fbpx
Home ReviewsGame Reviews Factorio | The Review

Factorio | The Review

Γράφει ο/η Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Είναι ευρέως γνωστό πως το PC gaming είναι αυτό που θεωρητικά τα ξεκίνησε όλα. Για πολλά χρόνια, οι προσωπικοί μας υπολογιστές ήταν το μέσο εργασίας αλλά και ψυχαγωγίας στο σπίτι (ή και την δουλειά μας) με πολλά παιχνίδια να κυκλοφορούν σε αυτούς για πρώτη φορά. Πολλά από τα παιχνίδια που έχουν διαμορφώσει την βιομηχανία του σήμερα ξεκίνησαν ως PC τίτλοι με τα sequel τους να βρίσκουν τον δρόμο προς τις σημερινές κονσόλες. Φυσικά, δεν ξεχνάμε πως τα περισσότερα παιχνίδια του σήμερα στοχεύουν στην νοσταλγία με γνώριμο gameplay ή παλαιοφανή γραφικά – αν μπορούμε να τα πούμε έτσι.

Το Factorio της Wube Software είναι ένας τίτλος με μια εξαιρετικά ιδιαίτερη ιστορία. Είναι ο μοναδικός τίτλος της ομάδας και από την αρχική του κυκλοφορία το 2016 μέχρι και σήμερα έχει δεχθεί αρκετές ενημερώσεις περιεχομένου, βελτιώσεις, αρκετή δουλειά και φοβερή υποστήριξη που το έχουν διαμορφώσει σε ένα κρυμμένο διαμάντι που αργά αλλά σταθερά αποκτά όλο και περισσότερους φίλους στον κόσμο.

Η αλήθεια είναι πως για πολλά χρόνια απέφευγα άθελά μου να αγοράσω την PC έκδοση. Ένας φίλος από την άλλη δεν μπορούσε να σταματήσει να παίζει και πολλές φορές αυτό ήταν κάτι που μου είχε κινήσει την περιέργεια αλλά όχι σε σημείο που θα με έπειθε. Ευτυχώς, αυτό άλλαξε όταν η Wube Software ανακοίνωσε πως ο αγαπημένος της τίτλος θα κυκλοφορούσε στο Nintendo Switch με αποτέλεσμα να μην έχω πολλές δικαιολογίες.

Το Factorio δεν έχει κάποια συγκεκριμένη υπόθεση. Ο χαρακτήρας μας προσεδαφίζεται σε έναν άγνωστο πλανήτη, το σκάφος του στις φλόγες και έτσι απώτερος σκοπός του είναι να φτιάξει ένα πύραυλο για να καταφέρει να φύγει. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσει τους πόρους του πλανήτη και να φτιάξει γραμμές παραγωγής που θα του επιτρέπουν να επεξεργάζεται τα εκάστοτε υλικά και να τα μετατρέπει σε νέες κατασκευές, κτίρια και εργαλεία.

Ως παιχνίδι, το Factorio είναι αρκετά ευθύ σε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Υπάρχουν διάφορα σενάρια και tutorials που θα μας μάθουν τα βασικά “συστατικά” του gameplay, με το Freeplay να είναι το “χρυσό παιδί” της λίστας. Οι προκλήσεις και τα σενάρια που καλούμαστε να αναλάβουμε είναι αρκετά για να μας μάθουν τόσο τους μηχανισμούς όσο και τις ιδιαιτερότητες του χάρτη και των συστημάτων που θα χρησιμοποιήσουμε ενώ παράλληλα εξοικειωνόμαστε με τον διαφορετικό χειρισμό. Ο χρόνος που θα αφιερώσουμε για να μάθουμε το περιεχόμενο είναι αρκετά μεγάλος αλλά απαραίτητος μιας και πρόκειται για έναν τίτλο που θέλει μεγάλη αφοσίωση. Ακόμα και μετά την εκτενή εκπαίδευση, θα χρειαστούμε αρκετές ώρες για να μάθουμε όλα όσα χρειάζεται ώστε να ανταποκριθούμε στις μετέπειτα απαιτήσεις – από τις πιο απλές ιδέες μέχρι και τα πιο περίπλοκα μοτίβα.

Αυτό που γίνεται άμεσα αντιληπτό είναι πως πρόκειται για ένα παιχνίδι που ανταποκρίνεται καλύτερα σε υπολογιστές παρά σε κονσόλες. Ο χειρισμός με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο είναι εξαιρετικά καλύτερος – ιδιαίτερα όταν μαθαίνεις συντομεύσεις και μπορείς να στοχεύσεις ακριβώς εκεί που θες – και πολλά από τα στοιχεία της οθόνης είναι πιο μεγάλα και ευδιάκριτα. Επιπλέον, ο χρόνος φόρτωσης είναι κάτι που ενδεχομένως θα μας πιάσει απροετοίμαστος καθώς η αρχική αναμονή είναι αρκετά μεγάλη. Από εκεί και πέρα όμως τα πράγματα στρώνουν και προσγειωνόμαστε σε έναν μεγάλο χάρτη, όλος δικός μας για εξερεύνηση.

