fbpx
Home ReviewsGame Reviews Bear & Breakfast | The Review

Bear & Breakfast | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Άλλη μια μέρα άλλο ένα χαλαρό παιχνίδι έρχεται να μας κρατήσει συντροφιά. Έχουμε συνηθίσει πολλά παιχνίδια στα οποία πρέπει να διαχειριστούμε φάρμες, να φτιάξουμε το δικό μας κατάστημα και να δημιουργήσουμε την δική μας κληρονομιά κάπου στην εξοχή. Αλλά αν φτιάχναμε το δικό μας ξενοδοχείο ή AirBnB πως θα ήταν άραγε τα πράγματα; Αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει το νέο cozy παιχνίδι της Gummy Cat, Bear & Breakfast.

To Bear & Breakfast είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι ένα παιχνίδι που αμέσως-αμέσως καταφέρνει να μας γοητεύσει με τον πρωταγωνιστή και το σχέδιό τους και πόσο μάλλον με το ιδιαίτερο gameplay του. Πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας είναι ο Hank, μια καφέ αρκούδα που ζει σε μια καμπίνα στο δάσος μαζί με την μητέρα και τους φίλους του. Μια μέρα λοιπόν, ο Hank ξεκινάει να κάνει μια εργασία για την μητέρα του και μετά από μια σειρά γεγονότων χάνει τον δρόμο του και ξεκινά με δειλά βήματα την δημιουργία της δική του επιχείρησης “Bed & Breakfast”.

Κατά την διάρκεια της ιστορία θα διαπιστώσουμε πως ο Hank είναι μια αρκούδα σε όλο της το μεγαλείο. Πιο απλά, ως ζώο της φύσης με ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά, μπορούμε να εξερευνήσουμε με ευκολία το δάσος και να μαζέψουμε πόρους για να δημιουργήσουμε τα δικά μας έπιπλα την στιγμή που οριοθετούμε δωμάτια και χώρος αναψυχής στην δική μας καμπίνα. Εντοπίζοντας ξύλα και άλλα υλικά μπορούμε να φτιάξουμε απλά κρεβάτια, καρέκλες, κομοδίνα και έπιπλα ώστε να τα τοποθετήσουμε σε ξεχωριστά δωμάτια, ιδανικά για μια σύντομη ξεκούραση ή επίσκεψη. Δεν θα χρειαστούμε τίποτα πέρα από τις πατούσες μας για να μαζέψουμε όλα τα υλικά – σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια που απαιτούν διαφορετικά εργαλεία – κάνοντας την συλλογή μια σύντομη και απλή υπόθεση.

Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός έχει τα αρνητικά του μιας και όσο προχωράμε στην υπόθεση και δημιουργούμε ακόμα περισσότερα δωμάτια σε καλύβες, η διαδικασία της συλλογής των πόρων μπορεί εύκολα να γίνει μια μονότονη αγγαρεία.

Το Bear & Breakfast δεν πραγματεύεται μόνο την διαχείριση κάποιου συμπλέγματος κατοικιών. Όπως είναι αναμενόμενο, για να ανεβάσουμε την επισκεψιμότητα στην περιοχή προκειμένου να έχουμε περισσότερους ενοίκους θα πρέπει να τους δώσουμε και ένα κίνητρο να έρθουν. Όχι, αυτό δεν γίνεται με εκπτώσεις ή διαφημίσεις αλλά με το φυσικό περιβάλλον και τα στολίδια του. Γι’αυτό τον λόγο, πέρα από την επιδιόρθωση και δημιουργία καλυβών πρέπει να φτιάξουμε και να καθαρίσουμε και τα αρχαία κτίσματα που βρίσκονται στο δάσος, να δημιουργήσουμε ωραία φυσικά περιβάλλοντα αλλά και να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες attractions στην περιοχή. Όσο φτιάχνουμε το περιβάλλον θα το βλέπουμε να εξελίσσεται, να γίνεται ομορφότερα και να φτιάχνεται η γενικότερη εικόνα του οικισμού. Κάθε περιοχή που θα ξεκλειδώσουμε διαφέρει τόσο σε στυλ όσο και στα δωμάτια που θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε – με την μουσική και τις εικόνες να συνοδεύουν το εκάστοτε στυλ πιστά.

