fbpx
Home JG Originals Πέντε συγγραφείς για όσους λατρεύουν RPG

Πέντε συγγραφείς για όσους λατρεύουν RPG

Γράφει ο/η Γιώργος Τανής

Το καλοκαίρι έχει φτάσει πια επίσημα. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για μπάνια, διακοπές και φυσικά να βρεθείς κάπου όμορφα με τη παρέα σου για να απολαύσετε μια δροσιστική μπύρα. Το gaming όμως δεν σταματάει και σε μια εποχή που οι περισσότεροι έχουμε ελεύθερο χρόνο, θα επιχειρήσουμε να τερματίσουμε ένα μεγάλο παιχνίδι. Ένα τέτοιο είδος είναι το πατροπαράδοτο και ορθόδοξο είδος της βιομηχανίας το rpg. Απο Baldur’s Gate, Torment,Divinity και φυσικά Witcher. Επειδή όμως υπάρχουν σε αυτό το site και συγκεκριμένα στη κοινότητα των Joystick αρκετοί φίλοι των rpg, είναι η κατάλληλη στιγμή να σας προτείνω συγγραφείς που με τη σειρά τους έχουν εξελίξει τη φαντασία που απολαμβάνουμε σε ένα καλό rpg. Θα ήθελα στα σχόλια του άρθρου να μου γράψετε κάποιον συγγραφέα που παρέλειψα και φυσικά περιμένω τις δικές σας προτάσεις.

BRANDON SANDERSON

Δεν θα μπορούσα να μη ξεκινήσω με τον συγκεκριμένο. Ο Brandon Sanderson παρά το νεαρό της ηλικίας του θεωρείται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αστέρι της φαντασίας που υπάρχει. Μπορώ να πω προσωπικά ότι είμαστε τυχεροί που ζούμε στην εποχή του. Γιατί όμως κάποιος πρέπει να διαβάσει Brandon Sanderson? Γιατί το high fantasy είναι το κύριο στοιχείο του και μάλιστα κατάφερε να το εκσυγχρονίσει. Τα βιβλία του ξεχωρίζουν λόγω του συστήματος μαγείας που υπάρχει, χαρακτήρες που θα σου μείνουν για πάντα και φυσικά η γραφή του είναι φαντασμαγορική. Θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε με το Mistborn Trilogy γιατί είναι η καλύτερη εισαγωγή για να μπείτε στον κόσμο του Cosmere, ενός πλούσιου σύμπαντος που από τη πρώτη σελίδα θα το αγαπήσετε. Δεν θέλω να σταθώ στη πλοκή αλλά στους χαρακτήρες. Όλοι οι χαρακτήρες στο Cosmere, είναι χαρακτήρες που μπορείς να δεθείς μαζί τους. Για παράδειγμα ένας χαρακτήρας του πάσχει απο κατάθλιψη και όχι μόνο. Κατάφερε σε βιβλίο φαντασίας να χαρίσει στους χαρακτήρες του προβλήματα που βασανίζουν τη σημερινή μας κοινωνία. Προσωπικά το θεωρώ έγκλημα το να σου αρέσουν τα βιβλία φαντασίας, ο Τόλκιν και φυσικά οι φανταστικοί κόσμοι και να μην έχεις διαβάσεις το Mistborn Trilogy.

BRANDON SANDERSON

Πριν πάμε στον επόμενο θα σας προτείνω να δείτε αυτό το βίντεο για τον Brandon Sanderson. Στα δύο χρόνια καραντίνας κατάφερε και έγραψε πέντε βιβλία! Αποφάσισε να τα κυκλοφορήσει χώρις κάποιο εκδοτικό οίκο. Για αυτό το λόγο ξεκινησε kickstarter και ζητούσε από το κοινό του 1 εκ. δολλάρια για να το καταφέρει. Τελικά μάζεψε 40 εκατομμύρια δολλάρια!!! Το άστρο του Sanderson τώρα έχει αρχίζει να ξεχωρίζει και στα επόμενα χρόνια θα μας απασχολήσει!

