Μία από τις πιο έντονες παιδικές αναμνήσεις μου είναι να προσπαθώ να ξυπνάω όσο πιο νωρίς μπορώ τα Σάββατα ώστε να προλάβω να δω το νέο επεισόδιο Yu-Gi-Oh! , κάτι που δεν γινόταν όσο συχνά ήλπιζα, καθώς από τότε αγαπούσα αρκετά τον ύπνο.
Όσο περνούσε ο καιρός, η αγάπη μου για το εν λόγω anime (κυρίως για την αρχική και την GX μορφή) επεκτάθηκε και στα παιχνίδια, τα οποία ήταν περισσότερα απ’ ότι περίμενα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι αυτά τα παιχνίδια ξεκινάνε από το 1998. Η ημερομηνία αυτή είναι και η αρχή των τίτλων που θα συναντήσετε στην συλλογή Yu-Gi-Oh! EARLY DAYS Collection, η οποία θα βρεθεί στο μικροσκόπιο μας σήμερα.

Η εν λόγω συλλογή έχει μια ωραία ιδιαιτερότητα. Τα περιεχόμενα της απαρτίζονται από τα πρώτα 14 παιχνίδια της κονσόλας Game Boy που έχουν μεταφέρει την ιδέα του Yu-Gi-Oh! στον κόσμο των βιντεοπαιχνίδιων. Όμως, τέσσερα από αυτά δεν έχουν δει, μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, τον δρόμο τους εκτός της Ιαπωνίας. Για αυτούς τους τίτλους, εκτός ενός, έχει γίνει μετάφραση σε άλλες πέντε διαφορετικές γλώσσες, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο πλήθος παικτών να ευχαριστηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό τους τίτλους του τότε.
Αυτή, όμως, είναι και η πιο σημαντική λεπτομέρεια. Οποίος παίκτης έχει την ευκαιρία να αποκτήσει την εν λόγω συλλογή, καλό θα είναι να έχει στον νου του ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα από τις αρχικές τους κυκλοφορίες, έχοντας ως αποτέλεσμα να αποτελεί ίσως κάτι ξένο ή και δύσκολο για τον παίκτη του σήμερα.
Σε ορισμένα από τα παιχνίδια της συλλογής μπορεί να νιώσουμε μια…”κούραση”, καθώς κάθε φορά που τοποθετείται μια παγίδα, το παιχνίδι συνεχώς ρωτά αν θέλετε να την ενεργοποιήσετε, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία σε κάθε γύρο. Επιπλέον, οι τίτλοι για το Game Boy είναι πλέον ξεπερασμένοι, με ένα υπερβολικά απλοϊκό UI που δυσκολεύει τη ροή του παιχνιδιού, απαιτώντας συνεχή εναλλαγή σε κατάσταση προβολής πληροφοριών για να δείτε τι κάνει κάθε κάρτα. Το ταμπλό είναι βασικό, παρέχοντας μόνο τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να διατηρηθεί το παιχνίδι λειτουργικό, γεγονός που κάνει ακατανόητο το πώς η Konami περίμενε ότι οι σύγχρονοι παίκτες θα ήθελαν να επιστρέψουν σε αυτούς τους παρωχημένους τίτλους. Τουλάχιστον, στα παιχνίδια του Game Boy Advance εμφανίζονται βασικές λεπτομέρειες και pixelized εικονογραφήσεις καρτών, προσφέροντας μια ιστορική ματιά στη σειρά.

Υπάρχουν, όμως, κάποιες μικρές παραμετροποιήσεις που έχουν προστεθεί στην Yu-Gi-Oh! EARLY DAYS COLLECTION. Μια από αυτές, αρκετά σημαντική, είναι η επιλογή του rewind κατά την διάρκεια του playthrough σας. Η κίνηση αυτή μπορεί να σας γυρίσει μερικά δευτερόλεπτα πίσω, ανεξάρτητα από την στιγμή που βρίσκεστε εντός του παιχνιδιού, και έχει ως σκοπό να “συγχωρέσει” το λάθος του εκάστοτε παίκτη. Αν και περίεργη σαν επιλογή για παιχνίδια καρτών, σίγουρα έχει βοηθήσει και είναι πάντα καλοδεχούμενη.
Λοιπές προσθήκες που συνεισφέρουν στον εκμοντερνισμό των τίτλων είναι η αύξηση της ταχύτητας του gameplay, η δημιουργία save states ανά πάσα ώρα και στιγμή, αλλά και η αναπροσαρμογή των κουμπιών χειρισμού.
Προφανώς, υπάρχουν και τα “cheats”, τα οποία σας δίνουν την δυνατότητα να ξεκλειδώσετε όλες τις κάρτες, να αφαιρέσετε τον περιορισμό των αριθμών των καρτών της τράπουλας σας, αλλά και να χρησιμοποιήσετε τις απαγορευμένες κάρτες.

Για τους ανταγωνιστικούς, υπάρχει και η επιλογή online μονομαχιών μέσω του Duel Monsters 4. Η προσθήκη του online κομματιού μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αχρείαστη, καθώς δεν θα αποτελέσει την πρώτη σκέψη του κοινού που θα προβεί στην αγορά της συλλογής.
Για το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα, ο σχολιασμός περισσεύει καθώς αναφερόμαστε σε μεταφορά ένα-προς-ένα του πρωτότυπου υλικού στην Yu-Gi-Oh! EARLY DAYS COLLECTION. Κάποιοι από τους τίτλους, τουλάχιστον σε θέμα εμφάνισης, έχουν κρατηθεί καλά στην πάροδο του χρόνου, ενώ οι πρωτεύοντες έχουν χάσει την αίγλη τους, κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Η Yu-Gi-Oh! EARLY DAYS COLLECTION είναι μια συλλογή που απευθύνεται κυρίως στους νοσταλγούς και τους “σκληροπυρηνικούς” fans της σειράς, παρά στο ευρύ σύγχρονο κοινό. Παρότι φέρνει ξανά στο προσκήνιο τους κλασικούς τίτλους της εποχής του Game Boy, η εμπειρία τους δεν έχει εκμοντερνιστεί αρκετά για να ανταποκριθεί στις σημερινές απαιτήσεις. Οι προσθήκες, όπως το rewind, η επιτάχυνση του gameplay και η δυνατότητα online μονομαχιών, βοηθούν, αλλά δεν αρκούν για να ξεπεράσουν τους περιορισμούς του παρωχημένου UI και των μηχανισμών που έχουν γεράσει. Ωστόσο, η συλλογή εξακολουθεί να αποτελεί ένα ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας του Yu-Gi-Oh!, επιτρέποντας σε παλιούς και νέους παίκτες να γνωρίσουν τα θεμέλια του franchise.
Αν κάποιος αναζητά μια αυθεντική, ανεπεξέργαστη εμπειρία των πρώτων παιχνιδιών της σειράς, τότε ίσως αξίζει να της δώσει μια ευκαιρία – με την προϋπόθεση ότι είναι έτοιμος να αποδεχτεί τις δυσκολίες του παρελθόντος.
Ευχαριστούμε την CD Media για την παραχώρηση του Review Code.