Όσο σχεδιάζουμε τα διάφορα δωμάτια θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψιν μας τις προτιμήσεις των πελατών. Με μια δόση από tycoon παιχνίδια, το BnB μας θα διαφέρει κάθε φορά την στιγμή που τα δωμάτια θα χρειάζονται διαφορετική διακόσμηση και είδη επίπλων για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Η άνεση και η διακόσμηση θα αποτελούν πάντα τα δύο κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας και πάντα θα είναι ρίσκο το αν θα μπορούμε να μαντέψουμε ή να απαντήσουμε στις απαιτήσεις των πελατών μας. Φυσικά, κάθε resort, πέρα από την δική του εικόνα και στυλ θα περιέχει και πελάτες με περισσότερες και πιο περίπλοκες προτιμήσεις τόσο σε διακόσμηση και σε δωμάτια, αλλά και σε φαγητό, θερμοκρασία και διασκέδαση.

Το σύστημα κριτικής ως μηχανισμός είναι απλός και “κάνει την δουλειά του”. Παρόλα αυτά, η ποικιλία δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε καθώς κάθε αστέρι έχει το δικό του review text το οποίο παραμένει ίδιο ανεξαρτήτου πελάτη. Αυτό έρχεται να “χτυπήσει” στον τρόπο που ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των πελατών. Γρήγορα θα διαπιστώσουμε πως τα δωμάτια δεν έχουν συγκεκριμένη διακόσμηση. Για παράδειγμα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα τυχαίο δωμάτιο, με τυχαίο μέγεθος και να “πετάξουμε” μέσα, όπου να’ναι, τα έπιπλα και τα διακοσμητικά και να λάβουμε στο τέλος τον ίδιο βαθμό.

Πέρα από την προετοιμασία δωματίων και ανέσεων είμαστε υπεύθυνοι για την θρέψη των ενοίκων μας. Εδώ έρχεται ένας δεύτερος σημαντικός μηχανισμός, η μαγειρική. Το Bear & Breakfast χρησιμοποιεί μια διαφορετική τακτική για την μαγειρική αφού οι συνταγές μαγειρεύονται με την χρήση καρτών. Είναι ένα διαφορετικό mini-game που, ενώ ξεφεύγει από τα καθιερωμένα time-based mini-games, σίγουρα δεν είναι για όλους αλλά καταφέρνει να μας εντυπωσιάσει με τον τρόπο του. Καλώς ή κακώς, θα πρέπει να το μάθουμε καλά και να το συνηθίσουμε τουλάχιστον μέχρι να καταφέρουμε να “στρατολογήσουμε” NPCs για να αυτοματοποιήσουμε αυτές τις δουλειές.

Αυτοί οι NPCs είναι το “αίμα” του Bear & Breakfast αφού αναβλύζουν ζωντάνια, ιδιαιτερότητα και γοητεία. Κάθε χαρακτήρας είναι ευχάριστος, τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι και κάθε ένας από αυτούς έχει μια αποστολή για εμάς. Κάποιοι κάθονται για λιγότερο απ’ότι θα θέλαμε ενώ άλλοι γίνονται μέλη της επιχείρισής μας και μας βοηθούν να επεκταθούμε σε κάθε περιοχή με τον έναν τρόπο ή τον άλλο.

Δυστυχώς όμως, το Bear & Breakfast χάνει πολλούς πόντους από την γοητεία του εξαιτίας πολλών παραγόντων. Πέρα από αυτά που αναφέραμε παραπάνω, δηλαδή το μάζεμα των πόρων και την αλόγιστη τοποθέτηση των επίπλων, η ιστορία μας αφήνει να ζητάμε κάτι παραπάνω από την άποψη της ροής της. Την στιγμή που οι διάφοροι χαρακτήρες έχουν αυτοτελείς ολοκληρωμένες ιστορίες, η βασική ιστορία του παιχνιδιού χαρακτηρίζεται από μικρή συνοχή και κακό διαχωρισμό. Υπάρχουν στιγμές που η υπόθεση “κολλάει” πίσω από κάποια μακροσκελές quest ενώ άλλες φορές η εξήγηση των γεγονότων και της προϊστορίας του μέρους ή διαφόρων μυστηρίων γίνεται μαζεμένα με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία.

Μαζί με όλα αυτά, η επανάληψη είναι το στοιχείο που ίσως κουράσει τους περισσότερους από εμάς. Πέρα από την δημιουργία δωματίων, την συλλογή των πόρων και την μαγειρική δύσκολα θα εντοπίσουμε κάτι νέο που ίσως μας κρατήσει. Κάθε χαρακτηριστικό είναι κλειδωμένο πίσω από κάποιο quest και η εξερεύνηση είναι άρρηκτα δεμένη με αυτά. Αν υπήρχε μεγαλύτερη ελευθερία ίσως να ήταν ένας ακόμα πιο ευχάριστος τίτλος.

You may also like