fbpx
Home HOT TOP ΔΕΚΑ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

TOP ΔΕΚΑ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Γράφει ο/η Διονύσης Καμπιώτης

Καθώς βαδίζουμε σε πασχαλινούς ρυθμούς πολλοί από εμάς μπαίνοντας λίγο παραπάνω στο mood της εποχής, μας αρέσει να παρακολουθούμε αντίστοιχες ταινίες καθ’ όλη την Μεγάλη Εβδομάδα. Ταινίες του Χόλυγουντ για την ζωή του Ιησού μέσα από κείμενα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης που μεταφέρθηκαν στο σινεμά και στην τηλεόραση. Εμείς, λοιπόν, σας προτείνουμε 10 από αυτές τις ταινίες που δεν παραλείπουμε ποτέ να δούμε κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα:

QUO VADIS

Ο στρατηγός Μάρκους Βινίσιους, ένας θριαμβευτής πολεμιστής, επιστρέφει με τις λεγεώνες του στην αιώνια πόλη για να απολαύσει τις χαρές που έχει να του προσφέρει, ενώ ο αυτοκράτορας Νέρων έχει προετοιμάσει μια μεγάλη γιορτή θριάμβου γι’ αυτόν. Όταν ο Μάρκους συναντά την όμορφη Λυγία, η οποία μαζί με τον αδελφό της ανήκουν στη ριζοσπαστική αίρεση που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στην πόλη, βρίσκεται σε ένα μεγάλο δίλλημα. Η ταινία ήταν υποψήφια για 8 βραβεία Όσκαρ, ενώ κέρδισε 2 Χρυσές Σφαίρες.

THE ROBE

Ο επικεφαλής των Ρωμαίων, Μάρκελλος Γάλλιος, στη Σταύρωση του Χριστού κερδίζει στα ζάρια τον χιτώνα Του. Όταν επιστρέφει στη Ρώμη βασανισμένος από εφιάλτες αποφασίζει να γυρίσει πίσω στη Παλαιστίνη και να κάψει το ρούχο για να λύσει…τα “μάγια”.

DEMETRIUS AND THE GLADIATORS

Βλέποντας ότι ο Μάρκελλος Γάλλιος και η σύντροφός του βάδισαν άφοβα προς το θάνατο και μαθαίνοντας ότι ο Χριστός υποσχέθηκε στους οπαδούς του αιώνια ζωή, ο αυτοκράτορας Καλιγούλας αναζητεί το χιτώνα του Ιησού, πιστεύοντας ότι οι ΄΄μαγικές΄΄ ιδιότητες του ρούχου θα τον βοηθήσουν να κερδίσει την αθανασία. Η ταινία αποτελεί συνέχεια του ‘’The Robe’’  πηγαίνοντας παραπέρα την ιστορία του Δημήτριου, του πρώην δούλου του Γάλλιου που οδηγείται στη σχολή μονομάχων, πέφτει στα δίχτυα της Μεσσαλίνας και φτάνει στο σημείο να απαρνηθεί το χριστιανισμό.

BEN-HUR

Η ταινία Ben-Hur αφηγείται την ιστορία του Ιούδα Μπεν-Χουρ, ενός πρίγκιπα που ψευδώς κατηγορήθηκε για προδοσία από τον υιοθετημένο του αδελφό, τον Μεσάλα, αξιωματικό του ρωμαϊκού στρατού. Έχοντας χάσει τον τίτλο του, την οικογένεια και τη γυναίκα του, ο Ιούδας γίνεται σκλάβος. Έπειτα από χρόνια στις θάλασσες επιστρέφει στην πατρίδα του για να εκδικηθεί και να βρει τη λύτρωση. Το κινηματογραφικό έπος βραβεύτηκε με 11 Όσκαρ, τα περισσότερα που έχει πάρει ποτέ ταινία.