Η λογική στο gameplay του Factorio είναι παρόμοια με εκείνη των city-management παιχνιδιών. Πρέπει να μαζέψουμε πόρους όπως ξύλα, πέτρες και πετρώματα για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε διαδρόμους παραγωγής ενώ παράλληλα μαθαίνουμε και φτιάχνουμε μηχανές που μας βοηθούν στο να αποσπούμε υπόγειους πόρους, να επεξεργαζόμαστε υλικά ώστε να παράγουμε κάτι καινούργιο με σκοπό να εξελιχθούμε σε σημείο που θα μπορούμε να δραπετεύσουμε. Κάθε κτήριο και μηχάνημα χρειάζεται κάποιο είδος ενέργειας για να δουλέψει είτε αυτό είναι πετρέλαιο, είτε ηλεκτρισμός. Θα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν μας αυτές τις συνδέσεις και να τις επεκτείνουμε μέχρι τις άκρες της γραμμής μας για να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις κατασκευές μας. Εξάλλου, το πως θα διαρυθμίσουμε την παραγωγή μας θα καθορίσει και την αποτελεσματικότητά της.

Πέρα από το θέμα της ενέργειας και της τοποθέτησης θα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν μας και την ασφάλεια της βάσης μας. Είναι εύκολο να χαθούμε στον σχεδιασμό και την τοποθέτηση σε τέτοιο σημείο που αν δεν έχουμε προβλέψει για την άμυνα απέναντι στις εξωγήινες μορφές ζωής τότε θα χάσουμε αμέσως πολλές ώρες δουλειάς. Ωστόσο, υπάρχει κάτι άκρως εθιστικό σε αυτήν την επανάληψη σε σημείο που ακόμα και αν αποτύχουμε θα θέλουμε να προσπαθούμε ξανά και ξανά μέχρι να πετύχουμε τον σκοπό μας. Αλλά ακόμα και η “ομορφιά” της γραμμής παραγωγής μας είναι ένας λόγος για να προσπαθούμε ξανά και ξανά.

Πέρα από το χάος του Freeplay έχουμε και ένα multiplayer. Εδώ μπορούμε να συμμετέχουμε στα παιχνίδια των φίλων μας που βρίσκονται σε εξέλιξη ή να προσκαλέσουμε τυχαίους παίκτες στο δικό μας παιχνίδι. Επιπροσθέτως, υπάρχει crossplay με PC players πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα από αυτά τα παιχνίδια διαδραματίζονται εδώ και εκατοντάδες ώρες, με πολύπλοκα συστήματα να ετοιμάζονται για να επιτευχθεί ο σκοπός. Η συνεργασία στο multiplayer εντοπίζεται στην άμυνα της βάσης μας, στην τοποθέτηση μηχανών και κτιρίων σε βέλτιστες θέσεις και στην ανταλλαγή απόψεων και συμβουλών για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Το Factorio είναι ένα αρκετά “γεμάτο” και όμορφο παιχνίδι. Με μια πρώτη ματιά, τα γραφικά του δεν εντυπωσιάζουν και δεν ανταγωνίζονται τα καλύτερα γραφικά παιχνιδιών, είναι όμως αρκετά για να μας κερδίσουν το ενδιαφέρον και να διαβιβάσουν την ατμόσφαιρα και την σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε. Τα εδάφη, τα δέντρα, τα φυτά, οι πέτρες και οι άλλες μορφές ζωής που θα συναντήσουμε έχουν μια ελκυστική λεπτομέρεια που θα μας βοηθήσει να βουτήξουμε γρηγορότερα εις βάθος ενώ η λεπτομέρεια στην κίνηση των μηχανών και στην πορεία του εργοτάξιού μας είναι εντυπωσιακή. Από την άλλη, η μουσική και τα ηχητικά εφέ είναι αρκετά απλά αλλά αποτελεσματικά σε αυτό που καλούνται να κάνουν.

Ως port, το Factorio καταφέρνει να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Είναι ένας εθιστικός τίτλος παραγωγής και διαχείρισης που θα μας κάνει να δαπανήσουμε πολλές ώρες ευχάριστης δημιουργίας. Σίγουρα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να μάθουμε τους μηχανισμούς και τις απαραίτητες λεπτομέρειες αλλά αξίζει την προσοχή μας και με το παραπάνω.

You may also like