JOE ABERCROMBIE

JOE ABERCROMBIE

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Αυτοί που θεωρούν το ASOIAF (η αλλίως Game of Thrones) ως τη καλύτερη grim dark fantasy σειρά βιβλίων και αυτοί που έχουν διαβάσει το First Law από Abercrombie. Πριν μου πείτε πως τολμάω και συγκρίνω τον Martin που θεωρείται από τους καλύτερους συγγραφείς της εποχής μας με τον Abercrombie σας παρακαλώ πριν απαντήσετε να διαβάσετε το First Law. Καταρχάς είναι πιο μαζεμένο, οι χαρακτήρες του είναι πολύ καλύτεροι και φυσικά η ιστορία του First Law είναι πιο επική.  Αυτό που κάνει τον Abercrombie να ξεχωρίζει είναι φυσικά η γραφή των χαρακτήρων του. Δεν θα δείτε κάποιο τίμιο χαρακτήρα στα βιβλία. Όλοι έχουν τα προτερήματα τους και φυσικά τα μειονεκτήματα τους που είναι αρκετά. Kαι σε αυτό το σύμπαν υπάρχει ο Sand Dan Glokta. Ένας από τους καλύτερους χαρακτήρες που έχουμ συναντήσει ποτέ σε βιβλίο φαντασίας! Οποτέ σας προτείνω να ασχοληθείτε με το First Law Trilogy γιατί θα λατρέψετε εξαιρετικά καλογραμμένους χαρακτήρες και φυσικά την πανέμορφη πλοκή του. Αυτή τη περίοδο διαβάζω το Αge of Madness Trilogy και οι εντυπώσεις μου ως τώρα είναι αρκετά θετικές!

PATRICK ROTHFUSS

PATRICK ROTHFUSS

Εδώ είναι η πιο αμφιλεγόμενη προσθήκη. Όχι γιατί τα βιβλία του Rothfuss δεν είναι εξαιρετικά, αλλά σχεδόν έχουν περάσει 10 χρόνια από τη τελευταία του κυκλοφορία.Και μιλάμε φυσικά για τη σειρά ΚingKiller Chronicle. Το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς έχει αργήσει να κυκλοφορήσει με πολλούς οπαδούς της σειράς να εναντιώνονται στον Rothfuss που δουλεύει αργά. Επειδή παρακολουθώ τα βίντεο του και έχει εξηγήσει πολλές φορές ότι αν άκουγε το κοινό θα το κυκλοφορούσε 9 χρόνια πριν. Αλλά θέλει το κλείσιμο της σειράς να είναι όσο πιο επικό γίνεται γιατί πρώτα από όλα ένας συγγραφέας βλέπει τα βιβλία του ως παιδιά του και θέλει να τα προσέξει όσο περισσότερο γίνεται. Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα που έχει αργήσει το τελευταίο βιβλίο της σειράς και ο λόγος είναι ότι θέλω να διαβάζω καλά βιβλία και όχι βιαστικά. Γιατί όμως αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με τη σειρα KingKiller Chronicle? Αν σας αρέσει να διαλέγετε class σε rpg η σε dnd μάγο τότε με τα βιβλία του Rothfuss θα ξετρελαθείτε. Καταφέρνει και παντρεύει τη μαγεία με την επιστήμη και δεν έχουμε συναντήσει κάτι παρόμοιο ως τώρα κάτι τέτοιο σε βιβλία φαντασίας! Οπότε αν είστε φανατικοί οπαδοί του Γκάνταλφ ή θα θέλατε να ζήσετε ως μάγος τα βιβλία του Rothfuss είναι για εσάς. Και με το παρουσιαστικό του μπορώ να πω ότι είναι ο Τομ Μπομπαντιλ που ήρθε στη γη για να μας κάνει τη ζωή πιο μαγική, σαν τα Χόμπιτ όταν συνάντησαν πρώτη φορά τον θρυλικό αυτό χαρακτήρα!

