κόστος μόνο έπρεπε κάθε κάτοχος της κονσόλας να έχει αγοράσει τον τίτλο 3 φορές! Έτσι η σχέση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να είναι η οικονομική καταστροφή για την SEGA και κάπου εκεί ξεκινάει και η κατρακύλα. Ας προχωρήσουμε όμως επί της ουσίας όσον αφορά τον ίδιο τον τίτλο και πως είναι 23 χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Καινοτομία και πρωτοπορία

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την κυκλοφορία του δεν είχαμε παίξει κάτι παρόμοιο καθώς ακούμε ίσως για πρώτη φορά τον όρο open world, με την έννοια που περίπου και τώρα έχουμε στο μυαλό μας. Σίγουρα δεν θα διαφωνήσω με κάποιον που θα πεί ότι το Zelda: Ocarina of time αποτελεί πρόδρομο της κατηγορίας αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ρεαλιστικό περιβάλλον ανοιχτού κόσμου στο οποίο ο παίχτης θα βιώσει πρωτοποριακά για την εποχή πράγματα, τα οποία για τους νεότερους λογικό είναι να ακουστούν αστεία και αυτονόητα για την σημερινή εποχή. Θα ζήσουμε πρώτη φορά την διαδραστικότητα της ώρας και της αλλαγής από νύχτα σε μέρα σε συνδυασμό ότι η ώρα είναι φαινομενικά πραγματική και ο χρόνος κυλάει. Παρατηρούμε NPCs όπου ανάλογα την ώρα κάνουν την εμφάνισή τους βλέποντας να κινούνται φυσικά και ελεύθερα, αποκομίζοντας πληροφορίες από αυτούς και έτσι συνεχίζεται η πρόοδος του παιχνιδιού, κάνουν την εμφάνισή τους τα voice acts από πραγματικούς ηθοποιούς και φυσικά με έκπληξη θα δούμε την παρουσία mini games μέσα στο ίδιο το παιχνίδι. Η κινηματογραφικότητα του Shenmue μαζί με τα υπέροχα γραφικά του και το εξαιρετικό του soundtrack αποτελούν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που σίγουρα αφήνει με ανοιχτό στόμα και έκπληκτο κάποιον που το παίζει για πρώτη φορά και πόσο μάλλον την εποχή που βγήκε.

Η ιστορία του παιχνιδιού

Το παιχνίδι διαδραματίζεται στην Ιαπωνική πόλη της Yokosuka, πρωταγωνιστής μας είναι ο Ryo Hazuki ο οποίος γίνεται μάρτυρας στην δολοφονία του πατέρα του. Ο Iwao Hazuki βρίσκεται αντιμέτωπος ξαφνικά ένα πρωί με την κινεζική μαφία μέσα στο dojο του και εδώ κάνει την εμφάνισή του ο μισητός καργιολης με το όνομα Lan Di. Πρόκειται για το ένα από τα 4 μεγάλα κεφάλια της μαφιόζικης οργάνωσης με το όνομα Chi You Men, όπου μπροστά στα μάτια του Ryo δολοφονεί τον πατέρα του και όλα αυτά για έναν καθρέφτη. Από αυτό το σημείο αυτό και μετά ξεκινάει η περιπέτεια του Ryo, με σκοπό να βρει τον δολοφόνο του πατέρα του καθώς και να λύσει το μυστήριο πίσω από αυτόν τον περίεργο καθρέφτη για τον οποίον έγινε και το έγκλημα. Έτσι ξεκινάει η ιστορία και πάνω σε αυτή χωρίς καμία απολύτως πληροφορία, θα ανοίξετε την πόρτα του δωματίου σας ψάχνοντας στην πόλη ανθρώπους που θα βοηθήσουν, να πάρετε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που σας δημιούργησε ο φόνος του πατέρα σας.

