fbpx
Home ReviewsGame Reviews Blair Witch | The Review

Blair Witch | The Review

Γράφει ο/η Σταύρος Αντωνόπουλος

Εξ αρχής καταλαβαίνεις ότι το ταξίδι σου μέσα στο παιχνίδι θα είναι δύσκολο. Είναι η ατμόσφαιρα, είναι η ιστορία, είναι τα χρώματα; Κάτι πάντως υπάρχει που προμηνύει αυτό που ακολουθεί. Το Blair Witch project δεν αποτελεί μια νέα ιδέα αφού η πρώτη ταινία κυκλοφόρησε το 1999. Μετά ακολούθησαν δυο sequel το 2000 και το 2016 αντίστοιχα, τα οποία δεν γνώρισαν τόσο μεγάλη επιτυχία όσο η πρώτη ταινία. Ωστόσο το 2019 ήταν η χρονιά της κυκλοφορίας ενός Blair Witch game από την Bloober Team, που θα συνέχιζε τους τραγικούς θρύλους που συνόδευαν την ιστορία του δάσους του Burkkittville στην πολιτεία του Maryland. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε για PC και Xbox One στις 30 Αυγούστου, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου έκανε το ντεμπούτο του στο PS4. Αποτελεί ένα First-Person Survival – Horror game με εντόνους συμβολισμούς και εφιαλτικά σκηνικά που μέσω του λεπτομερέστατου ήχου που μεταφέρεται άψογα στα ακουστικά σας θα προκαλέσει ρίγος.

Βασικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο αστυνομικός ντετέκτιβ Ellis που με την συνοδεία του σκύλου του Bullet, λαμβάνει μέρος σε μια ερεύνα για τον εντοπισμό ενός αγνοούμενου παιδιού. Τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα διαδραματίζονται το 1996 και όπως καταλαβαίνετε τόσο η τεχνολογία όσο και η άμεση επικοινωνία των ανθρώπων είναι φανερά πιο δύσκολα προσβάσιμη από σήμερα. Ξέχωρα από όσα συμβαίνουν γύρω σας, ο χαρακτήρας σας αποτελεί την βάση των προβλημάτων σας αφού πρόκειται για έναν ιδιόρρυθμο άνθρωπο, με πολύ δυσάρεστο παρελθόν που ποτέ δεν παρουσιάζεται ξεκάθαρα μέσα στο παιχνίδι . Όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και εσείς καλείστε να παλέψετε με τους δαίμονες του παρόντος που δεν σταματούν να στοιχειώνουν την καθημερινότητα σας. Ο πιστός σας ακόλουθος και καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι η μόνη σας παρηγοριά και ίσως ο Ellis βλέπει μια αγνή ψυχή μέσα στον Bullet, που κάποτε έβλεπε και στον εαυτό του. Ο Bullet είναι ότι έχει απομείνει στον Ellis σήμερα, όμως υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα να αποτελεί και μια περίληψη του παρελθόντος και του ότι έχει παραμείνει μέσα στον Ellis. O μάγος που παραμονεύει δεν είναι ο πλέον ξεκάθαρος κίνδυνος. To καταραμένο δάσος λειτουργεί σαν αρρώστια και καταστρέφει τους επισκέπτες του από μέσα προς τα έξω, αργά και βασανιστικά. Το μεγαλύτερο εμπόδιο ενός ανθρώπου κατά την διάρκεια της ζωής του, είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Ο δυσκολότερος στόχος όλων μας είναι να αντιμετωπίσουμε face to face τους μεγαλύτερους μας φόβους, οι οποίοι προέρχονται επί το πλείστον από τα λάθη του παρελθόντος που παραμένουν και ριζώνουν στο υποσυνείδητο μας.