ANDRZEJ SAPKOWSKI

ANDRZEJ SAPKOWSKI

Έχει αναφερθεί πολλές φορές στο Joystick το πόσο καλό παιχνίδι είναι το Witcher 3. Έχουν γραφτεί διθυράμβοι από όλους μας και το πως ο Geralt είναι από τους καλύτερους χαρακτήρες που έχουμε δει στα video games. Και όμως υπάρχει ένα μέσο που θα ανακαλύψετε τη πραγματική ταυτότητα του Geralt και φυσικά την καλύτερη εκδοχή του. Φυσικά μιλάω για τη σειρά Witcher από τον Andrzej Sapkowski. Δεν είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο επική ιστορία όπως στα παιχνίδια ή έχει την ίδια δράση. Εδώ συναντάμε τον Geralt με υπαρξιακούς προβληματισμούς γιατί η εποχή των Witcher έχει περάσει, καθώς τέρατα δεν υπάρχουν πολλά και προσπαθεί να βρεί την αξία του σε ένα κόσμο που δεν τον χρειάζεται. Εκπληκτική σειρά βιβλίων που όσοι αγαπήσατε τα παιχνίδια πρέπει να ασχοληθείτε άμεσα μαζί τους

GUY GAVRIEL KAY

Last but not least. Και φυσικά είναι η καλύτερη πρόταση για να διαβάσετε έναν συγγραφέα επικής φαντασίας. Για να καταλάβει κάποιος το πόσο καλός συγγραφέας είναι ο Guy Gavriel Kay είναι ο μόνος αντικειμενικά που έφτασε τον Τόλκιν και έδωσε μια νότα πνοής στη φαντασία. Καταρχάς ξέφυγε από τον Τόλκιν και έδειξε στον κόσμο ότι δεν υπάρχει μόνο άσπρο-μαύρο αλλά και το γκρι χρώμα. Οι περισσότεροι νέοι συγγραφείς φαντασίας βασίζονται περισσότερο στα γραπτα του Kay παρά του Τόλκιν γιατί τα νέα βιβλία της φαντασίας και συγκεκριμένα το κοινό θέλει να βλέπει τους καλούς χαρακτήρες με μειονεκτήματα και φυσικά να καταλαβαίνεις και να συμπάσχεις με τον villain της ιστορίας. Και τελικά πόσο καλός είναι ο Guy Gavriel Kay? Όταν ήταν φοιτητής επιλέχτηκε από το Tolkien Estate και συγκεκριμένα από τον ίδιο Κρίστοφερ Τόλκιν στο να δουλέψουν μαζί στην εγκυκλοπαίδεια της φαντασίας. Φυσικά μιλάω για το Σιλμαρίλιον. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε τη πρώτη του τριλογία που προσωπικά τη θεωρώ ότι είναι το ίδιο επική με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το δέντρο της Φιόναβαρ! Είναι με διαφορά η καλύτερη τριλογία που σας έχω προτείνει ως τώρα και ως λάτρεις της φαντασίας πρέπει να τα διαβάσετε. Τέλος υπάρχει και το Tigana, που είναι το Magnus opus του. Συγκεκριμένα για το Tigana μπορώ να πω ότι είναι ίσως από τα πιο καλογραμμένα βιβλία όλων των εποχών. Πολλοί συγγραφείς όταν προσπαθούν να γράψουν ένα βιβλίο φαντασίας όπως έχουν δηλώσει, μπορεί να έχουν γράψει 100 σελίδες και όταν ξεφυλίζουν το Tigana, σκίζουν το τι έχουν γράψει γιατί αισθάνονται μειονεκτικά μπροστά στο διαμάντι του Kay. Ο Kay λοιπόν για να κλείσω σε κάθε του βιβλίο επηρεάζεται από μια ιστορική εποχή και δημιουργεί έναν κόσμο φαντασίας. Για παραδείγμα το Tigana είναι εμπνευσμένο από την Ιταλική Αναγέννηση! Και όσοι αγαπάτε βίκινγκ σας προτείνω και τους Πολεμιστές του Λυκόφωτος!

GUY GAVRIEL KAY

Αυτοί είναι οι πέντε συγγραφείς που σας προτείνω Joystick-αρες για να περάσετε ένα ευχάριστο καλοκαίρι. Και φυσικά όπως είπα στην αρχή θέλω να μου προτείνετε τους δικούς σας αγαπημένους συγγραφείς επικής φαντασίας!

You may also like