fbpx
Home ReviewsGame Reviews Dorfromantik | The Review

Dorfromantik | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Σε μια εποχή που η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο και οι μεγάλες εταιρείες ψάχνουν τρόπους να εκμεταλλευτούν αυτή την προτίμηση των παικτών προς το είδος, υπάρχουν μικρές ομάδες που διατηρούν τον πυρήνα του gaming σχεδιάζοντας και λανσάροντας τίτλους που έχουν ως στόχο να μας διασκεδάσουν και ενίοτε να μας ψυχαγωγήσουν. Τέτοια μικρά έργα είναι πιο σπάνια απ’ ότι θα θέλαμε αλλά όταν τα βρίσκουμε είναι αυτά που θα μας κρατήσουν συντροφιά για εκατοντάδες ώρες.

Ένα ‘cozy’ και διασκεδαστικό έργο είναι και το Dofromantik, ένα ψηφιακό επιτραπέζιο παιχνίδι με απλούς μηχανισμούς αλλά αρκετό βάθος για να κάνει την ώρα να περάσει “νεράκι”. Έχουμε ένα puzzle παιχνίδι που δεν βασίζεται σε ασταμάτητη δράση ή περίπλοκο design. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα board γεμάτο δάση, φυσικές ομορφιές και μικρά χωριά συνδέοντάς τα όλα μαζί με τέτοιο τρόπο που φαινομενικά θα είναι ατελείωτα. Δεν υπάρχει πίεση χρόνου ή συγκεκριμένα απαιτούμενα, με την ειρηνική ατμόσφαιρα να μας συνοδεύει καθόλη την διάρκεια του gameplay.

Το Gameplay βασίζεται με την σειρά του σε ένα score-based puzzle mechanic. Κάθε κομμάτι γης αντικατοπτρίζεται από ένα εξάπλευρο κομμάτι το οποίο πρέπει να τοποθετήσουμε δίπλα σε άλλα για να δημιουργήσουμε μια όσο μεγαλύτερη έκταση γίνεται. Κάθε κομμάτι έχει πάνω του διάφορα αντικείμενα όπως σπίτια, δέντρα, δρόμους, δάση, ποτάμια και αξιοθέατα και η συνδεσή τους οδηγεί σε συνδυασμούς που ανεβάζουν το σκορ μας ανάλογα με την περίπτωση.

Το παιχνίδι ξεκινάει δινοντάς μας έναν μικρό αριθμό από κομμάτια τα οποία πολλαπλασιάζονται όσο κάνουμε σωστούς συνδυασμούς και ανεβάζουμε το σκορ μας. Κάθε κομμάτι γης γεμίζει αρκετά εύκολα και οι συνδυασμοί τους συνήθως προκύπτουν από την δική μας αντίληψη αλλά και από τον τρόπο που είναι τοποθετημένα τα αντικείμενα σε κάθε κομμάτι. Επιπλεόν, κατά την διάρκεια της επίλυσης, μας δίνονται quests που όταν τα ολοκληρώνουμε μας δίνονται μεγάλα bonus και αρκετά νέα κομμάτια για να συνεχίσουμε την πορεία μας. Ωστόσο, αν μας τελειώσουν τα κομμάτια τότε ξεκινάμε από την αρχή. Ευτυχώς, το Dorfromantik δεν μας πιέζει χρονικά επιτρέποντάς μας έτσι να βελτιώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την τοποθέτηση των κομματιών μας και να προγραμματίσουμε κατάλληλα το πως θα φτιάξουμε την γη μας.

Όσο προχωράμε με την τοποθέτηση των κομματιών και απλά παίζοντας το παιχνίδι ξεκλειδώνουμε νέα τοπία και αντικείμενα. Αυτά ξεκλειδώνονται και από achievements που λαμβάνουμε in-game όπως αν τοποθετήσουμε έναν χ αριθμό κομματιών ή αν καταφέρουμε να πιάσουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό πόντων. Με την σειρά τους, τα νέα κομμάτια και τοπία δεν προσδίδουν κάτι νέο στο gameplay αλλά μια πολυπόθητη ποικιλία που σπάει την μονοτονία του πράσινου ή των ξύλινων σπιτιών. Από την άλλη, τα achievements είναι το παραπάνω κίνητρο για να κάτσουμε να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω.

Αν θέλουμε κάτι περισσότερο από το απλό και γαλήνιο gameplay του παιχνιδιού, τότε ίσως απογοητευτούμε. Αλλά αυτή η θεραπευτική ειρήνη, η χαλαρή προσέγγιση των puzzle και ο ευθύς στόχος των πόντων και achievements – την ώρα που μια εξίσου χαλαρή μουσική συνοδεύει το παιχνίδι μας – είναι αυτό το κάτι που ίσως να χρειαζόμαστε μετά από μια ζόρικη μέρα.

Πέρα από το βασικό mode, υπάρχουν και άλλα που αλλάζουν ελάχιστα τους κανόνες όπως το Creative Mode που μας αφήνει να χτίζουμε ατελείωτα ή το hard mode που εμβαθύνει στην καλύτερη τοποθέτηση των κομματιών. Επιπλέον, υπάρχει και το αντίστοιχο leaderboard για όσους θέλουν να συγκρίνουν σκορ με άλλους παίκτες σε όλο τον κόσμο ενώ η επιβράβευση μας με τα achievements και τα νέα κομμάτια είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε ένα φαινομενικά άδειο παιχνίδι.

Το Dorfromantik είναι ένα απλό παιχνίδι που δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από puzzle και πόντους σε σύγκριση με άλλους παίκτες. Τα Modes που υπάρχουν θα μας δώσουν ένα παραπάνω έναυσμα για να ξαναπαίξουμε αλλά σίγουρα θα το αφήσουμε κάτω για να παίξουμε κάτι πιο έντονο. Ωστόσο, είναι ο καλύτερος τίτλος για χαλαρά βράδια ή απογεύματα – ή ακόμα καλύτερα ένας τίτλος που θα έλαμπε στα κινητά.

You may also like