Όσοι περιμένετε ένα average horror game με άσκοπα και μετριότατα jump scares, κάνετε μεγάλο λάθος. Ένα καλό game δεν σου ξεκαθαρίζει ποτέ ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να σου περάσει η ομάδα των developers του. Το πραγματικό έπαθλο είναι ως παίκτης να κατακτήσεις την κορυφή καταγράφοντας τα γεγονότα με τα δικά σου συμπεράσματα. Το Blair Witch είναι γεμάτο συμβολισμούς, από ένα μικρό παιδικό παιχνίδι έως τις σειρήνες ενός περιπολικού που σιγά σιγά γίνονται ανυπόφορες. Ωστόσο, αυτή η έρευνα στο δάσος είναι η ευκαιρία του Ellis να επανορθώσει για όλα τα λάθη του, να σταθεί στα πόδια του σαν επιτυχημένος αστυνομικός που βοηθά την κοινωνία και κατ’ επέκταση να γυρίσει στην κανονική του ζωή χωρίς προβλήματα. Όπως προανέφερα οι άνθρωποι που έχει απογοητεύσει ο Ellis είναι πολλοί εκ των οποίων ο κυριότερος είναι η κοπέλα του Jessica. Φαίνεται ότι εκείνη του έχει σταθεί αρκετά και πως τον στήριξε όσο μπορούσε σε πολύ δύσκολες στιγμές της ζωής του, όμως οι δαίμονες του τον παροτρύνουν στον να θυμάται μόνο τα σκληρά λόγια της απογοήτευσης και της μιζέριας από την σχέση τους.

Ατέρμονα μονοπάτια

Από την άλλη πλευρά ο bullet είναι ένας πιστός σας ακόλουθος, άριστα εκπαιδευμένος και βοηθά τον Ellis στην έρευνα που έχει αναλάβει. Το παιχνίδι σας δίνει την δυνατότητα να ελέγχεται τον σκύλο με 5 διαφορετικές εντολές, φροντίζοντας να τον κρατάτε σε εγρήγορση αλλά παράλληλα ευχαριστημένο που είναι δίπλα σας. Η φροντίδα που θα δείξετε στον Bullet παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη πληγή στην ζωή του Ellis, μπορεί να αποτελεί έναν εύκολο στόχο για τον σκοτεινό μάγο. Εν ολίγης το σκυλί πρέπει να παραμείνει δίπλα σας γιατί πολύ απλά είναι η κλωστή που σας κρατά στον κόσμο αυτό, ενώ σε διαφορετική περίπτωση μπορεί ήδη να είχατε αυτοκτονήσει. Ναι είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να περνάει έτσι απλά ως αναφορά και το Blair Witch πράττει σωστά θίγοντας ένα από τα σημαντικότερα θέματα που στοιχειώνουν την σημερινή κοινωνία. Η αυτοκτονία είναι πραγματικότητα, προέρχεται από πολύ σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και κατάθλιψη που δεν σε αφήνει να βλέπεις ούτε στα δυο εκατοστά απόσταση.

Όλα γύρω σου είναι σκοτάδι και ζεις σε έναν στοιχειωμένο κόσμο, χωρίς να το καταλαβαίνει κανείς. Έτσι το Blair Witch συμβολίζει με πολύ ωραίο τρόπο, με την βοήθεια του υπερφυσικού στοιχείου, τα πράγματα που συμβαίνουν στο κεφάλι ενός ανθρώπου που βασανίζεται από διάφορα προβλήματα μέσα του. Η δύναμη που κρύβουμε μέσα μας μπορεί να φτάσει και το υπερφυσικό, αλλά το σημαντικό είναι να καταφέρουμε να την ελέγξουμε. Έτσι μια υποστηρικτική φιγούρα σαν τον Bullet είναι απαραίτητη για την συνέχεια. Οι γρίφοι και τα ατέρμονα σκοτεινά μονοπάτια κυριαρχούν μέσα σε αυτό το horror game, που στόχος του είναι περισσότερο να σας κάνει να νιώσετε απελπισία παρά τρόμο.