Gameplay

Ο χειρισμός του χαρακτήρα μας είναι σε τρίτο πρόσωπο, ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι να ψάχνουμε πληροφορίες μιλώντας σε διάφορους NPCs με σκοπό να συνεχίσουμε το story. Στο Shenmue πέφτει ξύλο αλλά δεν είναι το κλασικό beat em up ούτε ουσιαστικά είναι η απόλαυση του παιχνιδιού ίσως το αντίθετο καθώς και η χρήση των QTE το κάνει εκνευριστικό σε κάποιες περιπτώσεις. Θα πέσει ταβερνόξυλο και θα πέσετε σε τσαμπουκάδες αλλά δεν θα δείτε αίμα ούτε βία που έχουμε συναντήσει σε άλλους τίτλους. Ειδικά η πρώτη ώρα του παιχνιδιού κυλάει αργά καθώς πραγματικα δεν ξέρετε τι να κάνετε τι να ψάξετε μέσα σε μια πόλη με γεμάτους από αγνώστους- γνωστούς που πρέπει να επικεντρωθείτε στα λεγόμενα τους για να καταλάβετε που θα πάτε μετά και φυσικά με προσοχή στο σημειωματάριο που αναγράφονται οι πληροφορίες και ανάλογα την μέρα και την ώρα που μπορείτε να βρείτε τον άνθρωπο κλειδί. Είναι σίγουρο πως θα χαθείτε στην πόλη και θα ξοδέψετε πολλά ιαπωνικά γιέν στα mini games τα οποία θα βρείτε στα Arcade shops του παιχνιδιού.

Τελικά να ασχοληθώ αν δεν το έχω παίξει ;

Θα σας είμαι απολύτως ειλικρινής και θα μιλήσω κυρίως για όσους θέλουν και δεν έχουν ασχοληθεί μέχρι σήμερα. Δεδομένου του γεγονότος ότι έχουμε 2022 και ότι το Shenmue βγήκε στο τέλος του 1999 και το είδος των open world έχει εξελιχθεί σε απίστευτο βαθμό, δεν θα δείτε σίγουρα κάτι που δεν έχετε ξαναδεί. Οι μηχανισμοί του έχουν γεράσει άσχημα ο χειρισμός της κάμερας ίσως σας εκνευρίσει αρκετα και ο ήχος να σας φανεί κακός. Ασχέτως αν το συγκεκριμένο game έχει μπει βαθιά μέσα στην ψυχή μου παίζοντας το στην εποχή του, δεν το συνιστώ σε κάποιον νέο παίχτη που έχει συνηθίσει με τους νεότερους βελτιωμένους χειρισμούς που έχουν τα παιχνίδια της τελευταίας 10ετίας. Αλλά σε κάποιον που μπορεί να παραβλέψει τις τεχνικές δυσκολίες και του αρέσει να μελετάει την ιστορία του gaming χωρίς να έχει υπερβολικές προσδοκίες αξίζει να χαθεί και να ζήσει στον κόσμο του. Σίγουρα και για τους fans των Yakuza καθώς το Shenmue αποτελεί ξεκάθαρα τον πρόδρομο τους.

Μπορείτε να βρείτε το Shenmue 1&2 στις HD remaster εκδόσεις του, που βγήκαν στις 21 Αυγούστου του 2018 για PS4 XBOXone και στο PC. Δεν αναφέρω κάτι σχετικά με το δεύτερο μέρος της σειράς καθώς ο τίτλος αποτελεί μια κατηγορία παιχνιδιών sequels όπως το Last of Us όπου πρέπει να παιχτεί πρώτα το πρώτο μέρος και εφόσον σας αρέσει τότε να πάτε στο επόμενο. Φυσικά και βγήκε το 3ο μέρος του παιχνιδιού μετά από 20 χρόνια στις 19 Νοεμβρίου του 2019 αλλά καλό είναι να ασχοληθείτε με το πρώτο και το δεύτερο και αν σας τραβήξει η ιστορία και η πλοκή να πάτε στο τρίτο μέρος για το οποίο θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή.

You may also like