THE TEN COMMANDMENTS

Ο Μωυσής όντας μωρό βρίσκεται σε ένα καλάθι στο Νείλο από την Αιγύπτια κόρη του Φαραώ και μεγαλώνει σαν πρίγκιπας. Όταν αποκαλύπτεται η αληθινή καταγωγή του, απαρνιέται τη θέση του και γίνεται ηγέτης του κινήματος για την απελευθέρωση των ιουδαίων από την δουλεία στην Αίγυπτο. Ο Φαραώ Ραμσής Α’ παραμένει όμως άκαμπτος και τότε ο λαός της Αιγύπτου υποφέρει από τις Δέκα Πληγές. Τελικά ο Μωυσής συγκεντρώνει τον ιουδαϊκό λαό κι αφού διαχωρίζει τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας, περνούν ανάμεσα και οδηγούνται προς τη Γη της Επαγγελίας, ενώ ο στρατός του Ραμσή τους καταδιώκει και τελικώς καταστρέφεται. Αργότερα, ο Μωυσής θα παραλάβει τις Δέκα Εντολές στο όρος Σινά, όμως επιστρέφοντας θα δει γεμάτος οργή και απογοήτευση το λαό του να λατρεύει ένα χρυσό μοσχάρι.

SALOME

Στη Γαλιλαία, την εποχή του αυτοκράτορα Τιβέριου ο Ιωάννης ο Βαπτιστής έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στο παλάτι του Ηρώδη. Η βασίλισσα Ηρωδιάδα έχει ορκιστεί να του κάνει κακό και για να πετύχει τους σκοπούς της θα χρησιμοποιήσει την όμορφη κόρη της, Σαλώμη, που έχει σαν όπλο τον μαγευτικό χορό των επτά πέπλων.   

RISEN

Ο Ιησούς έχει εξαφανιστεί από τον τάφο του και οργιάζουν οι φήμες ότι έχει επιστρέψει από τους νεκρούς. Όμως, αυτό είναι μια απειλή για την Ρώμη, που φοβάται την εξέγερση των ντόπιων. Έτσι, αποφασίζεται να εξιχνιαστεί το μυστήριο και να δοθούν δημοσίως πειστήρια για μια λογική απάντηση στο τι απέγινε το σώμα του Ιησού. Την υπόθεση αναλαμβάνει ένας αγνωστικιστής εκατόνταρχος, ο Κλάβιους, όπου μαζί με τον υπασπιστή του, Λούσιους, έχουν διαταχθεί από τον Πόντιο Πιλάτο να δώσουν μια απάντηση και γρήγορα στο μυστήριο.

THE PASSION OF THE CHRIST

Μια ταινία του Mel Gibson όπου με τρομερή παραστατικότητα παρουσιάζει τις τελευταίες 12 ώρες του Χριστού, από τη στιγμή της σύλληψής Του μετά τον Κήπο της Γεθσημανής, την ανάκρισή Του, τα βασανιστήρια, την πορεία στο Γολγοθά και τελικά τη Σταύρωση Του.

KING OF KINGS

Το έτος 63 π.Χ. αποτέλεσε την αρχή μιας εποχής φόβου και αβεβαιότητας για τους εβραίους καθώς πρόκειται για τη χρονιά όπου οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ιουδαία. Ο ρωμαϊκός ζυγός, υπό το καθεστώς της βασιλείας του Ηρώδη, είναι αβάσταχτος, όμως οι Εβραίοι δεν παύουν να διατηρούν το θάρρος τους και την πίστη στη ζωή, τρέφοντας την ελπίδα πως κάποια στιγμή θα εμφανιστεί ο Μεσσίας, ο γιος του Θεού, για να τους απελευθερώσει. Εκείνη την εποχή, ο Ιησούς γεννιέται στη Βηθλεέμ και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ακράδαντα πως αυτός είναι ο μελλοντικός βασιλιάς των Ιουδαίων. Η διδασκαλία Του και η εν γένει δραστηριότητά Του δεν αργούν να τραβήξουν την προσοχή των αρχών, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο εξέγερσης ενάντια στους Ρωμαίους κατακτητές. Ο Ιησούς συλλαμβάνεται από τους Ρωμαίους για να οδηγηθεί ενώπιον του Πόντιου Πιλάτου και να καταδικαστεί σε σταύρωση στο λόφο του Γολγοθά.

BARABBAS

Ο Πόντιος Πιλάτος αποφασίζει να δώσει χάρη σε έναν από τους δύο κατάδικους και η επιλογή του πλήθους είναι ο ληστής Βαραββάς. Ενώ, όμως, ο Ιησούς θα αναστηθεί, ο Βαραββάς θα ζήσει μια πολύ δύσκολη συνέχεια, μέχρι να βρει τη λύτρωση..

You may also like