Το κυνήγι των σκιών

Βασικοί παράγοντες στην επιβίωση σας μέσα σε ένα δάσος πάντα θα είναι ο εξοπλισμός που θα φέρετε μαζί σας. Ο Ellis όντας αστυνομικός που ερευνά μια άκρως επικίνδυνη και μυστηριώδης εξαφάνιση, έχει μαζί του ένα κινητό τηλέφωνο για να επικοινωνεί με τους δικούς του ανθρώπους και να παίζει παιχνίδια, ένα walkie talkie που είναι ο βασικός δίαυλος επικοινωνίας με τους υπόλοιπους αστυνομικούς και κυρίως τον επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της πόλης και τέλος μια βιντεοκάμερα που βρίσκει μέσα στο δάσος. Εκτός λοιπόν από τον Bullet και τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει εσείς θα πρέπει να επικοινωνείτε με διάφορα πρόσωπα ώστε σιγά σιγά να γνωρίζετε τι τους έχετε προκαλέσει αλλά παράλληλα και τι περιμένουν εκείνα από εσάς. Εν τω μεταξύ η κάμερα που πρόκειται να βρείτε στην πορεία του παιχνιδιού είναι ο προάγγελος μιας σκοτεινής ιστορίας που ενδέχεται να είστε ο πρωταγωνιστής. Πιο συγκεκριμένα η κάμερα αποτελεί βασικό εργαλείο για την εξέλιξη του παιχνιδιού αφού μέσα από τα γεγονότα που καταγράφει, εσείς μπορείτε να ελέγξετε την πραγματικότητα. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να αποτελεί ένα υπερφυσικό προτέρημα που το δάσος σας δίνει ώστε να επιβιώσετε. Βέβαια μπορεί πολύ απλά να είναι ένα ακόμα κόλπο του μυαλού που προκαλείται μέσα στον πανικό που νιώθει ο πρωταγωνιστής.

Λαβύρινθος του μυαλού

Ο πρωταγωνιστής μας είναι ξεκάθαρο ότι πάσχει από κρίσεις πανικού και υπερβολικό άγχος, γεγονός που τον επηρεάζει άμεσα στην ζωή του. Οπότε κάπου εδώ παρουσιάζεται το εξής ερώτημα. Είναι όλα αυτά που ζει μια καλοστημένη παγίδα ενός καταραμένου δάσους που έχει οχυρώσει ένας μάγος ή όλα αυτά είναι στο μυαλό του; Όπως και να έχει τα πράγματα με έναν περίεργο τρόπο γίνονται ξεκάθαρα με το πέρασμα του χρόνου. Ο Ellis όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι, έχουμε κάνει λάθη στην προσωπική μας ζωή, στα επαγγελματικά μας και στις φιλίες μας. Το θέμα είναι από τι μέταλλο είναι φτιαγμένο το εσωτερικό κάθε ανθρώπου και αν ο καθένας μας είναι ικανός να αντιμετωπίσει τους δαίμονες του, είτε αληθινούς είτε φανταστικούς. Οτιδήποτε υπερφυσικό και αν υπάρχει μέσα σε αυτό το σκοτεινό δάσος, που δεν σταματά να σας καταδιώκει, έχει σαν βασικό του όπλο τα λάθη του παρελθόντος του Ellis. H Jessica και ο αρχηγός της αστυνομίας είναι κάποια από τα θύματα της παράνοιας που θα παρουσιαστεί στις οθόνες σας. Όμως ποιος ξέρει πόσοι ακόμα άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον Ellis;

Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι η ιστορία του Blair Witch είναι καλογραμμένη, δεν έχει κενά και συνοδεύεται από μια εξαιρετική ατμόσφαιρα. Μου άρεσε πολύ που οι developers έβαλαν μέσα στο παιχνίδι και στοιχεία όπως τα τοτέμ και οι ζωγραφισμένες παλάμες, στοιχεία δηλαδή που υπήρχαν στην πρώτη ταινία Blair Witch. Εάν φορέσετε ακουστικά και απολαύσετε το ηχητικά εφέ του παιχνιδιού, πραγματικά θα ζήσετε μια τελείως διαφορετική εμπειρία από ότι αρχικά νομίζατε. Τα γραφικά και οι συνθήκες που επικρατούν, πέρα από τον υπερφυσικό παράγοντα, είναι αρκετά ρεαλιστικά και προκαλούν απελπισία και μόνο στην σκέψη του να βρισκόσασταν στην θέση του πρωταγωνιστή. Η απαραίτητη φροντίδα του σκύλου και η άμεση βοήθεια του ήταν μια πολύ σημαντική πινελιά ώστε το παιχνίδι να κερδίσει το κοινό. Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα, αλλά έχουν προσωπικότητες που είναι το ίδιο ευαίσθητες με τις ανθρώπινες. Οπότε οι χειρισμοί σας με τον Bullet πρέπει να είναι προσεκτικοί όπως θα έπρεπε να είναι και με τους ανθρώπους που πληγώσατε τόσο.

Ευχαριστούμε θερμά την Enarxis για την διάθεση του παιχνιδιού.

You may also like